ad.1. Nie wiem czy takie animowane menu można by wstawić jako tło, bo nie wiem w jakim formacie będzie ta animacja - szczerze to na animacjach się nie znam. Ja u siebie nie mam alta - do tła nie można dać alt. Mam nagłówek h3, ale jeśli by to tło animacyjne działało, i nagłówek początkowo byłby niewidoczny, ale po chwili by się pojawił to raczej nie widzę problemu.
ad.2. Nigdy takiego menu nie potrzebowałem, ale wystarczy wpisać w Google "pływające menu css" i coś wyskoczy np. http://mozillapl.org/forum/viewtopic.php?f=26&t=22944
Bardzo dziękuję za odpowiedź!!!
1. Uczę się CSS'a (akurat zaczynam selektory) ale o CSS'ie z kurshtml.boo.pl czyta mi się jakoś kiepsko, przynajmniej selektory, więc zacząłem przerabiać selektory na stronie http://webmaster.helion.pl/index.php/selektory? Czy na tej stronie są nie są jakoś gorzej wytłumaczone, albo po prostu jest mniej rodzai?
2. Na stronie http://css.maxdesign.com.au/listamatic/ są menu w różnym stylu i różnych autorów. Jak można "własnoręcznie" zrobić menu? Przecież CSS nie służy do programowania, ale do ustawiania właściwości na podstawie gotowych szkieletów. No chyba, że o czymś nie wiem.
A jak Wy robicie? Tworzycie własne menu Czy kopiujecie gotowca?
3. Znalazłem wielopoziomowe menu oparte jedynie na CSS'ie:
Zapytam, już na przyszłość jak wstawić jakiś ładniejszy styl do wielopoziomowego menu? Np. taki:
4. Ale najbardziej bym chciał mieć na swojej stronie rozwijane menu. Takie jak przedstawiono tutaj: http://ngame.idl.pl/skrypty/menu_rozwijane.html Czy takie rozwiązanie nie jest zbyt obciążające dla serwera? Czy po nałożeniu stylu CSS nie wystąpi jakieś opóźnienie otwarcia takiego menu? Przypominam, że moja strona będzie działała na bezpłatnej domenie(najprawdopodobniej http://www.mojanazwa.art.pl)
5.Jeśli ktoś ma wyłączoną obsługę javascriptu, to można jakoś tak zrobić, żeby automatycznie takie menu pokazało się jako zwykły wykaz objęty stylem, gdzie widoczne będą od razu wszystkie pozycje zawarte w menu
6. Jeśli tworzę menu z użyciem Javascriptu, ale kod JS umieszczę w osobnym pliku to czy google będzie "gorzej patrzyło" na takie menu?
7. Czy te dwa ostatnie rodzaje menu są akceptowane przez wszystkie przeglądarki?
1. Uczę się CSS'a (akurat zaczynam selektory) ale o CSS'ie z kurshtml.boo.pl czyta mi się jakoś kiepsko, przynajmniej selektory, więc zacząłem przerabiać selektory na stronie http://webmaster.helion.pl/index.php/selektory? Czy na tej stronie są nie są jakoś gorzej wytłumaczone, albo po prostu jest mniej rodzai?
2. Na stronie http://css.maxdesign.com.au/listamatic/ są menu w różnym stylu i różnych autorów. Jak można "własnoręcznie" zrobić menu? Przecież CSS nie służy do programowania, ale do ustawiania właściwości na podstawie gotowych szkieletów. No chyba, że o czymś nie wiem.
A jak Wy robicie? Tworzycie własne menu Czy kopiujecie gotowca?
3. Znalazłem wielopoziomowe menu oparte jedynie na CSS'ie:
- Kod: Zaznacz wszystko
<html>
<head>
<head>
<link rel="Stylesheet" type="text/css" href="polskie_znaki5.css" />
</head>
<body>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html>
<head>
<title> whatever:hover cssmenu </title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />
<style type="text/css">
body {
behavior:url("../htc/csshover3.htc");
}
* {
font-family:arial,tahoma,verdana,helvetica;
font-size:12px;
}
/* the menu */
ul,li,a {
display:block;
margin:0;
padding:0;
border:0;
}
ul {
width:150px;
border:1px solid #9d9da1;
background:white;
list-style:none;
}
li {
position:relative;
padding:1px;
padding-left:26px;
background:url("images/item_moz.gif") no-repeat;
z-index:9;
}
li.folder { background:url("images/item_folder.gif") no-repeat; }
li.folder ul {
position:absolute;
left:120px; /* IE */
top:5px;
}
li.folder>ul { left:140px; } /* others */
a {
padding:2px;
border:1px solid white;
text-decoration:none;
color:gray;
font-weight:bold;
width:100%; /* IE */
}
li>a { width:auto; } /* others */
li a.submenu {
background:url("images/sub.gif") right no-repeat;
}
/* regular hovers */
a:hover {
border-color:gray;
background-color:#bbb7c7;
color:black;
}
li.folder a:hover {
background-color:#bbb7c7;
}
/* hovers with specificity */
li.folder:hover { z-index:10; }
ul ul, li:hover ul ul {
display:none;
}
li:hover ul, li:hover li:hover ul {
display:block;
}
</style>
</head>
<body>
<ul id="menu">
<li><a href="#"> lorem </a></li>
<li class="folder">
<a href="#" class="submenu"> adipiscing </a>
<ul>
<li><a href="#"> dolor </a></li>
<li class="folder">
<a href="#" class="submenu"> consectetuer</a>
<ul>
<li><a href="#"> elit </a></li>
<li><a href="#"> ipsum </a></li>
<li><a href="#"> Donec </a></li>
</ul>
</li>
<li><a href="#"> vestibulum </a></li>
</ul>
</li>
<li class="folder">
<a href="#" class="submenu"> consectetuer</a>
<ul>
<li><a href="#"> elit </a></li>
<li><a href="#"> ipsum </a></li>
<li><a href="#"> Donec </a></li>
</ul>
</li>
<li><a href="#"> sit amet </a></li>
</ul>
</body>
</html>
</body>
</html>
Zapytam, już na przyszłość jak wstawić jakiś ładniejszy styl do wielopoziomowego menu? Np. taki:
ul, ul li {
display: block;
list-style: none;
margin: 0;
padding: 0;
}
ul {
width: 200px;
padding: 2px 2px 1px 2px;
background-color: #9ce;
border: 3px double #28e;
}
ul li {
border-bottom: 1px solid #9ce;
}
ul a:link, ul a:visited {
display: block;
width: 176px;
text-decoration: none;
padding: 7px;
font-weight: bold;
background-color: #27c;
color: #def;
border-left: 10px solid #25b;
}
ul a:hover {
width: 166px;
background-color: #28e;
color: #fff;
border-left: 20px solid #26d;
}
4. Ale najbardziej bym chciał mieć na swojej stronie rozwijane menu. Takie jak przedstawiono tutaj: http://ngame.idl.pl/skrypty/menu_rozwijane.html Czy takie rozwiązanie nie jest zbyt obciążające dla serwera? Czy po nałożeniu stylu CSS nie wystąpi jakieś opóźnienie otwarcia takiego menu? Przypominam, że moja strona będzie działała na bezpłatnej domenie(najprawdopodobniej http://www.mojanazwa.art.pl)
5.Jeśli ktoś ma wyłączoną obsługę javascriptu, to można jakoś tak zrobić, żeby automatycznie takie menu pokazało się jako zwykły wykaz objęty stylem, gdzie widoczne będą od razu wszystkie pozycje zawarte w menu
6. Jeśli tworzę menu z użyciem Javascriptu, ale kod JS umieszczę w osobnym pliku to czy google będzie "gorzej patrzyło" na takie menu?
7. Czy te dwa ostatnie rodzaje menu są akceptowane przez wszystkie przeglądarki?
- fenekk
1. Selektorem może być znacznik html (h1, p, div, img, a i inne), klasa (.klasa), klasy mogą się powtarzać w jednym dokumencie, identyfikatory (#nazwa) które muszą być unikalne w jednym dokumencie.
2. Ja tworzę własne menu, używam do tego najczęściej listy (<ul>) i odpowiednio definiuję dla niej style oraz style z hover (efekt po najechaniu kursora). Możliwości są ogromne.
3. Jak wstawić ładniejszy styl? po prostu zamieniasz bieżący styl na taki który odpowiada Tobie.
4. Nie będzie działało wolniej, nie od serwera to zależy. Rozwijane menu korzystają najczęściej z javascript, działają po stronie przeglądarki użytkownika. Minus takiego rozwiązania: Google może mieć problemy z rozpoznaniem linków w menu z javascript, jeśli ktoś ma problemy z javascript lub wyłączył ją w swojej przeglądarce to menu mu się nie rozwinie.
5. Przy dobrze zaprojektowanym menu, tak
6. Rozbudowane funkcje js raczej powinno się trzymać w pliku zewnętrznym (po co przyciemniać sobie kod html)
7. Jeśli chcesz mieć pewność że Twoje menu działa w wielu przeglądarkach musisz je przetestować, wiele zależy od poprawności skryptu js.
2. Ja tworzę własne menu, używam do tego najczęściej listy (<ul>) i odpowiednio definiuję dla niej style oraz style z hover (efekt po najechaniu kursora). Możliwości są ogromne.
3. Jak wstawić ładniejszy styl? po prostu zamieniasz bieżący styl na taki który odpowiada Tobie.
4. Nie będzie działało wolniej, nie od serwera to zależy. Rozwijane menu korzystają najczęściej z javascript, działają po stronie przeglądarki użytkownika. Minus takiego rozwiązania: Google może mieć problemy z rozpoznaniem linków w menu z javascript, jeśli ktoś ma problemy z javascript lub wyłączył ją w swojej przeglądarce to menu mu się nie rozwinie.
5. Przy dobrze zaprojektowanym menu, tak
6. Rozbudowane funkcje js raczej powinno się trzymać w pliku zewnętrznym (po co przyciemniać sobie kod html)
7. Jeśli chcesz mieć pewność że Twoje menu działa w wielu przeglądarkach musisz je przetestować, wiele zależy od poprawności skryptu js.
-

Daniel 'siewca' Nakoneczka - Posty: 839
Dzięki za odpowiedź!
1.Czy mógłby ktoś uściślić jak zrobić efekt z pytania 5.? To ZNACZY, ABY UŻYWCY NIEMAJĄCY WŁĄCZONEGO JAVASCCRIPTU widzieli zamiast rozwijanego menu zwykły wykaz objęty stylem CSS. Czy wyszukiwarka będzie gorzej patrzyła na:
a) menu rozwijane z zewnętrznym plikiem js?
b) menu rozwijane o konstrukcji nie opartej na wykazach, ale:
2. W których lekcjach zaktualizowanego kursu pozycjonowania zaszły jakieś zmiany? Numery lekcji były by mile widziane
1.Czy mógłby ktoś uściślić jak zrobić efekt z pytania 5.? To ZNACZY, ABY UŻYWCY NIEMAJĄCY WŁĄCZONEGO JAVASCCRIPTU widzieli zamiast rozwijanego menu zwykły wykaz objęty stylem CSS. Czy wyszukiwarka będzie gorzej patrzyła na:
<dl id="menu0">
<dt>Nagłówek 1</dt>
<dd>Element 1.1</dd>
<dd>Element 1.2</dd>
<dd>Element 1.3</dd>
<dt>Nagłówek 2</dt>
<dd>Element 2.1</dd>
<dd>Element 2.2</dd>
<dd>Element 2.3</dd>
<dt>Nagłówek 3</dt>
<dd>Element 3.1</dd>
<dd>Element 3.2</dd>
<dd>Element 3.3</dd>
</dl>
2. W których lekcjach zaktualizowanego kursu pozycjonowania zaszły jakieś zmiany? Numery lekcji były by mile widziane
- fenekk
fenekk napisał(a):Dzięki za odpowiedź!
Hej fenekk, jest sezon urlopowy i wszyscy wyjechali na Seszele ;P
A tak poważniej każdy ma swoje sprawy i nie zawsze jest czas na odpisywanie na forum. Jeśli Tobie zależy na porównaniu, to robisz dwie stronki/szablony, wystawiasz (publikujesz) na serwerze i patrzysz jak Google i użytkownicy sobie radzą (czy przechodzą na kolejne podstrony, czy indeksowany jest cały serwis). Inaczej mówiąc: działasz, kombinujesz i uczysz się na własnych błędach.
Odpowiadając na Twoje pytanie:
Jeśli zależy Tobie na menu w JavaScript, a jednocześnie chcesz dać jakąś alternatywę tym, którzy go domyślnie wyłączają, to musisz zrobić 2 rzeczy:
1) ostylować menu, czyli w pliku CSS nadać odpowiednie style tak (selektory + selektory z modyfikatorem :hover), aby menu "rozwijało się" bez użycia JavaScript'u.
2) piszesz JavaScript, który będzie działać wtedy, gdy jest włączony w przeglądarce. Większość kodu umieszczasz w osobnym pliku .js i dołączasz za pomocą znacznika <script />. Do wybranych znaczników w kodzie XHTML (lub lepiej na końcu dokumentu XHTML w JavaScript) dodajesz atrybuty dla zdarzeń (onclick, onmouseover, onmouseout). JavaScriptem możesz też modyfikować większość atrybutów dot. wyglądu menu (obj.style.attr='value').
Jeśli umieszczasz kod JavaScript w oddzielnym pliku a nie w dokumencie XHTML to Google może traktować to lepiej:
A) poszczególne strony serwisu ładują się szybciej (kod z JS jest ładowany raz do przeglądarki, a pozostałe strony są krótsze)
B) stosunek treści strony do kodu jest lepszy na stronach gdzie JS jest w odrębnym pliku, niż na tych gdzie kod JS jest bezpośrednio w źródle strony - to pomaga (troszeczkę) w pozycjonowaniu
C) strona jest łatwiej interpretowana przez przeglądarkę - nie musi wyłuskiwać JavaScriptu spomiędzy XHTML
Dlaczego chcesz tworzyć menu w oparciu o znaczniki przeznaczone do opisu definicji, a nie listy? Czym jest menu? Listą (hierarchiczną) dostępnych podstron serwisu. Poszczególna pozycja menu nie jest opisem kategorii. Dlatego uważam, że zestaw znaczników <dl><dt><dd> do stworzenia menu jest niewłaściwy. Oczywiście możesz ich używać - nikt Tobie nie zabroni. Jednak wygląda to tak, jakbyś używał kombinerek do wbijania gwoździ. Dlatego zdecydowanie polecam listy nieuporządkowane <ul><li>
Believe the Unbelievable
Tworzenie, modernizacja i optymalizacja stron WWW
Tworzenie, modernizacja i optymalizacja stron WWW
-

Tomasz Fabiszak - Posty: 435
- Miejscowość: Poznań
Czytam ten temat i czytam i końca jego nie widzę
A ilość informacji do wbicia w głowę
ogromna.
Kiedyś w końcu się przedrę i co ważniejsze zastosuję w praktyce.
Ale póki co znalazłem pewien wątek który mnie zainteresował. A mianowicie kwestia napisania podlinkowanego artykułu w Wikipedii. I moje pytanie: Czy pisanie takiego artykułu ma sens (zakładając że takiego tematu tam jeszcze nie ma) czy zawarte w tym temacie linki coś dadzą i czy w ogóle warto poświęcać na to czas???
ogromna. Ale póki co znalazłem pewien wątek który mnie zainteresował. A mianowicie kwestia napisania podlinkowanego artykułu w Wikipedii. I moje pytanie: Czy pisanie takiego artykułu ma sens (zakładając że takiego tematu tam jeszcze nie ma) czy zawarte w tym temacie linki coś dadzą i czy w ogóle warto poświęcać na to czas???
-

genius - Posty: 13
W wikipedii możesz dać linki zewnętrzne na dole danego hasła - które są powiązane z tym hasłem. Korzyść pozycjonerska - rzadka (linki są nofollow). Natomiast możesz mieć korzyści po prostu z wejść z tej strony.
-

Paweł Landzberg - Posty: 2387
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
witam
oczywiscie wiem ze chyba to nie na temat ale prosze o mala porade a mianowicie czy istnieja jakies programy lub wyszukiwarki ktore umozliwiaja wyszukanie konczacych sie domen ? jestem laikiem i kazdy w zasadzie mowi cos innego wiec moze sie wreszcie dowiem cos wartosciowego. pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc
oczywiscie wiem ze chyba to nie na temat ale prosze o mala porade a mianowicie czy istnieja jakies programy lub wyszukiwarki ktore umozliwiaja wyszukanie konczacych sie domen ? jestem laikiem i kazdy w zasadzie mowi cos innego wiec moze sie wreszcie dowiem cos wartosciowego. pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc
- marek2011
-

Paweł Landzberg - Posty: 2387
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
-