Hej

W internecie jest wiele firm zajmujący się hostingiem. Oczywiście opinii na ich temat jest pięć razy więcej niż internautów na całym świecie. Część z nich jest lepsza, inne gorsze, a niektóre należy całkiem omijać.
Uważam, że na początek wystarczy Ci jakaś "mała" przestrzeń z rozsądną ilością transferu. Nie ma co się pchać w koszty biorąc sobie od razu nie wiadomo co do utrzymania. Jeżeli chodzi o sprawdzone przeze mnie miejsca, to mogę porównać jedynie ovh, do linuxpl.com.
OVH jest dużą francuską firmą z masą klientów i serwerów. Ceny do parametrów oferowanych są znośne, lecz w ofercie nie ma dobrego wg. mnie, rozwiązania na początek. Oferują dużą przestrzeń dyskową, oraz ogromny transfer, obcinając ilość baz danych i kont mailowych. Oferują autorski system zarządzania swoim kontem.
Jeżeli chodzi natomiast o kontakt z pomocą techniczną, to bywa różnie. Raz uda im się wysłać 2 maile na godzinę, a raz na dobę i załatwienie najmniejszej pierdoły zajmuje kilka dni.
Cena najniższego pakietu: 117zł brutto + domena.
Drugą firmą z którą "współpracuje" jest linuxpl.com. Oferują dynamiczny podział przestrzeni dyskowej pomiędzy usługi, czyli praktycznie możesz zrobić ze swoim kontem co chcesz.
Jeżeli chodzi o pomoc techniczną - nigdy nie miałem z nimi problemów, zresztą podczas pisania tego posta dostępny jest na stronie konsultant. Jeżeli chodzi o cenę - znośnie. Za kwotę 48zł brutto możesz mieć już swoje miejsce w sieci (+domena).
Więc (ovh/linuxpl.com):
przestrzeń dyskowa: 25gb/2gb
transfer: 500gb/20gb
bazy danych: 1 (25mb)/ograniczona przestrzenią dyskową
konta email: 10 (2gb) - jedynie w domenie głównej/j.w.
ilość domen: 1000/bez ograniczeń
Lista mailingowa: 0/1
ssh: nie/tak
Skrypty do instalacji: t/t
kreator stron: n/t
gratis domena: t(duży wybór)/t(jedynie .info + darmowa subdomena w ich domenie)
dodatkowa przestrzeń dyskowa: ? /+1gb (20zł/rok)
dodatkowy transfer: ?/+1gb (3zł/m-c)
cron: n/t
cena: 117/48 zł (brutto)
No i następny kwiatek w ovh. Chcąc sprawdzić koszt zamówienia transferu wybrałem opcję +10gb (bo to najmniej) i nacisnąłem zatwierdź. Ku mojemu zdziwieniu ukazała się informacja, że zamówienie zostało złożone - bez informowania mnie o dodatkowych kosztach...
mariadelsol napisał(a):Poza tym, czy w praktyce ma znaczenie to gdzie fizycznie jest ulokowany serwer danej firmy?
Hmm... Z jednej strony napisał bym, że nie, bo technologia tak poszła do przodu, że prędkość łącza wynagradza odległość, ale w praktyce... W praktyce jest tak, że lepiej mieć serwer gdzieś blisko - Polska, Niemcy niż np. w USA. Jednak odległość nadal odgrywa rolę, może już nie tak wielką jak 10 lat temu, ale jednak.
Nie zastanawiałem się nigdy, czy ma to wpływ na pozycjonowanie...
Natomiast fizycznie ma znaczenie jaką ochronę na wypadek awarii/utraty danych są w stanie zagwarantować. Jak często robią kopie i ile zajmuje im odtworzenie systemów po...

A tu masz wątek o wyborze serwera:
sprzet-i-gadzety/ser-jak-server-t883.htmlPozdrawiam
lapti