co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
informacje, porady i wskazówki głównie dla początkujących ebiznesmenek i ebiznesmenów

Witam
mam 3 pytania odnośnie pozycjonowania stron WWW.
1) Skąd wiemy ile na innych witrynach ma konkurencja?
2) Znam tylko HTML'a. Czy brak wiedzy o CSS może uniemożliwić mi skuteczne wypozycjonowanie strony WWW lub mieć jakikolwiek wpływ na pozycję w Google?
3) Chciałbym zamiast nagłówka tekstowego umieścić obrazek (z tekstem alternatywnym). Czy Google będzie czytało tekst alternatywny jako nagłówek i czy będzie on tak samo istotny przy indeksowaniu jak ten umieszczony w <h1></h1>? Jeżeli nie proszę o jakiś inny sposób na rozwiązanie tego problemu.
4) Co to jest SWL?
Za wszelką pomoc bardzo dziękuję

fenekk

1. ? nie bardzo rozumiem pytanie
2. CSS jest bardzo przydatny. Możesz się go bardzo szybko nauczyć, jest prosty.
3. Raczej nie. Google nie potraktuje Alt-a jako nagłówek. Jednak jeśli lepiej prezentuje się obrazek niż tekst to go zastosuj. Pamiętaj, że strona powinna być tworzona dla ludzi, a dla wyszukiwarek dopiero na drugim planie. Zadbaj o odpowiednią nazwę pliku i ALT, a na pewno Google to doceni.
4. SWL to system automatycznej wymiany linków. Czyli na swojej stronie instalujesz kod który wyświetla kilka linków do innych serwisów (losowo, po odświeżeniu strony), w zamian link do Twojego jest na innych serwisach. Osobiście nie polecam tego rozwiązania, chyba że do zaplecza. Google SWL odbiera jako sztuczne linkowanie i może to bardziej zaszkodzić niż pomóc.

Tworzę serwisy internetowe i systemy CMS: tworzenie stron internetowych
Mój sklepik: Torebki damskie
Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Rzeczywiście moje pytanie nr. 1 zadałem w niezrozumiały sposób.
Chodziło mi o to skąd wiemy ile linków prowadzi do konkurencyjnych witryn?
Napisałeś mi, że CSS może okazać się bardzo przydatny w pozycjonowaniu, do czego, więc można o wykorzystać w SEO?
Chciałbym zadać jeszcze pytanie o których zapomniałem napisać wcześniej.
Jeżeli robię np. stronę o krzewach i mam zamiar zamieścić link do niej w Wikipedii, to jeżeli zamieszczę link na podstronie pt. "krzewy", a kolejny link na podstronie "rośliny", to, to, że umieszczę dwa razy link do mojej strony na tej samej witrynie, poprawi moją pozycję w Google?
Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

fenekk

Napisałeś mi, że CSS może okazać się bardzo przydatny w pozycjonowaniu, do czego, więc można o wykorzystać w SEO?

Znając CSS będziesz mógł przeprowadzać szczegółową optymalizację kodu. Jeśli umieścisz style odpowiedzialne za wygląd strony w osobnym pliku css, a w plikach html, php zostawisz tylko strukturę strony wtedy kodu będzie mniej, wynik pozostaje ten sam. Jak wiadomo Google lubi poprawny kod strony. Optymalizacja to nie tylko uzupełnienie Meta tagów i Alt-ów :)

Jak sprawdzić ile linków prowadzi do serwisu? Można programem podobnym do tego: http://www.tylkoprogramy.pl/backlinks,master.php

Jeżeli robię np. stronę o krzewach i mam zamiar zamieścić link do niej w Wikipedii, to jeżeli zamieszczę link na podstronie pt. "krzewy", a kolejny link na podstronie "rośliny", to, to, że umieszczę dwa razy link do mojej strony na tej samej witrynie, poprawi moją pozycję w Google?

Możesz zrobić tak jak się robi podczas dodawania artykułu do precla. Czyli w artykule dajesz kilka linków o różnych anchorach prowadzących do różnych podstron Twojego serwisu. Wtedy jeden artykuł pozycjonuje kilka fraz.

Tworzę serwisy internetowe i systemy CMS: tworzenie stron internetowych
Mój sklepik: Torebki damskie
Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

Moje 3 grosze...

Postprzez Paweł Landzberg 20 Kwi 2010, o 17:00

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Właściwie Daniel odpowiedział Ci już na pytania. Ja jeszcze jednak wtrącę swoje 3 grosze.

Nie wiem jaki chcesz obraz wstawić. Jeśli do topu strony to oczywiście często lepsza jest grafika. Choć ostatnio robię stronkę i mam w topie obraz jako tło (w CSS) a z boku tego tła mam nagłówek z cieniem (text-shadow - nie działa we wszystkich przeglądarkach) - wygląda to całkiem przyzwoicie.

Jeśli chodzi o sam CSS to warto się go naprawdę nauczyć, on się bardzo wiąże z htmlem. Nadaje styl i wygląd Twojej stronie.

Jeśli chodzi o linki w tej samej domenie to:

:arrow: najmniej dadzą Ci 2 takie same linki pochodzące z tej samem podstrony i prowadzące do tej samej strony

:arrow: jeśli już chcesz dać w jednym serwisie linki do tej samej strony, to niech to będą linki z różnych podstron

:arrow: najlepiej zaś, gdy z jednej domeny prowadzą linki do różnych domen, a już najlepiej gdy linki te są z różnych podstron tej domeny

Jeśli coś niejasno napisałem to pytaj.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Dzięki za odpowiedź
Mam jeszcze inne pytania
1) zrobiłem puki co 2 strony WWW w swoim życiu, ale nigdy nie starałem się ich wypozycjonować. Jeżeli do określonej podstrony serwisu, prowadzi jakiś link z zewnącz to ta podstrona również zostanie zindeksowana przez roboty i będzie widoczna z poziomu wyszukiwarki. Jeśli tak, to stanie się to domyślnie, czy trzeba wpisywać jakieś komendy?
Jeżeli mam rację, to wskazane by było chyba wymyślenie anchortextu itp.?
2) Moglibyście mi wytłumaczyć o co chodzi w tej podstronie kursu HTML/CSS http://www.kurshtml.boo.pl/html/roboty,body.html interesuje mnie przede wszystkim parametr "all". Czy ustalenie tych parametrów jest obligatoryjne?
3)Czy dzięki temu 14-dniowemu kursowi można faktycznie dobrze wypozycjonować stronę (tak aby była na pierwszej podstronie w Google.) Jak to tak naprawdę wypada w praktyce?
Jeśli nie można to skąd się tego można dobrze nauczyć?
4) Proponuję komuś, aby on umieścił link do mojej strony na swojej witrynie, a ja na jego, czy wyszukiwarka nie ukarze tego typu linkowania?
5) Jak to się dzieje, że gdy dodaję link do mojej strony głównej np. w Wikipedii, a następnie dodam link do podstrony mojego serwisu, na innej podstronie Wikipedii to, wyszukiwarka nie zorientuje się, iż przechodzi do tego samego serwisu?
6) Jak to się dzieje, że strony mające po 30 linków mogą być wyżej w rankingu, niż te co mają po 600?

fenekk

Wyjaśnienie paru kwestii

Postprzez Paweł Landzberg 26 Kwi 2010, o 22:18

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

ad 1. Jeśli do Twojej strony prowadzi jakiś link zewnętrzny to roboty trafią przez ten link do Ciebie i zaczną indeksować Twoją stronę. Nie trzeba nic dodatkowo robić. Ważne, żeby na początku zdobyć kilka linków, aby roboty trafiły do Ciebie. Anchor tekst jest istotny w pozycjonowaniu. Przykładowo jeśli pozycjonujesz stronę z samochodami to idealnym anchorem byłby wyraz "samochody" - choć od razu mówię, że jest to przykład, i wypozycjonowanie na tę frazę jest stosunkowo trudne. Jeśli chodzi o samo indeksowanie, to nie jest wymagany żaden anchor.

ad2. Dzięki temu ustalasz jak na danej stronie mają zachowywać się roboty. Możesz przykładowo zablokować indeksowanie na danej podstronie - noindex (np. wersji do druku). Z kolei opcja follow oznacza, że roboty mają podążać linkami na danej podstronie. Jeśli nie użyjesz tego znacznika to nic się nie stanie - domyślnie będzie Twoja strona oznaczona do indeksowania i podążania za linkami (czyli jakbyś miał opcję "all" lub "index, follow").

ad3. Kurs Pawła jest świetnie przygotowany. Masz w nim podane wszystko na tacy. Dzięki niemu możesz stać się pozycjonerem z prawdziwego zdarzenia. Jednak pamiętaj: pozycjonowanie nie jest szybkim procesem. Często potrzeba miesięcy, a na niektóre frazy lat, aby znaleźć się na pierwszej stronie w Google. Jeśli ciągle byś miał niedosyt odnośnie wiedzy z zakresu pozycjonowania to możesz też udać się na stacjonarne szkolenie z pozycjonowania Pawła. Również byłem i także polecam.

ad4. Raczej nie powinna, ale staraj się nie wymieniać linkami w stylu link za link -> oba linki umieszczone na stronach głównych -> oba prowadzące do stron głównych. Jeśli już to powiedzmy niech te linki prowadzą do innych podstron, niech są też umieszczane na różnych podstronach. Po prosty, żeby było rozmaite linkowanie.

ad5. Wyszukiwarka orientuje się, dlatego siła tych linków jest słabsza, bo pochodzą one z tej samej domeny.

ad6. Bo link linkowi nierówny ;) Są linki bardziej wartościowe i mniej. Możesz mieć kilka linków bardzo wartościowych i być dosyć wysoko wynikach, a możesz mieć masę śmieciowych linków i nadal być daleko z tyłu w wynikach wyszukiwania. Przykładowo wolę 1 link ze strony głównej facebooka niż 1000 linków z katalogów (heh, to by było coś mieć taki link :grin: )

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

! ! !DZIĘKI BARDZO! ! !
chciałbym dokonać korekty co do części mojego pierwszego pytania.
Chodziło mi o to czy, jeżeli do jakiejś podstrony mojego serwisu prowadzi link z innej strony, to muszę chyba dodać parametry description i keywords?
W miarę rozumiem pojęcie anchor tekst, ale czy Mógłbyś to bliżej zdefiniować
I mam jeszcze jedno pytaanie. W lekcji 3. kursu w ---> Znaczniki meta <--- napisane jest, że znaczniki description i keywords nie są brane pod uwagę. w takim razie po co Google pogrubia szukane frazy?
Czy to, co wpiszę w te poarametry rzeczywiście nie ma znaczenia?
Czyli w momencie gdy tworzę stronę o samochodach, to mogę tym parametrom nadać treść "Kwiaty cioci Wiesi",a i tak dla Google się nic nie zmieni, przy ustalaniu miejsca mojej strony w rankingu? :D

fenekk

fenekk napisał(a):Chodziło mi o to czy, jeżeli do jakiejś podstrony mojego serwisu prowadzi link z innej strony, to muszę chyba dodać parametry description i keywords?

Nie bardzo rozumiem pytanie. Description i keywords dajesz w nagłówku strony w sekcji "head" - opisujesz poprzez nie zawartość strony. Linki przychodzące nie mają z tym nic wspólnego.

fenekk napisał(a):W miarę rozumiem pojęcie anchor tekst, ale czy Mógłbyś to bliżej zdefiniować

Zajrzyj do mojego poprzedniego postu w tym wątku. Zamieściłem tam link. Anchor tekst jest to właśnie ten fragment, który widzisz, tekst za którym kryje się link. W tym wypadku anchor tekst to "stacjonarne szkolenie z pozycjonowania".

fenekk napisał(a):I mam jeszcze jedno pytaanie. W lekcji 3. kursu w ---> Znaczniki meta <--- napisane jest, że znaczniki description i keywords nie są brane pod uwagę. w takim razie po co Google pogrubia szukane frazy?
Czy to, co wpiszę w te poarametry rzeczywiście nie ma znaczenia?
Czyli w momencie gdy tworzę stronę o samochodach, to mogę tym parametrom nadać treść "Kwiaty cioci Wiesi",a i tak dla Google się nic nie zmieni, przy ustalaniu miejsca mojej strony w rankingu? :D

Tak te parametry nie mają znaczenia, z tego względu, że są spamowane przez pseudopozycjonerów. Google zauważyło ten proceder i przestało brać pod uwagę wartości tych znaczników. Descripion warto jeszcze mieć z tego względu, że w wynikach wyszukiwania widać opis strony - który może zachęcić internautę. A sam fakt, że słowa są pogrubiane to raczej właśnie dla użytkowników internetu - żeby widzieli, że szukane przez nich słowa występują na danej stronie.

Niektóre wyszukiwarki używają pewnie jeszcze tych znaczników, ale ich znaczenie jest raczej marginalne. W Polsce króluje Google.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Dzięki za odpowiedź!
Mam jeszcze kilka pytań.
Przeczytałem kurs dopiero do lekcji 5, ale nie mogłem odczytać "Dzień 4 kursu SEO - Strategia, czyli dobór słów kluczowych"
Ale nie na tym polega mój problem.
Mam pytania co do lekcji 5.
1) -->Przyjazne linki<--:
Nie rozumiem na czym polega różnica między złym linkiem:
http://forum.ebiznesy.pl/viewforum.php?f=28&sid=12c4a976
dobrym linkiem:
http://forum.ebiznesy.pl/jakis-temat.html
a fantastycznym linkiem:
http://forum.ebiznesy.pl/moj-e-biznes/e-zin/jakis-temat.html

Czy wynika z tego, że ilość folderów, w których przechowuje materiały składające się na mój serwis ma znaczenie przy ustalaniu rankingu?
2)W ogóle jak tworzyć "PRZYJAZNE LINKI", na czym to polega? Prosiłbym o wyjaśnienie, albo stronkę WWW która zajmuje się tym zagadnieniem.
3)Mógłby mi ktoś wyjaśnić te akapity
>>> Przyjazne linki są czytelne dla robotów wyszukiwarek - adres wygląda na statyczną stronę (choć w rzeczywistości jest najczęściej inaczej). Przyjazny adres daje gwarancję indeksacji strony, nieprzyjazny natomiast… różnie bywa :-[
>>> w przyjaznych linkach można umiejętnie przemycić słowa kluczowe, co pomaga (i to znacząco) w pozycjonowaniu
>>> użytkownik ma lepszą orientację w temacie przeglądanej strony i strukturze całej witryny.

Jak utworzyć przyjazne linki?
Najlepiej przez mod_rewrite i plik .htaccess. Jest to nieco szerszy temat, wykraczający poza ramy tego kursu. Więcej informacji znajdziesz w Sieci.

Dodam tylko, że każdy szanujący się CMS (np. ImpleSITE lub Joomla!) obsługuje automatycznie przyjazne adresy, a każdy przyzwoity serwer (czytaj: nie darmowy) umożliwia ich stosowanie.

4)Co to są meta tagi?
5)Jeżeli tworzę stronę na przykład biografia Pabla Picassa, to jak powinienem nazwać podstronę z mapą odsyłaczy?
7)Uczyłem się HTML ze znanej strony http://www.kurshtml.boo.pl/, ale w kursie SEO napisane jest, aby używać XHTML. Czym się różni HTML od XHTML, i czy to naprawdę ma znaczenie czy używam HTML'a czy XHTML'a przy pozycjonowaniu?

fenekk

Następna

Wróć do Dla początkujących