Rok założenia: 2008Kontakt
informacje, porady i wskazówki głównie dla początkujących ebiznesmenek i ebiznesmenów
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Napisalem strone

Postprzez OldMan
napisane: 20 Gru 2010, o 03:31

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam

Dlugo tu nie zagladalem, zajety zyciem i douczaniem sie z tych kursow mailowych od Krzywego. ( Calkiem przydatne ! )
Musze sie poradzic lepszych odemnie w temacie stron , kodow , skryptow.

Otoz, napisalem kolejna strone ( druga w moim calym dorobku webmastera ) i prosil bym zeby ktos z ludzi zorietowanych zerknal na poprawnosc tego czegos.

Na poczatku probowalem zlecic napisanie tego serwisu dla jednego z udzielajacych sie tu uzytkownikow, lecz nie bylo odpowiedzi na maila. No to przysiadlem na dwa dni po 14 godzin i juz. Jeszcze nie jest dokonczona, czesc tekstow nie jest przetlumaczona i wiele linkow nie dziala, zabraklo czasu po prostu. Ale to co najwazniejsze, cale gorne menu homepage i gallery dzialaja.

Ten serwis jest skierowany do tutejszego odbiorcy, ktory powinien dysponowac spora gotowka. Copywriting chyba tez mi za bardzo nie wyszedl, bo moj synal nie chcial sie przylozyc do tlumaczenia, upierajac sie ze wie lepiej.

A wlasnie zapomnial bym podac link, i bylaby checa, hrehrehre.

http://www.old-smithing.com

W takiej formie , bo te przekierowanie 301 to dla mnie ciemna magia. Ledwo zdolalem opanowac te subdomeny i katalogi, linki mi sie mieszaly, nie dzialalo, nie laczylo, szarpalo nerwy.

Z gory dzieki za zainteresowanie i z pokora przyjme wszelka krytyke. Bedzie to dla mnie nauka.

Tom

Awatar użytkownika
OldMan

Miejscowość: Harrison NJ United States of America

Old Smithing

Postprzez lapti
napisane: 20 Gru 2010, o 14:07

Hej!
Jak na drugą stronkę, to w moim odczuciu rewelacja! Ale nie po pochwały chyba tu przyszedłeś.
Na początek zacznę od validusia. Wywala 21 błędów. Trochę dużo...
Wydaje mi się, że większość jest wywołana błędnym zastosowaniem tagu <p> (który wymaga zamknięcia! </p>).
Wykorzystujesz <p>, do uzyskania złamania linii, a do tego jest specjalny tag <br>.

Jak naprawisz ten błąd, to wtedy spróbujemy poprawić ewentualne błędy, które może jeszcze zostaną. :)

Dodatkowo w treści masz kilka drobnych błędów - po kropkach brakuje spacji :P. W menu po lewej wszystko po za galerią wywala 404, a dodatkowo w linku o anchorze "Manufacturing technologies" masz napisane: technologies/html (/ zamiast .).
W górny menu odnośnik prowadzący do galerii zwraca directory listing. Wstaw w subdomenie do pliku .htaccess takie cuś:
Kod: Zaznacz wszystko
#Zmiana domyślnego pliku
DirectoryIndex gallery.html

OldMan napisał(a):W takiej formie , bo te przekierowanie 301 to dla mnie ciemna magia

A w jakiej formie wolał byś podawać link? Bez www? Zobacz tutaj: htaccess przekierowanie 301 i tutaj do pomocy: http://htaccess.lapti.pl/pomoc/

Pozdrawiam
R. ;)

Awatar użytkownika
lapti

Brak zamknięcia <p>

Postprzez Grzegorz 'gregorbu' Bujanowski
napisane: 20 Gru 2010, o 20:46

lapti napisał(a):Wykorzystujesz <p>, do uzyskania złamania linii, a do tego jest specjalny tag <br>.

To wcale nie musi być to. W moim przypadku (http://www.pedicure-specjalistyczny.skarby.waw.pl/) wypluwało błędy walidacji właśnie przy <br>. Zmieniłem je na <p></p> i błędy walidacji zniknęły. Ale w kodzie OldMana akapity istotnie zamykane nie są - i tu jest właśnie najwięcej błędów.

Awatar użytkownika
Grzegorz 'gregorbu' Bujanowski

Miejscowość: Warszawa

ekhm...

Postprzez lapti
napisane: 20 Gru 2010, o 23:19

Grzegorz 'gregorbu' Bujanowski napisał(a):wypluwało błędy walidacji właśnie przy <br>.

Pewnie dlatego, że w xhtmlu wszystkie tagi muszą być zamykane, a te które nie mają znacznika zamykającego, zamyka się dodając / przed >. Czyli powinno być w tym przypadku nie <br>, a <br />.
Grzegorz 'gregorbu' Bujanowski napisał(a):To wcale nie musi być to. (...) Ale w kodzie OldMana akapity istotnie zamykane nie są - i tu jest właśnie najwięcej błędów.
Przypuszczam jednak, że w kodzie Kolegi OldMana tag <p> jest stosowany zamiast br. W sumie to mogę się mylić, ale nakierował mnie trochę fakt, że br nie występuje, a <p> nigdzie nie jest zamknięty. Zresztą nie ma się czepiać tego w jakiej formie został użyty, dopóki nie będzie poprawiony/zmieniony zostaje błędem.

Pozdrawiam
R. ;)

Awatar użytkownika
lapti

hmm, az 21 bledow ?

Postprzez OldMan
napisane: 21 Gru 2010, o 03:20

Ja tez sprawdzalem validatorem i nie pokazal mi nic. Sprobuje cos pozmieniac, na poczatek pozamykam te akapity. Dzieki za zwrocenie uwagi, myslalem ze to nie jest istotne.

Odnosnie pliku gallery, ktory jest caly na subdomenie jako ta sciezke do niego podalem http://www.gallery.old-smithing/gallery.html , wtedy mi zadzialalo przekierowanie, inaczej wywalalo na strone directory link. Wstawie ten htacces jako unicode text dokument do kazdej subdomeny, i do home page jako przekierowanie tez,juz widze jak to ma dzialac. Dzieki za link do generatora, fajny.

Ten 404 w menu jest spowodowany tym ze plikow, poza galeria, nie ma jeszcze na serwerze, nie wyrobilem czasowo, a wklejac puste to chyba glupio.

P.S. To jest naprawde druga strona w moim wykonaniu, nad pierwsza siedzialem 4 tygodnie, ta sie dokonala w niecale 3 dni, z tym ze ta pierwsza usunalem juz z sieci, a ta mam nadzieje zostanie na dluzej.

Awatar użytkownika
OldMan

Nieźle

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 21 Gru 2010, o 11:37

No ja muszę przyznać, że jak na drugą stronę to naprawdę nieźle.

Jeśli chodzi o błędy to:
<div id="right">
                   <p>
                    <a name ="Who I am ?"><h3>Who I am ?</h3></a>

Usuń to <p> :D Bo ono otwiera i nie jest nigdzie zamknięte a w nim są inne <p> otwarte. Prawdopodobnie usunięcie tego <p> sprawi, że większość błędów zniknie.

I jeszcze odnośnie "Who I am". Nie jestem poliglotą, ale wg mnie powinno być "Who am I?" ;)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

gratuluję

Postprzez Szymon Zeifert
napisane: 25 Gru 2010, o 22:32

Cześć,

gratuluję zrobienia samodzielnie strony.

Tworzysz ją pod jakiś biznes czy "hobbistycznie"?

Jeśli pod biznes, to nie przejmuj się zbytnio szczegółami i poprawianiem różnych błędów tylko idź dalej! Uwierz mi, że można spędzić miesiące poprawiając różne błędy i w tym czasie nie zarobisz ani grosza, a z drugiej strony można mieć lipną stronę, ale zająć się bardziej marketingiem i innymi pożytecznymi rzeczami i zacząć osiągać dochody, a potem ewentualnie zainwestować część dochodów w profesjonalnie zrobioną www.

Powodzenia!
Szymon Zeifert

Awatar użytkownika
Szymon Zeifert

poprawilem ...

Postprzez OldMan
napisane: 26 Gru 2010, o 03:25

... juz prawie wszystkie bledy, chyba wszystkie, z jednym nie moge nic poradzic , bo musialbym zmieniac zbyt wiele, a to faktycznie jest marnowanie czasu. Czytam sobie po kolei poradnik seo i lece po punktach tego kursu, wlasnie odpracowalem dzien 9. Zabralem sie za pozycjonowanie seolightem i znowu nauka, humanista ze mnie marny i pisanie tekstow to jednak jest sztuka. A w miedzyczasie zalozylem tematycznego bloga, poszedlem na latwizne i wykozystalem gotowy szablon na blogspocie.

Panie Szymonie, ja to robie dla siebie, strona jest o tym co umiem zrobic, jakby jeszcze dalo sie to sprzedac, to byloby swietnie. Poprzedni serwis powstal we wspolpracy z mlodszymi kolegami, ja sie juz wycofalem, ale wiem , ze tamto przedsiewziecie zarabia na siebie i chlopaki maja doskonala zabawe a ja satysfakcje , ze jednak dalem rade.

A ten obecny, jak na razie skromnie rozwiniety serwis ma na celu dotarcie do klienta sklonnego kupic moje "blaszanki". Badalem troche rynek i wiem ze tego typu produkty sa w tym kraju dosyc popularne i dodatkowo cholernie drogie, bo za kazdym kryje sie jakis artysta, a snobizm nakazuje posiadac "artyste" w domu. Kozystajac ze wskazowek probuje wypromowac siebie jako nie tyle artystycznie nawiedzonego, bo ich tu nie brakuje, co jako rzemieslnika i znawce tematu. Silversmithing , po naszemu - zlotnictwo, to jednak jest sztuka wymagajaca wiedzy, umiejetnosci i odrobiny manualnego talentu. Wiedzie zdobylem juz lata temu, umiejetnie potrafie ja wykorzystac, a talent to dar od losu i byloby glupio go nie wykorzystac.

Pozostaje mi tylko podziekowac wszystkim za dobre rady i wsparcie, bez was, bez tego forum nie dalbym rady.

Merry Christmas !

Awatar użytkownika
OldMan

jeszcze jeden i jeszcze raz...

Postprzez lapti
napisane: 26 Gru 2010, o 12:06

Nie ma co rąk załamywać, ten błąd jest do naprawienia :)
OldMan napisał(a):chyba wszystkie, z jednym nie moge nic poradzic , bo musialbym zmieniac zbyt wiele,

zmień tą linijkę
<a name="Welcome"><h3>Welcome to the world of Old Silversmithing</h3></a>

na taką:
<h3><a name="Welcome">Welcome to the world of Old Silversmithing</a></h3>
Wtedy będziesz miał zielonego validusia i będzie ourajt :]
Chociaż wcale nie wiem, czy potrzebna Ci jest ta kotwice, skoro nigdzie jej nie wykorzystujesz :)

OldMan napisał(a):poszedlem na latwizne i wykozystalem gotowy szablon na blogspocie.
Rozważ, póki nie masz za wiele wpisów, przeniesienie bloga w swoją domenę. Wiem, że z jednej strony liczą się linki z innego IP, ale to jednak jest blogspot... Nie masz tam takich możliwości jak u siebie i kiedyś będziesz się martwił, jeżeli będziesz ich potrzebował...
Jeżeli chodzi o gotowe szablony, to jest ich cała masa w sieci, a ich instalacja nie jest rzeczą trudną...

Pozdrawiam
R. ;)

ps jeszcze raz nakłaniam do zrobienia przekierowania 301 :)

Awatar użytkownika
lapti

Re: poprawilem ...

Postprzez Konsultant FM Group
napisane: 26 Gru 2010, o 12:08

Moim zdaniem to jest bardzo przyzwoicie wykonana strona ;)

Jest menu główne, kategorie, wyróżnione nagłówki,
stopka i dobrze dobrane kolory :brawo:

Sugeruję tylko usunąć podkreślenie z nagłówka
"Welcome to the world of Old Silversmithing", bo w ten
sposób są oznaczane w internecie linki.

warto zostać Konsultantką FM Group.

Konsultant FM Group

Następna

Wróć do Dla początkujących