Rok założenia: 2008Kontakt
żeby istnieć w e-biznesie, musisz mieć własną domenę, najczęściej wiele domen
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

domena - rejestracja?

Postprzez GreK
napisane: 23 Sie 2008, o 21:22

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Gdzie rejestruje się domeny? Jakiego rzędu to jest koszt?

Awatar użytkownika
GreK

Witaj GreK,

Od razu sorry za małe zamieszanie, ale musiałem przenieść wątek tutaj, bo w "pozycjonowanie i optymalizacja" nie bardzo pasował ;-)

Domeny rejestruje się u firm, które świadczą tego typu usługi. Jedną z najlepszych, choć nie najtańszych, firm jest NetArt, czyli portal nazwa.pl. Zdecydowanie polecam ich usługi. Dlaczego? Dwa podstawowe powody:

- Mają doskonały support - może kiedyś było inaczej, można gdzieś na forach znaleźć jakieś narzekania, ale od dłuższego już czasu działają profesjonalnie i - co najważniejsze - błyskawicznie! Kontaktowałem się z nimi mailowo już nie jeden raz i zawsze dostawałem szybką odpowiedź (maksymalnie 24 godziny, a najczęściej kilka godzin) i/lub np. zmianę parametrów serwera, usług etc.
    - Mają chyba najlepszy panel obsługi domen w Polsce! Poważnie! Jest niesamowicie funkcjonalny. To nie tylko moja opinia. Pod tym względem nie mają sobie równych. Mam w nazwa.pl wykupiony również serwer współdzielony (też nie mogę narzekać) i korzystam często z panelu ActiveAdmin - jest doskonały! Utworzenie bazy danych, przypisanie domeny czy utworzenie skrzynki e-mail lub aliasu pocztowego zajmuje kilka chwil.

A koszt zarejestrowania domeny? Większość firm robi promocje tego typu, że za pierwszy rok płaci się symboliczną złotówkę netto (albo np. 9.99, różnie bywa). Ale już przedłużenie na następny rok kosztuje "normalnie", czyli średnio 60-100 netto za domenę z ".pl".

Te promocje mają super zaletę.
Powiedzmy, że zaczynasz jakiś nowy e-biznes. Myślisz o domenie. W końcu wymyślasz jakąś fajną nazwę i zastanawiasz się, jaką domenę zarejestrować. Jeśli koszt za pierwszy rok wynosi tylko złotówkę, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zarejestrować kilka, a nawet kilkanaście domen. Np. z ".pl", ".com.pl", ".eu" i ".com". A po roku można np. zdecydować się na pozostawienie tylko jednej z nich. Oczywiście jeśli jest taka szansa, to w większości przypadków najlepsza będzie ta z ".pl".

Jeszcze jedna uwaga na koniec.
Jeśli masz parę złotych na koncie, które nie są Ci aktualnie potrzebne, możesz swoją najważniejszą domenę (np. Twojego głównego portalu, forum czy strony firmowej) wykupić na kilka lat.
Po co? Doszły mnie słuchy, że Google lepiej "patrzy" na takie domeny wykupione na dłużej niż 1 rok.
Dlaczego? Zapewne dlatego, że wykupienie domeny na kilka lat oznacza, że myślisz o nie poważnie i prawdopodobnie dobry i wartościowy serwis się pod nią kryje.
A skąd Google będzie wiedziało, na ile wykupiłem domenę? Hehe, Google wie wszystko, więc bez obaw ;-)

Powodzenia!

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Re: domena - rejestracja?

Postprzez GreK
napisane: 24 Sie 2008, o 20:54

Zerknąłem na nazwa.pl.
Domeny (2, które by mnie interesowały) - 20zł/rok, serwer (Active, osoba fizyczna) 50zł/rok.
Myślałem, że to droższy biznes :O)

Awatar użytkownika
GreK

Po pierwsze, pamiętaj: domeny na pierwszy rok są tanie, a później trzeba płacić już sporo. Jeśli masz jedną domenę to nie jest tego wiele. Ale jeśli chcesz utrzymywać ich kilkanaście czy kilkadziesiąt - to już jest "parę" złotych rocznie.

Po drugie, czytaj uważnie oferty! Na stronie nazwa.pl pod okienkiem z promocją jest napisane małym druczkiem i jasnoszarą czcionką na białym tle (fak!): "Pierwszy okres abonamentowy w promocjach "Serwer za darmo!" oraz "Serwery za 50 zł!" wynosi sześć miesięcy.". Tak właśnie próbują nas robić na szaro :-(

Nie zmienia to jednak faktu, że - moim zdaniem - zdecydowanie warto (szczególnie na początek) wykupić serwer Active w nazwa.pl. Sam używam ;-)

Awatar użytkownika
Administrator

Postprzez GreK
napisane: 26 Sie 2008, o 18:58

Czyli zgodnie z cennikiem po okresie promocyjnym koszt serwera to 300zl/rok(?) i 50 do 100zł/rok(?) za domenę.

Da się przeżyć :O)

Rozumię, że można w przyjazny sposób zaimplementować joomlę - pewnie za pomocą panelu ActiveAdmin o którym wspomniałeś...

Może wrzucisz jakąś prezentację o instalowaniu joomli na serwerze? :)

Awatar użytkownika
GreK

Instalacja Joomla! na serwerze

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 26 Sie 2008, o 20:37

Hmm. Świetna myśl. Cały czas myślę o tym. W zasadzie planuję stworzyć cały dział poświęcony Joomla!. Zarówno tu, na forum.ebiznesy.pl, jak i na portalu o e-biznesie: ebiznesy.pl. Tylko z czasem mam problemy... ;-)

Obiecuję, że niebawem się tym zajmę.

Tymczasem krótka odpowiedź na Twoje pytanie.

Niestety z poziomu panelu zarządzania serwerem w nazwa.pl nie można nic instalować. Niektóre firmy dają takie możliwości: można instalować masę różnych skryptów, których nie trzeba nawet wgrywać na serwer! Już tam są, gotowe do użycia. Np. skrypty: Joomla!, Mambo, Drupal czy phpBB. Niestety NetArt tego nie ma :-(

Ale to nic. Instalacja Joomla! na serwerze jest banalnie prosta. Należy:

- Ściągnij na dysk twardy swojego komputera najnowszą wersję Joomla! Najlepiej ze strony http://www.joomla.pl/.
    Oczywiście ściągnij również spolszczenie. Jest tam też wyjaśnione, jak "wgrać" spolszczenie. Nie mam pojęcia, dlaczego nie robią paczki już spolszczonej. Sam osobiście zawsze sobie taką tworzę do użytku własnego ;-).
    Jeśli chcesz mieć masę fajnych komponentów (forum, galerie, katalogi plików itp.) już predefiniowanych razem z instalką Joomla!, możesz łyknąć Joomla! Power Edition. Zajrzyj tutaj i poczytaj więcej na ten temat.
    - Rozpakuj plik zip (zapewne w takim formacie ściągniesz instalkę Joomla!).
    Jeśli chcesz, teraz - zanim wrzucisz skrypt Joomla! na serwer - podmień i/lub dograj spolszczenie, gdzie trzeba.
    - Wejdź na swoje konto na serwerze. Zaloguj się do panelu Active Admin. Utwórz bazę danych. Użyj typ bazy MySQL 5. Limit dyskowy zostaw w spokoju (domyślnie jest chyba 20MB, ale nie ma to teraz większego znaczenia). Wpisz sobie opis bazy, żebyś ją kojarzył w gąszczu innych baz, które zapewne będziesz posiadał lub może już posiadasz. Podaj hasło. Powtórz hasło i je gdzieś zapisz lub zapamiętaj (wersja 2-ga jest hardcore'owa, hehe - kto pamięta setki haseł? Ręka do góry!).
    Po utworzeniu bazy danych, zapisz jej parametry!
    - Wejdź do swojego katalogu głównego na wykupionym w nazwa.pl serwerze. Najlepiej użyj FileZilla - świetny, niewielki, DARMOWY programik do FTP. Polecam szczerze. Próbowałem kiedyś zainstalować dodatek do Firefoxa, który miał działać jako FTP, ale... coś nie grało i sie zniechęciłem :-[ Ale z pewnością wrócę do tego - lisek to podstawa, a dodatki do niego to bajka.[/list]
      - Utwórz w katalogu głównym jakiś katalog dla tej instalki Joomla! Nazwij go na przykład "katalog-z-joomla"
      - Wgraj do tego katalogu instalkę Joomla! Oczywiście rozpakowaną i spolszczoną! Teraz idź na kawkę: instalka Joomla! w wersji 1.5.x to około 4000 plików różnego typu... Więc nawet jak masz szybkie łącze, to potrwa to pewnie z 15-20 minut.
      - Oczywiście musisz mieć domenę lub subdomenę do tej zabawy! W panelu ActiveAdmin przypisz domenę do serwera. Musisz ją także skonfigurować na stronie nazwa.pl w swoim panelu użytkownika. Za dużo pisania - jak będą problemy to napiszę osobny wątek o tym. Albo inaczej: jeśli ktoś będzie miał problemy, niech zacznie nowy wątek o tym ;-)
      - Przypisz wybraną domenę do katalogu z Joomla!
      - Wejdź na adres: http ://www.twoja-domena.pl
      lub
      http ://www.twoj-login-sewera-w-nazwa-pl.nazwa.pl/katalog-z-joomla/
      lub ewentualnie
      http ://www.twoj-login-sewera-w-nazwa-pl.nazwa.pl/katalog-z-joomla/installation/
      - Przejdź przez proste kroki instalacji Joomla! Uważaj tylko na bazę danych. W nazwa.pl jest taki mykes jeden.
      Zamiast "localhost", jak sugeruje Joomla!, musisz wpisać: sql.twoj-login.nazwa.pl:3305. Koniecznie tak! Bez portu (3305) nie pójdzie.
      Kliknij również "wczytaj przykładowe dane" - szczególnie wtedy, jeśli pierwszy raz instalujesz Joomla! do zabawy ;-)
      - Po zakończeniu instalacji, wejdź do katalogu z Joomla! na serwerze (np. przez FileZilla) i skasuj cały katalog "installation". Chwilkę to potrwa, więc się nie denerwuj :-]
      - Zaloguj się na swoim koncie administratora. Domyślny login to "admin" (później możesz - i powinieneś! - go oczywiście zmienić), a hasło wcześniej podałeś przy instalacji.

I tyle! Gotowe! Joomla! jest na serwerze, działa i ma się dobrze. Pozostaje zainstalować jakiś fajny szablon, zmodyfikować go do własnych potrzeb, zbudować serwis z komponentów, wgrać różne dodatki i do przodu! Jeśli chodzi o szablony graficzne dla Joomla!, to możesz użyć oczywiście darmowych. Ja jednak polecam płatne. Lepiej zapłacić parę złotych i mieć profesjonalny szablon. To ma olbrzymie znaczenie! Zajrzyj tutaj: http://www.templatemonster.com/. Cena szablonu np. do Joomla! to około 50-60$, więc nieco ponad 100 zł. Jak za darmo! Na stronie podanej wyżej można płacić przelewem przez polskie banki. Super. Sam płaciłem przez mBank ;-) A szablonów jest mnóstwo i nie wiem czy jakiś widziałem w polskim internecie, więc co się martwić o dublowanie grafiki.

Miało być krótko, hehe.

Pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika
Administrator

Postprzez GreK
napisane: 3 Wrz 2008, o 14:21

Na stronie http://www.dns.pl/rejestracja-domen.html#21 znalazłem informację:

Ile kosztuje przyjęcie przez NASK Oferty?
Opłata netto za każdy, rozpoczęty roczny okres Obsługi Administracyjnej i Technicznej wykonywanej na rzecz Abonenta wynosi odpowiednio: domena regionalna - 50 zł, domena funkcjonalna - 150 zł, domena krajowa .pl - 200 zł (do podanych opłat należy doliczyć 22% podatku VAT). NASK wystawia faktury zawsze po rozpoczęciu się pierwszego i kolejnych okresów rocznych.

To jak to jest, że w nazwa.pl wychodzi to taniej? Przecież oni musza to chyba rejestrować w NASKu? No i chyba coś przy okazji na tym zarobić? :shock:

Awatar użytkownika
GreK

Szczerze pisząc, to nie wiem do końca.

Podejrzewam, że inni rejestratorzy domen mają umowy z NASK, zgodnie z którymi płacą o wiele niższe ceny za domeny, niż wynosi cena "detaliczna" dla nas. I tyle.

Poza tym, firmy rejestrujące domeny zarabiają jeszcze na innych usługach (głównie hosting, ale nie tylko) i mogą pozwolić sobie na zarabianie groszy na domenach (choć nie wiem, czy to takie grosze rzeczywiście...), bo odkują się na innych usługach.

Tak myślę ;-)

Awatar użytkownika
Administrator

Postprzez Marcin Godlewski
napisane: 3 Gru 2008, o 23:50

Ja proponuję kupno domeny i serwer w www.cal.pl - powód tani i dobry serwer, tanie domeny i najtańsze przedłużenie domen jakie mogłem znaleźć w sieci :)
Korzystam i sam polecam :)

Nazwa.pl ma promocje - ale później przedłożenie domeny jest już o wiele droższe - też przetestowałem ;/

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

Postprzez Katarzyna
napisane: 10 Kwi 2009, o 11:32

Witam,

@GreK - sprawa wygląda następująco. Dzięki programowi partnerskiemu, który prowadzi NASK, możesz zarejestrować domenę taniej niż w samym NASKu. Cennik dla partnerów znajdziesz pod linkiem http://dns.pl/porozumienie/oplatyp2009.html . Stąd też niższe ceny na stronach rejestratorów niż w samym NASKu.

Miłego dnia,

Awatar użytkownika
Katarzyna

Następna

Wróć do Domena