Będzie to sklep internetowy z akcesoriami dla domu, dekoracjami.
Sklep jest już właściwie gotowy, pozostały ostatnie poprawki, przede mną jeszcze cały proces związany z rejestracją działalności.
W najbliższym tygodniu chciałbym złożyć wniosek CEIDG-1 poprzez stronę internetową, ustaliłem, że odpowiedni kod PKD dla mojej działalności to:
52.61.Z - Sprzedaż detaliczna prowadzona przez domy sprzedaży wysyłkowej
Myślę, że najbardziej optymalną formą opodatkowania w przypadku takiej działalności będą zasady ogólne.
Zdecydowałem, że spróbuję prowadzić księgę przychodów i rozchodów sam, biuro rachunkowe to dosyć spory wydatek w początkowej fazie działalności, gdzie nie spodziewam się dużej liczby transakcji. Mam nadzieję, że sobie z tym poradzę. Chce wesprzeć się jakimś programem, zwróciłem uwagę na Rachmistrza GT, mimo że nie jest najtańszy.
Z tego co się zorientowałem, dopóki nie przekroczę 20 000 zł obrotu, nie muszę posiadać kasy fiskalnej.
Klientowi jak rozumiem wypisuję paragon/rachunek?
W jaki sposób prowadzić ewidencję sprzedaży bez kasy fiskalnej? Każdą transakcję osobno wpisywać do KPiR, czy prowadzić ewidencję sprzedaży na przeznaczonych do tego drukach, a w KPiR wpisywać tylko łączny przychód z danego dnia?
Jeśli chodzi o bycie płatnikiem podatku VAT wyczytałem, że mogę skorzystać ze zwolnienia podmiotowego, które również ma limit obrotu (na rok 2011 to 150 tys. zł?).
Ponoć ten limit jest dzielony na miesiące w roku?
Tzn. czy rozpoczynając działalność w październiku limit dla mojej firmy będzie wynosił 37 500 zł?
W przyszłości chciałbym rozszerzyć działalność o usługi związane z projektowaniem wystroju wnętrz, dekorowaniem wnętrz.
Czy mogę już w tej chwili, gdy jeszcze nie zamierzam się tym zajmować dopisać do wniosku kod PKD?
(Chyba będzie to: 93.05.Z - Działalność usługowa pozostała, gdzie indziej niesklasyfikowana)
Czy to mogą być potencjalne przeszkody i lepiej wpisać tylko kod dotyczący sprzedaży, a w przyszłości dopisać usługi?
Wcześniej nie prowadziłem działalności, więc będę mógł skorzystać z preferencyjnych stawek składki ZUS, będzie to jeśli dobrze wyczytałem około 350 zł, bez dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego.
Czy z racji tego, że jestem studentem mogę liczyć na jakieś dodatkowe ulgi, ułatwienia?
(Pewnie nie...
Z góry bardzo dziękuję za pomoc