Rok założenia: 2008Kontakt
informacje, porady i wskazówki głównie dla początkujących ebiznesmenek i ebiznesmenów
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Hej ;-)

Zbiorczo, ale i Wam i mi będzie wygodniej trzymać całość w jednym miejscu... A bynajmniej tak mi się wydaje ;-)

Chcę kupić usługę hostingową i umieścić tam bloga na wordpressie, w przyszłości umieścić tam także autoresponder (FUMP). Jest jednak parę, myślę dosyć podstawowych kwestii, które nie są dla mnie do końca jasne, więc proszę o pomoc. Dla ułatwienia poszczególne pytania ponumeruję, by je oddzielić, dla większej czytelności.

1. Blog ma się dobrze pozycjonować, więc stawiam na domenę z myślnikami. Dla osób jednak, które adres będą wpisywać ręcznie, chcę też wykupić domenę bez myslników. Jak wykonać przekierowanie 301 z "bezmyślnikowej" na "myslnikową" myślę, że wiem... Natomiast ciekawi mnie, czy jest możliwość sprawdzenia i zliczenia poszczególnych "wejść" z każdej domeny, czyli czy mógłbym w jakiś sposób sprawdzić, która domena jest częściej (i jak często) używana. (By np zrezygnować z tej drugiej, mniej używanej, jeżeli to będzie tylko kilka wejść w miesiącu)

2. Nie wiem czy inwestować w hosting bez limitów tranferu, czy taki z limitami. W jaki sposób szacować ilość transferu, która będzie dla mnie bezpieczna? Jest na to jakaś sprawdzona formuła, czy po prostu "po chamsku" pomnożyć w stylu rozmiar-podstrony*ilość-podstron*500(np)*31(długość miesiąca)?

3. Niewykluczone, że chciałbym mieć na tym hostingu kilka stron, więc myślę o tym, by każdą stronę trzymać w oddzielnym katalogu, więc bloga zainstalować np w katalogu "blog", stronę sprzedażową w "oferta" itd Jest to dobry pomysł, bez pliku index w katalogu głównym? Mógłby mi ktoś nakreślić bardziej ten temat? Nie chcę zrobić jakiejś głupoty. (Każda strona z własną domeną ".pl")

I tak trochę poza tematem:

4. Chciałbym sprawdzać statystyki strony w Google Analytics. Mogę do jednego konta przypisać kilka adresów www, czy na jedno konto przypada jeden adres? I od razu przy okazji - w jaki sposób przy pomocy tego serwisu sprawdzać linki w mailingu?

Przepraszam, że tak zbiorczo i mam nadzieję, że nikt się nie obrazi ;-) Odpowiedzi nie znalazłem, dział wydaje mi się odpowiedni. Za ewentualną "wpadkę" - wybaczcie :-)

Pozdrawiam:
Kamil Łapiński

Awatar użytkownika
Kamil Krzysztof Łapiński

Miejscowość: Białystok

Witam na forum

Postprzez Daniel 'siewca' Nakoneczka
napisane: 1 Kwi 2011, o 17:01

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Może ja pomogę.
odp. 1. Domeny w obecnych czasach są tak tanie że powinieneś mieć obydwie i nie rezygnować z żadnej.
odp. 2. Na początek nie będziesz potrzebował wysokiego transferu (może być bezpiecznie serwer na netmark.pl pakiet Serwer MIDI 5 GB), pamiętaj że zawsze możesz zwiększyć pakiet na taki z większym transferem, ale przejść z większego na mniejszy już może być problem :)
odp. 3. Oczywiście ważny jest porządek na serwerze. Serwisy kataloguj sobie tak jak Ci wygodnie, a w panelu zarządzania domenami ustawisz tylko ścieżkę do tego katalogu i tyle :)
odp. 4. Oczywiście, możesz mieć kilka adresów na jednym koncie (sam tak mam :))

Kamil Łapiński napisał(a):Przepraszam, że tak zbiorczo i mam nadzieję, że nikt się nie obrazi

Nikt się nie obrazi, spoko :D

Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

uzupełnienie

Postprzez Tomasz Fabiszak
napisane: 1 Kwi 2011, o 18:33

Cześć Kamilu.

Jeszcze dorzucę swoje 3 grosze - dla uzupełnienia tego, co Daniel napisał.

Kamil Łapiński napisał(a):1. (...) czy jest możliwość sprawdzenia i zliczenia poszczególnych "wejść" z każdej domeny, czyli czy mógłbym w jakiś sposób sprawdzić, która domena jest częściej (i jak często) używana. (By np zrezygnować z tej drugiej, mniej używanej, jeżeli to będzie tylko kilka wejść w miesiącu)

Jest taka możliwość. W przekierowaniu 301 musisz kierować na adres docelowy + jakiś argument, dla odróżnienia podstrony po unikalnym URL, np: domenadocelowa.pl/?ref=domena1.pl
albo skrypt przekierowujący musi odpalić JS od Google Analytics i dopiero potem przejście w JavaScript przez document.location.

Kamil Łapiński napisał(a):2. Nie wiem czy inwestować w hosting bez limitów tranferu, czy taki z limitami. W jaki sposób szacować ilość transferu, która będzie dla mnie bezpieczna? Jest na to jakaś sprawdzona formuła, czy po prostu "po chamsku" pomnożyć w stylu rozmiar-podstrony*ilość-podstron*500(np)*31(długość miesiąca)?

Konkurencja w hostingu jest tak duża, że obecne limity miejsca na dysku i transferu są wystarczające dla małych a nawet średnich serwisów. Bardziej istotne dla Ciebie jest limit baz danych (ilość, wielkość, ilość zapytań) oraz ilość wysyłanych maili na godzinę/dobę. FUMP jest napisany w Perlu. Jeśli jesteś zdecydowany na ten autoresponder upewnij się, że na hostingu będziesz mieć dostęp do interpretera Perl'a (99% hostingów na Linuxie ma).

Oszacowanie potrzebnego transferu nie jest prosty (bez historii empirycznej raczej trudny = wróżenie z fusów):
średni rozmiar podstrony (wraz z wszystkimi plikami) * ilość odsłon dziennych * ilość dni
Niektóre hostingi do transferu wliczają również pocztę (wysyłanie/odbieranie maili) i FTP (przesyłanie plików na serwer), inne FTP, a niektóre (nieliczne) tylko HTTP.

Kamil Łapiński napisał(a):3. Niewykluczone, że chciałbym mieć na tym hostingu kilka stron, więc myślę o tym, by każdą stronę trzymać w oddzielnym katalogu, więc bloga zainstalować np w katalogu "blog", stronę sprzedażową w "oferta" itd Jest to dobry pomysł, bez pliku index w katalogu głównym? Mógłby mi ktoś nakreślić bardziej ten temat? Nie chcę zrobić jakiejś głupoty. (Każda strona z własną domeną ".pl")

Trzeba dobrze ustawić przypisanie domen do katalogów i ustawić przekierowania 301 ze standardowej subdomeny przydzielanej przez hosting.

Kamil Łapiński napisał(a):4. Chciałbym sprawdzać statystyki strony w Google Analytics. Mogę do jednego konta przypisać kilka adresów www, czy na jedno konto przypada jeden adres? I od razu przy okazji - w jaki sposób przy pomocy tego serwisu sprawdzać linki w mailingu?

Na jednym koncie GA możesz sprawdzać dowolną ilość serwisów. Możesz utworzyć osobne/niezależne profile z kodami UA-XXXXXX-1 lub w jednym profilu kila serwisów na osobnych kodach UA-ZZYYZZ-1, UA-ZZYYZZ-2, itd.

Klikanie linków w mailingach możesz zliczać przez specjalny skrypt maskujący (w Twojej domenie lub autoresponderze) lub przez dodanie parametrów UTM.

Jak będziesz mieć problemy z konfiguracją hostingu, Google Analytics lub przekierowań, to możesz do mnie napisać PM.

Believe the Unbelievable
Optymalizacja stron WWW
Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Dziękuję

Postprzez Kamil Krzysztof Łapiński
napisane: 1 Kwi 2011, o 22:02

Dziękuję za odpowiedzi, rozjaśniliście mi nieco w głowie :-)

Tomaszu, niewykluczone, że skorzystam z Twojej oferty pomocy - to nie coś, gdzie mogę sobie pozwolić na błędy.

Jedno pytanie mam jednak odnośnie przekierowania w 301 z parametrem lub przez skrypt. Jak to się ma do SEO? Czy google nie będzie takiej strony z parametrem traktował jako osobnej strony? A w przypadku przekierowania przez skrypt nie "wlepi" kary? Jak to jest w takim wypadku?

Pozdrawiam:
Kamil Łapiński

Awatar użytkownika
Kamil Krzysztof Łapiński

robots.txt canonical odp. przekierowanie

napisane: 2 Kwi 2011, o 21:29

Kamilu,

Tak, URI (URL) z parametrem Google będzie traktować jako osobną stronę. Są jednak mechanizmy, które zablokują ich indeksację (wpisy w robots.txt i meta canonical). Jeśli ustawisz przekierowanie 301 to z czasem Google zostawi w indeksie tylko stronę docelową, a tę z której jest przekierowanie usunie z indeksu. Jeśli jednak ustawisz przekierowanie 302 lub 307 to w indeksie pozostanie strona źródłowa a docelowa może być dodana lub nie (oczywiście trzeba zablokować w robots.txt).

Pisz śmiało. Jeśli Twój serwis dopiero startuje, to możesz sobie pozwolić na niewielkie niedociągnięcia (bo prawdopodobnie masz niewielki ruch). Poza tym podobno wersje BETA są w modzie ;)
Jeśli jednak masz już spory ruch, a tylko przeorganizowujesz swój serwis lub zmieniasz hosting to warto od razu wszystko dopiąć na ostatni guzik.

Pozdrawiam
Tomek

Believe the Unbelievable
Optymalizacja stron WWW
Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Przekierowanie

Postprzez Kamil Krzysztof Łapiński
napisane: 2 Kwi 2011, o 22:50

Czyli jak rozwiązać kwestię wejścia na serwis przez domenę z parametrem (np "fajna-nazwa.pl/?ref=fajnanazwa.pl") tak, by Google widział jednak "fajna-nazwa.pl"? Da się tak w ogóle zrobić? (pamiętając, że chcę prowadzić statystyki wejść z obu adresów)

Pozdrawiam:
Kamil Łapiński

Awatar użytkownika
Kamil Krzysztof Łapiński

jeszcze raz

napisane: 4 Kwi 2011, o 12:28

Przeczytaj jeszcze raz powoli to, co napisałem wcześniej.

W skrócie:
1. ustawiasz przekierowanie z fajnanazwa.pl na fajna-nazwa.pl/?ref=fajnanazwa.pl
W GA będziesz mieć osobno zliczane strony fajna-nazwa.pl/ i fajna-nazwa.pl/?ref=fajnanazwa.pl

2. Na stronie fajna-nazwa.pl ustawiasz meta canonical, a w pliku robots.txt blokujesz indeksowanie fajna-nazwa.pl/?ref=fajnanazwa.pl aby w indeksie (wynikach wyszukiwania) Google nie było strony fajna-nazwa.pl/?ref=fajnanazwa.pl

3. Jeśli w pkt. 1 ustawisz przekierowanie 301 to domena fajnanazwa.pl raczej wypadnie z indeksu Google (zostanie tylko fajna-nazwa.pl). Jak ustawisz 302 lub 307 to prawdopodobnie w SERP zostanie i fajnanazwa.pl i fajna-nazwa.pl

Prościej i jaśniej już nie umiem.

Believe the Unbelievable
Optymalizacja stron WWW
Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Wróć do Dla początkujących