Rok założenia: 2008Kontakt
żeby istnieć w e-biznesie, musisz mieć własną domenę, najczęściej wiele domen
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Chyba najlepsze podsumowanie Pawła

Postprzez Michał Otroszczenko
napisane: 12 Kwi 2011, o 00:17

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Paweł Landzberg napisał(a):Ale do głównych witryn to bez dwóch zdań z .pl - chyba, że koniecznie musi być kreowana marka w domenie, a .pl jest zajęta, to wtedy trzeba pogłówkować nad innymi końcówkami, ale żeby nie były one jakoś specjalnie egzotyczne.

Chyba najlepsze podsumowanie: nie bardzo egzotyczne i tak aby były spójne.

Widziałem np. domenę [url]zrobie.to[/url] - z jednej strony .to jest raczej niespotykana, z drugiej łatwa do zapamiętania.

Tak sobie myślę, że co.pl jest dość trudne w tworzeniu domeny, ponieważ "co" w języku polskim jest zwykle używane w pytaniach. W ten sposób niejako zaburza konstrukcję nazwy i szyk wyrazów, co przy wymawianiu brzmi nienaturalnie. Np. dla mnie naturalnym odpowiednikiem dentysta.co(?).pl byłoby dentysta.info.pl.

Z drugiej strony kilka domen mogłoby by tu fajnie wyglądać: no.to.co.pl, male.co.nie.co.pl, nie.ma.co.pl, kurde.co.pl, jaj.co.pl :). I chyba tylko wyglądać.

Michał Otroszczenko

Miejscowość: Warszawa

odp

Postprzez michalka
napisane: 13 Kwi 2011, o 09:18

Pozatym nie wiem czemu ma służyć wyładowywanie tu na forum własnych frustracji?
Prosze Cie, nie probuj stosowac jakis socjotechnik i oklepanych wyrazen jesli nie mozesz zasadnie odpowiedziec. I nie musisz mi wspolczuc, nie obrazajmy sie podtekstami, ok?
Ja juz okreslilam swoje stanowisko ... domena .pl jest najlepsza, w odpowiedzi na pytanie, powiedzialam, ze .co.pl tez jest dobra domena i niech ta osoba, ktora ja zarejestrowala spokojnie ja promuje, nastepnie zrobilam mala analize i wyszlo mi na to, ze co innego mowi Konsultant a co innego jest w rzeczywistosci, bo domena .co, ktora stala sie globalna jest zla
Nie, domeny .co tez nie są dobre.
a domena mikronezji jest niby ok.
Nie wnikam w nazwe firmy bo nie jest tak, ze zarejestrowana jest domena nazwafirmy.fm tylko perfumy.fm ale jesli juz mamy rozpatrywac to jako nazwe firmy to powinniscie miec domene fmgroup.pl jako glowna a nie perfumy.fm - a dlaczego macie - poniewaz jest tam slowo kluczowe, produkt ktorym sie zajmujecie. Dlatego twierdzenia, ze rejestracja domeny .co.pl ze slowem kluczowym jest "be" i juz lepiej zmienic nazwe produktu nie maja tu potwierdzenia.

dla mnie naturalnym odpowiednikiem dentysta.co(?).pl byłoby dentysta.info.pl..

dlaczego "co" czytasz jako "co" a nie "ce o" ? przeciez "pl" nie czytasz "pl" tylko "pe el" prawda? wiec idac konsekwentnie i poprawnie powinienes czytac "ce o pe el" i nie ma problemu. Ta teoria jest rozwinieta tutaj, w tym serwisie o domenach internetowych .co.pl: http://www.domenyco.co/zarzuty-zarzucane-domenom-co-i-co-pl/

Z drugiej strony kilka domen mogłoby by tu fajnie wyglądać: no.to.co.pl, male.co.nie.co.pl, nie.ma.co.pl, kurde.co.pl, jaj.co.pl :). I chyba tylko wyglądać
moze to i ciekawie wyglada ale nie przyznasz chyba, ze naturalnie, bo jak by przekazac taki adres: male kropka co kropka nie kropka ....chyba za duzo tych kropek :)

michalka

Subiektywnie: domena od strony klienta

napisane: 13 Kwi 2011, o 10:26

michalka napisał(a):
dla mnie naturalnym odpowiednikiem dentysta.co(?).pl byłoby dentysta.info.pl..

dlaczego "co" czytasz jako "co" a nie "ce o" ? przeciez "pl" nie czytasz "pl" tylko "pe el" prawda? wiec idac konsekwentnie i poprawnie powinienes czytac "ce o pe el" i nie ma problemu. Ta teoria jest rozwinieta tutaj, w tym serwisie o domenach internetowych .co.pl: http://www.domenyco.co/zarzuty-zarzucane-domenom-co-i-co-pl/

Michałka,

Dołączając się do dyskusji napisałem swoje odczucia nie z punktu widzenia specjalisty od wyboru domeny, ale potencjalnego klienta i nie jest to zarzut. Pierwszy raz w życiu widziałem taką nazwę i tak to przeczytałem. A link i jego zawartość który podałaś, moim zdaniem prezentuje podejście do sposobu odczytania nazwy przez sprzedawcę tych domen. Który sposób będzie bardziej naturalny dla osoby, która pierwszy raz zobaczy domenę? Nie wiem - można zrobić ankietę, tylko musiałby być otwarta (nie w formie listy wyboru), aby nie sugerować odpowiedzi :)

Z drugiej strony kilka domen mogłoby by tu fajnie wyglądać: no.to.co.pl, male.co.nie.co.pl, nie.ma.co.pl, kurde.co.pl, jaj.co.pl :). I chyba tylko wyglądać
moze to i ciekawie wyglada ale nie przyznasz chyba, ze naturalnie, bo jak by przekazac taki adres: male kropka co kropka nie kropka ....chyba za duzo tych kropek :)

Cieszę się, że zgadzasz się z tym co napisałem :)

Pozdrawiam

Michał Otroszczenko

tak

Postprzez michalka
napisane: 13 Kwi 2011, o 10:31

@Michal, no zgadzam sie, czemu nie, rozne sa przyzwyczajenia do czytania :), jasne ze w porownaniu nawet do .com.pl jak sie patrzy na .co.pl to pierwsza mysl, ze moze cos tu brakuje, ale teraz jest tak duzo roznych koncowek, ze wazniejsze sie staje to co na poczatku

michalka

C.O.

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 13 Kwi 2011, o 10:35

A teraz to mi się skojarzyła ta domena ;) Może np. kotly.co.pl :D Bo "ce o" kojarzy mi się z centralnym ogrzewaniem. Jak dla mnie całkiem ciekawa domena co.pl byłaby w tej tematyce ;)

Zarabianie przez Internet - nie dla leniwców
Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Re: Odp

Postprzez Konsultant FM Group
napisane: 13 Kwi 2011, o 10:58

michalka napisał(a):Nie wnikam w nazwe firmy bo nie jest tak, ze zarejestrowana jest domena nazwafirmy.fm tylko perfumy.fm ale jesli juz mamy rozpatrywac to jako nazwe firmy to powinniscie miec domene fmgroup.pl jako glowna a nie perfumy.fm - a dlaczego macie - poniewaz jest tam slowo kluczowe, produkt ktorym sie zajmujecie. Dlatego twierdzenia, ze rejestracja domeny .co.pl ze slowem kluczowym jest "be" i juz lepiej zmienic nazwe produktu nie maja tu potwierdzenia.

Nie zmienia to faktu, że firma jest w posiadaniu domeny fmgroup.pl i nie ma potrzeby
do zmiany nazwy marki. Domena perfumy.fm nie ma tylko słowa kluczowego w nazwie.
Zawiera także część nazwy marki (FM). Czy na przykład domena co.pl może być częścią nazwy marki?
Jeśli tak to może być także ciekawym rozwiązaniem jak np. domena serwisu Zrobie.to, Ugotuj.to, Znam.to
Jednak warto w tym przypadku zabezpieczyć się przed pomyłkami internatów i zarejestrować
domeny z możliwymi do popełnienia błędami, np.: UgotujTo.pl

Michał Otroszczenko napisał(a):A link i jego zawartość który podałaś, moim zdaniem prezentuje podejście do sposobu odczytania nazwy przez sprzedawcę tych domen.

Zapomniałeś dodać, że sprzedawca tych domen będzie opisywał korzyści ich posiadania
w ten sposób aby je sprzedać ;)

FM Group For Home - zobacz katalog FM Group For Home
Rozpocznij biznes z FM Group i zostań Konsultantką FM Group
Sprawdź plan marketingowy i dowiedź się, dlaczego warto zostać
Konsultantką FM Group.
Konsultant FM Group

Hmm....

napisane: 13 Kwi 2011, o 16:44

Konsultant FM Group napisał(a):
Michał Otroszczenko napisał(a):A link i jego zawartość który podałaś, moim zdaniem prezentuje podejście do sposobu odczytania nazwy przez sprzedawcę tych domen.

Zapomniałeś dodać, że sprzedawca tych domen będzie opisywał korzyści ich posiadania
w ten sposób aby je sprzedać ;)

Myślałem, że to w miarę oczywiste :)

Michał Otroszczenko

a minusy

Postprzez michalka
napisane: 21 Kwi 2011, o 16:14

dobrze, mamy wiec oczywista oczywistosc :), ze w http://www.domenyco.co sa opisywane korzysci i tak tez powiedzieliscie, zreszta kazdy bedzie prezentowac to, co sprzedaje w pozytywnym swietle, jakie zatem widzicie ujemne strony, tylko nie rozpatrujmy juz tych opisanych m.in. w http://www.domenyco.co/zarzuty-zarzucane-domenom-co-i-co-pl/ tylko moze jakies inne, bo jesli oni opisuja pozytywy tej domeny to moze wy widzicie jakies negatywy ?

michalka

Re: a minusy

Postprzez Konsultant FM Group
napisane: 21 Kwi 2011, o 17:08

Zobacz tutaj:

Kod: Zaznacz wszystko