Rok założenia: 2008Kontakt
podajemy dobre i złe przykłady serwisów internetowych - uczmy się od innych i na cudzych błędach
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Google

Postprzez Tomasz Chrobak
napisane: 29 Wrz 2011, o 15:27

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Z tego co wiem, to Google wprowadzając w styczniu w USA jakiś algorytm zmiotła właśnie te pozycjonowane dobrze strony ze spamem a podniosła w rankingach wyszukiwania strony z dobrą, wartościową, unikalną i często aktualizowaną treścią.
Nie wiem czy to nie była ta Panda,ale nie jestem pewien. Google zauważyło, że ludzie oszukują i zaczęli masowo filtrować i banować strony. U nas chyba nie ma takiego rynku jak zagranicą. Strona ma być przyjazna użytkownikowi i Google dostosuje do tego algorytm.

barpas napisał(a):postaw sprawę odwrotnie - ile wartościowych stron tematycznych dotyczących jakiegokolwiek tematu a niepozycjonowanych przebija się na 1 stronę googla ? - 0%

Myślę, że spokojnie się wypozycjonuje, ale na pewno dłuzej niż bez pozycjonowania. Kwestia czasu i aktywności na stronie.

Tomasz Chrobak

Miejscowość: Małopolska

Co z tym Google?

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 29 Wrz 2011, o 17:33

Mam prośbę: nadawaj unikalne tytuły postom na Forum, ok? Mamy taką etykietę tutaj - dbamy wspólnie o Forum :knajpa:

barpas napisał(a):nie uważam algorytmu google za prymitywny w sensie technicznym - zapewne jest skomplikowany ale nie o to przecież chodzi ...
chodzi mi o samą zasadę - założenie w jaki sposób ta wartość jest oceniana, ale wyjaśnię Ci to później na Twoim własnym przykładzie ...

Oczywiście, że wartość strony jest oceniana. Algorytm Googla to nie same linki i pozycjonowanie. Ale o tym za chwilę.

barpas napisał(a):oczywistym jest że na 1 stronie google nie będzie spamu z prostego powodu - CI co są na 1 stronie czynią mnóstwo zabiegów żeby tam być, ponieważ nikt nie pozycjonuje spamu nie ma go na pierwszych stronach

To akurat chyba dobrze, prawda? Bo jeśli spam tam by bardzo często był (na pierwszej stronie), to byłbym problem.
Natomiast nie zgodzę się, że nie pozycjonuje się spamu. Oczywiście, że pozycjonerzy-spamerzy to robią. Podlinkowywanie zaplecza to ważny element całej strategii (sam robię inaczej - nie tworzę spamu tego typu w ogóle - ale to temat na inną rozmowę). I m.in. dlatego czasami syfiaste strony lądują w top 10 - pisałem wyżej o 20% takich wyników (być może tyle właśnie mniej więcej jest).
Pamiętam, jak jakiś czas temu linkowałem mój serwis na frazę "biznes plan" i oczywiście patrzyłem na konkurencję w top ten. I właśnie na 2 czy 3 miejscu (a może nawet przez pewien czas na 1? już nie jestem pewien) był serwis, który był ewidentnym zapleczem. Syf zupełny. Właśnie z tego powodu, że był mocno linkowany.

barpas napisał(a):postaw sprawę odwrotnie - ile wartościowych stron tematycznych dotyczących jakiegokolwiek tematu a niepozycjonowanych przebija się na 1 stronę googla ? - 0%
pozycjonowanie jest w tej chwili jedynym sposobem jakiegokolwiek zaistnienia w internecie i to jest właśnie "zasługą" googla
że więcej czasu trzeba poświęcić na działalność kompletnie fikcyjną (bo czymże są np różne pseudokatalogi czy precle do których i tak nikt nigdy nie zagląda) niż na rzeczywistą pracę nad stroną

Słuchaj, ja nie twierdzę, że pozycjonowanie jest dobre lub złe. Nie oceniam na takich zasadach. Próbuję stwierdzać fakty (oczywiście mogę się mylić, bo mylę się często).
Po pierwsze, to nieprawda, że nie da się bez linkowania być w top 10. Da się. Kiedy? Na przykład wtedy, gdy masz wartościowy serwis, który od dawna jest w Sieci. Wtedy współczynnik zaufania Google dla Twojego serwisu jest bardzo duży - Google uważa wtedy, że cokolwiek napiszesz, najpewniej będzie wartościowe, godne uwagi i warto pokazywać to osobom szukającym.
Po drugie, pozycjonowanie nie jest jedynym sposobem na zaistnienie w Sieci. Metod e-marketingu jest wiele. Napisałem nawet o tym darmowy poradnik (o zwiększaniu ruchu na stronie). W niektórych biznesach seo jest kluczowe (np. dla większości sklepów internetowych), a w innych niektórzy praktycznie olewają seo (np. gdy kierują ruch z listy adresowej na specjalnie spreparowaną stronę).
barpas napisał(a):cały czas piszesz o algorytmach - a ja Ci powiem że zmiana już się dzieje - takie społecznościowe pozycjonowanie jakie robi facebok (i nieudolna podróba czyli +1 googla) na pewno będzie miało w przyszłości dużo większe znacznie niż mechaniczne wyszukiwarki

Nie wiem, co masz na myśli, mówiąc "społecznościowe pozycjonowanie" Facebooka.
Google+ (+1 to inny projekt) ma spore szanse zawalczyć z FB. Czas pokaże.
Wiele osób zwiastowało śmierć Google i hegemonię FB w kwestii wyszukiwania. I co? Szuka ktoś informacji przez wyszukiwarkę na FB? No właśnie...

Telefon dual sim? Tak, telefony na dwie karty sim wymiatają coraz bardziej.
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

by nie bić piany ....

Postprzez barpas
napisane: 29 Wrz 2011, o 23:44

faktycznie rozmowa ta schodzi na niezdrowe tory - trudno dyskutować czy pozycjonowanie jest dobre czy złe po prostu jest i trudno (na razie) z tym walczyć, (przynajmniej ludziom których stan konta bezpośrednio zależy od pozycji w wyszukiwarce ;) )
ja po prostu zauważyłem, że podawanie googla jako idealnego przykładu na cokolwiek jest dość ryzykownie - każdy zgodzi się ze stwierdzeniem że google diametralnie zmieniło obraz internetu jako takiego
ale już nie każdy uważa że zmiana ta w każdym aspekcie jest taka idealna ...

ps. i pisząc to całkowicie pomijam mnóstwo działań tej firmy które porównać można tylko z rządami w carskiej Rosji bo wykorzystuje batiuszka Google swoją pozycję tak że niedługo to oprócz googla nic nie będzie ;(

barpas

Poprzednia

Wróć do Dobre i złe przykłady