Rok założenia: 2008Kontakt
informacje, porady i wskazówki głównie dla początkujących ebiznesmenek i ebiznesmenów
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Totalna porażka - od czego teraz zacząć?

Postprzez gosia.kocidom
napisane: 11 Wrz 2011, o 14:24

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Czy ktoś z Was mogłby mi poradzić od czego zacząć zarabianie w sieci.

Normalnie nie zajmowalabym się czymś takim, ale w pracy etatowej zarabiam grosze i chcialabym sobie troche podreperować budżet. Wystarczy mi na początek kilkaset zł.

Próbuję od 2 lat bez żadnego rezultatu. Może pierwszy rok to było raczej uczenie się, wiec to się nie liczy. Od roku stworzyłam kilka blogów (mam razem 9 stron www i blogów), zapisałam się do programów partnerskich, kupiłam masy kursów online.
:wisze:
- pensja mi ledwo starcza na zycie więc nie stać mnie na płatnego konsultanta
- nie mam doświadczenia w sprzedaży i prowadzeniu firmy
- próbuje od roku zarabianie w pp (linki na stronach, widgety, zbieranie listy mailingowej, recenzje produktów na blogach) i nic nie moge zarobić. Przez rok uzbierały sie jakieś kwoty rzędu 20-60zł
- nie potrafie okładmywać ludzi, ze cokolwiek zarobiłam i znam sposób na zarabianie bo nie znam
- stworzyłam kilka kursów internetowych ale nie sprzedają się w ogóle
- praktycznie zadna metoda, którą zastosowałam okazała się kompletną porażką
- nie mam pomysłu na założenie firmy
- w mlm też próbowałam - oczywiście kompletna porażka
- poswięcam temu dużo czasu bo ok. 4 godzin dziennie

czy ktos mi potrafi powiedzieć czy jest sens dalej probować,
od czego zacząć

Może powinnam pare miesięcy odkładać na platnego konsultanta.
Boje się, ze i tak dowiem się, ze skoro nie mam pomysłu na biznes to i tak nie mam czego szukać.

Czy jest sens się dalej szarpać czy po prostu dać spokój i poszukać pracy na kasie w markecie?

gosia.kocidom

Zależy...

Postprzez Sebastian Nowak
napisane: 11 Wrz 2011, o 21:27

gosia.kocidom napisał(a):- stworzyłam kilka kursów internetowych ale nie sprzedają się w ogóle

W jakich niszach? Daj linki do ofert...
Może problem jest w tym, że nie zbadałaś potrzeb (nie ma rynku), a może oferty są źle napisane.
Kolejne pytania:
- jak duże masz listy? (może zbyt małe);
- Jak je budujesz? - może inny target się zapisuje niż ten, którego oczekujesz;
- jak generujesz ruch na swoje strony? - podobnie jak z listami - może inni ludzie trafiają niż Ty chcesz;
- i jak już wejdą - czy wiedzą co mają robić?

[ e d i t ]

Znalazłem przed chwilą w innym Twoim wpisie jeden z adresów - http://zdrowienatopie.pl/

I już pierwsza rzecz mi się rzuciła w oczy - o której pisałem wyżej - grupa docelowa.
Strona jest o zdrowiu a Ty promujesz programy partnerskie takie jak Miasto Szkoleń czy Złote Myśli "Kurs Szybkiego czytania itp)...
Może to tylko jedyny przypadek - jak podasz swoje strony to będzie nam łatwiej Tobie pomóc.

Dodam, że trzymając swoje strony na dziwnych subdomenach niekojarzących się z tematyką (np. kocidom.waw.pl - to druga Twoja stronka, jaką znalazłem) też nie ułatwiasz sobie sprawy.
Pamiętaj - ebiznes to też biznes - i..., jak każdy biznes, wymaga inwestycji - np. w domeny .pl ;)

Pozdrawiam
Seba
Awatar użytkownika
Sebastian Nowak

Sajgon

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 14 Wrz 2011, o 10:59

Gosiu oczywiście, że idzie zarobić i nie musisz mieć pomysłu na biznes. Na programach partnerskich można całkiem nieźle zarabiać. Przejrzałem nieco stronę, którą wrzucił Seba i jeśli wszystkie Twoje strony tak wyglądają to problem leży właśnie w tych stronach. Na tej stronie o zdrowiu panuje jeden wielki chaos i według mnie użytkownik opuszcza go, bo nie potrafi się połapać co jest z czym.

Masz boczny panel menu - klikam w jeden z linków i nagle to menu znika :roll: Na środku strony masz jakby znowu top i menu po lewej oraz możliwość logowania, pod nim spis ebooków - to nie wygląda dobrze i nie wiadomo o co chodzi. Formatowanie tekstu - różnorodne, nieciekawe i zbite często. Czasami gdzieś jakieś "krzaki się zdarzą". Tak przeglądam i całą nawigacja nie jest w żaden sposób spójna. A to gdzieś menu zniknie, a to link w menu do subdomeny, a to znowu inne menu, a to okno otwiera się tym razem w nowym oknie, a to tym razem mamy 2 panele boczne.

No i też racja, że promujesz także produkty, niezwiązane tematycznie z Twoimi stronami.

Musisz przebudować strony, żeby były przejrzyste, bo nawet ja nie ogarniam tej całej nawigacji - co link to może być niespodzianka.

Zerknij chociażby na blog krzywego czy mój - są przejrzyste.

//Edit

Jeszcze jest kwestia jak dużo ruchu masz na stronach - to też warunkuje zyski.

Zarabianie przez Internet - nie dla leniwców
Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Dlaczego porazka?

Postprzez Krzysztof Trynkiewicz
napisane: 16 Wrz 2011, o 10:16

Aby osiagnac sukces, musisz miec przede wszystkim:
- ruch na stronie
- oferte odpowiednia dla kontekstu strony
- czytelna oferte

Jak juz koledzy wyzej napisali, oferty masz nie zwiazane z tematyka, wiec niezbyt interesujace dla Internautow, ktorzy Cie odwiedzaja. Moze sprobuj PP vitalia.pl?
Czytelnosc ofert jest bardzo kiepska. Sprzedajesz duzo rzeczy jednoczesnie, zamiast skupic sie na 1, max 3. Generalnie cala strona jest baardzo chaotyczna, w kazdym dziale inne menu boczne - musisz to ujednolicic na kazdej podstronie. Po prawej wysuwane menu Nowosci ma linki do programow partnerskich - a to nowosci nie sa.
Masz duzo tresci i to jest super! Tylko musisz ja lepiej wyeksponowac. Nie umieszczaj linkow do RSS, jak ktos ich uzywa to ma w przegladarce mozliwosc zapisania sie do nich. To, co masz na blogu wyglada o niebo lepiej niz to, co na glownej domenie.
Na niektorych domenach (np. http://tiens.zdrowienatopie.pl/ ) masz za duzo linkow wychodzacych.

Ocen tez, czy masz odpowiednio duzy ruch na stronie. Generalna zasada w biznesie netowym to przyjecie, ze 1% odwiedzajacych wykona akcje, na ktorej Ci zalezy. Jesli ograniczysz im wybor (na tym polegaja squeeze page - nie ma na nich nic poza dana oferta) lub przedstawisz ja wyjatkowo zachecajaco, to mozesz podskoczyc z konwersja do kilkunastu, czasem nawet kilkudziesieciu procent. W przypadku sprzedazy produktow sredniej jakosci konwersja moze byc rzedu 0.1% nawet. Ja na stronie o komputerach probowalem sprzedac ksiazki o nich i konwersja byla praktycznie zerowa na dziesiatki tysiecy odwiedzajacych. Jak masz ruch a masz slaba konwersje - zmien produkt, na ktorym chcesz zarabiac.
Przy czym pamietaj, ze ruch ponizej tysiaca unikalnych odwiedzin miesiecznie oznacza, ze musisz popracowac nad sciagnieciem ludzi na Twoja strone. Dobra zabwa zaczyna sie powyzej tej liczby, ponizej raczej nic nie osiagniesz.

Co do pomyslow na biznes:
http://blogtimes.pl/jak-znalezc-tematy- ... ny-niszowe
wskazalem tam podcast, ktory powinnas wysluchac.

Absolutnie sie nie poddawaj, bo masz duzo tresci na oko wysokiej jakosci - a o to najtrudniej w tym interesie. Popracuj nad ekspozycja i ujednoliceniem wygladu i bedzie dobrze. Pamietaj takze, ze to co najwazniejsze na stronie (reklama lub zapiska na newsletter) musi byc widoczne bez przewijania! To szalenie wazne.

Nie wydawaj kasy na zadne szkolenia! Juz duzo wiesz, musisz tylko pozmieniac wyglady stron i ujednolicic oferte, a w tym Ci zadne konsultacje nie pomoga.

Zycze samych sukcesow!

Awatar użytkownika
Krzysztof Trynkiewicz

Wróć do Dla początkujących