Rok założenia: 2008Kontakt
informacje, porady i wskazówki głównie dla początkujących ebiznesmenek i ebiznesmenów
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Porady na temat usability strony

Postprzez Mariusz 'rokko' Kołacz
napisane: 22 Maj 2011, o 17:15

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Jak niektórzy z Was wiedzą prowadzę stronę o komputerach, optymalizacji WWW oraz innych zagadnieniach informatycznych. Tydzień temu wprowadziłem na stronie nową autorską skórkę oraz inne zmiany, więcej w tym wpisie.

Chciałbym Was prosić o propozycje zmian na stronie, czego Wam brakuje, jak odbieracie witrynę od strony usability, co byście zmienili. Mam świadomość, że obecna wersja jest jeszcze niedoskonała, już w tej chwili widzę kilka rzeczy do poprawki, jednakże jakbyście mieli jakieś uwagi i/lub propozycje chętnie wysłucham Was.

Pozdrawiam,
Mariusz

Awatar użytkownika
Mariusz 'rokko' Kołacz

Miejscowość: Myszków

stopka?

Postprzez Grzegorz Gajcy
napisane: 30 Maj 2011, o 07:40

Cześć, Mariusz :)

Wszedłem na Twojego bloga, żeby zobaczyć czy mogę coś z niego wyciągnąć i zastosować u siebie (nie kopiować, ale znaleźć skuteczne rozwiązania jeśli chodzi o stronę techniczną). Odnośnie Twojego pytania mam tylko jeden pomysł - stopka Twojego bloga jest nieprzejrzysta i moim zdaniem powinieneś zrobić coś z wielkością, kolorem czcionki lub w ogóle przenieść gdzieś linki do Praw Autorskich, Zaprzyjaźnionych stron itp. Nie wiem czy to miejsce na blogu jest dla Ciebie ważne, ale jeśli tak to myślę że mógłbyś o tym pomyśleć :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Grzegorz Gajcy

Miejscowość: Oświęcim

Postprzez DTabisz
napisane: 2 Cze 2011, o 02:20

Spojrzałem na Twojego bloga ... i tak sie zastanawiam - czy aby na pewno byłem na nim pierwszy raz?

W skrócie powiem Ci co mi nie pasuje, gdy patrzę po 30 godzinach kodzenia-googlenia-kodzenia. Odwiedziłem Ciebie z Iceweasel (niemarkowy Firefoks) z zablokowanymi skryptami i reklamami. Z góry przepraszam, jeśli wyrażam się zbyt ... lunatycznie ;)
1) Obraz mi "szarzeje"
2) Czcionka się zlewa-zanika
3) zastanawiam się czy to moje oczy, czy monitor ustawiony na minimalną jasność, czy Twój design.

Ad 1 i 3 - nagłówek i stopka: dałeś bardzo ładny graficznie element - jak perforowana blacha - te kropki jasnego na ciemnym. Niestety to jest taka sztuczka na kamuflaż - oko kropek nie widzi - zlewa je w szarość. W skrócie: jak masz wiele drobnych, jednolitych elementów koło jakiegoś elementu graficznego to "pożerają go". Zamiast tekstów, grafik, masz szukanie igły w stogu siana. Myślę, że to powoduje "nie pasowanie" stopki oraz "uduszenie" logo.

Podobny problem masz w menu po prawej - nagłówki z nadmiernie wyraźnym cieniem ograniczają rozróżnialność słów/liter.

Jak nie rozumiesz co piszę, to krzycz, a po niedzieli wkleję takie odręczne rysunki - co (moim zdaniem) się stało. Możesz spróbowac dać zamiast czarnego kropkowanego tła czarne jednolite i zobacz jak to wygląda.

Co do szarości głównego bloku tekstu: na małej jasności monitora było to czytelne, zainteresowało mnie i zacząłem się zastanawiać, czy kiedyś już do ciebie nie zaglądałem. Gdy zwiększylem jasność spodobała mi się gra: szare-białe a tekst był w pełni czytelny. Prywatnie lubię takie subtelne gry tonami ale to tylko moja osobista preferencja.

no i punkt 2)
Czcionka - z jednej strony to była kwestia ustawień mojego monitora, a z drugiej zakładasz, że ktoś wyświetla Twoją stronę w dużej rozdzielczości i ma dobry wzrok. Jeżeli świadomie wybrałeś taką grupę docelową to bardzo delikatnie i kulturalnie pokazujesz pozostałym, dla kogo jest Twoja strona. Jeżeli nie, to pomyśl jak uwypuklić czcionkę w menu na szarym tle.
Może boldface? Może większy stopień?
A może skorzystaj ze sztuczek malarzy: skoro masz szare na szarym, to zrób jedną szarość np. bardziej zieloną a druga bardziej czerwoną - to moga być minimalne ilości - tyle co by wyszło na najsłabszym monitorze, z najgorszą przestrzenią kolorów jako ledwo zauważalna zmiana.

Jeszcze raz przepraszam za lunatyczne czepianie się. Z pewnościa, gdy odeśpię wrócę na Twojego bloga, choćby z czystej ciekawości bo wygląda interesujaco. To osiagnąłeś. Problemem może być ów dobór tła, ale to jest do dopracowania gdy tylko uświadomisz sobie jak stronę widzi ktoś zmęczony poszukiwaniem informacji.

DTabisz

dziękuję za opinie

Postprzez Mariusz 'rokko' Kołacz
napisane: 5 Cze 2011, o 23:22

Bardzo dziękuje Wam za cenne uwagi, rzeczywiście muszę nad stroną jeszcze popracować. Wprawdzie była ona testowana na różnych przeglądarkach i pod różnymi rozdzielczościami, to jednak są różnice w wyświetlaniu, nie mogę też obiecać, że wszystko ładnie wygląda na urządzeniach z niskimi rozdzielczościami. Moim celem było przystosowanie strony do 1100px, później z tego zrezygnowałem i dałem standard 1000px. Cień czcionki rzeczywiście jest problemem na niektórych monitorach napisy wyglądają rozmazane, celem było dodanie cienia i rzeczywiście ten cień jest widoczny w Firefoksie na rozdzielczościach od 1024 do 1440, Na wyższych nie miałem możliwości sprawdzić. Też tutaj spore trudności są w ujednoliceniu wyglądu, każda przeglądarka inaczej wyświetla stronę, stosowałem tutaj znaczniki typowe dla poszczególnych rodzin przeglądarek + CSS3, ale obecnie korzystając tylko z efektów CSS ciężko jest zrobić stronę, która byłaby efektowna i zarazem ujednolicona, musiałbym graficzki zastosować, a właśnie tego chcę uniknąć i tak już ikonki kategorii kwalifikują się do optymalizacji css sprite.

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc i ocenę, wszystkie propozycje przetestuję i zobaczę co z tego wyniknie, tylko... no właśnie szkoda że nie mam kilku monitorów do testów, bo u mnie na sprzęcie może być wszystko ładnie, a już na innym urządzeniu np. z mniejszą lub większą plamką lub innymi parametrami znacząco odbiegającymi od mojego monitora, wyświetlanie strony może się różnić. Ciężko z tym jest ale spróbuje.

Na innym forum zaproponowano mi, abym zamiast przyciemniania ikon w menu kategorii, zrobił rozjaśnienie, czy Waszym zdaniem takie coś jest ładniejsze?

Pozdrawiam Was serdecznie
Mariusz

Awatar użytkownika
Mariusz 'rokko' Kołacz

Miejscowość: Myszków

Wróć do Dla początkujących