Rok założenia: 2008Kontakt
informacje, porady i wskazówki głównie dla początkujących ebiznesmenek i ebiznesmenów
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Słodkie początki :) porady, współpraca.

Postprzez Michał Lip
napisane: 15 Mar 2011, o 22:55

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam tych co tutaj zajrzeli :)

Stwierdziłem, że szkoda powielać wiedzę, bez użycia jej w praktyce, także jestem ciekaw opinii każdego z osobna.
Na chwile obecną posiadam 2 stronki, jedna ukończona, istnieje już miesiąc w sieci, lecz wiem, że mógłbym o wiele bardziej się przyłożyć co zamierzam zrobić na dniach. Jestem ciekaw co prócz moich poprawek które mam zamiar wnieść, mogłaby powiedzieć inna osoba. Na razie podam jedną stronkę, ponieważ drugą jest w trakcie przebudowy. :expert:
http://www.sposob-na-sukces.com , jest to blog, który ma przedstawiać mój progres dotyczący odnoszenia sukcesu w internecie. Traktuje to jako naukę oraz zaplecze w przyszłości :) Zastanawiają mnie mini-stronki ich tworzenie / systemy zarządzania treścia (tylko wordpress wchodzi w grę?) / hostingi pod takie strony niszowe oraz możliwość współpracy z kimś bardziej obeznanym w temacie ? posiadam masę czasu do wykorzystania do tego jestem cholernie :oops: ambitny :)
Pozdrawiam serdecznie, Michał. :thankyou:

Awatar użytkownika
Michał Lip

Miejscowość: Żory

Nie działa

Postprzez Daniel 'siewca' Nakoneczka
napisane: 19 Mar 2011, o 16:40

Chętnie bym zerknął ale link nie działa, szkoda.

Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

W trakcie rozwiązywania problemu

Postprzez Michał Lip
napisane: 20 Mar 2011, o 22:06

Właśnie zauważyłem, że strona działa mi tylko i wyłącznie w przeglądarce Mozilla Firefox. Chrom oraz opera, są automatycznie przekierowywane na stronę z błędem 404(tak, to wygląda?) lub do >http://www.sposob-na-sukces.com/$location < Co mnie bardzo intryguję :shit: Najlepsze jest to, że pod strony działają przykład > http://sposob-na-sukces.com/ministrona- ... c-w-sieci/ < przeglądarka chrom mi podpowiada coś takiego "Błąd 310 (net::ERR_TOO_MANY_REDIRECTS): Zbyt wiele przekierowań." Zastanawiam się w czym tkwi błąd ;) Jestem w trakcie naprawy, jeśli ktoś miał już styczność z takiego typu błędami proszę o wszelkiego rodzaju wskazówki. Każda uwaga mile widziana, wręcz wskazana :thankyou:

Add.
Właśnie dostałem odpowiedź od supportu OVH. Problem związany był (tak jak zresztą przypuszczałem) z ustawionymi prawami plików.Wystarczyło ustawić chmody dla plików 644, dla folderów 755. Wszystko na chwilę obecną działa poprawnie. Zerknij jeszcze raz :) Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Michał Lip

Hmm

Postprzez Daniel 'siewca' Nakoneczka
napisane: 21 Mar 2011, o 09:17

Moim zdaniem bardzo starannie prowadzony blog. Teraz tylko pozostało pozycjonować i uzupełniać go treścią. Zawsze możesz też przejrzeć blogi innych ludzi i zobaczyć jakich wtyczek używają, co ciekawego piszą.

Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

Przekierowanie, a prawa dostępu do plików...

Postprzez lapti
napisane: 21 Mar 2011, o 09:35

Michał Lip napisał(a):Właśnie dostałem odpowiedź od supportu OVH. Problem związany był (tak jak zresztą przypuszczałem) z ustawionymi prawami plików.Wystarczyło ustawić chmody dla plików 644, dla folderów 755

Krwawa kura mać, czy oni nie znają innej recepty na życie, tylko PRAWIDŁOWE UPRAWNIENIA PONAD WSZYSTKO?

Lepiej wklej tutaj zawartość swojego pliku .htaccess, to zobaczymy co jest nie tak, bo problem leży w błędnie ustawionym przekierowaniu z "www" na "bez www" (albo na odwrót :P).
Adres http://www.sposob-na-sukces.com/ jest nadal dla mojego FF be, a adres http://sposob-na-sukces.com/ wczytuje się normalnie, ot cała filozofia.
Polecam: http://htaccess.lapti.pl/, oraz do poduchy: http://htaccess.lapti.pl/pomoc/#przeWWW

Zakładam, że to nie uprawnienia do pliku .htaccess, bo wtedy wywaliło by jakiś stosowny błąd, bez względu na wszystko (u mnie przy chmod 000 wypluwa 403) :)

Pozdrawiam
R. ;)

Simple guy from IT department
ʇuǝɯʇɹɐdǝp ʇı ɯoɹɟ ʎnƃ ǝldɯıs

[size=150]pomogłem Ci -> pajacyk.pl i wszystko jasne[/size]
Awatar użytkownika
lapti

Problem po problemie

Postprzez Michał Lip
napisane: 21 Mar 2011, o 14:51

Najlepsze w tym wszystkim jest to, że z każdym błędem praktycznie musiałem sobie sam poradzić bo tak jak wspominasz administratorzy ovh, twierdzą, że problem leży zawsze po stronie błędnych ustawień praw plików :tokoniec:
Na szczęście istnieją tacy ludzie własnie jak Ty lapti :knajpa: , którzy są w stanie namierzyć problem błyskawicznie.
Źródło pliku htaccess.php
Kod: Zaznacz wszystko
DirectoryIndex index.html index.php

Rozumiem, że na chwilę obecną mój plik wygląda strasznie biednie. Jeśli ma poprawnie działać i dobrze zrozumiałem (Twoją stronę tak?) na czym polega generowanie tego pliku. Kod na przekierowanie pliku na 'www' powinien być następujący :
#Przekierowanie na WWW
Options +FollowSymLinks
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^sposob-na-sukces.com [nc]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.sposob-na-sukces.com/$1 [r=301,nc]

Jeśli tak to ma wyglądać, proszę dać znać. Z góry dziękuje za stworzenie generatora tego pliku, kreatywne oraz bardzo przydatne :)

Poczułem od razu się lepiej, wiedząc, że są tutaj osoby na tyle kompetentne, aby być w stanie doradzić na tego typu problemy. :thankyou:

Pytanie kolejne z mojej strony :
Czy problem związany z taką sytuacja, opis niżej :
Podczas wszelkich zmian jakich dokonuje w panelu wordpress (wp-admin) kliknięcie zapisu obecnych zmian (np. - do publikacji / update itp) automatycznie zostaje skierowany do strony -> http://sposob-na-sukces.com/$location
Gdzie ukazuje mi się legendarne 404 :
Error 404 - Not Found
Please check the URL for proper spelling and capitalization. If you're having trouble locating a destination, try visiting the home page.
Search

Add 1.
Problem występuje na płatnym serwerze OVH, WP v.3.0.1 PL ( gdzie na darmowym hostingu zagranicznym + wersja WP ENG + instalacja ręczna + podpięcie domeny, nie występują żadnego rodzaju błedy o,O - :offtopik: )

Add 2. Daniel 'siewca' Nakoneczka
Dziękuje za pozytywną opinię, na chwilę obecną planuje prowadzić 5 takich mini-blogo-stronek, zobaczymy co z tego wyniknie.

Add 3. Bylem na pajacyk.pl i wszystko.

Awatar użytkownika
Michał Lip

x

Postprzez lapti
napisane: 21 Mar 2011, o 15:50

Michał Lip napisał(a): są w stanie namierzyć problem błyskawicznie.

ehh problem może i namierzony (chociaż trochę nietrafnie), ale nie rozwiązany...

Skoro masz prawie pusty plik .htaccess, to powiedz mi, jakie modyfikacje robiłeś w swoim wordpressie? Może zainstalowałeś jakąś wtyczkę, do przekierowań/przyjaznych urli, która wywołuje ten problem? Kiedy zauważyłeś, że to zaczęło tak się dziać?

To co ja bym zrobił u siebie: zaktualizował WP do najnowszej wersji, włączał/wyłączał każdą wtyczkę i testował, a jak by nie pomogło, to wywalił wordpressa i postawił go od nowa.
Zrób kopie swojego wp (baza + pliki), później zainstaluj w czystym katalogu nową instalację i zobacz, czy problem będzie dalej występował.

Zmienna $location występuję dość gęsto w plikach WP, ale w przypadku przekierowań stawiał bym na wp_redirect w pliku wp-includes/pluggable.php (podgląd tutaj: linia 883).

Pozdrawiam
R. ;)

Awatar użytkownika
lapti

Problem w problemie

Postprzez Michał Lip
napisane: 22 Mar 2011, o 20:40

W skrócie opiszę, bo na chwilę obecną straciłem wiele nerwów na tym aby pozbyć się tego problemu z "$location" :shit:
Podczas kopiowania całego folderu z wp (filezilla) na pulpit, powstał kolejny problem. Mam obecnie kopie wp na dysku (folder z ftp) + kopie bazy. Nic nie zmieniałem. Podczas próby logowania do wp, występuje kolejny błąd
Warning: main(/homez.406/sposobna/www/wp-admin/includes/menu.php) [function.main]: failed to open stream: No such file or directory in /homez.406/sposobna/www/wp-admin/menu.php on line 253

Fatal error: main() [function.require]: Failed opening required '/homez.406/sposobna/www/wp-admin/includes/menu.php' (include_path='.:/usr/local/lib/php') in /homez.406/sposobna/www/wp-admin/menu.php on line 253

Na tą chwilę, nie mam dostępu do panelu z wp. Jeśli nie masz ochoty, ani czasu zrozumiem to. Jutro z rana, mam zamiar powalczyć z wszystkim jeszcze raz.

Awatar użytkownika
Michał Lip

to się narobiło...

Postprzez lapti
napisane: 22 Mar 2011, o 23:09

Dziś to mi się już nie chce nad tym głowić, ale jeśli jutro rano, jeśli nie uda Ci się naprawić tego bałaganu, to napisz mi na pw, swoje gg. Wieczorem MOŻE będę bardziej czasowy, to się odezwę i postaram pomóc.

Pozdrawiam
R. ;)

Awatar użytkownika
lapti

Początki są najtrudniejsze

Postprzez Michał Lip
napisane: 23 Mar 2011, o 14:48

Właśnie mi się skończyła umowa z orange freedom (w końcu :) ) lecz, zanim nowy usługodawca podepnie mnie na starą linie telefonu komórkowego minie do 2tygodni. Trochę jest to przytłaczające, lecz zawsze mogę na rynku posiedzieć nad tym w słoneczku (szkoda ze bateria jedynie 2h trzyma) Na chwilę obecną lapti, dziękuje za wszelkie wskazówki mi udzielone :thankyou: Jak już będę posiadał normalne warunki do rozwiązywania takich problemów to się odezwę do Ciebie na pw :) Pozdrawiam serdecznie, Michał. :expert:

Awatar użytkownika
Michał Lip

Następna

Wróć do Dla początkujących