Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
Jeśli PR Twojej domeny jest prawdziwy, czyli jest efektem
liczby linków, które prowadzą do tej domeny to usunięcie
przekierowania z tej domeny na domenę Twojego serwisu
może spowodować spadek Twojego serwisu w wynikach
wyszukiwania wyszukiwarek. Stracisz "moc pozycjonerską"
w postaci linków, które prowadzą do domeny, którą chcesz
sprzedać.
warto zostać Konsultantką FM Group.
8 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Pytanie jak w temacie - co potrzeba zrobić aby móc sprzedać domenę? Mam taką jedną, której chyba nie chcę dalej utrzymywać i chcę ją sprzedać - czy muszę o czymś wiedzieć, na coś zwrócić uwagę, jak ją wycenić? Jest opłacona chyba do marca 2011.
-

Elżbieta Kalinowska - Posty: 596
- Miejscowość: Warszawa
Witam
Po pierwsze aby sprzedać domenę musisz mieć do niej pełne prawa. Bez tego ani rusz
potem można działać dalej. Napisz gdzie kupiłaś domenę, w jakiej promocji itd im więcej szczegółów tym lepiej.
Po pierwsze aby sprzedać domenę musisz mieć do niej pełne prawa. Bez tego ani rusz
-

Edwin Lewczuk - Posty: 69
Tak, jak Edwin napisał. Pełne prawa w tym przypadku oznaczają zgodność danych wpisanych przy rejestracji domeny ze stanem faktycznym właściciela - osoby fizycznej lub firmy. Czasami zdarza się, że webmasterzy osoby zakładające daną stronę zakładają domenę podając własne dane, zamiast Klienta.
Nagminną rzeczą jest podawanie danych osoby (właściciela firmy) zamiast firmy w przypadku domen firmowych. Dlaczego? Ponieważ dane osób fizycznych rejestrujących polskie domeny nie są publicznie dostępne (ochrona danych osobowych), natomiast dane firmy są jawne (nazwa, siedziba, telefon). Rejestrując domenę zagraniczną wszystkie dane są jawne w rejestrze DNS, niezależnie czy to firma czy osoba fizyczna.
Oprócz zgodności danych potrzebny jest jeszcze dostęp do skrzynki pocztowej adresu podanego przy rejestracji, ponieważ na ten adres będą wysłane kody AuthInfo potrzebne nowemu nabywcy domeny.
Niektórzy rejestratorzy wymagają też, aby korespondencja dotycząca cesji (przekazania domeny nowemu dzierżawcy) była prowadzona tylko z tego maila - podanego przy rejestracji domeny.
Warto więc aktualizować dane o swoich domenach.
Podsumowując: Elu, będziesz potrzebować:
- formularza/wniosku o cesję domeny - zazwyczaj do pobrania w serwisie rejestratora. Chyba tylko nazwa.pl robi problemy i trzeba przez infolinię zamówić
- formularz trzeba wypełnić danymi, a następnie przesłać faksem lub listem do rejestratora, niektórym wystarcza skan przesłany mailem
- kserokopie poświadczające dane osoby lub firmy - większość rejestratorów wymaga kserokopii dowodu osobistego lub dokumentów założycielskich firmy obu stron transakcji, w celu weryfikacji tożsamości i poprawności danych
- kod AuthInfo - pozwalający na rejestrację domeny u dowolnego innego rejestratora - przeniesienie. Niektórzy rejestratorzy pozwalają pobrać kod AuthInfo do własnej domeny w panelu użytkownika.
Nagminną rzeczą jest podawanie danych osoby (właściciela firmy) zamiast firmy w przypadku domen firmowych. Dlaczego? Ponieważ dane osób fizycznych rejestrujących polskie domeny nie są publicznie dostępne (ochrona danych osobowych), natomiast dane firmy są jawne (nazwa, siedziba, telefon). Rejestrując domenę zagraniczną wszystkie dane są jawne w rejestrze DNS, niezależnie czy to firma czy osoba fizyczna.
Oprócz zgodności danych potrzebny jest jeszcze dostęp do skrzynki pocztowej adresu podanego przy rejestracji, ponieważ na ten adres będą wysłane kody AuthInfo potrzebne nowemu nabywcy domeny.
Niektórzy rejestratorzy wymagają też, aby korespondencja dotycząca cesji (przekazania domeny nowemu dzierżawcy) była prowadzona tylko z tego maila - podanego przy rejestracji domeny.
Warto więc aktualizować dane o swoich domenach.
Podsumowując: Elu, będziesz potrzebować:
- formularza/wniosku o cesję domeny - zazwyczaj do pobrania w serwisie rejestratora. Chyba tylko nazwa.pl robi problemy i trzeba przez infolinię zamówić
- formularz trzeba wypełnić danymi, a następnie przesłać faksem lub listem do rejestratora, niektórym wystarcza skan przesłany mailem
- kserokopie poświadczające dane osoby lub firmy - większość rejestratorów wymaga kserokopii dowodu osobistego lub dokumentów założycielskich firmy obu stron transakcji, w celu weryfikacji tożsamości i poprawności danych
- kod AuthInfo - pozwalający na rejestrację domeny u dowolnego innego rejestratora - przeniesienie. Niektórzy rejestratorzy pozwalają pobrać kod AuthInfo do własnej domeny w panelu użytkownika.
-

Tomasz Fabiszak - Posty: 443
- Miejscowość: Poznań
Domenę kupiłam w Nazwa.pl w marcu 2009 w promocji ale w 2010 była przedłużana już na normalnych zasadach. Jest kupiona na osobę fizyczną. Domena jest przekierowana jest na inny adres, nie ma strony. Dostęp do maila podanego przy rejestracji jest bez problemowy. Czyli, wychodzi na to, że muszę pobrać od nazwy formularz cesji...?
Wrzuciłam na domenę na giełdę w nazwa - czy to jest dobre rozwiązanie, czy lepiej jest sprzedawać ją na własną rękę np. na allegro? Jak wycenić wartość tej domeny - czy fakt, że ma ona PageRank= 3 ma tu jakieś znaczenie?
Wrzuciłam na domenę na giełdę w nazwa - czy to jest dobre rozwiązanie, czy lepiej jest sprzedawać ją na własną rękę np. na allegro? Jak wycenić wartość tej domeny - czy fakt, że ma ona PageRank= 3 ma tu jakieś znaczenie?
-

A po co sprzedawać? Domena z wiekiem nabiera wartości
Postaw na niej jakieś proste zaplecze, automaty do zdobywania linków i czekaj aż jeszcze bardziej urośnie page rank. Chyba, że aż tak Ci zależy to w sumie ja się mogę zianteresować jeżeli faktycznie masz trójeczkę
Napisz mi na priv. Na wartość domeny ma wpływ kilka czynników (porównaj sobie ceny na aftermarket.pl) Np:
- page rank
- czy jest na niej ruch
- ilość backlinków
- wiek domeny
- czy jest do domena słownikowa np. http://www.pranie-dywanow.pl a nie http://www.dywaneox.pl

- wiek domeny
- typ domeny (krajowe - .pl, funkcjonalne -.org, .biz, .info itp; globalne -.com; regionalne .waw.pl
-

Jarek87 - Posty: 98
Hmm, a możesz więcej powiedzieć o tym zapleczu:
na czym dokładnie to polega - jak mogę to wykorzystać - myślisz, że może się przydać.
Mam swojego bloga w innej domenie i ta (konkretnie http://psychologblog.pl) jest przekierowana na ten drugi adres (nie wiem czy to się tak mówi w gronie fachowców
) W każdym razie nie ma żadnej oddzielnej strony w tej domenie i dlatego wydaje mi się nie przydatna, jej utrzymanie kosztuje, więc myślę, że mogłabym ją sprzedać. Jednak, jeśli naprawdę może się na coś przydać to nie będę się upierać przy sprzedaży - tylko nie wiem dokładnie do czego można by ją użyć - co to dokładnie jest "zaplecze"?
Postaw na niej jakieś proste zaplecze, automaty do zdobywania linków i czekaj aż jeszcze bardziej urośnie page rank
na czym dokładnie to polega - jak mogę to wykorzystać - myślisz, że może się przydać.
Mam swojego bloga w innej domenie i ta (konkretnie http://psychologblog.pl) jest przekierowana na ten drugi adres (nie wiem czy to się tak mówi w gronie fachowców
-

Zaplecze czyli wiele innych stron, najlepiej powiązanych tematycznie, które linkują do pozycjonowanych przez Ciebie, głównych serwisów. Im więcej wartościowej, unikalnej treści na tych stronach tym lepiej. Myślę, że spokojnie możesz postawić na tej domenie drugi, prostszy blog, zamiast przekierowywać domene, na który będziesz pisać raz na jakiś czas artykuł, news taki który nie pojawi się na psychoblog.pl i linkować z niego na psychoblog.pl. Innym dobry rozwiązaniem może być na przykład postawienie tam jakiegoś squeeze page'a (darmowy newsletter o psychologii z ciekawymi arytkułami albo może jakiś darmowy ebook) i zbieranie listy adresowej, którą potem można wykorzystać.
-

Jarek87 - Posty: 98
Elżbieta Kalinowska napisał(a):ma ona PageRank= 3
Jeśli PR Twojej domeny jest prawdziwy, czyli jest efektem
liczby linków, które prowadzą do tej domeny to usunięcie
przekierowania z tej domeny na domenę Twojego serwisu
może spowodować spadek Twojego serwisu w wynikach
wyszukiwania wyszukiwarek. Stracisz "moc pozycjonerską"
w postaci linków, które prowadzą do domeny, którą chcesz
sprzedać.
warto zostać Konsultantką FM Group.