Rok założenia: 2008Kontakt
żeby istnieć w e-biznesie, musisz mieć własną domenę, najczęściej wiele domen
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Nie róbmy sobie jaj z pogrzebu

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 12 Wrz 2010, o 12:30

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Dick napisał(a):co zostało już zauważone prze kilku bardziej świadomych domainerów

A jest takie pojęcie? (żart)
Dick napisał(a):Rozszerzenie .co to idealna końcówka gdy działamy w branży "energetycznej" np. kotły.co, instalacje.co itp

Idealna? Hmm, chyba za dużo przebywasz na di.pl ;)
Idealna końcówka w Polsce dla polskiego biznesu to .pl. Nie ma wyjątków (typu kotly.co, nokia.tel itp.)
glowanet napisał(a):Rzeczywiście jest nisza, w której można użyć takie domeny, nie pomyślałem o tym. Domeny .co w takim wypadku, kto wie czy nie będą nawet lepsze od .pl

Nie róbcie zamieszania, plis. Bo mniej zorientowani forumowicze pomyślą, że domena .co może być dobrym pomysłem. NIE MOŻE.
Przypominam, że nie możemy patrzeć przez pryzmat własnych upodobań. Może dla Was domena .co dla branży związanej z ogrzewaniem jest doskonała. Ale dla Waszych klientów już nie będzie. Większość ludzi w Polsce ledwo kojarzy, że są inne rozszerzenia niż .pl. A Wy-co-byście-chcieli.co?

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

:-)

Postprzez bartekmedon
napisane: 12 Wrz 2010, o 12:48

Hmm nie do końca się z Tobą Pawle zgodzę, popatrzmy na przykład na rmf.fm - to na prawdę dobra domena mimo, że w sumie jest domeną krajową bodajże Mikronezji :drunk: Argument, że ludzie nie kojarzą innych końcówek niż *.pl jest chyba przesadzony, mam teraz bardzo dużo kontaktów z klientami - ludźmi którzy z komputerem/Internet nie mają zbyt wiele wspólnego, ale doskonale kojarzą inne domeny jak com, com.pl czy net. Ale przyznać też muszę, że te bardziej nazwijmy to 'egzotyczne' już niekoniecznie ;)

Domena *.co w sumie nawet jakby uznać, że to ciekawa 'zestawienie' to nie wyobrażam sobie dyktowania takiej domeny komuś : 'coś tam kropka co' - brzmi kosmicznie :D Więc do takiego serwisu domena *.pl, a ta kotly.co mogłaby być dla bajeru dodatkową domeną z przekierowaniem ;)

Awatar użytkownika
bartekmedon

jeszcze o domenach generycznych

Postprzez Liwiusz
napisane: 16 Paź 2010, o 09:44

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Trzeba dodać, że domeny ze słowami pospolitymi (tzw. generyczne) tracą na znaczeniu. Po prostu coraz mniej osób szukając w Sieci zegarka wpisuje w pasku adresu przeglądarki zegarki.pl lub zegarek.pl.

Nie ma to jak samemu wymyślać kiepskie argumenty, a potem je dzielnie obalać ;) Domeny generyczne nie polegają na tym, że ktoś szukając zegarków wpisze "zegarki", tylko że o wiele łatwiej jest zapamiętać taką domenę, np. na reklamie:

http://domenowyblog.pl/?p=1148

Świadomy użytkownik internetu nie będzie od razu szukał zegarków pod zegarki.pl, natomiast ten mniej świadomy nie wpisuje w pasek adresów, tylko w wyszukiwarkę, nawet jak chce otworzyć konkretną stronę. Zauważam to u coraz większej ilości ludzi, którzy "nie urodzili się w internecie".

Pozdrawiam i gratuluję ciekawego forum ;)

--
Liwiusz

Liwiusz

Każdy ma swoje zdanie

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 17 Paź 2010, o 17:19

Liwiusz napisał(a):o wiele łatwiej jest zapamiętać taką domenę, np. na reklamie

A skąd taki pomysł? Podaj źródło takich badań, ok?

Liwiuszu, masz odmienne podejście do domen, od mojego. Ok, każdy może mieć swoje zdanie. Np. na swoim blogu chwalisz domenę z "24" w środku. Lub domenę, bodajże, dobrewino.pl. Wolno Ci mieć swoje zdanie, choć być może nie zawsze masz rację ;-)

Liwiusz napisał(a):gratuluję ciekawego forum

Dzięki. To nie di.pl. Tutaj sobie pomagamy i lubimy się - a nie smarujemy po sobie ile wlezie :grin:

Awatar użytkownika
Administrator

co do .co

Postprzez Michał Witkowski
napisane: 17 Paź 2010, o 18:10

Powiem tylko tyle, że widziałem na home jest ta końcówka za "jedyne" 99 zł :) ciekawe jak to się ma z przedłużeniem o następny rok. Co do .co :D kiepsko to wygląda wole .pl

Michał Witkowski

Czy generyk jest lepszy?

Postprzez Liwiusz
napisane: 19 Paź 2010, o 17:02

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):
Liwiusz napisał(a):o wiele łatwiej jest zapamiętać taką domenę, np. na reklamie

A skąd taki pomysł? Podaj źródło takich badań, ok?

Hm, badania pewnie są, ale imho to oczywista oczywistość, że widząc reklamę dentysty łatwiej zapamiętać dentysta.pl, niż np. lux-med.pl

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Liwiuszu, masz odmienne podejście do domen, od mojego. Ok, każdy może mieć swoje zdanie. Np. na swoim blogu chwalisz domenę z "24" w środku.

To nie mój blog.
Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a): Lub domenę, bodajże, dobrewino.pl. Wolno Ci mieć swoje zdanie, choć być może nie zawsze masz rację ;-)

DobreWino.pl - widzę, pamiętam, wiem, czego się spodziewać. To lepsze od dobrego słototworu.

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):
Liwiusz napisał(a):gratuluję ciekawego forum

Dzięki. To nie di.pl. Tutaj sobie pomagamy i lubimy się - a nie smarujemy po sobie ile wlezie :grin:

Nie obrażaj się na di, to tam poznałem Twoją szanowną osobę (poprzez wiadomy wątek o "kursie domenowym" ;) )

--
Liwiusz

Liwiusz

Liwiusz napisał(a):Hm, badania pewnie są, ale imho to oczywista oczywistość, że widząc reklamę dentysty łatwiej zapamiętać dentysta.pl, niż np. lux-med.pl

No właśnie jest inaczej. Znasz jakąś markę typu "dentysta.pl"?

Liwiusz napisał(a):DobreWino.pl - widzę, pamiętam, wiem, czego się spodziewać. To lepsze od dobrego słototworu

Możesz mieć swoje zdanie - jasna sprawa.

Liwiusz napisał(a):Nie obrażaj się na di, to tam poznałem Twoją szanowną osobę (poprzez wiadomy wątek o "kursie domenowym" ;) )

Hehe, wiem. Kiedyś tam wrócę do tego wątku, ale jak znajdę chwilę czasu ;-)
Nie obrażam się. Po prostu panuje tam taka atmosfera (nie mówię tylko o "moim" wątku), że nie czuję przyjemności z przebywania tam. Ludzie nie są zbyt mili dla siebie. Często szukają tylko pomysłu, jak na kogoś najechać i pokazać kim to nie są. A jak już ktoś coś dowali, to cała reszta się cieszy i robi to samo. Bez sensu.
U nas na Forum jest wręcz zakaz tego typu zachowań. Bo wtedy Forum straciło by swój unikalny charakter.

No i cieszę się, że jesteś z nami. Dzięki :dajekwiaty:

Awatar użytkownika
Administrator

Słabo rozpoznawalne

Postprzez Ewelina Puciłowska
napisane: 3 Lis 2010, o 19:22

Domeny z końcówką .co są słabo rozpoznawalne, myślę że ci "wielcy" wykupili te domeny po to by nikt inny ich nie wykupił i ich nie podszywał się pod ich markę.

Ewelina Puciłowska

.co

Postprzez sylwia9
napisane: 10 Gru 2010, o 16:21

Mi tam sie nie podoba ta końcówka .co

Za dużo zamieszania by było.Dobrze jest jak jest :D