Rok założenia: 2008Kontakt
żeby istnieć w e-biznesie, musisz mieć własną domenę, najczęściej wiele domen
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Domeny edu.pl

Postprzez precelik
napisane: 4 Gru 2009, o 14:00

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Od niedawna dostępne sa do rejestracji domeny z końcówką edu.pl (A przynajmniej ja je od niedawna zauwazyłem). Wczesniej czytałem że są dostępne tylko dla placówek edukacyjnych (ale to była chyba tylko pogłoska, bo z samym edu tak jest) , obecnie pytałem w nask i w firmach rejestrujacyh i nie mają zadnych dodatkowych wymagań. Przesyłają mi tylko zwykły regulamin dotyczący rejestracji domen.

To mam z nasku:
Uprzejmie informuję, że każdy kto spełnia warunki określone
w Regulaminie nazw domeny .pl (http://dns.pl/regulamin.html),
może zarejestrować nazwę w domenie ".edu.pl".

Nie wiem od kiedy sa wolne ale jeszcze kilka miesiecy temu nawet jednoliterowe były wolne (udało mi się 6.edu.pl chycić :) ), dziś się troche osób rzuciło. W kazdym razie te domeny to zapomniany kąsek do uszczypnięcia :)

jak ktoś chetny podrzucam linka partnerskiego do netmarku gdzie można takie zarejestrować :)

Awatar użytkownika
precelik

Re: Domeny edu.pl

Postprzez Maciek
napisane: 4 Gru 2009, o 16:33

precelik napisał(a):W kazdym razie te domeny to zapomniany kąsek do uszczypnięcia :)

Nie przypominam sobie jakichś większych sprzedaży tych domen na rynku wtórnym. Wydaje mi się, że edu.pl są na tyle mocno skojarzone z branżą edukacyjną, że mogą być łakomym kąskiem dla szkół tańca, kursów językowych itp. Osobiście nie wróżę im błyskotliwej kariery na rynku wtórnym.

Awatar użytkownika
Maciek

Miejscowość: Kraków

.edu.pl dla każdego

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 4 Gru 2009, o 16:44

Na dzień dzisiejszy nie jest już tak różowo. Ani 6 ani 666.edu.pl nie zarejestrujesz :twisted:

Ale domeny .edu.pl to rzeczywiście dobry pomysł. Google traktuje je szczególnie łaskawie. Zatem - podobnie do domen .gov.pl - linki z serwisów na domenach .edu.pl mają świetną moc.

Przez otwarcie tego rozszerzenia dla wszystkich chętnych, z pewnością elitarność i "szacunek" Google dla tej domeny zmalała / zmaleje. Jednak dalej jest to dobry pomysł w celach pozycjonerskich.

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Wróć do Domena