Witam,
Mam spory dylemat i nie wiem jak to ugryźć, oprę się na przykładzie serwisu meczyki.pl
Otóż krótko powiedziawszy, strona skierowana jest do polskich odbiorców, ale okazuje się że blisko 10% odwiedzających pochodzi z zagranicy, zakładam że połowa jest na emigracji.. Jednak nawet te 5% to spora liczba, biorąc pod uwagę, że serwis zarabia na reklamach, a te po angielsku są kilkukrotnie droższe.
Tak więc pomyślałem o zrobieniu anglojęzycznej wersji strony. Treść jest w tym przypadku wyjątkowo dynamiczna, dzięki czemu wystarczy przetłumaczyć sam silnik, a content wrzucany na bieżąco będzie taki sam.
Pojawiają się trzy rozwiązania, jeśli chodzi o wygląd linków:
1) pl.meczyki.pl oraz en.meczyki.pl
2) meczyki.pl/pl oraz meczyki.pl/en (zamiast podwójnego pl można ustawić adres strony głównej domyślnie dla języka polskiego)
3) meczyki.pl oraz meczyki.com
W moim przypadku nie chcę wychodzić z konkurencją dla anglojęzycznych serwisów, bo na to potrzebowałbym ogromnych środków na promocję. Chcę jedynie udogodnić przeglądanie serwisu dla tych 5% użytkowników.
Pojawia się tu pytanie, czy domena meczyki.com jest w ogóle dopuszczalna dla jakiegoś Anglika ? Przecież to jest dla niego praktycznie nie do wymówienia. Dlatego teoretycznie koniecznie trzeba byłoby wymyślić nową markę, pod rynek anglojęzyczny.. jednak jeśli ów Brytyjczyk do tej pory odwiedzał regularnie mój serwis, świadczy to o tym że domena przeszkody nie stanowi.
Tak więc, co powinno się zrobić w takich i podobnych przypadkach, gdzie nie walczymy o zagraniczny rynek tylko udogadniamy nawigację nabytym już ów odbiorcom ? Teoretycznie najlepsze wydaje się rozwiązanie meczyki.pl/en aczkolwiek takie rozwiązanie mnie kompletnie nie przekonuje, bo i kombinacja .pl/en nie wygląda dobrze, i domena .com jest wręcz wskazana.
Dodam na koniec, że oczywiście najlepszym wyjściem jest unikalna domena z końcówką .com nawet biorąc pod uwagę, że nie chcę podbijać globalnego rynku.. aczkolwiek wymyślenie takiej domeny, która będzie dobra i wolna graniczny niemal z cudem więc miałbym coś przeciętnego, lecz łatwego do wymowy dla obcokrajowców.
Pozdrawiam
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
2 posty(ów)
• Strona 1 z 1
W ostatnim zdaniu w sumie sam sobie odpowiedziales
Wbrew pozorom znalezienie dobrej domeny .com nie jest jeszcze super trudne. Do tego mozesz stosowac znane chwyty typu polaczenie popularnego slowa z postfixem "hq", albo prefixem "i". Np. iscore.com, footballhq.com itp...
Wiecej info na temat tych 3 rozwiazan adresowych znajdziesz w arcie Jak budować strony wielojęzyczne
Wiecej info na temat tych 3 rozwiazan adresowych znajdziesz w arcie Jak budować strony wielojęzyczne
Jeśli na Twojej witrynie jest mało odwiedzających, przeczytaj jak wypozycjonować stronę własnoręcznie i za darmo! Oszczędź też swój czas - poświęć chwilę i przyspiesz komputer z pomocą mojego artykułu!
-

Krzysztof Trynkiewicz - Posty: 461
2 posty(ów)
• Strona 1 z 1
-