Rok założenia: 2008Kontakt
informacje, porady i wskazówki głównie dla początkujących ebiznesmenek i ebiznesmenów
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

O co chodzi w tych MLMach?

Postprzez Snigger
napisane: 5 Sie 2010, o 22:46

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam,
zapisałem się na subskrypcję pewnej osoby. Dostałem maila z ofertą jakiegoś MLMu z udziałem firmy NaturaMedica. Tyle z tego maila wyniosłem, że jak zrobię to i to, i podam swoje dane żeby zostać dystrybutorem tej osoby co mi wysłała maila to będę zarabiał ileś tam ale tak naprawdę to nie wiadomo o co dokładnie w tym programie chodzi. Czytałem trochę o tych MLMach ale dalej nie łapie tej idei. Mógłby mi to ktoś łopatologicznie wyjaśnić?
Pozdro ;)

Snigger

Legalna piramida finansowa

Postprzez Mateusz A.
napisane: 6 Sie 2010, o 10:43

Prawdopodobnie po podpisaniu umowy z tą osobą będziesz miał możliwość dystrybucji produktów tej firmy samodzielnie lub poprzez szukanie osób chętnych do dystrybucji od których to dostaniesz x procent prowizji (osoba z którą podpisałeś umowę również) od każdego sprzedanego produktu.
Taka piramida... a ile tych poziomów w twojej piramidzie może być i ile zarobisz z danego poziomu polecenia zależy tylko i wyłącznie od tej firmy.
Przystępując do takiego programu zapewne będziesz musiał kupić jakiś pakiet startowy składający się z produktów do dalszej odsprzedaży.

Na marginesie dodam że tak działa jedna z firm o której co nieco miałem szansę się dowiedzieć, a jak jest w tym MLMie to już musisz porozmawiać z tym kto przesłał ci tego maila.
Musisz również uważać na to czy nie masz "przyjemności" rozmawiać z oszustem który próbuje jedynie wyłudzić od ciebie pieniądze lub rozsyła nielegalny mailing do osób które nie wyraziły na to zgody, i liczy że osób takich jak ty będzie więcej i jeszcze na tym zarobi.

Mateusz A.

Miejscowość: Wrocław

tak myslalem

Postprzez Snigger
napisane: 6 Sie 2010, o 11:03

Dzięki za odpowiedź.
Ten pakiet startowy, który mam niby kupić wysyłają do mnie czy zostaje u nich i jak komuś to upchnę to oni to wysyłają?
Nie podoba mi się taki biznes.

Snigger

MLMy

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 6 Sie 2010, o 11:11

W MLMach tak jest, że musisz włożyć jakąś kasę na początek lub też systematycznie i polecasz potem produkty danej firmy lub też wciągasz kolejne osoby, które są pod Tobą i tworzy się taka sieć, z której Ty też czerpiesz jakiś % prowizji. Odnośnie tego mlmu to najlepiej spytaj się osoby, która chce lub już wciągnęła Cię w to. Jest to Twój sponsor i jego zadaniem jest między innymi pomóc Tobie i wytłumaczyć wszystko. Na tym to polega, że grupie się pomaga. Jeśli Ty kogoś zwerbujesz to też mu pomagasz. Jest to korzyść dla tej osoby - wiadomo pomoc zawsze jest korzyścią. I jest to też korzyść dla Ciebie - jeśli nauczysz taką osobę skutecznie działać w MLMie to będziesz mieć też % prowizji z jego sprzedaży.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

ok

Postprzez Snigger
napisane: 6 Sie 2010, o 13:58

Ok, dzięki wielkie za odpowiedzi. Ideę rozumiem i nie specjalnie mi się podoba.

Snigger

Lepsze niż MLM

Postprzez biznesmarty
napisane: 22 Wrz 2010, o 14:47

Paweł Landzberg napisał(a):W MLMach tak jest, że musisz włożyć jakąś kasę na początek lub też systematycznie i polecasz potem produkty danej firmy lub też wciągasz kolejne osoby, które są pod Tobą i tworzy się taka sieć, z której Ty też czerpiesz jakiś % prowizji.

:D

To już lepiej spróbuj wykorzystać swoją strukturę poleconych do promocji

IPSOS
:slonko:

biznesmarty

Miejscowość: Góry Sowie

Ciekaw jestem dlaczego...

Postprzez genius
napisane: 28 Wrz 2010, o 23:38

Snigger napisał(a):Ok, dzięki wielkie za odpowiedzi. Ideę rozumiem i nie specjalnie mi się podoba.

Ciekaw jestem dlaczego, ta idea się Tobie nie podoba ??? I co dokładnie Cię do tego typu systemów zniechęca???

Awatar użytkownika
genius

pomoc

Postprzez Michał Witkowski
napisane: 29 Wrz 2010, o 08:22

Ja należę do polskiej grupy która współpracuje z ang systemem, jest to program partnerski z elementami marketingu sieciowego, nic nie sprzedajemy, owszem trzeba płacić na początku ale to małe pieniądze i coś dostajesz w zamian. jak znajdziesz zaufany zespół możesz zarobić spore pieniądze, pamiętaj że nie ma nic za darmo :)

napisz do tej osoby co przesłała Ci te informacje na pewno na jego stronie jest kontakt ona Ci powinna wszystko wyjaśnić

Michał Witkowski

Na co zwrócić uwagę?

Postprzez Zbigniew Szczechowiak
napisane: 4 Lis 2010, o 18:31

W marketingu wielopoziomowym mamy tylko dwa tematy -
1. Produkt
2. Plan marketingowy.
Co do produktu w tej branży zarabiania mamy wiele propozycji. W tym przypadku jest to temat związany ze zdrowiem i profilaktyką. Cena produktów jest moim zdaniem bardzo niska w stosunku do konkurencji.
Ważne jest także skuteczność działania produktu. W jakim procencie będzie się wchłaniał w naszym organizmie.
O tym decyduje technologia produkcji. Używając herbaty ziołowej jej wchłanialność jest na poziomie 3 %.
Multiwitamina wyprodukowana w starszej technologii będzie się wchłaniała na poziomie 56%.
Osobiście w przypadku produktu zwracam uwagę na składniki. Czy czasem nie ma w nich szkodliwych konserwantów.A z tym może być różnie.To wszystko przekłada się na finanse potencjalnego klienta i skuteczność działania produktu.
Podobnie jest np. na rynku motoryzacyjnym. Mamy do wyboru Mercedesa lub przykładowo Poloneza. W cenie znajduje się jego jakość i technologia produkcji.
W marketingu wielopoziomowym produkt powinien być zużywalny, wysokiej jakości i ekskluzywny.
Nawiązując do planu marketingowego w tym przypadku z tego co zauważyłem nastąpiły zmiany.
Wcześniej był plan różnicowy. Obecnie jest to plan wypłat od poziomów - generacji :

1 POZIOM 1% ---------------------------------Konkurencja -> 5%
2 POZIOM __ 1% --------------------------------------------------------5%
3 POZIOM __ 15% -------------------------------------------------------10%
4 POZIOM __ 15% -------------------------------------------------------10%
5 POZIOM __ 15% -------------------------------------------------------10%
6 POZIOM __ 2% -------------------------------------------------------10%
7 POZIOM __ 2% -----------------------1% do 6 % Wysokość prowizji od poziomów ma wpływ na wysokość naszych dochodów.
8 POZIOM __ 2%
9 POZIOM __ 1%
10 POZIOM __ 1%
Dobrze,że ta firma zmieniła plan marketingowy. W przypadku planu różnicowego między poziomami pojawia się sytuacja kiedy możemy nic nie zarobić. Tak się dzieje kiedy osoba znajdująca się pod nami będzie generowała obrót na poziomie 6% i my również mamy 6 % to w takim przypadku właśnie wychodzi 0% zarobku.
Zastanawiając się nad pracą w marketingu poziomowym dobrze jest zrobić rozeznanie w propozycjach jakie znajdują się na rynku. Trzeba dokonać porównania między innymi w tych sprawach, które przedstawiłem powyżej.

Awatar użytkownika
Zbigniew Szczechowiak

O co chodzi w tych MLM

Postprzez xplus
napisane: 7 Lut 2011, o 18:02

Snigger napisał(a):Witam,
zapisałem się na subskrypcję pewnej osoby. Dostałem maila z ofertą jakiegoś MLMu z udziałem firmy NaturaMedica. Tyle z tego maila wyniosłem, że jak zrobię to i to, i podam swoje dane żeby zostać dystrybutorem tej osoby co mi wysłała maila to będę zarabiał ileś tam ale tak naprawdę to nie wiadomo o co dokładnie w tym programie chodzi. Czytałem trochę o tych MLMach ale dalej nie łapie tej idei. Mógłby mi to ktoś łopatologicznie wyjaśnić?
Pozdro ;)

Powiem krótko, firma o której wspominasz też mi sie nie podoba, ponieważ w trakcie zmieniła warunki współpracy a i zarobki kiepskie. Zrezygnowałem ale muszę Ci zdradzić, że zaczełem współpracę z firmą OpenMLM http://waga.openet.biz i jestem zadowolony. Jak wszędzie na początek ciężka praca, ale jak stworzysz grupę ona do końca świata jest Twoja, co nie jest praktykowane we wszystkich firmach. I nawet jak grupa kupuje u konkurencji ty zarabiasz. W razie pytań jestem do dyspozycji :handshake:

xplus

Następna

Wróć do Dla początkujących