Jak wiadomo, utrapienie nie tylko początkujących. Ogólnie trochę niechętnie do nich podchodzę i chętnie bym się ich pozbył, ale doczytałem nagle ustawę z dn. 20 marca 2000 roku o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny i tam jest taki magiczny punkt:
Art. 11. 1. Umowa nie może nakładać na konsumenta obowiązku zapłaty ceny lub wynagrodzenia przed otrzymaniem świadczenia.
Czy to oznacza, że nie mam prawa pozbawiać konsumenta możliwości wyboru przesyłki za pobraniem? Napisałem maila do federacji konsumentów i oczywiście, jak to bywa, odpowiedzi brak.
No np. Ceneo nie chce integrować sklepów bez przesyłek za pobraniem, w myśl tej ustawy, no i jest napisane, że chodzi o ten punkt, tego nie widziałemale czy to nie jest zbyt daleko idąca interpretacja?
Jak to jest u Was? Czy wiecie coś? Czy mogę zrezygnować z przesyłki za pobraniem? Czy jeśli nie, to ostatecznie mogę tak zawindować jej cenę, żeby kusili się na nią tylko Ci, którzy na prawdę nie są przekonani do przedpłaty? Proszę nie rozważajmy za i przeciw przesyłek pobraniowych, tylko kwestię prawną.
Pierwszy lepszy link: http://merlin.pl/HTML/inne/ustawa.html
16 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Cudna Bielizna - [size=85] galeria wyselekcjonowanej damskiej bielizny[/size]
Katalog stron internetowych - [size=85] moderowany katalog stron internetowych, dopisz się[/size]
Katalog stron internetowych - [size=85] moderowany katalog stron internetowych, dopisz się[/size]
-

Subduer - Posty: 28
- Miejscowość: Jabłonna
Możesz zrezygnować z przesyłek pobraniowych ale zmniejszysz ilość klientów. W moim sklepie jest więcej zamówień pobraniowych chociaż koszt jest o 12 zł większy.
Chodzi o to, że zamówienie pobraniowe jest szybciej realizowane (nie czekam na przelew tylko od razu wysyłam), oraz wzbudza zaufanie. Dużo osób nie ufa sklepom internetowym, wolą zapłacić dopiero jak widzą paczkę.
Ja bym się nie odważył usuwać ze sklepu opcji pobrania.
Chodzi o to, że zamówienie pobraniowe jest szybciej realizowane (nie czekam na przelew tylko od razu wysyłam), oraz wzbudza zaufanie. Dużo osób nie ufa sklepom internetowym, wolą zapłacić dopiero jak widzą paczkę.
Ja bym się nie odważył usuwać ze sklepu opcji pobrania.
-

Daniel 'siewca' Nakoneczka - Posty: 839
Tak jak pisałem, nie rozważajmy za i przeciw przesyłce za pobraniem, bo wiem, że tak to niestety wygląda, ale na początku działalności, bardzo zamraża gotówkę i towar... ale wiem, że wzbudza zaufanie i ciężko mi z tego zrezygnować. Chętnie bym został przy przesyłce za pobraniem, ale strasznie się jej boję jak na początek.
Więc zanim się na to zdecyduje, chodzi mi tylko o aspekt prawny.
Więc zanim się na to zdecyduje, chodzi mi tylko o aspekt prawny.
-

Hmmm ciekawy ten punkt ustawy, o której mówisz. Weźmy przykładowo produkty informacyjne - najpierw płacisz za nie, a potem możesz pobrać ze strony lub są wysyłane na maila (nie ma tu innej opcji). Na allegro też niektórzy mają napisane "osoby poniżej X gwiazdek tylko przedpłata na konto". Także nie byłbym taki pewny co do tej przesyłki pobraniowej, ale mówię, to są tylko moje przemyślenia.
-

Paweł Landzberg - Posty: 2386
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Art. 11. 1. Umowa nie może nakładać na konsumenta obowiązku zapłaty ceny lub wynagrodzenia przed otrzymaniem świadczenia.
To czy będziesz miał przesyłki pobraniowe czy nie, zależy tylko od Ciebie. Prawo nie zabroni Ci ustalać przesyłek i kosztów według Twoich upodobań. Patrz np. na Allegro, wielu sprzedawców zaznacza że "Nie wysyła za Pobraniem".
To czy będziesz miał przesyłki pobraniowe czy nie, zależy tylko od Ciebie. Prawo nie zabroni Ci ustalać przesyłek i kosztów według Twoich upodobań. Patrz np. na Allegro, wielu sprzedawców zaznacza że "Nie wysyła za Pobraniem".
-

Daniel 'siewca' Nakoneczka - Posty: 839
Tak, tak, ale allegro to allegro, często są to ludzie prywatni, umowa cywilno prawna między mną a panem Ziutkiem o sprzedaży używanego Garbusa... a to do tyczy praw konsumentów... no sam nie wiem właśnie, podejrzewam, że to jest nadinterpretacja. Szczególnie, że tam jest napisane "świadczenie", a nie "towar"...
Też na to patrzyłem z tej strony. Na allegro tego dużo, ale ze sklepem się nie spotkałem. Poza tym w tej ustawie są wyjątki, np. żywność, usługi budowlane...
Niestety radcy prawni z Federacji Konsumenta nie odpowiadają na mojego maila.
Też na to patrzyłem z tej strony. Na allegro tego dużo, ale ze sklepem się nie spotkałem. Poza tym w tej ustawie są wyjątki, np. żywność, usługi budowlane...
Niestety radcy prawni z Federacji Konsumenta nie odpowiadają na mojego maila.
-

Wydaje mi się, że w tym punkcie chodzi o świadczenie usług. Fryzjer nie może narzucać zapłaty przed ostrzyżeniem, ani instalator nie może żądać zapłaty przez zainstalowaniem ogrzewania centralnego. Odnośnie usług to pewniak.
-

Wiem, ze w wyjątkach było napisane coś o budownictwie. A doczytałem apropos Allegro:
Wyjątki:
Art. 16. 1. Przepisów o umowach zawieranych na odległość nie stosuje się do umów:
...
10) sprzedaży z licytacji.
Czyli zostaje mimo wszystko "kup teraz" teoretycznie...
Wyjątki:
Art. 16. 1. Przepisów o umowach zawieranych na odległość nie stosuje się do umów:
...
10) sprzedaży z licytacji.
Czyli zostaje mimo wszystko "kup teraz" teoretycznie...
-

Tak, faktycznie sprawdziłem w swoich materiałach. Ustawa ta nie dotyczy aukcji. No i nie można żądać zapłaty zanim zrealizuje się świadczenie, w tym wypadku byłoby to doręczenie paczki przez kuriera/pocztę. Warto też podkreślić, że w przypadku stosowania się do tej ustawy, konsument ma prawo odstąpić od umowy w terminie 10 dni od wykonania świadczenia. W przypadku nie podania konsumentowi danych o swojej firmie itp. oraz prawie odstąpienia od umowy w terminie 10 dni - termin ten wydłuża się do 3 miesięcy. Jeśli wszelkie dane zostaną dostarczone to wówczas termin ten skraca się do 10 dni od daty dostarczenia informacji.
Wygląda na to, że nie możesz żądać zapłaty przed dostarczeniem towarów.
Wygląda na to, że nie możesz żądać zapłaty przed dostarczeniem towarów.
-

Czyli krótko mówiąc, nie mogę zabrać możliwości paczki za pobraniem, choćby za te 10zł drożej, ale możliwośc musi być. Klient może dokonać przedpłaty, ale nie możemy tego od niego żądać.
Ale nie jest powiedziane, ze skoro mam Pocztę Polską i kuriera, to obie muszą być za pobraniem, wystarczy jedna możliwość, poczta
Tak na mój chłopski rozum. Prawda?
Ale nie jest powiedziane, ze skoro mam Pocztę Polską i kuriera, to obie muszą być za pobraniem, wystarczy jedna możliwość, poczta
-

16 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość