Rok założenia: 2008Kontakt
żeby istnieć w e-biznesie, musisz mieć własną domenę, najczęściej wiele domen
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

automatyczne przekierowanie 301 na home.pl?

Postprzez sekla
napisane: 7 Sty 2011, o 12:58

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

cześć :)

czy to jest możliwe, żebym miał automatycznie ustawione przekierowanie 301 mimo, że nic sam nie robiłem? Mam serwer na home.pl i jak wpisuje adres http://www.twojrozwoj.eu, to po chwili w pasku przeglądarki pojawia mi się adres http://twojrozwoj.eu - czy to oznacza, że home.pl ustawiło mi przekierowanie 301 z automatu? :)

pozdro,
Mariusz

Awatar użytkownika
sekla

WordPress

Postprzez Grzegorz 'gregorbu' Bujanowski
napisane: 7 Sty 2011, o 13:33

To raczej sprawa WordPressa, a nie hostingu. Zaloguj się do WP i sprawdź zakładkę Ustawienia jeśli masz wersję SU lub Superadmin/Witryny dla wersji MU. Jeśli jest OK (tj. masz adres z www), zajrzyj jeszcze na serwer i sprawdź, czy nie masz przekierownaia w pliku .htaccess.

Awatar użytkownika
Grzegorz 'gregorbu' Bujanowski

Miejscowość: Warszawa

Domena z początkiem "www" lub bez

Postprzez emilo1
napisane: 7 Lut 2011, o 09:33

www czy bez? - ja rozwiążę ten, problem. Mianowicie Google już przestało indeksować wg. www - liczy się nazwa domeny, roboty Google zostały niejako przekształcone pod tym kątem , iż niemal każdy użytkownik zakładający stronę ma przypisaną domenę i nie robi modyfikacji .htaccess a i tak jeżeli ktoś by chciał zarejetrować domenę np.: znajdziesz-tu.pl podczas gdy istnieje www.znajdziesz-tu.pl to i tak jej nie zarejestruje, bowiem obydwie formy zapisu są przypisane do jednej nazwy

Awatar użytkownika
emilo1

Miejscowość: Dąbrowa Górnicza

automatyczne przekierowanie 301 na home.pl?

Postprzez emilo1
napisane: 7 Lut 2011, o 09:36

Jesli masz wordpress to w ustawieniach wpisujesz sobie nazwę domeny jeśli wpiszesz http://www.znajdziesz-tu.pl to będziesz miał domenę z www natomiast jeśli samo http://znajdziesz-tu.pl to będzie bez. Wordpress pierwotnie zapisuje domenę bez www. Hosting tutaj nie ma nic do rzeczy

Awatar użytkownika
emilo1

Miejscowość: Dąbrowa Górnicza

hmm dziwne rzeczy

Postprzez lapti
napisane: 7 Lut 2011, o 10:29

emilo1 napisał(a):np.: znajdziesz-tu.pl podczas gdy istnieje http://www.znajdziesz-tu.pl to i tak jej nie zarejestruje, bowiem obydwie formy zapisu są przypisane do jednej nazwy

Magiczne www tak na prawdę jest subdomeną. Jeżeli jesteś właścicielem domeny nadrzędnej, to nikt nie dokona rejestracji domeny niższego rzędu (inaczej każdy z nas miał być cos.google.pl :P).

emilo1 napisał(a):nie robi modyfikacji .htacces

Modyfikacja, o której piszesz, czyli (nazwijmy ją) przekierowanie na "www" lub "bez www" powinna być wykonywana, by zapewnić sobie swobodny przepływ PR, siły linków i nie narażać się na zarzuty pt. DC.
Zobacz jak to jest ze świeżą domeną:
Kod: Zaznacz wszystko
adres.pl
www.adres.pl
adres.pl/
www.adres.pl/
adres.pl/index.html
www.adres.pl/index.html
to dla przeglądarki/robota/człowieka 6 różnych adresów wskazujących jak by nie było przeważnie tą samą treść.

emilo1 napisał(a):Jesli masz wordpress to w ustawieniach wpisujesz sobie nazwę domeny jeśli wpiszesz http://www.znajdziesz-tu.pl to będziesz miał domenę z www natomiast jeśli samo http://znajdziesz-tu.pl to będzie bez. Wordpress pierwotnie zapisuje domenę bez www.
Nie wiem, czy tak jest we wszystkich wordpressach, ale w tym który ja mam zainstalowany podczas zapisywania tej zmiany jest wykonywany następujący kod:
wordpress/wp-admin/includes/misc.php. W linii 122 (dla mojej starej wersji) masz funkcję save_mod_rewrite_rules(), która ma nad sobą komentarz:
Kod: Zaznacz wszystko
/**
 * Updates the htaccess file with the current rules if it is writable.
 *
 * Always writes to the file if it exists and is writable to ensure that we
 * blank out old rules.
 *
 * @since unknown
 */

emilo1 napisał(a):Hosting tutaj nie ma nic do rzeczy

Więc jednak chyba hosting ma tutaj coś do rzeczy. Może nie wykonujesz ręcznej modyfikacji pliku .htaccess, ale jednak robi to za użytkownika skrypt.
Oczywiście nie jest to jedyny sposób, by przekierować domenę "z www", na "bez www" (lub odwrotnie), ale taki jest "najpopularniejszy". Pewnie pozostałe sposoby wykorzystywane są nawet w przypadku wordpressa, gdy is_writable(.htaccess) zwraca "yy chyba ni".
Nikt oczywiście nie musi się uczyć całych stert kodów i standardów, bo przecież są gotowe narzędzia, ot nawet mój generator .htaccess.

Pozdrawiam
R. ;)

Awatar użytkownika
lapti

Gdyby było tak, jak piszesz, polecenie site: pokazywałoby jednakowe ilości dla adresu z www i bez www. A nie pokazuje
Jeśli zaś chodzi o .htaccess w WP - owszem tworzy się automatycznie dla ustalonej domeny, ale przekierowania www/bez www trzeba już tworzyć (dopisywać w .htaccess) ręcznie. W przeciwnym razie strona będzie dostępna pod 2 adresami, czyli z www i bez www.
Ponadto przekierowanie www/bez www jest jednym z głównych założeń optymalizacji strony. Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę.

Awatar użytkownika

apsik

Postprzez lapti
napisane: 7 Lut 2011, o 18:34

Grzegorz 'gregorbu' Bujanowski napisał(a):Gdyby było tak, jak piszesz,

Kto? Ja? Który fragment?
Grzegorz 'gregorbu' Bujanowski napisał(a):polecenie site: pokazywałoby jednakowe ilości dla adresu z www i bez www. A nie pokazuje

Poleceni site dla samego adresu domeny pokazuje zaindeksowane strony wraz z zawartością znajdującą się w subdomenach tejże domeny (oraz wszystkich jeszcze niższych rzędów). A site dla www pokaże konkretnie tylko dla tych, które są w subdomenie pod www. Na przykładzie forum.ebiznesy.pl i ebiznesy.pl -> w pierwszym masz tylko pokazane podstrony dla forum, a drugie dla forum + domeny nadrzędnej i całej reszty subdomen zawartej w ebiznesy.pl
A ponadto, gdyby pominąć subdomeny, nie ma pewności, że robot tak samo szybko przemierza adres z www, jak i bez www (bo dla niego są to dwa różne adresy). Zresztą podstrony zaindeksowane "wspólnie", będą wskazywały na dwa różne adresy o tej samej treści, więc czysto teoretycznie mamy zarzut duplikacji. Możliwe, że czegoś nie wiem... nie przeczę :)

Pozdrawiam
R. ;)

Awatar użytkownika
lapti

lapti, moja odpowiedź dotyczyła postu emilo1.
Z Tobą zgadzam się w pełnej rozciągłości. ;)

Awatar użytkownika

Po cholerę wałkować temat

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 8 Lut 2011, o 00:44

lapti napisał(a):Zresztą podstrony zaindeksowane "wspólnie", będą wskazywały na dwa różne adresy o tej samej treści, więc czysto teoretycznie mamy zarzut duplikacji. Możliwe, że czegoś nie wiem... nie przeczę

Sprawa jest dość prosta w tym zakresie: na dzień dzisiejszy Google wie, że ludzie są na różnym poziomie kumania i większość nie ma pojęcia, że z www i bez www to 2 różne adresy. Zatem nie ma opcji ukarania za Duplicate Content. To samo dotyczy adresów typu /index.html czy index.php
Nie zmienia to faktu, że pozostawienie sprawy samopas jest błędem, bo możemy naprawdę wiele stracić na przepływie PageRanku. Zatem jednym z podstawowych zabiegów optymalizacji SEO jest zdecydowanie się na jeden z wariantów (polecam costam.pl) i zrobienie przekierowania w .htaccess.
emilo1 napisał(a):www czy bez? - ja rozwiążę ten, problem.

Pamiętaj emilo1 (może przemyślisz zmianę nicka? wolałbym pisać np. Wojtku lub podobnie), że sprawa z www i bez jest nieco bardziej rozległa, niż tylko to, jak na to patrzy Wielkie G. Rozpisywałem się już na ten temat, więc nie będę powtarzał się.

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Poprzednia

Wróć do Domena