Rok założenia: 2008Kontakt
informacje, porady i wskazówki głównie dla początkujących ebiznesmenek i ebiznesmenów
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

W jednym z postów Krzywy napisał, że główny serwis poleca katalogować tylko ręcznie, a dopiero do zaplecza głównego serwisu poleca program Sprytne Katalogowanie, a Addera dopiero do pozycjonowania zaplecza zaplecza. Więc mam pytanie: jakie są wady tego programu (Sprytne Katalogowanie), co może zrobić złego? Bo czytałam, że Adder potrafi dodawać stronę do złych katalogów, ale przecież w Sprytne Katalogowanie kategorię wybiera się podobno ręcznie, więc co on może zepsuć?
Zastanawiam się nad kupnem tego programu (Sprytne katalogowanie) i mam wątpliwości. Mam dopiero pierwsza stronę (ale nie zamierzam na tym poprzestać), która zaczęłam pozycjonować kilka dni temu. I nie wiem, czy się męczyć ręcznie, czy sobie kupić to Sprytne Katalogowanie. Poradźcie.

Awatar użytkownika
ganganeira

Miejscowość: Wrocław

Nikt mi nie odpowie? :adminpatrzy: i mi nie odpowie?

Awatar użytkownika
ganganeira

Nie czytałem postu krzywego ale albo Ty źle przeczytałaś albo on źle napisał.

Sprytne katalogowanie jest pół-automatem oznacza to, że to Ty
o wszystkim decydujesz a system tylko wypełnia automatycznie formularze.

Wpisy do katalogów z sk nie różnią się niczym od ręcznego katalogowania, dlatego spokojnie
możesz swoją główna stronę katalogować tym systemem.

Za to adder robi to w pełni automatycznie. Wysyła wpisy do katalogów jakich ustawiłaś w systemie ale
nie masz nigdy pewności czy wpisy nie wylądowały całkiem w inne miejsce niż powinny. W dodatku
jest strasznie zasyfiony i ma strasznie niską skuteczność. Ja osobiście używam go do preclowania -
dużo więcej pożytku z tego mam.

W sk masz kontrole nad tym ponieważ widzisz cały proces dodawania i nie wybierzesz czegoś co Cię nie interesuje.

miloszgadz

W tym wątku:
post794.html?hilit=Sprytnekatalogowanie#p794

Paweł napisał tak:

Adder to nadal przydatne narzędzie, ale...
przez Paweł 'krzywy' Krzyworączka 28 gru 2008, o 20:42

"Wracając do zaplecza i strategii pozycjonowania danego serwisu WWW. Proponuję (w dużym skrócie) następujący schemat:
1. Główny serwis, np. sklep z zabawkami, pozycjonujemy tylko ręcznie - głównie ze stron własnego zaplecza!
2. Serwisy pomocnicze-podstawowe, typu blogi tematyczne, fora, mini portale, rozbudowane serwisy tematyczne, etc. - pozycjonujemy na kilka sposobów, ale raczej ręcznie. Warto użyć Sprytne Katalogowanie - quasi automatyczny program windowsowski. Świetnie się spisuje, ale trzeba trochę czasu przy nim spędzać. Oczywiście mamy linki także (a raczej głównie) z zaplecza własnego.
3. Kolejny poziom: własne katalogi, precle, niewielkie stronki tematyczne, etc. Ten poziom możemy właśnie pozycjonować już Adderem! Jeśli coś się popitoli, to ze stronami o mniejszej wartości. Serwis główny nie będzie zagrożony.
W skrócie - tyle"

Więc mam wątpliwośc, bo napisał, że główny serwis TYLKO ręcznie...

A czy warto kupić Addera dla samych precli?

Awatar użytkownika
ganganeira

Sprytne katalogowanie jest dobre i nie zaszkodzisz głównej stronie bo ty decydujesz o dodaniu. A adder raz to doda raz nie doda i tak to działa. :glupek2:

D-dos

Sprytnym katalogowanie można śmiało katalogować stronę docelową nie ma żadnego problemu.
Pan Paweł napisał to w bardzo dużym skrócie. Szczerze mówiąc to adderem też można.
Pozycjonowanie nie jest takie straszne jak niektórzy piszą. Żeby dostać bana lub filtr
trzeba się naprawdę napracować :)

Do samego preclowania użyj
http://precelseomaster.hot.net.pl/

miloszgadz

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

Awatar użytkownika
ganganeira

Witaj Aniu,
Rzeczywiście tak napisałem. I był to pewien skok myślowy. Po prostu główny serwis warto dodawać do katalogów z unikalnym opisem. Więc Sprytne Katalogowanie jest dobre (można wstawić wiele wariantów opisu do losowego wstawiania), ale i tak nie będzie nam się chciało tworzyć unikalnych opisów - będą zatem w kółko te same (pewnie kilka wersji, ale to dalej mało).
Zgodzę się oczywiście z przedmówcami: możesz katalogować Sprytnym Katalogowaniem główny serwis. Po prostu starannie wybieraj katalogi, do których dodajesz (nie jak leci) i staraj się urozmaicać opisy.
Trzeba dodać, że katalogi na dzień dzisiejszy niewiele dają. A bana za "złe linki" praktycznie nie można dostać (najwyżej filtr). Więc jakiegoś szczególnego ryzyka nie ma. Natomiast dalej odradzam Addera do pozycjonowania głównego serwisu (powody - podaliście wyżej).
Jeszcze jedna uwaga. Na dzień dzisiejszy SK jest aplikacją przestarzałą. Twórcy chyba olali rozwój. Pojawił się za to świetny konkurent do półautomatycznego katalogowania i preclowania (!) - Seolight. Cena zbliżona do SK, a ma:
- możliwości znacznie większe
- bardziej przyjazny i nowoczesny interfejs
- preclowanie
- częste aktualizacje i ciągły rozwój programu
Szczerze polecam (oczywiście sam tez używam)

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Pawle z unikalnością treści w katalogach nie do końca masz racje.

Jeśli dodajesz wpis do katalogów, które wymagają wyłącznie krótkie opisu to można olać unikalność. Powód?

Wpis znajdzie się obok 10 innych o innej treści. Czyli oprócz treści Twojego wpisu będzie wiele innej co
sprawi, że treść jest unikalna. A wątpię, żeby w dwóch katalogach znalazło się 10 takich samych wpisów:)
a gdyby nawet to po pewnym czasie gdy wpisów przybędzie Twój zostanie zepchnięty na drugą stroną i znowu inna treść.

O unikalność wpisów należy dbać tylko wtedy gdy katalog ma tzw. stronę szczegółów.

Są katalogi, które wymagają lub mają opcję długiego opis. Katalogi te tworzą dla każdego długiego wpisu osobną podstronę wyłącznie
z jednym opisem na jeden wpis. Dodatkowo pozwalają umieścić nawet do 3 linków w opisie.
Ta opcją jest dużo lepsza ponieważ tylko w takich katalogach można podklinować wpis:)

Posumowanie:

Zwykłe katalogi: JEDEN OPIS
Katalogi z szczegółami wpisu: UNIKALNA TREŚĆ.

miloszgadz

Z programów pół automatycznych, słyszałem że SeoLight cieszy się dobrą opinią wśród użytkowników, niestety z własnego doświadczenie nie mogę tego potwierdzić, ponieważ jak na razie to sam się przymierzam do kupna którejś z dodawarek.

bioevo

Następna

Wróć do Dla początkujących