co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
żeby istnieć w e-biznesie, musisz mieć własną domenę, najczęściej wiele domen

Re: Domena a pozycjonowanie.

Postprzez swirus71 13 Kwi 2010, o 23:37

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Miłosz: A czy ja piszę żeby tworzyć domeny typu "wszystkie-slowa-kluczowe-na-ktorych-mi-zalezy.pl"

Ale jeśli tak jak w moim przypadku oprogramowanie nazywa się CDN Optima (no dobra nazywało się bo niedawno był rebranding - ale od 10 lat się tak nazywało... i pewnie przez następne 5-10 ludzie będą tak wpisywać - faktem jest że zapytań na cdn optima jest o ile dobrze pamiętam 5 albo i10 x więcej niż na comarch optima) to domena cdn-optima.pl świetnie pasuje do treści strony i jest łatwa do zapamiętania.

Z drugiej strony czasem lepsza domena składająca się z 2-3 wyrazów sensownie ułożonych, nawiązujących do treści strony i łatwych przez to do podania i zapamiętania niż krótka domena nie mająca kompletnie związku z tematem strony, którą w dodatku np. przez telefon będziesz musiał przeliterować a potem jeszcze upewnić się, że Twój rozmówca ją dobrze zapisał. Prawda :)

Druga strona tego medalu jest taka, że im więcej słów kluczowych upchniesz w nazwie domeny - tym mniejsze będzie znaczenie każdego z nich - i dlatego warto robić krótkie domeny (zresztą podobnie z tagiem title).

Zresztą można mieć krótką domenę a zmaścić tagi Title tak jak w przypadku strony http://certyfikatyslask.pl/ (strona pochodzi z tego wątku: http://forum.ebiznesy.pl/pytania-i-watpliwosci/jak-to-ugryzc-skromna-strona-mnostwo-slow-kluczowych-t1202.html)
Nie dość, że w najważniejszym tagu na stronie napchane słów kluczowych, tag taki sam na wszystkich podstronach to jeszcze ciągle nie ma SEO friendly URL - a przecież w Joomli wystarczy zaznaczyć w konfiguracji i przenieść kropkę w nazwie gotowego pliku htaccess z tyłu na sam początek. No i w tagu keywords napchane słów kluczowych że pajączek może dostać nudności :wall:

BTW. Z tą domeną to mi się trochę udało - ktoś w związku z rebrandingiem ją sobie odpuścił a ja jak ślepa kura na ziarno na nią trafiłem akurat jak była wolna. Domena ma 3 lata i nawet jeszcze są do niej linki ze strony poprzedniego właściciela (a obecnie konkurenta) :grin: w dodatku ze strony zbieżnej tematycznie :brawo: ale przecież nie będę ich prosił o usunięcie linków.

Miłosz: masz intrygującą stopkę... :hmm2:

Awatar użytkownika
swirus71

Postprzez bartekmedon 14 Kwi 2010, o 08:56

swirus71 napisał(a):Z drugiej strony czasem lepsza domena składająca się z 2-3 wyrazów sensownie ułożonych, nawiązujących do treści strony i łatwych przez to do podania i zapamiętania niż krótka domena nie mająca kompletnie związku z tematem strony, którą w dodatku np. przez telefon będziesz musiał przeliterować a potem jeszcze upewnić się, że Twój rozmówca ją dobrze zapisał. Prawda :)

Kurde co Wy z tym telefonem ? Co chwilę słyszę to jako jakiś wielki argument tworzenia takich czy takich domen - owszem zgadzam się, ale powiedzcie mi tak naprawdę ilu osobom faktycznie dyktujecie telefonicznie adresy stron ? Bo mi się to zdarza bardzo rzadko, a jak jest problem to zawsze można wysłać adres/linka smsem, gg, skype, e-mail itd. Ten argument jest jak dla mnie ostro przesadzony. Takie moje zdanie.

Podobno jak tworzenie domen typu slowokluczowe1-slowokluczowe2-slowokluczowe3.pl itp. argumentując to pozycjonowaniem w przypadku kiedy ktoś linkuje podając jako anchor po prostu URL. Dobrze to ujął miloszgadz w swoim poprzednim poście. Niedługo cholera dojdzie do tego, że ludzie nawet domeny firmowe będą tworzyć wg takiego schematu - to to już będzie masakra, chociaż czasem nawet "to pasuje". Nie zapominajcie, że Google podąża jak tylko się da w kierunku treści.

Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
Awatar użytkownika
bartekmedon

Postprzez swirus71 14 Kwi 2010, o 09:19

bartek: mnie zdarzało się wielokrotnie podawać np maila przez telefon. nie cierpie pisać sms-ow.
Poza tym przecież nikt Ci nie każe takich tworzyć, jeśli chcesz to rejestruj nawet takie domeny: jod87ricf.pl pewnie jest jeszcze wolna :ajezyk:

Każdy tworzy taką domenę jaką uważa, że powinien a zarazem jest jeszcze wolna.
I tak większe znaczenie ma treść i to nie tylko dla Googla - nawet przede wszystkim dla użytkowników. A ewentualne "ułatwienia" przy pozycjonowaniu to w zasadzie tylko dodatkowy bonus.
Jeśli w pozycjonowaniu ma pomagać domena to tylko jeśli ktoś podaje surowy adres strony bez anchor tekstu.
W tedy moc słów się rozkłada a najwięcej otrzymuje po kolei pierwsze od lewej (niby tak jest ... )

Niektóre katalogi właśnie tak linkują...

Awatar użytkownika
swirus71

Postprzez bartekmedon 14 Kwi 2010, o 09:28

jod87ricf.pl - przemyślę hehe.

Nie chodziło mi tyle o tworzenie jakiś domen "z cyrku" jak ta, którą podałeś. Łatwość zapamiętania itd. jest oczywiście ważna, po prostu znam takich, którzy ten argument "prostoty telefonicznej" stawiają na samym szczycie "piramidki" i czasem już zaczyna to irytować. Ale tak jak mówisz przecież niech każdy sobie tworzy domenę jaką chce, bo przy dobrej treści i pozycjonowaniu nawet domena typu blablabla666.pl może być o wiele wyżej na jakąś frazę/słowo od strony, która ma te "zwroty" w sobie.

Mniejsza z tym nie ma się co sprzeczać. A co do 2giej sprawy to jak dla mnie jest za dużo osób, które przypisują zbyt dużą moc występowaniu keywordsów w domenie. Nie mówię, że nie ma to znaczenia, ale BEZ PRZESADY.

Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
Awatar użytkownika
bartekmedon

Postprzez swirus71 14 Kwi 2010, o 09:37

Widzisz - też tak uważam - jednak jeśli można zarejestrować domenę w miarę krótką, "zgrabną", łatwą do zapamiętania a do tego ze słowem kluczowym w nazwie to dlaczego nie :) oczywiście ze słowem kluczowym występującym w treści strony i najlepiej we wszystkich najważniejszych tagach.

Awatar użytkownika
swirus71

Postprzez bartekmedon 14 Kwi 2010, o 09:39

Jak najbardziej :)

Awatar użytkownika
bartekmedon

Postprzez miloszgadz 14 Kwi 2010, o 15:35

Dla mnie liczy się tylko tworzenie marki. Domena musi brzmieć dumnie!
Musi być prosta, musi przyciągać uwagę.
Nie lubię domen z "-" bo nie lubię wpisywać długich
adresów z kreskami za którymi trzeba latać po klawiaturze.

A jeśli dawałbym słowa kluczowe w domenie to tylko dla stron
typowo tematycznych typu ogrzewaniedomu, ogrzewanie-info itp.
(tzn. mocno bym się zastanowił bo wolałbym iść za oryginalnością jak np. muratordom - prosta
fajna i nawiązująca do treści).

Druga strona tego medalu jest taka, że im więcej słów kluczowych upchniesz w nazwie domeny - tym mniejsze będzie znaczenie każdego z nich - i dlatego warto robić krótkie domeny (zresztą podobnie z tagiem title).

Istota słów kluczowych w domenie i w title jest tak mało znacząca, że aż szkoda gadać.
Oczywiście title jeszcze coś daje ale powoli i tak już google zaczyna od tego odchodzić.
Jedyne co jest ważne to aby title było unikalne na każdej podstronie i już.

Przypomnijcie sobie jak było 5 może 7 lat temu z meta tagami podobnie zaczyna się robić z title.

Mniejsza z tym nie ma się co sprzeczać. A co do 2giej sprawy to jak dla mnie jest za dużo osób, które przypisują zbyt dużą moc występowaniu keywordsów w domenie. Nie mówię, że nie ma to znaczenia, ale BEZ PRZESADY.

Racja Bartek też tak sądzę.

Niektóre katalogi właśnie tak linkują...

1.Tym bym się nie przejmował, ponieważ taki katalogów jest bardzo mało
2. Przynajmniej co jakiś czas masz zwiększoną różnorodność anchorów ja co 100 (mniej więcej) link dodaj celowo w ten sposób.

Ale tak jak mówisz przecież niech każdy sobie tworzy domenę jaką chce, bo przy dobrej treści i pozycjonowaniu nawet domena typu blablabla666.pl może być o wiele wyżej na jakąś frazę/słowo od strony, która ma te "zwroty" w sobie.

Dokładnie - linki zewnętrzne, wewnętrzne, optymalizacja treści itp itd. A strona idzie tam gdzie chcesz:)

miloszgadz

Postprzez swirus71 15 Kwi 2010, o 11:28

miłosz: Ostatnio zdarzyła mi się dziwna rzecz ze stronką cdn-optima.pl:

Raz na 1 dzień wyleciała ponad 100 pozycji w dół w SERP-ach i zaraz (na drugi dzień) wróciła na swoje miejsce, później (około tydzień do 2) znów poleciała w dół ponad 150 pozycji i siedziała tam przez dobre 2-3 tygodnie po których na najważniejszy dla mnie keyword (cdn optima) zaczęła stopniowo wracać, zresztą pozostałe też poszły w górę. Dziś wróciła do top-5.

Jak sądzisz co to mogło być? Skończył się fresh site bonus czy tylko "zwykły" filtr?
Przy czym domena była wcześniej zarejestrowana na kogoś innego, (od 2007 r) w 2009 wygasła, i później ja ją zarejestrowałem.

W sumie w czasie gdy strony "nie było w wynikach" (bo pozycje >>100 to w zasadzie strony nie ma) zrobiłem małe porządki na zapleczu i wyciąłem hurtem prawie wszystkie linki z SWL-i kierujące bezpośrednio na stronę.

Przy okazji w czasie tej swoistej "nirvany" PageRank strony podskoczył z 0 do 3 :grin:

Awatar użytkownika
swirus71

Dzięki za odpowiedź.

Dzięki kursowi Pawła http://wolne-domeny-internetowe.pl/ poznałem zasady wyboru domen (dyktowanie przez tel. czy tworzenie marki).
Jednak mam mały problem z konkurencją ponieważ posiada kilka stron, które nieznacznie różnią się treścią są podlinkowane pod główną stronę. Tylko, że jego strony (główna + 3 str. zaplecza) znajdują się w top 15.

Mam już domenę, z której jestem zadowolony. I na słowo kluczowe znajduje się na miejscu 10/11 w zależności od pogody :ajezyk: tzn. zmienia się co kilka dni. I co najważniejsze treść strony dotyczy słowa kluczowego.

Odnośnie mojego drugiego pytania czy domena z .biz.pl jest gorsza od .pl - tematyka będzie biznesowa (pl jest już zajęta więc pozostaje mi moim zdanie zarejestrować biz.pl).

Tu znajdziesz pomysł na biznes dla siebie.
Tanie apteki internetowe z lekami bez recepty.
Awatar użytkownika
Bartłomiej Jakubowski

Miejscowość: Lublin

Postprzez swirus71 15 Kwi 2010, o 15:38

Odnośnie mojego drugiego pytania czy domena z .biz.pl jest gorsza od .pl - tematyka będzie biznesowa (pl jest już zajęta więc pozostaje mi moim zdanie zarejestrować biz.pl)

Bartek - jest tylko o tyle gorsza, że to "niższa" klasa domeny - .pl to domena główna, biz.pl to funkcjonalna - ale chyba nie masz wyjścia...

Awatar użytkownika
swirus71

PoprzedniaNastępna

Wróć do Domena