co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
informacje, porady i wskazówki głównie dla początkujących ebiznesmenek i ebiznesmenów

Ciekawa sprawa. Nazwano to stożek nauki. Można również spotkać określenie trójkąt nauki, stożek wiedzy lub podobnie.
Po angielsku to "cone of learning".
Właśnie tak ludzie przyswajają wiedzę. Spróbujmy wykorzystać to właściwie w naszych e-biznesach ;-)

Załączniki
trojkat-wiedzy-i-nauki.jpg
trojkat-wiedzy-i-nauki.jpg (15.41 KiB) Obejrzany 495 razy
Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Fajne, nie powiem. Chociaz w zasadzie ja bym do aktywnych zaliczył tylko poziom "Powiedział i zrobił".
Bo jak to często, słyszę "Mówić o czymś, a zrobic coś to dwie różne rzeczy". Czyli daleko od słów do czynów , niestety.
Kto sie ze mna zgadza, a kto nie?

pozdr
krzywy-senior

Jest sposób, żeby zwiększyć odwiedziny Twojej strony internetowej!

Wybierz najlepszą domenę!
Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

No fakt. Ktoś może gadać i gadać, że coś zrobi itp. a w rezultacie nic nie robi tylko rzuca słowa na wiatr.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Ja mam nieco inne zdanie :twisted:

Zwróćcie uwagę na 2 sprawy.

Po pierwsze, do aktywnych zaliczone są 2 formy nauki: "wypowiedział" i "powiedział i robił". Zauważcie, że pierwsza z form ma 70%, a druga 90% skuteczności. Jest więc wyraźna różnica w przyswajaniu wiedzy z użyciem tych dwóch form nauki.

Po drugie, afirmacje mają olbrzymie znaczenie! Wielu znanych i cenionych ludzi wręcz zaleca, nakazuje wykonywać wielokrotnie w ciągu dnia takie autosugestywne (ale wyraz wypłodziłem, hehehe) monologi. Nawet nauka na zasadzie głośnego czytania, powtarzania jest skuteczniejsza od tej "cichej" - udowodnione eksperymentalnie.

I dlatego ta forma (tzn. "wypowiedział") należy do aktywnych, bo rzeczywiście jesteśmy wtedy aktywni. We wcześniejszych przypadkach biernie uczestniczymy - to ważna różnica!

Awatar użytkownika
Administrator

Teraz stwierdzam, że pisząc poprzedni post nie wiedziałem o czy jest wątek :shock: Zupełnie co innego miałem na myśli :P Czasem trzeba się chyba odmulić :P

Ok to jestem zdania, że ta część "wypowiedział" jest skuteczną i aktywną formą w zależności od przypadku. Jeśli się uczymy jakichś teorii lub zdobywamy informacje, to wymówienie tego pomaga w zapamiętaniu itp. Przykładowo jeśli komuś powiem o jakimś zagadnieniu, to z pewnością utrwali mi się to zagadnienie w pamięci, niż gdybym miał tylko to w myślach.
Jednak jeśli coś wymaga praktyki, to wypowiadanie, mówienie na głos jakichś teorii nie ma sensu. Trzeba zrobić, żeby się nauczyć. Samo powtarzanie czegoś słownie nie przyniesie rezultatów, a dopiero działanie.

Coś mi się zdaję, że znów coś namodziłem :roll:

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Autosugestie w dobrej wierze - tak :) nawet zdarza mi się o tym wspominać na szkoleniach ;p

Wyznaczaj cele - mów o nich - "same" Ci się zrealizują. Sprawdzone - działa :P

Nauka czegoś - Mów dużo -> skoro mówisz to czytałeś -> zainteresowałeś się = nauczyłeś się

W takim sensie jest ok.

Ale gadanie o tym że jutro spadnie śnieg, nie spowoduje że jutro będzie padał śnieg ;p hehehe

Fajne, wcześniej takiego zobrazowania nie widziałem :)

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Ja mam nieco inne zdanie :twisted:

Nawet nauka na zasadzie głośnego czytania, powtarzania jest skuteczniejsza od tej "cichej" - udowodnione eksperymentalnie.

A z tym nie do końca bym się zgodziła, ponieważ:

po 1-sze - jedne osoby lepiej się uczą i przyswajają wiedzę, kiedy czytają na głos.
Inne zaś wręcz przeciwnie - kiedy czytają na głos nie są w stanie pamiętać treści tego
co czytały.

po 2-gie - tak ostatnimi laty popularne 'szybkie czytanie', a ostatnio również 'czytanie
fotograficzne' zaleca coś całkiem przeciwnego: nie artykułować czytanych słów na głos,
co więcej nie wymawiać ich nawet w myślach, bo to o wiele wydłuża czas czytania,
a tym samym przyswajania. Wzrok powinien tylko biegać po liniach zapisanych słowami :)

Ludzie mówią, że nie jestem z tego świata... :)
Awatar użytkownika
lwica

Miejscowość: Dublin-Wrocław

lwica napisał(a):po 1-sze - jedne osoby lepiej się uczą i przyswajają wiedzę, kiedy czytają na głos.
Inne zaś wręcz przeciwnie - kiedy czytają na głos nie są w stanie pamiętać treści tego
co czytały.

No to chyba jestem ja :P jak czytam na głos to nie rozumiem co czytam :P (a może mi się wydaje). W każdym razie w myślach jest dla mnie o wiele szybciej. Mogę kilka razy szybko pomyśleć o czymś niż bym to przeczytał.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Hmm, daliście mi do myślenia. Widocznie w niektórych kwestiach mam zacofane poglądy, hehe.
Z tym szybkim czytaniem to jest dla mnie jeszcze mała zagadka. Wiem o co biega z grubsza w teorii, ale jeszcze tego nie stosowałem. A planuję nauczyć się szybkiego czytania, bo mi lektury już na łeb włażą i zwykłym tempem czytania nigdy się nie odkopę. Wyjścia zatem nie mam.

jedne osoby lepiej się uczą i przyswajają wiedzę, kiedy czytają na głos.
co czytały.

Hmm. No być może tak właśnie jest. Masz może linka do jakichś badań na ten temat?

Poruszyliśmy jeszcze jedną ważną kwestię: afirmacji.
Czy zatem w świetle nowych badań i odkryć, powtarzanie na głos pewnych fraz, zwrotów, zdań mija się z celem i nie jest optymalnym rozwiązaniem? Czy lepiej by było rzucać okiem np. na plakat na ścianie w pokoju z tym samym tekstem pisanym? I nawet go nie czytać - ani na głos ani a myślach - tylko "robić zdjęcie"? Jak uważacie?

Awatar użytkownika
Administrator

Ja doszedłem do wniosku że najlepiej uczę się poprzez głośne powtarzanie. Czasami jeszcze łączę to z pisaniem, ale tylko jeśli czynność tego wymaga.

Proponuję uczenia się przez Mapy Myśli - na początku ciężko załapać ale jak raz się to połknie to nie już inaczej się nie będziecie chcieli uczyć - czy nawet pisać notatek ;)

A i nawet znalazłem darmowy kurs szybkiego czytania :)

To kto tutaj najszybciej czyta ?

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

Następna

Wróć do Dla początkujących

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość