Rok założenia: 2008Kontakt
informacje, porady i wskazówki głównie dla początkujących ebiznesmenek i ebiznesmenów
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

rozkład sprzedaży odzieży

Postprzez mario_bo
napisane: 2 Sty 2012, o 22:37

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam,
Nazywam się Mariusz Bohm. Trochę sonduję rynek odzieżowy ponieważ mam pewien pomysł na realizacje biznesu internetowego na tym gruncie.
Jest to mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich serdecznie, a z racji, że nie wiem w sumie w jakim dziale zadać moje pytanie postanowiłem go umieścić w dziale dla początkujących.
Moje pytanie związane jest z porównaniem sprzedaży odzieży pomiędzy Allegro, a sklepami internetowymi. Czy są prowadzone statystyki lub Waszym zdaniem, ile procent odzieży sprzedawanych jest przez Allegro, a ile w sklepach internetowych. Zastanawiam się, jaki kąsek i jakie są szanse na przejęcie części klientów którzy kupują na Allegro.

Pozdrawiam
Mariusz Bohm

mario_bo

kupowanie w necie

Postprzez Krzysztof Trynkiewicz
napisane: 6 Sty 2012, o 04:25

Porownywarki cen w Polsce = Ceneo.
Aukcje w Polsce = Allegro.
Ceneo nalezy do Allegro.

Statystyk nie znam, ale w Polsce sklepow netowych z dobrymi ciuchami jest strasznie malo. Jest bonprix, cos tam jeszcze ze spora baza i tyle - reszta to badziew, przynajmniej dla mezczyzn ;) Ok, niech bedzie: bonprix to tez badziew, ich obsluga klienta jest najgorsza, z jaka mialem do czynienia.
Z moich obserwacji wynika, ze jakies 90% rynku siedzi na Allegro, a sklepy netowe maja ogromny potencjal (zwlaszcza z markowymi ciuchami z w miare solidnych sklepow, jak wspolpracujace z C&A lub P&C).

Pozycjonowanie i reklama płatna za kliknięcia to nie jedyne formy zdobywania ruchu na witryny. Przeczytaj, jaka promocja firmy będzie dla Ciebie najkorzystniejsza i wybierz najopłacalniejszy wariant. Jeśli ten artykuł przypadnie Ci do gustu, to zobacz także jak przyspieszyć Internet instalując przeglądarkę Google Chrome - zmiana będzie odczuwalna, obiecuję!
Awatar użytkownika
Krzysztof Trynkiewicz

Potencjał

Postprzez krystian piątek
napisane: 6 Sty 2012, o 11:40

Potencjał może i jest ale ugryzienie tego kawałku tortu, na pewno nie będzie proste ani tanie, bez odpowiedniej kampanii w internecie. Kiedy ludzie chcą kupić sobie jakiś ciuch przez internet to pierwsze co robią to wpisują: allegro.pl i szukają Walka co sprzeda fajne spodnie śmieszny pieniądz. Pytanie czy jesteś w stanie konkurować z nimi.

Prawdopodobnie najlepsza pizza w Kielcach. Sprawdź koniecznie niepowtarzalny smak włoskiej pizzy. Moltobene – Pizza Kielce.
Awatar użytkownika
krystian piątek

Miejscowość: Kielce

mimo

Postprzez it-spleen
napisane: 7 Sty 2012, o 11:21

Mimo wszystko ludzie coraz bardziej ufają sklepom internetowym. Coraz więcej osób szuka 'oryginalnego' produktu. Twoja branża, jak wspomnieli poprzednicy, na pewno jest w pełni nie wykorzystana, ale trzeba będzie dobrze w nią zainwestować.

Większość produktów sprzedawana jest na allegro, ale równie często zdarza się, że ktoś widząc daną aukcję, przechodzi do sklepu internetowego danego użytkownika i tam dokonuje wyboru wśród bogatszej oferty. Mimo wszystko jednak, dobrych, markowych produktów odzieżowych na allegro jest coraz mniej, a coraz więcej badziewia typu 'japan style'. Ja mimo wszystko próbował by zaryzykować i szukać synergii pomiędzy wystawianiem na allegro.pl a sklepem internetowym.

T. Jeziorski | iTSOLUTIONS by SPLEEN | Projektowanie stron WWW i e-Marketing | biuro@spleen.com.pl | +48 660-685-064
Awatar użytkownika
it-spleen

Miejscowość: Tarnowskie Góry

Moda dla faceta

Postprzez kuba_ziol
napisane: 8 Sty 2012, o 22:55

Prowadzę portal o modzie męskiej i mam dość wybadany w tym zakresie rynek. Ogólnie allegro zbiera wiele. Faceci nie dodają sklepów z odzieżą do ulubionych ( bo mało z nich odzież tak kupuje), a jak nie wiesz gdzie, to szukasz na allegro.
Są trzy typy poszukiwaczy w sieci:
-Pierwsi szukają jak się modnie ubrać, trafiają między innymi do mnie i dalej do normalnych sklepów lub jakieś 5 % ruchu do internetowych.
-Drudzy mają pomyśl co chcą kupić ( konkretny element odzieży) i trafiają prosto do esklepow, bo one są dobrze wypozycjonowane.
- Trzecia grupa chce coś kupić, ale sama nie wie co i trafiają na allegro.

Nie znam rynku damskiego, ale tam jest większy nacisk na esklepy z tego co widzę, mniej doradców jak się ubrać, więcej przywiązania typu- ostatnio kupiłam tu buty i były spoko, więc ich lubię- bez urazy dla Pań:D

Trendyman.pl- męska moda z każdej strony!
Awatar użytkownika
kuba_ziol

Miejscowość: Wrocław / Częstochowa

Odzież z sieci.

Postprzez kaczor
napisane: 3 Mar 2012, o 20:00

Witam!
Ja opiszę swoje spostrzeżenia w tym temacie.
Osobiście dla siebie nie kupiłbym żadnego ciucha ani obuwia przez internet, chyba że wcześniej bym przymierzył w sklepie tradycyjnym. Powód - jestem niewymiarowy :lol: i zanim znajdę spodnie czy inną część garderoby to muszę się nieźle nabiegać po sklepach :( Buty raz kupiłem, ale wcześniej przymierzałem w salonie firmowym, a że para była wadliwa i nie mieli na stanie drugiej, to zamówiłem przez internet.
Z tego co się orientuję, to żaden z moich kolegów nie kupuje odzieży z sieci, natomiast koleżanki często się chwalą ezakupami.
Także mój wniosek że chyba łatwiej zarobić na kobietach :)
Pozdrawiam

Chcesz kupić auto i nie masz gotówki, a może zabrakło Ci środków na inwestycję? Dobrze trafiłeś. Oferujemy tanie kredyty samochodowe, gotówkowe, leasing.
Procedury uproszczone bez konieczności dokumentowania dochodów i zaświadczeń z ZUS i US.
kaczor

Miejscowość: Warszawa

odzież sportowa

Postprzez bartekk
napisane: 15 Kwi 2012, o 18:54

Czy te tendencje do zakupów internetowych odzieży mężczyzn i kobiet są porównywalne do odzieży sportowej. Z Waszych wypowiedzi wynika że mały procent mężczyzn dokonuje zakupów odzieży przez net. W zupełności zgadzam się z tym. Co możecie powiedzieć o sprzedaży odzieży sportowej a dokładnie rowerowej lub biegowej? Największą grupą rowerzystów-kolarzy (ubierających się w typową odzież rowerową) są mężczyźni, szacuje około 85 %. Jeżeli mężczyźni nie chętnie kupują odzież w internecie, w sklepach rowerowych jest niewielki wybór albo nie ma go wcale, stanowią duży procent grupy docelowej to jak będzie wyglądał rozkład sprzedaży tej odzieży w e-sklepach czy allegro?:)
Co sądzicie o sklepie internetowym z odzieżą rowerową?

bartekk

rowerowe :)

Postprzez zabka
napisane: 16 Kwi 2012, o 20:20

O odzieży rowerowej mogę się wypowiedzieć, bo takową użytkuję.
Sklepy stacjonarne - rowerowe wybór mają niewielki i drogo. Jeśli nie jest to zaprzyjaźniony sklep to zakupy bolą. W sklepach sportowych ostatnio nie rzuciły mi się w oczy ubrania, może zbyt był mały. Zostaje decathlon, w go-sport nie rzuciły mi się w oczy, a w decathlonie już były. Także szansa jest i myślę, że kolarze szukają i ubrań i sprzętu w e-sklepach.
Możesz zainteresować się też nadrukami na takich koszulkach. Jak jeździłam w teamie to zamawialiśmy takie dla siebie.
Kobiety są mniejszością, ale trochę nas jest, co widać np. na maratonach - wejdź na listę wyników jakiegoś maratonu i będziesz widział jaki % stanowią kobiety. Szkoda, że ubrania kobiece są sporo droższe. I nie koniecznie muszą być różowe w kwiatki.
Nie doradzę o strategi i marketingu bo sama jestem początkująca. Ale jak szukałam ubrań dla siebie to właśnie w e-sklepach. I rower też kupiłam w e-sklepie.

zabka

Miejscowość: Puławy

postaw na skutery

Postprzez Karek
napisane: 18 Kwi 2012, o 12:53

W Polsce nie przywiązuje się większej uwagi do bezpieczeństwa jazdy na rowerze (kaski, ochraniacze) więc tym bardziej do ubrań.
Poza tym te ceny są jakby z kosmosu. Proste rękawiczki antypoślizgowe to koszt ponad 100 zł, jak dla mnie za dużo.
Można kupić chińskie "produkty" ale ich jakość i trwałość raczej zniechęci klienta do powtórnego przyjść do sklepu.
Lepszym biznesem są już skutery.

Karek

albo jednak na rower ;)

Postprzez zabka
napisane: 19 Kwi 2012, o 20:01

Karek napisał(a):W Polsce nie przywiązuje się większej uwagi do bezpieczeństwa jazdy na rowerze (kaski, ochraniacze) więc tym bardziej do ubrań.

Właśnie chodzi o to, że jest to nisza - produkty skierowane do nakręconych na rower. I nie do końca się zgodzę, bo w moim mieści (niecałe 50 tys mieszkańców) coraz więcej obcisłych i zakaskowanych.

zabka

Miejscowość: Puławy

Wróć do Dla początkujących