Cześć Unnamend (przemyśl zmianę nicka, ok?)
Unnamend napisał(a):Chciałbym prosić doświadczonych użytkowników forum o pomoc dla początkującego "ebiznesmena"
Ładnie to sformułowałeś

Unnamend napisał(a):1.Wiem że podstawą biznesu w internecie jest strona www. jednak niestety na razie nie posiadam zbytnio funduszy aby zakupić dobry hosting, i tu chciałbym was zapytać czy orientujecie się w jakiś promocjach gdzie można dostać na rok lub więcej domene.pl,com,eu lub inną bez subdomeny ?
Nie liczy się promocja na pierwszy rok, tylko cena przedłużenia. Przecież nie zakładasz serwisu na 1 rok, prawda? Zatem co Ci po złotówce na start, jeśli po roku będzie to np. 123 zł do zapłaty? Polecam Netmark.pl - dobre ceny i niezła jakość obsługi. Mam tam w tej chwili wszystkie moje domeny.
Jeśli chodzi o serwer, to też możesz łyknąć ten na Netmarku. Najtańszy wystarczy Ci na początek.
Zatem masz do zainwestowania: 30 zł za serwer na 1 rok i 17 za domenę, czyli poniżej 50 zł. Jeśli nie jesteś gotów zainwestować 50 zł, to nie zaczynaj e-biznesu wcale.
Unnamend napisał(a):2.Czy na początek serwis blogger będzie wystarczający do rozpoczęcia blogowania?, a jeżeli tak to czy znacie jakiś dobry poradnik aby blog w tym serwisie był jak najbardziej atrakcyjny ?
Tutaj nie ma kompromisów: jest tylko rozsądne rozwiązanie - WordPress na własnym serwerze i domenie. Kropka. Zapomnij o innych rozwiązaniach.
Unnamend napisał(a):3.Zamierzam zacząć tworzenie stron, jaki polecacie edytor ? kiedyś używałem Ager Web Edytor był dobry jak na początek jednak czy moglibyście polecić coś lepszego z większymi funkcjami itp, jednak prosiłbym aby był po polsku no i raczej darmowy.
Jeśli zaczynasz, to polecam Ci:
- naucz się od podstaw HTMLa - zajmie Ci to kilka dni
- naucz się oczywiście przy okazji nauki HTMLa stylów, czyli CSS
- ściągnij i zainstaluj Notepad++
Ja używam do szybkiej edycji Notepada, a do reszty zadań Adobe Dreamweavera. Program Adobe kosztuje sporo kasy, więc na razie o nim zapomnij - kupisz, jak już będziesz zarabiał przynajmniej 1000 na miesiąc.
Krzysztof Trynkiewicz napisał(a):Najwazniejsze to wystartowac, wiec nie trac czasu na WP, bo sie zaglebisz zbytnio w jego mnogosc ustawien, szablonow i dodatkow. Uruchom na bloggerze + wlasna domena, potem przenies.
Krzyśku, nauka WordPressa i tak go nie minie - więc lepiej niech zacznie od tego. Kilka dni go nie zbawi, a zrobi to od razu, jak trzeba.
Krzysztof Trynkiewicz napisał(a):Darmowy jest Aptana. Nie uzywaj edytorow wizualnych, rozwalaja strony w wiekszosci przegladarek. Koduj w czystym htmlu, nie jest trudny.
Tutaj powiem nieco inaczej: trzeba poznać HTMLa i CSS, ale kodowanie w czystym HTMLu to archaizm. Nie po to mamy super soft do przyspieszania pracy, żeby z niego nie korzystać. Błędem jest zaczynanie tworzenia stron od edytorów wizualnych, to fakt. Ale jeśli najpierw poznamy HTML i CSS, to wtedy błyskawicznie tworzymy strony w WYSIWYGach w trybie wizualnych (podglądu), a później w parę chwil poprawiamy kod (jeśli trzeba).