Rok założenia: 2008Kontakt
informacje, porady i wskazówki głównie dla początkujących ebiznesmenek i ebiznesmenów
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Pytania o liste adresową

Postprzez jakubzza
napisane: 31 Lip 2009, o 13:38

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam was serdecznie, to mój pierwszy post (na pewno jednak nie ostatni :D ). Mam do was kilka pytań:

1. Mam już założoną swoją listę adresową jednak nie wiem jak podłączyć do tego program do wysyłania wiadomości. Czytałem o mailerze na stronie cneb, ale nie mogę go znaleźć nigdzie :? ...
2. Chce stworzyć po liście adresowej do każdego mojego bloga tak bym mógł automatycznie wysyłać wiadomości do osób będących na danej liście a nie do wszystkich moich subskrybentów. Jak to zrobić? Trzeba zakładać kilka kont na freebot czy tu chodzi o zastosowanie filtrów (nie mogę narazie wypróbować bo liczba adresów na mojej liście to jak narazie 1 - mój ;) ).
3. Czy zmieniając nazwę bloga z mojanazwa.blogspot.com na mojanazwa.pl polecę w górę jeśli chodzi o wyniki wyszukiwarki google? Czy w ogóle warto?
4. Jak ustawić automatyczne wysyłanie wiadomości?

To narazie wszystko, z góry dziękuje za odpowiedzi.

Pzdr.

jakubzza

Re: Pytania o liste adresową

Postprzez Archie
napisane: 31 Lip 2009, o 14:18

Z feeboota nie można wysłać jednorazowego mailingu do wszystkich subskrybentów, nie ma takiej funkcji, można rozsyłać wiadomości zakolejkowane, czyli ustawiasz sobie co ile dni wiadomość będzie wysyłana..

Jeżeli chcesz wysyalać od razu do wszystkich to musisz wykupić dostęp do implebota, płatnej wersji freebota albo skorzystać z innego autorespondera.

Możesz też założyć jedno konto, dla jednej listy, czyli jaki chcesz mieć ich kilka to musisz ponownie założyć konto..

Awatar użytkownika
Archie

Postprzez MateuszKowalski
napisane: 31 Lip 2009, o 14:41

>1. Mam już założoną swoją listę adresową jednak nie wiem jak podłączyć do tego program do wysyłania wiadomości. Czytałem o mailerze na stronie cneb, ale nie mogę go znaleźć nigdzie :? ...

Wchodzi na freebot.pl, logujesz się i po prawej masz Generator formularzy. Wybierasz jeden kod i go wklejasz w odpowiednim miejscu na stronie, np. na samej górze na pasku w boku.

>2. Chce stworzyć po liście adresowej do każdego mojego bloga tak bym mógł automatycznie wysyłać wiadomości do osób będących na danej liście a nie do wszystkich moich subskrybentów. Jak to zrobić?
Trzeba zakładać kilka kont na freebot czy tu chodzi o zastosowanie filtrów (nie mogę narazie wypróbować bo liczba adresów na mojej liście to jak narazie 1 - mój ;)e ).

Trzeba założyć kilka kont na freebot.pl. Każde konto na inny adres e-mail.

>3. Czy zmieniając nazwę bloga z mojanazwa.blogspot.com na mojanazwa.pl polecę w górę jeśli chodzi o wyniki wyszukiwarki google? Czy w ogóle warto?

Szczerze to nie mam pojęcia, ale jednak bym zmienił, żeby promować swoją markę mojanazwa.pl, bo prędzej czy później i tak by wypadało zmienić, a lepiej teraz niż później. ;) Szczególnie, że i tak ludzie teraz mniej szukają, bynajmniej patrząc na swoje statystyki.

Poza tym, jeżeli będziesz chciał w przyszłości zmienić serwer na własny i postawić bloga na wordpress, to stali czytelnicy pozostaną, bo domena zostanie ta sama.

>4. Jak ustawić automatyczne wysyłanie wiadomości?

Wchodzisz w zakładkę wiadomości w danym koncie freebot i klikasz "Dodaj nową wiadomość". Wtedy ustalasz w polu "dni opóźnienia" po ilu dniach ma dana wiadomość zostać wysłana (np. 0 jeśli chcesz od razu po potwierdzeniu zapisu wysłać), temat wiadomości, treść, po ilu znakach ma być linijka zawijana, no i to chyba tyle z opcji freebota.

Jak coś jeszcze byś chciał wiedzieć, to pytaj.

MateuszKowalski

Postprzez jakubzza
napisane: 4 Sie 2009, o 17:09

Ok, dziękuje za rzeczowe odpowiedzi. Okiełznałem już freebota :D

Mam jeszcze takie pytanko:

Jak wysłać do swojej listy adresowej załącznik? Wiem, że można załadować go w menadżerze plików, ale jest tam bardzo mało miejsca (jeden ebook nie wchodzi). Może znacie jakiś darmowy serwer na który można wrzucać pliki a później łatwo pobierać? Fajnie by było gdyby gdy ktoś kliknie w moim emailu na link z ebookiem od razu rozpoczynało się pobieranie (nie przekierowywanie gdzieś na inną stronę).

jakubzza

Załączniki do e-maili

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 26 Gru 2009, o 19:58

jakubzza napisał(a):Jak wysłać do swojej listy adresowej załącznik? Wiem, że można załadować go w menadżerze plików, ale jest tam bardzo mało miejsca (jeden ebook nie wchodzi). Może znacie jakiś darmowy serwer na który można wrzucać pliki a później łatwo pobierać?

Nie wysyłaj załączników z mailami. Po co? Obciążasz siebie i subskrybenta. Lepszym rozwiązaniem jest umieszczanie pliku na własnym serwerze. Czy darmowym? Można i tak, ale chyba lepiej i profesjonalniej jest mieć własny hosting, nie uważasz? Wystarczy Ci taki hosting lub ten serwer. Kilka złotych na miesiąc to chyba niewiele?

jakubzza napisał(a):Fajnie by było gdyby gdy ktoś kliknie w moim emailu na link z ebookiem od razu rozpoczynało się pobieranie (nie przekierowywanie gdzieś na inną stronę).

Hmm, chyba lepiej jednak na odwrót, co? Jak gość wejdzie na Twoją stronę do pobrania pliku, możesz na niej umieścić informacje, które mogą go zainteresować (np. jakąś ofertę).

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Wróć do Dla początkujących