Projekt pieczątki. W jakim programie? Jak najlepiej? Jakieś wskazówki?
Potrzebuję zrobić projekt pieczątki Ośrodka wypoczynkowego, taką turystyczną, trzy-kolorową.
Logo już mam, potrzebuję tylko do niego dorysować jakiś domek i inne elementy.
Czy ktoś już robił pieczątkę? Macie jakieś wskazówki. Myślę że Corel jest wystarczający, tym bardziej że firma, która nam ją wyrobi wskazała na ten program.
Chciałabym jednak jakieś praktyczne wskazówki w sprawie projektu. Nie chodzi o wygląd pieczątki tylko ogólnie o jakieś warstwowanie, odległości elementów itp.
Z góry dziękuję.
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
34 posty(ów)
• Strona 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
-

Agata 'soleil' Rutowicz - Posty: 387
- Miejscowość: Ziębice
Musisz wziąć pod uwagę rozlewność tuszu, tak aby po wyprodukowaniu pieczątki, literki nie były zamazane. Uważaj również na grubość linii. Rozmiar czcionki musisz dobrać. Pewnie Helvetica, Arial, zrezygnowałbym z szeryfowych fontów. I tak szeryfy mogą znikać przy uderzeniu pieczątką.
Generalnie zastosowałbym prostą i przejrzystą grafikę.
I ogranicz ilość elementów graficznych.

Generalnie zastosowałbym prostą i przejrzystą grafikę.
I ogranicz ilość elementów graficznych.
-

greeneed - Posty: 139
- Miejscowość: Strzelin - Wrocław
Bardzo celne 
Logo już w sumie mam takie dziwne bo tam litery nachodzą na słoneczko zresztą tutaj widać to dokładnie
http://www.torsystem.com.pl/zlotywidok.pl/

I pod tym muszę dorysować jakiś domek, i na całej pieczątce ma być adres www pensjonatu i nr kontaktowy.
Mam problem z tym domkiem, bo chcę żeby chociaż trochę przypominał ten pensjonat.
Logo już w sumie mam takie dziwne bo tam litery nachodzą na słoneczko zresztą tutaj widać to dokładnie
http://www.torsystem.com.pl/zlotywidok.pl/
I pod tym muszę dorysować jakiś domek, i na całej pieczątce ma być adres www pensjonatu i nr kontaktowy.
Mam problem z tym domkiem, bo chcę żeby chociaż trochę przypominał ten pensjonat.
-

musisz zrobić taki myk.
Jeśli to logo zostaje, tu gdzie łączą Ci się 2 kolory (np: "Y" ze słoneczkiem) musisz nadać odsunięcie w Corelu i potem wyciąć, tak żeby pojawiła Ci się wolna przestrzeń, inaczej zleją Ci się te obiekty.
Pieczątka jest tylko 1 kolorowa
inaczej się nie da, aby zachować czytelność.
Takie są właśnie minus projektowania logotypów na potrzeby "tylko" www. Potem zawsze pojawiają się dodatkowe rzeczy do zrobienia i trzeba przerabiać logo.
Co do domku.
Wydrukuj sobie jego zdjęcia. Wybierz ujęcie.
Nałóż kalkę kreślarską lub cokolwiek innego. I kombinuj z obrysami.
Szukaj fajnych, prostych linii, a potem skan i zabawa w Corelu. Poeksperymentuj trochę.
Jeśli to logo zostaje, tu gdzie łączą Ci się 2 kolory (np: "Y" ze słoneczkiem) musisz nadać odsunięcie w Corelu i potem wyciąć, tak żeby pojawiła Ci się wolna przestrzeń, inaczej zleją Ci się te obiekty.
Pieczątka jest tylko 1 kolorowa
Takie są właśnie minus projektowania logotypów na potrzeby "tylko" www. Potem zawsze pojawiają się dodatkowe rzeczy do zrobienia i trzeba przerabiać logo.
Co do domku.
Wydrukuj sobie jego zdjęcia. Wybierz ujęcie.
Nałóż kalkę kreślarską lub cokolwiek innego. I kombinuj z obrysami.
Szukaj fajnych, prostych linii, a potem skan i zabawa w Corelu. Poeksperymentuj trochę.
-

Właśnie, że ta firma zrobi nam w kilku kolorach 
Już się da
A mam problem, bo nie mogę rozgrupować tego loga
Już się da
A mam problem, bo nie mogę rozgrupować tego loga
-

Zrobi w kilku kolorach, to ok, ale jak kolory będą się stykać, to tusz nie będzie się mieszał?
A w czym masz logo? CDR?
A w czym masz logo? CDR?
-

jeszcze pytanko związane z pieczątkami, bo brat planuje, żebym mu pomogła rozwinąć trochę jego działalność, usług komputerowych o właśnie jakieś projektowanie ulotek i takie tam i pomyśleliśmy też żeby kupić maszynę do robienia pieczątek... u nas w okolicy ciężko gdzieś wyrobić pieczątkę. I chciałam zapytać czy to faktycznie jest takie skomplikowane i trudne?
-

RAczej nie.
Mój znajomy tłucze pieczątki, a jest uwaga - Archeologiem. hahahaha...
Takie czasy. Wydaje mi się, że to kwestia maszyny. A wiem że on robi w Corelu Essential, bo dawali go właśnie do tej maszyny.
CZy jakoś tak
Mój znajomy tłucze pieczątki, a jest uwaga - Archeologiem. hahahaha...
Takie czasy. Wydaje mi się, że to kwestia maszyny. A wiem że on robi w Corelu Essential, bo dawali go właśnie do tej maszyny.
CZy jakoś tak
-

O w takim razie masz dobre źródło, żeby mi poradzić gdzie taką maszynę zakupić, ile warto dać, a ile nie warto 
-

A jeszcze apropos tego mojego rozgrupowania loga, bo ja nie wiem na jakiej zasadzie robi się ta pieczątka, czy ona tak jak drukowanie porpostu "złobie" to co widzi, czy to co jest technicznie obiektem w programie graficznym? Bo jeśli zamaluję białym dokoła elementu który chcę odgrodzić to co taki program zrobi? Potraktuje to jako przerwę i nie "wyżłobi" ?
-

34 posty(ów)
• Strona 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości