co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
informacje, porady i wskazówki głównie dla początkujących ebiznesmenek i ebiznesmenów

Wyjustujesz ;-)

Postprzez Konsultant FM Group 8 Lip 2010, o 11:11

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Paweł Landzberg napisał(a):poprzez align nie wyjustujesz tekstu

Możesz to zrobić w ten sposób:

Kod: Zaznacz wszystko
<p align="justify">Treść akapitu</p>

:D

Katalog FM Group - pobierz katalog FM Group.
Rozpocznij biznes z FM Group i zostań Konsultantka FM Group
Sprawdź plan marketingowy i dowiedź się, dlaczego warto zostać
Konsultantką FM Group.
[size=85]Poprzedni nick na Forum.Ebiznesy.pl: Condictor[/size]
Konsultant FM Group

Może faktycznie :D

Postprzez Paweł Landzberg 8 Lip 2010, o 18:57

A no może faktycznie :D Tylko, że z tym align to czasem są problemy (przynajmniej ja miałem) - nie we wszystkich wyszukiwarkach dobrze działa.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

zamiana komend html na style

Postprzez fenekk 13 Lip 2010, o 15:02

1. Czy można tekst, który ma być cytatem z np. obramowaniem na lewej stronie cytatu umieścić w stylu zamiast komend HTML?
np. zamiast:
<blockquote>
<font color="">
to jest cytat
</font>
<blockquote>
na
<styl z zewnętrznego dokumentu>
to jest cytat
</styl z zewnętrznego dokumentu>?

fenekk

Tak

Postprzez Konsultant FM Group 13 Lip 2010, o 18:41

fenekk napisał(a):Czy można tekst, który ma być cytatem z np. obramowaniem na lewej stronie cytatu umieścić w stylu zamiast komend HTML?

Tak, można ;)

Konsultantką FM Group.
Konsultant FM Group

logo strony, css

Postprzez fenekk 13 Lip 2010, o 21:00

Dzięki za odpowiedź!
Mógłbyś mi podać kod (do wklejenia), którym mogę stworzyć cytat ze zmienioną czcionką? Będę bardzo wdzięczny.
A tak w ogóle, to czy przy określaniu w zewnętrznym pliku *.css czym ma być formatowany za pomocą tego pliku tekst np. cytatem, to robimy to za pomocą tych samych komend np. <q></q> lub <blockquote></blockquote> tylko, że inaczej zapisanych, to znaczy bez < >?
2. Mam zamiar stworzyć na moją stronę logo. Ale chcę zrobić grafikę, zamiast tekstu "Vincent van Gogh biografia i galeria". Na grafice umieściłbym oczywiście wcześniej wymieniony napis. chciałbym aby jego wymiary miały mniej więcej 780px x 400px. Ale logo ze strony głównej było by innym plikiem, gdyż byłby na nim napis "Vincent van Gogh biografia i galeria", galeria innym bo byłby na niej napis "Vincent van Gogh galeria", a na podstronach z biografią widniałoby logo z napisem "Vincent van Gogh biografia". Oczywiście pod każdym z plików graficznych pełniących rolę logo mojej strony byłby taki sam tekst alternatywny, jak na obrazkach. Czy wyszukiwarka dużo gorzej "patrzy" na logo obrazkowe, niż na logo tekstowe?
Jeszcze jedno te grafiki miałyby być animowane. Mianowicie obraz autorstwa van Gogha, który wyłania się stopniowo z tła strony. Czy coś zmienia się w oczach wyszukiwarki dlatego iż jest to animowane logo?
3. Jakie są fajne i lekkie formaty umożliwiające zapis w dobrej jakości - animacji? Będę korzystał z "Gimpa", ale jeszcze w zasadzie nic o nim nie wiem. Nie znam się też na formatach, które są dostępne tylko w Gimpie.

fenekk

Hmn...

Postprzez Konsultant FM Group 14 Lip 2010, o 09:31

fenekk napisał(a):Mógłbyś mi podać kod (do wklejenia), którym mogę stworzyć cytat ze zmienioną czcionką?

Ja bym to zrobił za pomocą "normalnego" akapitu. Wyglądałoby to w ten sposób:

Kod: Zaznacz wszystko
<p class="cytat">Treść akapitu/ cytatu</p>

Później sformatowałbym to za pomocą zewnętrznych styli CSS.

fenekk napisał(a):A tak w ogóle, to czy przy określaniu w zewnętrznym pliku *.css czym ma być formatowany za pomocą tego pliku tekst np. cytatem, to robimy to za pomocą tych samych komend np. <q></q> lub <blockquote></blockquote> tylko, że inaczej zapisanych, to znaczy bez < >?

W przypadku komend, o których wspomniałeś tak.

fenekk napisał(a):Czy wyszukiwarka dużo gorzej "patrzy" na logo obrazkowe, niż na logo tekstowe?

Jeśli dobrze wykorzystasz style CSS nie będzie to miało żadnego znaczenia ;)

fenekk napisał(a):Czy coś zmienia się w oczach wyszukiwarki dlatego iż jest to animowane logo?

Nie, dla wyszukiwarki jest to po prostu obrazek.

fenekk napisał(a):Jakie są fajne i lekkie formaty umożliwiające zapis w dobrej jakości - animacji? Będę korzystał z "Gimpa", ale jeszcze w zasadzie nic o nim nie wiem. Nie znam się też na formatach, które są dostępne tylko w Gimpie.

O formatach zapisu grafiki używanych przez GIMP'a przeczytasz tutaj

Konsultantką FM Group.
Konsultant FM Group

Moje odpowiedzi

Postprzez Paweł Landzberg 14 Lip 2010, o 10:19

Odnośnie cytatu to zrobiłbym, jak Condictor sugeruje. Dodałbym klasę i w CSS dodasz do niej style - przykładowo do czcionki font-family i do ramki border.

ad.2. Napis tekstowy jest lepszy od obrazka - zwłaszcza, gdy napis jest wyróżniony np. przez <strong> czy nagłówki. Zerknij na stronkę http://luszczyce.pl/ Mam tam grafikę jako tło i na niej mam napis czerwony w nagłówku <h3>.

Jeśli chodzi o animacje to zależy jaka to animacja. Jeśli zrobiona we flashu czy przy pomocy JavaScriptu to Googiel gorzej patrzy na takie efekty specjalne.

ad.3. Nie wiem. Ze mnie grafik od siedmiu boleści ;)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

dopytka o logo, katalogi www

Postprzez fenekk 14 Lip 2010, o 22:51

Dzięki za odpowiedzi ;)
1. Ale jak mam wstawić takie tło obrazkowe tylko na dany fragment dokumentu? I w zasadzie czy jeżeli ktoś ma bardzo małego laptopa, lub palmtopa, a ja ustawię obrazek o wymiarach 450px x 800px jako tło strony to czy na tych małych ekranach nie pojawi się na pasku na dole pozioma rolka umożliwiająca przesuwanie na boki, bo tego bardzo bym nie chciał.
Ale muszę przyznać, że ładną zrobiłeś stronkę ;)
2. Krzywy w którejś z lekcji SEO powiedział iż powinno założyć się na swojej witrynie własny katalog stron WWW. Pisał, że katalog daje najwięcej jego założycielowi. Ale w jaki sposób ma się z tego jakieś korzyści? I dlaczego pomimo, że własny katalog ponoć jest pomocny przy pozycjonowaniu, tam mało serwisów, nawet tych oficjalnych posiada własny katalog? Aha... i jeszcze jedno czy taki katalog ma być po prostu podstroną serwisu czy oddzielną domeną?

fenekk

CD

Postprzez Paweł Landzberg 15 Lip 2010, o 10:23

ad.1. Ja mam po prostu div zrobiony o wymiarach Xpx x Ypx i w tym divie przy pomocy CSS (background) dodane tło o takich samych wymiarach i żeby się nie powtarzało (no-repeat). Oczywiście jeśli szerokość strony będzie duża to pojawi się pasek na dole przeglądarki. Ale wejdź sobie w statystyki ranking.pl - osoby z małymi rozdzielczościami monitora to niewielki ułamek wszystkich użytkowników.

ad.2. Katalog najlepiej zrobiłbym na innej domenie. Korzyści z tego są takie, że masz dodawane treści przez innych - wpisy do katalogu. Katalog rośnie w siłę, a Ty możesz sobie z niego linkować do swoich stron - np. ze strony głównej. Dodatkową korzyścią jest to, że z czasem jak będzie popularny katalog, będziesz mógł uruchomić jakieś extra wyróżnienia wpisów czy coś w tym stylu odpłatnie.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

tło tytułu, HTML

Postprzez fenekk 19 Lip 2010, o 19:22

Dzięki za odpowiedź :)
1) Chcę zrobić logo tą samą techniką co Ty na [url]luszczyce.pl[/url]. Z tym, że jak pisałem już wcześniej ma być to animacja.
Konkretnie pierwsza klatka miałaby przedstawiać całkowicie białą powierzchnię, a kolejne miałyby odsłaniać stopniowo, właściwe tło, czyli obraz van Gogh'a. Alt tego loga to Vincent van Gogh biografia lub galeria (to zależy od podstrony :) )
Moje pytanie brzmi następująco: Czy wyszukiwarka nie "pomyśli", że to próba oszukania jej, jeśli tytuł strony (tytuły takie jak powyższe alty) na tle tej animacji będzie napisany białą nieobramowaną czcionką? Czy wyszukiwarka w ogóle nie ma możliwości zbadania koloru obrazka?
2) Kiedyś, gdzieś w kursie HTML http://www.kurshtml.boo.pl widziałem komendę na "pływające menu", to znaczy takie które zawsze jest w jednym miejscu np. u góry w rogu, bez względu na to czy internauta przegląda akurat tekst znajdujący się na samym początku dokumentu, czy też "zjechał" do niższych części dokumentu. Czy mógłby mi ktoś podrzucić jak dostać się do fragmentu kursu gdzie opisane jest takie rozwiązanie lub ewentualnie podał kod, który by pozwolił uzyskać taki efekt, bo szukam tego i szukam i nie mogę znaleść?

fenekk

PoprzedniaNastępna

Wróć do Dla początkujących