Hmm chciałbym zasięgnąć porady.
No więc... mam serwis w którym użytkownicy będą kupować dostęp do pewnych usług - tzw. abonament miesięczny.
Ktoś wykupuje dostęp np. na 30dni.
Płatności będą realizowane poprzez dotpay.
Zamierzam otworzyć DG.
I tez przykładowo jeżeli koszt takiego abonamentu wynosi 5zł miesięcznie... ktoś wykupuje dany dostęp na 30dni.
Płaci poprzez dotpay. I ja fizycznie pieniędzy nie mam na swoim koncie bankowym firmowym.
Muszę klientowi wystawić fakturę... ale jak mam to zrobić skoro na moim koncie bankowym tych pieniędzy nie mam są w dotpay...
Jakbym je chciał wypłacić z dotpay to im tez muszę fakturę wystawić jak to jest?
PS. Fakturę mam wystawić na 5zł ale dotpay od tego bierze jeszcze prowizje więc jak to jest?
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
5 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Do pieniędzy zgromadzonych w systemie płatności (platnosci.pl, dotpay itd.) masz dostęp w dowolnym momencie - możesz je swobodnie wypłacać i są one w Twojej pełnej dyspozycji. Nie wystawiasz dla dotpay żadnych dokumentów, faktur itd. gdy chcesz wypłacić, po prostu na stronie klikasz wypłata i dostajesz przelew w ciągu 1 dnia (2 dni kiedy jest weekend lub święta). Możesz też ustawić sobie automatyczne przelewy co ileś dni.
Na koniec miesiąca to Dotpay wystawi Tobie fakturę, ale tylko na kwotę prowizji którą pobrał. Możesz traktować tą kasę w dotpay jak "konto bankowe" z którego możesz wypłacać kiedy chcesz. A kiedy klient coś kupi u Ciebie, to normalnie wystawiasz mu fakturę na sprzedaż, a pieniądze masz na swoim "koncie" w Dotpay.
Na koniec miesiąca to Dotpay wystawi Tobie fakturę, ale tylko na kwotę prowizji którą pobrał. Możesz traktować tą kasę w dotpay jak "konto bankowe" z którego możesz wypłacać kiedy chcesz. A kiedy klient coś kupi u Ciebie, to normalnie wystawiasz mu fakturę na sprzedaż, a pieniądze masz na swoim "koncie" w Dotpay.
- Alex27
Witam, ja mam inne pytanie. Jeśli chciałbym sprzedawać na swojej stronie jakiś własny produkt i zbierać płatności np. poprzez płatności.pl, to jak to wygląda od strony prawnej? Muszę mieć firmę? Jak się rozliczać z takich zysków?
-

JakubJakub - Posty: 178
Dotpay traktujesz jak paypal - jest to posrednik, u ktorego masz kase do dyspozycji. Z punktu widzenia placacego placac na wybrany przez Ciebie kanal platnosci pozostawia kase do Twojej dyspozycji, a na co pozwala Ci ten kanal to juz nie ma znaczenia. Klientowi wystawiasz fakture na to, co zaplacil. Ile Ty placisz dotpayowi to Twoja sprawa, a nie klienta.
@JakubJakub: To by raczej mialo znamiona dzialalnosci gospodarczej, wiec powinienes firme zalozyc. Obstawiam jednak, ze moznaby sie wytlumaczyc, ze to nie jest staly zysk (cos takiego jest w definicji dg), wiec na start by mozna sprobowac jako osoba fizyczna, a jak sie rozkreci to zalozyc dg. Rozliczenie raczej na podstawie umowy o dzielo lub zlecenie - zaleznie, co bedziesz sprzedawal. Jesli ebook, to jest to licencja na prawa autorskie. Majac DG paragony musisz wystawiac na wniosek (czytalem w ustawie), wiec lepiej sprzedawac przez posrednika na poczatek.
Objasnienie: nie jestem prawnikiem, wiec to tylko moja opinia. Czytalem jednak ustawe i takie wyciagnalem z niej wnioski.
@JakubJakub: To by raczej mialo znamiona dzialalnosci gospodarczej, wiec powinienes firme zalozyc. Obstawiam jednak, ze moznaby sie wytlumaczyc, ze to nie jest staly zysk (cos takiego jest w definicji dg), wiec na start by mozna sprobowac jako osoba fizyczna, a jak sie rozkreci to zalozyc dg. Rozliczenie raczej na podstawie umowy o dzielo lub zlecenie - zaleznie, co bedziesz sprzedawal. Jesli ebook, to jest to licencja na prawa autorskie. Majac DG paragony musisz wystawiac na wniosek (czytalem w ustawie), wiec lepiej sprzedawac przez posrednika na poczatek.
Objasnienie: nie jestem prawnikiem, wiec to tylko moja opinia. Czytalem jednak ustawe i takie wyciagnalem z niej wnioski.
Darmowa analiza strony
-

Krzysztof Trynkiewicz - Posty: 461
W takim razie zacznę od pośredników. Zyski będą co prawda mniejsze, ale ominę firmę i wiele innych rzeczy, które zaprzątają mi głowę i może zniechęcą. Ale dzięki za wyjaśnienie, bo właśnie tego mi brakowało 
-

JakubJakub - Posty: 178
5 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości