co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
informacje, porady i wskazówki głównie dla początkujących ebiznesmenek i ebiznesmenów

Witam.

Właściwie nie wiem gdzie mogę umieścić pytania o sugestie, ale wchodzimy w fazę rozmów z firmami kurierskimi i mam kilka pytań do właścicieli sklepów.

Nasza branża - opony.

1. Z kim warto rozmawiać, a jakie firmy kategorycznie odrzucić?
2. Jak rozmawiać (sugestie), aby wynegocjować najniższe stawki, mimo, że pojęcia nie mamy ile paczek w miesiącu będziemy wysyłać (przynajmniej na początku).
3. Jak wygląda takie spotkanie, co musimy wiedzieć itp.
4. Wszelkie inne sugestie mile widziane :)

Może się okazać, że nie ma żadnych negocjacji tylko przyjdzie facet i powie: tyle i tyle za kilogram, a za 3 miesiące pogadamy jak będziemy więcej wiedzieć itp.

Jak to jest?
Jak Wy to robicie?

Dzięki za wszelkie odpowiedzi :)

Pozdrawiam
Seba
Awatar użytkownika
Sebastian Nowak

Najlepiej jak będzie to firma mająca oddział w Twojej miejscowości lub miejscowości w pobliżu. Najlepiej będzie jak do nich zadzwonisz i powiesz że nie masz pojęcia ile paczek będzie w miesiącu, może wynegocjujesz umowę lojalnościową. Mój brat coś takiego zrobił, nie określił liczby paczek, a w umowie było że korzysta tylko z ich usług (to było dawno, pewnie wszystko się pozmieniało).
Jak będziesz przeglądał cenniki to zwróć uwagę na rozbieżność wagową paczek a widełki cenowe.

W pierwszej kolejności firma która ma oddział najbliżej Twojej firmy, będziesz mógł wynegocjować niższe ceny i nie będzie problemów z zamówieniem kuriera.

Tworzę serwisy internetowe i systemy CMS: tworzenie stron internetowych
Mój sklepik: Torebki damskie
Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

Za dużo nie poradzę, bo nie mam do czynienia z kurierami, ale mam niezbyt pozytywną opinię nt. jednej z popularniejszych firm kurierskich. A mianowicie DHL. Kurier z tej firmy 3 razy nie trafił do mnie, pomimo dokładnego adresu i wszelkich nakierowań telefonicznych z przedstawicielem firmy, od której była przesyłka (chyba jakiś był niekumaty kierowca, nie wiem). W rezultacie nie doszło do dostarczenia przesyłki - właściwie to dokumentów (miałem je podpisać, a kurier z powrotem odwieść do firmy zlecającej).

Podpisanie umowy nie doszło do skutku przez firmę kurierską DHL.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

O Paweł to miałeś po prostu niefart. DHL jest najdroższą i jedną z najsolidniejszych firm kurierskich działających w Polsce. Pewnie trafiłeś na kierowcę nie umiejącego czytać mapy lub włączyć GPS. Zdarza się ;)

Tworzę serwisy internetowe i systemy CMS: tworzenie stron internetowych
Mój sklepik: Torebki damskie
Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

Cześć Seba , widzę że szybko po szkoleniu się się uaktywniłeś . Super . Odnośnie Twojej sprawy to wyjaśniam ( z bogatego doświadczenia kolegów handlujących alufelgami ) . Na początku umów się z 4 firmami : Ups, Gls, Kolporter , Dpd. Przyjadą do Ciebie i musisz z nimi porozmawiać że jesteś nową firmą i zobacz co Ci zaproponują . Opony można będzie pakować po 2 sztuki a przy mniejszych po 4 sztuki . Powinni na początek zaproponować Ci cenę około 15 zł netto za paczkę do 30 kg . Później będziesz negocjował o większe rabaty jak już będziesz wysyłał więcej paczek . Firmy które podałem są sprawdzone przez moich kolegów z http://www.stix.pl. Pozdrawiam , jak będziesz miał więcej pytań pisz .

Awatar użytkownika
Tomasz Damian

Miejscowość: Kostrzyn nad Odrą

Wielkie dzięki za wszelkie informacje.
Do końca tygodnia musimy zaplanować działanie w tej kwestii i wszelkie sugestie przekażę kolegom.
Jeszcze raz dzięki, bo z pewnością zaoszczędziliście nam wiele pracy :)

Pozdrawiam
Seba
Awatar użytkownika
Sebastian Nowak

I jak Seba? Jak się to potoczyło? Na jakim warunkach masz kuriera? Napisz koniecznie, wszyscy czegoś się nauczymy.

Tak w temacie podam Wam super serwis przesyłek kurierskich (tak jakoś dziwnie to nazwałem, hehe). Można tanio wysłać paczkę kurierem. Sam jeszcze nie skorzystałem z ich usług, ale pewnie zrobię to jak się nadarzy okazja.

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Seba, ciekawe jak się potoczyły negocjacje Twojej firmy z kurierami?
ja zaczęłam od "7-ki", z którą rozstałam się szybko i nieprzyjemnie, ale przechwyciła mnie firma, która pośredniczy w usłuagach kurierskich i wyszłam na tym całkiem fajnie.
Korzystam z Kolportera, i mam fajną cenę- 15.50 brutto za paczkę do 5 kg, (powyżej 16.50 PLN) niezależnie od miejsca dostarczenia, i są solidni. W każdym razie ja nie narzekam. Gdyby ktoś chciał skorzystać- zapraszam na prv- prześlę szczególy, bo nie wiem czy tu powinnam ogłaszac takie info.
i jeszcze jedno- żadna firma nie była w stanie przebić tej oferty.

Adriana

Miejscowość: Trójmiasto

Ogólnie udało się załatwić to do czego dążyliśmy od samego poczatku - dostawcy (hurtownicy) refakturują nam dostawy (mają wynegocjowane niezłe stawki i nie doliczają nic dla siebie :) )

Docelowo będziemy też chcieli podpisywać własne umowy, ale musimy wiedzieć ile paczek będziemy wysyłać miesięcznie w poszczególnych sezonach.

Więcej napiszę wkrótce, bo jak każdej zimy poświęcam się lekarzom - podpisują kontrakty z NFZ i potrzebują polisy OC - póki co jest z tego troche więcej kasy niż z opon ;)

Mam jednak nadzieję, że w sezonie letnim (oponiarskim) na tyle się to wszystko rozwinie, że będę zadowolony - i na pewno będę na bieżąco informował jak się sprawy mają i będę dzielił się doświadczeniami.

Pozdrawiam
Seba
Awatar użytkownika
Sebastian Nowak

Wszystko zależy od ciągłości zleceń i ich wielkości miesięcznej. To te czynniki decydują jaką mamy pozycję w negocjacjach. Wiadomo każdemu Kurierowi zależy na obrocie ale nie może on się stawiać w bardzo przegranej sytuacji...

Ciekawa lektura biznesowa www.emesz.pl
Czy byliście już w tym sklepie www.intercena.pl ?
Awatar użytkownika
emesz

Następna

Wróć do Dla początkujących

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości