co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
żeby istnieć w e-biznesie, musisz mieć własną domenę, najczęściej wiele domen

Witam,
mam pytanie odnosnie tego jak zrobic zeby po wpisaniu np. strony www.example.pl po wyswietlana byla strona w postaci http://example.pl/
Zdaje sobie sprawe ze strony: http://www.example.pl/ oraz http://example.pl/ to dwie rozne strony dla wyszukiwarek
Dlatego chcialbym sie dowiedziec jak zrobic zeby po wpisaniu obojetnie jakiej wersji, uzywana byla jedna z nich

(gdzies o tym czytalem, ale nie moge znalezc :x )

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Witaj,

Bardzo prosta sprawa, ale nie zawsze możliwa :cry:

O co chodzi?
Po pierwsze, musisz mieć możliwość umieszczenia w katalogu głównym swojego serwisu pliku ".htaccess". Nie wszyscy usługodawcy na to pozwalają. Oczywiście jeśli płacisz za serwer - na 99% masz taką możliwość. Mówię raczej o darmowym hostingu - tu jest gorzej.

Musisz mieć dokładnie taki plik: .htaccess
Czyli:
    - plik tekstowy (zrobiony np. w Notatniku)
    - kropka w nazwie na początku (tak, tak - takie dziwadło)
    - bez rozszerzenia! (czyli żadnego ".txt" etc.)

W pliku tym, musisz mieć następujący wpis:

RewriteEngine On
    Options +FollowSymlinks
    RewriteBase /
    RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.ebiznesy.pl
    RewriteRule ^(.*)$ http://ebiznesy.pl/$1 [R=301,L]

Oczywiście na czerwono wyróżniłem fragment, który zmieniasz jak Ci pasuje :D

Jest to też często nazywane "przekierowaniem 301", "regułą 301" itp.

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Dzieki :D
Tak cos myslalem, ze bedzie trzeba pokombinowac z tym plikiem, ale dopiero od dzis sie zaczelem interesowac jego zagadnieniem, wiec za duzo to jeszcze nie wiem :P

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Re: Domena z początkiem "www" lub bez

Postprzez Gumisio 3 Paź 2009, o 20:23

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Ja jednak chyba wolę używać nazwy www na początku domeny. Zawsze to jakoś lepiej brzmi - ale jak widzę większość już używa typowych skrótów zarówno w mowie, w piśmie i w internecie :D

http://www.nostalgia.pl - portal twojego dzieciństwa
Awatar użytkownika
Gumisio

Gumisio,
Każdy się zastanawia, co wybrać: domenę z www czy domena bez www. Ja preferuję domeny bez www, ale każdy może mieć inną koncepcję.

Bardzo ogólna zasada w temacie www i bez niego jest taka (to moje subiektywne zdanie):
- jeśli domena jest długa - najlepiej zrezygnować z www, bo jeszcze wydłuży domenę (np. darmowy-kurs-pozycjonowania.pl)
- jeśli domena jest "średnio długa" - wtedy mamy większą dowolność (np. ebiznesy.pl)
- jeśli domena jest krótka lub bardzo krótka - wtedy www jest nawet wskazane (np. skrótowce, domeny 1,2 lub 3 znakowe).

To oczywiście bardzo ogólna zasada i są od niej wyjątki. Niemniej warto ją stosować.

Ważnym czynnikiem jest również nasza grupa docelowa: im mniej wyedukowana internetowo, tym większe przechylenie szali w stronę pisania domeny z www. Ale jeśli np. masz bloga o webmasterstwie, wtedy www możesz sobie spokojnie darować.

Awatar użytkownika
Administrator

Ja w sumie wolę z WWW, ale dlaczego to mnie nie pytajcie bo sam nie wiem haha po prostu tak mi się widzi.

Generalnie to bym się nie przejmował tym czy wybrać tą czy tą, bo przecież czy wybierzesz z www czy bez to i tak nie ma żadnego znaczenia czy będziesz komuś ją reklamował, polecał w formie mojastrona.pl czy www.mojastrona.pl ponieważ jeśli jest zrobione odpowiednio przekierowanie to czy ktoś wpisze tak czy tak to i tak wskoczy mu strona właściwa.

Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
Awatar użytkownika
bartekmedon

bartekmedon napisał(a):Generalnie to bym się nie przejmował tym czy wybrać tą czy tą

Bartku,
"Generalnie" to ja też bym się tym nie przejmował. Ale każdy detal ma znaczenie. Jeden większe drugi mniejsze - ale ma. Moim zdaniem, warto pewne rzeczy przemyśleć i robić optymalnie. Tym bardziej, jeśli jest to chwila pracy (przekierowanie na www lub bez www).

Pamiętać należy, że w wynikach wyszukiwania Google większość z nas rzuca okiem na domenę, zanim klikamy w wybrany link. Zatem domena bez www będzie tutaj "czytelniejsza". Jeśli masz domenę z www - jesteś w grupie, powiedzmy, 50% stron, które też mają www na początku. Warto więc nie mieć w tym przypadku WWW, nie sądzicie?

Załączniki
domena-bez-ww.jpg
domena-bez-ww.jpg (70.07 KiB) Obejrzany 1503 razy
Awatar użytkownika
Administrator

Generalnie to jestem również zwolennikiem stron "bez www". Po prostu tak jakoś ;)

Zgadzam się z Krzywym, że jest czytelniejsza. Przykład dałeś taki, że bez problemu widać, która domena jest czytelna, ale przyczyniły się do tego dodatkowo myślniki w domenie :)

Dodatkowy plusem jest to, że domena taka jest krótsza.

Mimo, iż wolę domeny "bez www" to jednak według mnie niektórym domenom pasuje www.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Prawdę mówiąc Krzywy ma rację z tym bez www. Wszystkie strony wyglądają podobnie a pobieżnie oglądając wyniki można potknąc się oczami o brak tego, szczęsnego lub też nie 'www' :)

Osobiście nie przywiązuje do tego uwagi ale bez www ogólnie wygląda lepiej, te całe world wide web jest już jakieś takie oklepane. Nawet go nie wpisuję w wyszukiwarkę gdy wpisuje adres, chociaż kiedyś IE bez www przenosił na wyszukiwanie, a inne przeglądarki wprost na stronę.

SMI Elnela - Portal społeczności eMarketingu
Szukasz dobrego tekstu? Copywriter.
Mateusz Szczęsny

Re: Domena z początkiem "www" lub bez

Postprzez Janek 12 Sty 2010, o 14:40

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Hej

Chcialem zrobic to przekierowanie 301 aby z example.com przenosilo mnie na www.example.com zamiast mnie przekierować pokazuje się błąd 404, gdy wpisuje example.com ale www.example.com dziala poprawnie. Wie ktos dlaczego?

Janek

Następna

Wróć do Domena