Rok założenia: 2008Kontakt
informacje, porady i wskazówki głównie dla początkujących ebiznesmenek i ebiznesmenów
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Początki własnego biznesu, biurokracja, podatki

Postprzez korti
napisane: 17 Wrz 2011, o 00:23

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Od października chciałbym wystartować z własnym biznesem.
Będzie to sklep internetowy z akcesoriami dla domu, dekoracjami.
Sklep jest już właściwie gotowy, pozostały ostatnie poprawki, przede mną jeszcze cały proces związany z rejestracją działalności.

W najbliższym tygodniu chciałbym złożyć wniosek CEIDG-1 poprzez stronę internetową, ustaliłem, że odpowiedni kod PKD dla mojej działalności to:
52.61.Z - Sprzedaż detaliczna prowadzona przez domy sprzedaży wysyłkowej

Myślę, że najbardziej optymalną formą opodatkowania w przypadku takiej działalności będą zasady ogólne.
Zdecydowałem, że spróbuję prowadzić księgę przychodów i rozchodów sam, biuro rachunkowe to dosyć spory wydatek w początkowej fazie działalności, gdzie nie spodziewam się dużej liczby transakcji. Mam nadzieję, że sobie z tym poradzę. Chce wesprzeć się jakimś programem, zwróciłem uwagę na Rachmistrza GT, mimo że nie jest najtańszy.

Z tego co się zorientowałem, dopóki nie przekroczę 20 000 zł obrotu, nie muszę posiadać kasy fiskalnej.
Klientowi jak rozumiem wypisuję paragon/rachunek?
W jaki sposób prowadzić ewidencję sprzedaży bez kasy fiskalnej? Każdą transakcję osobno wpisywać do KPiR, czy prowadzić ewidencję sprzedaży na przeznaczonych do tego drukach, a w KPiR wpisywać tylko łączny przychód z danego dnia?

Jeśli chodzi o bycie płatnikiem podatku VAT wyczytałem, że mogę skorzystać ze zwolnienia podmiotowego, które również ma limit obrotu (na rok 2011 to 150 tys. zł?).
Ponoć ten limit jest dzielony na miesiące w roku?
Tzn. czy rozpoczynając działalność w październiku limit dla mojej firmy będzie wynosił 37 500 zł?

W przyszłości chciałbym rozszerzyć działalność o usługi związane z projektowaniem wystroju wnętrz, dekorowaniem wnętrz.
Czy mogę już w tej chwili, gdy jeszcze nie zamierzam się tym zajmować dopisać do wniosku kod PKD?
(Chyba będzie to: 93.05.Z - Działalność usługowa pozostała, gdzie indziej niesklasyfikowana)
Czy to mogą być potencjalne przeszkody i lepiej wpisać tylko kod dotyczący sprzedaży, a w przyszłości dopisać usługi?

Wcześniej nie prowadziłem działalności, więc będę mógł skorzystać z preferencyjnych stawek składki ZUS, będzie to jeśli dobrze wyczytałem około 350 zł, bez dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego.

Czy z racji tego, że jestem studentem mogę liczyć na jakieś dodatkowe ulgi, ułatwienia?
(Pewnie nie... :P, ale może jednak?)

Z góry bardzo dziękuję za pomoc :)

korti

Jak zacząć biznes?

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 20 Wrz 2011, o 22:58

Trochę zbyt długi post walnąłeś - stąd zapewne brak odpowiedzi. Musimy na naszym Forum zadawać możliwie jak najbardziej konkretne pytania - wtedy są konkretne odpowiedzi.
Postaram się pomóc Ci w kilku kwestiach - być może moje rady okażą się dla Ciebie cenne.

korti napisał(a):ustaliłem, że odpowiedni kod PKD dla mojej działalności to:
52.61.Z - Sprzedaż detaliczna prowadzona przez domy sprzedaży wysyłkowej

To oczywiście trafny wybór.
Pamiętaj jednak o tym, że możesz (i powinieneś) wypisać więcej PKD. Nie martw się: nie wszystko, co wpiszesz, musisz wykonywać. Możesz mieć po prostu taki zamiar, i tyle. Ja mam wypisane chyba 20-kilka pozycji PKD. Jeśli będziesz chciał, to wkleję tutaj wszystkie (albo skan dokumentu).

korti napisał(a):Myślę, że najbardziej optymalną formą opodatkowania w przypadku takiej działalności będą zasady ogólne.

Dokładnie tak. Ja także jestem od początku działalności na zasadach ogólnych. W zasadzie podatków płacę niewiele (oczywiście VAT trzeba oddać państwu - mówię o dochodowym), bo w koszty wpada sporo wydatków.

korti napisał(a):Zdecydowałem, że spróbuję prowadzić księgę przychodów i rozchodów sam,

Odradzam to rozwiązanie. Szkoda czasu. Lepiej to oddelegować.
Jak zaczniesz prowadzić firmę, każda godzina będzie na wagę złota. Chcesz jeden dzień w miesiącu poświęcać na papiery?

korti napisał(a):biuro rachunkowe to dosyć spory wydatek

Biuro możesz mieć już za 100-130 zł netto na miesiąc (mówię o cenach w Krakowie; w małym mieście może być jeszcze nieco taniej). To chyba nie jest duży wydatek. A dostajesz w zamian czas (dla Ciebie) i spokój (ducha). I masz w każdej chwili kogoś, kto doradzi Ci w sprawach podatkowych.

korti napisał(a):Mam nadzieję, że sobie z tym poradzę.

Oczywiście, że sobie poradzisz. Jest to kwestia nakładów czasu na naukę programów i analizę przepisów. Pamiętaj: lepiej poświęć ten czas na marketing.

korti napisał(a):Z tego co się zorientowałem, dopóki nie przekroczę 20 000 zł obrotu, nie muszę posiadać kasy fiskalnej.

Tak, to prawda.
Pamiętaj jednak, że w pewnym przypadkach nie możesz korzystać ze zwolnienia od kasy w ogóle, np.
(...) sprzedaży płyt CD i DVD oraz niektórych innych nagranych nośników informatycznych (w tym zawierających oprogramowanie komputerowe)(...)
korti napisał(a):Czy mogę już w tej chwili, gdy jeszcze nie zamierzam się tym zajmować dopisać do wniosku kod PKD?
(Chyba będzie to: 93.05.Z - Działalność usługowa pozostała, gdzie indziej niesklasyfikowana)
Czy to mogą być potencjalne przeszkody i lepiej wpisać tylko kod dotyczący sprzedaży, a w przyszłości dopisać usługi?

Wpisz od razu.
Co prawda na dzień dzisiejszy aktualizacja kodów PKD jest darmowa (kiedyś kosztowała 50 zł) i nie stanowi wielkiego wysiłku (wizyta w urzędzie i wypełnienie 1 druku), jednak szkoda i na to czasu. Lepiej wpisać od razu i mieć z głowy.

korti napisał(a):Wcześniej nie prowadziłem działalności, więc będę mógł skorzystać z preferencyjnych stawek składki ZUS, będzie to jeśli dobrze wyczytałem około 350 zł, bez dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego.

Dokładnie, super sprawa - też korzystałem. Po 2 latach wszystko wraca do "normy", ale wtedy już będziesz zarabiał odpowiednio i będziesz olewał zus ;-)

korti napisał(a):Czy z racji tego, że jestem studentem mogę liczyć na jakieś dodatkowe ulgi, ułatwienia?
(Pewnie nie... , ale może jednak?)

Z tego, co mi wiadomo, to nie. Ale może jest jakiś myk. Np. Twoja gmina wspiera studentów i coś wymyśliła. Popytaj u siebie w gminie, może akurat coś jest. Jakaś dotacja na start, albo kredyt bez odsetek i prowizji - kto wie.

W kwestiach księgowych, o które także pytasz, najlepiej udać się do księgowego. Pomoże Ci wybrać optymalny wariant.

Szukasz wiedzy o e-biznesie, e-marketingu, prowadzeniu firmy w Internecie? Zapraszam Cię na e-biznes blog
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

.

Postprzez korti
napisane: 20 Wrz 2011, o 23:50

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Trochę zbyt długi post walnąłeś - stąd zapewne brak odpowiedzi. Musimy na naszym Forum zadawać możliwie jak najbardziej konkretne pytania - wtedy są konkretne odpowiedzi.
Postaram się pomóc Ci w kilku kwestiach - być może moje rady okażą się dla Ciebie cenne.

Bardzo dziękuję za odpowiedź i cenne rady. Postaram się bardziej streszczać w kolejnych postach.

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Pamiętaj jednak o tym, że możesz (i powinieneś) wypisać więcej PKD. Nie martw się: nie wszystko, co wpiszesz, musisz wykonywać. Możesz mieć po prostu taki zamiar, i tyle. Ja mam wypisane chyba 20-kilka pozycji PKD. Jeśli będziesz chciał, to wkleję tutaj wszystkie (albo skan dokumentu).

Jeśli nie ma z tym problemu to oczywiście dopiszę coś jeszcze, usługi, reklamę, na pewno coś się znajdzie.

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Dokładnie tak. Ja także jestem od początku działalności na zasadach ogólnych. W zasadzie podatków płacę niewiele (oczywiście VAT trzeba oddać państwu - mówię o dochodowym), bo w koszty wpada sporo wydatków.

Jakiś koszt w celach optymalizacyjnych zawsze się znajdzie :P

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Odradzam to rozwiązanie. Szkoda czasu. Lepiej to oddelegować.
Jak zaczniesz prowadzić firmę, każda godzina będzie na wagę złota. Chcesz jeden dzień w miesiącu poświęcać na papiery?

Biuro możesz mieć już za 100-130 zł netto na miesiąc (mówię o cenach w Krakowie; w małym mieście może być jeszcze nieco taniej). To chyba nie jest duży wydatek. A dostajesz w zamian czas (dla Ciebie) i spokój (ducha). I masz w każdej chwili kogoś, kto doradzi Ci w sprawach podatkowych.

Z jednej strony to czas, z drugiej znów pieniądze. Orientowałem się w cenach w Krakowie, przy ok. 10 dokumentach miesięcznie byłoby to 150 zł, gdybym nie był VAT'owcem.
Może mógłbyś polecić dobre biuro księgowe w Krakowie?

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Oczywiście, że sobie poradzisz. Jest to kwestia nakładów czasu na naukę programów i analizę przepisów. Pamiętaj: lepiej poświęć ten czas na marketing.

Nauka programów to stosunkowo niewielki problem, najgorsze właśnie są przepisy. Już teraz chcąc się dowiedzieć co będzie mnie dotyczyło, co nie, itd., poświęciłem sporo czasu na szukanie, czytanie, czasem i sprzecznych ze sobą informacji.

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Pamiętaj jednak, że w pewnym przypadkach nie możesz korzystać ze zwolnienia od kasy w ogóle, np.
(...) sprzedaży płyt CD i DVD oraz niektórych innych nagranych nośników informatycznych (w tym zawierających oprogramowanie komputerowe)(...)

Tak, zorientowałem się nieco w tych wyłączeniach, ale nie zamierzam obracać paliwami, alkoholem ani nośnikami danych ;) .

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Dokładnie, super sprawa - też korzystałem. Po 2 latach wszystko wraca do "normy", ale wtedy już będziesz zarabiał odpowiednio i będziesz olewał zus ;-)

Taką mam nadzieję, że za dwa lata takie śmieszne kwoty jak prawie 1000 zł daniny dla ZUS'u nie będą problemem :roll:

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Z tego, co mi wiadomo, to nie. Ale może jest jakiś myk. Np. Twoja gmina wspiera studentów i coś wymyśliła. Popytaj u siebie w gminie, może akurat coś jest. Jakaś dotacja na start, albo kredyt bez odsetek i prowizji - kto wie.

W kwestiach księgowych, o które także pytasz, najlepiej udać się do księgowego. Pomoże Ci wybrać optymalny wariant.

Niestety, na wsparcie gminy nie mam co liczyć.
W kwestiach księgowych chyba nie mam wyjścia, mimo szczerych chęci "ogarnięcia" tych spraw, poświęcenia na to czasu, nadal wiem, że nic nie wiem :/.

Dziękuję jeszcze raz za cenne rady.
Pozdrawiam

korti

Spróbuj w AIP

Postprzez Tomasz Fabiszak
napisane: 27 Wrz 2011, o 09:24

korti napisał(a):Czy z racji tego, że jestem studentem mogę liczyć na jakieś dodatkowe ulgi, ułatwienia?
(Pewnie nie... :P, ale może jednak?)

Paweł już dużo informacji Tobie udzielił. Ja dodam, że jeśli masz mniej niż 30 lat, to zgłoś się do AIP (w Krakowie, np. http://www.inkubator.krakow.pl/). Pomogą Tobie z księgowością, przepisami i całą biurokracją.

Trochę późno, ale może jeszcze Tobie coś pomoże.

Believe the Unbelievable
Optymalizacja stron WWW
Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Wróć do Dla początkujących