Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
4 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Czy opłaca się brać w leasing sprzęt biurowy. Słyszałam o czymś takim, ale nie słyszałam, żadnej opinii o tym czy jest to opłacalne. Mam na myśli jakiegoś laptopa, drukarkę itp oczywiście wysokiej jakości, na co mnie normalnie nie stać by zakupić od ręki.
- dianka
Nie lepiej kupić taki sprzęt po leasingu? Jest o tańszy niż nowy.
Dużo jest takich laptopów della w sieci.
Ja osobiście nie brałbym czegokolwiek w leasing, wolałbym zbierać na to dłużej lub po prosu kupić coś tańszego.
Dużo jest takich laptopów della w sieci.
Ja osobiście nie brałbym czegokolwiek w leasing, wolałbym zbierać na to dłużej lub po prosu kupić coś tańszego.
- Michał Witkowski
Dianko,
Nie ma prostej odpowiedzi na Twoje pytanie. Musisz sama przeanalizować oferty - z kalkulatorem w ręku. Być może Tobie się opłaci, a może nie.
Opłacalność leasingu zależy od:
Leasing jest jednym z normalnych sposobów finansowania działalności inwestycyjnej przedsiębiorstwa. Musisz rozumieć jego pozytywne i negatywne strony (zalety i wady).
Michał słusznie zauważył, że warto zastanowić się, czy rzeczywiście potrzebujesz wysokiej jakości nowego sprzętu. Czasami wystarczy sprzęt przeciętny lub wysokiej jakości, ale używany (np. polizingowy).
Nie ma prostej odpowiedzi na Twoje pytanie. Musisz sama przeanalizować oferty - z kalkulatorem w ręku. Być może Tobie się opłaci, a może nie.
Opłacalność leasingu zależy od:
- oprocentowania (leasingu oraz kredytu inwestycyjnego),
wartości wykupu (przedmiotu leasingu),
prowizji (od udzielenia kredytu),
a także tego:
czy i w jakiej wysokości płacisz VAT oraz podatek dochodowy,
ile formalności jest związane z zawarciem umowy,
czy będziesz musiała wykupić dodatkowe ubezpieczenie na przedmioty leasingu.
Leasing jest jednym z normalnych sposobów finansowania działalności inwestycyjnej przedsiębiorstwa. Musisz rozumieć jego pozytywne i negatywne strony (zalety i wady).
Michał słusznie zauważył, że warto zastanowić się, czy rzeczywiście potrzebujesz wysokiej jakości nowego sprzętu. Czasami wystarczy sprzęt przeciętny lub wysokiej jakości, ale używany (np. polizingowy).
-

Tomasz Fabiszak - Posty: 443
- Miejscowość: Poznań
Tutaj jest dobry leasing kalkulator. Wykupienie sprzętu po leasingu to jedno, a drugie, to wzięcie leasingu finansowego 
- klementynka
4 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość