co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
informacje, porady i wskazówki głównie dla początkujących ebiznesmenek i ebiznesmenów

No i dobra, a co myslicie właśnie o firmach pośredniczących o których wyżej jest mowa?
Dopiero teraz zacznę z handlem, pewnie większość bedzie szła pocztą, ale będą tez większe paczki i wtedy tylko kurier, bo szybciej i bezpieczniej...
Kurierzy widzialem detalicznie (bo umowy pewnie z początku nie podpisze przy wysyłce sztuki na tydzien przykładowo), ok. 50zł... a firmy pośredniczące, bez względu na ilość średnio 20zł, różnica jest.
Jakieś haczyki? Ktoś współpracował?

Cudna Bielizna - [size=85] galeria wyselekcjonowanej damskiej bielizny[/size]
Katalog stron internetowych - [size=85] moderowany katalog stron internetowych, dopisz się[/size]
Awatar użytkownika
Subduer

Miejscowość: Jabłonna

Myślę, że warto podpisać umowę nawet jeśli planujesz 1 paczkę tygodniowo.
Warunki może nie będą rewelacyjne, ale na pewno lepsze niż wysyłanie bez umowy.
Kurier zawsze będzie liczył, że zwiększysz liczbę wysyłek.

Pozdrawiam
Seba
Awatar użytkownika
Sebastian Nowak

No właśnie, te firmy pośredniczące też proponują umowy (jedna jest np. specjalnie dla sprzedawców allegro i małych sklepów internetowych) i pytanie czy ktoś miał do czynienia z firmami pośredniczącymi, czy raczej odradzacie i jak kurier to już bezpośrednio, zapłacić więcej, ale bezpośrednio?

Katalog stron internetowych - [size=85] moderowany katalog stron internetowych, dopisz się[/size]
Awatar użytkownika
Subduer

Ale możesz podpisać umowę bez pośredników.

Pozdrawiam
Seba
Awatar użytkownika
Sebastian Nowak

Tak, wiem, dzwoniłem mają dla mnie ofertę, ale jak widać nadal moze nie potrafię wyjasnić o co mi chodzi:
- dopiero zakladam interes, na początku nie wyślę tych 50 paczek miesięcznie
- pośrednicy nie mają limitów, mają tanio
- kurierzy mają limity min 50 paczek, min 100 i umowa

Stąd moje pytanie o pośredników, skoro mają równie tanio jak sami kurierzy na umowę 50 czy 100 paczek, a ja wyślę moze 5 paczek na początku.
No początku są ciężkie :)

Awatar użytkownika
Subduer

DHL urchomił taką usługę DHL Servicepiont. Skierowana jest ona do osób sporadycznie wysyłających paczki. Co prawda trzeba dojechać do ich punktu nie oznacza to że do ich magazynu. Ja np mam dwie ulice dalej w wypożyczalnie video. I z tego korzystam co prawda ja z kuriera korzystam raz na miesiąc więc mi to wystarcza. Jednak można zacząć i tak. Natomiast mój znajomy korzysta dość często z UPS i ma wynegocjowaną stałą kwotę bez względu do jakiego miejsca w Polsce do pewnej wagi i potem kolejna stawka

autofolie

Bardzo odradzam siódemkę

Postprzez Tomasz Fabiszak 25 Cze 2010, o 11:19

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witajcie,

Jako klient firm kurierskich (odbiorca przesyłek) bardzo odradzam Wam korzystanie z Siódemki - przynajmniej do Poznania nie wysyłajcie nic Siódemką.

Dzisiaj po raz trzeci ta firma zaszła mi za skórę, więc piszę tutaj.

Poprzednie 2 razy bardzo długo dostarczała paczki (w końcu dostałem), więc jakoś to przebolałem - choć raz ponad 7 dni, bo.. kurier miał wolne i nie przywiózł paczki do bazy po tym jak za pierwszym razem mnie nie zastał. Musiałem czekać aż szanowny Pan wróci z urlopu..

Dzisiaj natomiast kurier miał mi dostarczyć dokumenty i zaczekać na ich odbiór. Wchodzi do domu, mówi, że z Siódemki i prosi o dowód osobisty.
- "A po co Panu mój dowód?"
- "Dokumenty przywiozłem."
Spodziewałem się dokumentów, ale nie wiedziałem jaką firmą kurierską.
- "Skąd te dokumenty i dlaczego potrzebuje Pan mój dowód?"
- Dokumenty są z ..... Dane muszę sprawdzić.
- To, OK. Proszę usiąść muszę przeczytać dokumenty zanim parafuję.
- Potem pan sobie przeczyta, ja nie mam na to czasu, proszę podpisać umowę, a jest x dni na odstąpienie.

No to go posłałem do diabła. I powiedziałem, żeby już do mnie więcej nie przyjeżdżał.

Zaraz po jego wyjściu telefonicznie anulowałem wniosek i złożyłem ponownie nowy z tymi samymi parametrami.

Niestety ja jako klient zostałem zdenerwowany przez pośrednika, a mój kontrahent będzie mieć dodatkowe koszty: nowa umowa, nowy wniosek, inny kanał dystrybucji. A i tak jego opinia w moich oczach zmalała.

W taki oto sposób można łatwo stracić klienta - a przynajmniej reputację.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Unikalny tytuł wiadomości

Postprzez Subduer 26 Cze 2010, o 13:44

Ja to sie zawiodłem na DHLu i UPSie :wall: Chodzi o okolice Wawy.
Siódemka u mnie jeździ bez zarzutów i tak nawet myślałem, ze jak będę wysyłał od siebie coś, to o Siódemce pomyślę na sam początek.

Też dostałem z banku papiery do podpisania, tez się facet śpieszył, ale podpisałem mu, bo właśnie... jest 10 dni na odstąpienie, a a dowód cóż... potrzebował, bo mają takie przepisy jak wożą dokumenty typu bank, czy telefonia komórkowa :)

Ale wiadomo, są różni ludzie i być może tak jak mi zaleźli za skórę kurierzy DHLu i UPSu (Ci trochę mniej), tak Tobie pan z Siódemki :)

Awatar użytkownika
Subduer

siódemka

Postprzez Daniel 'siewca' Nakoneczka 20 Wrz 2010, o 13:59

Subduer napisał(a):Siódemka u mnie jeździ bez zarzutów i tak nawet myślałem, ze jak będę wysyłał od siebie coś, to o Siódemce pomyślę na sam początek.

A ja się zraziłem do tej firmy.
Miałem do wysłania dwie duże paczki (wieża stereo, paczki po ok 22kg), więc jako że nie posiadam umowy z żadną firmą kurierską, zadzwoniłem do siódemki (celowo napisałem z małej litery nazwę tej firmy), odebrała miła Pani, ustaliliśmy szczegóły, wszystko świetnie, kurier miał przyjechać w godzinach popołudniowych tego samego dnia, a był piątek.
Nadeszły owe godziny, zajeżdża jakiś kolo niewielką osobówką i twierdzi że jest z siódemki.
Rzekł, że chętnie zabierze paczki i kasę z przesyłkę (110 zł, sądząc po rozmiarach miejsca w samochodzie, raczej upcha je w nim butem niż umieści), jednak niestety skończyły mu się listy przewozowe, jednak paczki może zabrać a listy dostarczy tego samego dnia :tokoniec:
Oznajmiłem mu, że nie dam mu paczki ponieważ list przewozowy to jedyny dokument potwierdzający wysyłkę, równie dobrze mogę stanąć na drodze, zatrzymać jakiś samochód i dać paczkę kierowcy.
Koleś powiedział, że oczywiście niema problemu i jeszcze dziś przyjedzie po paczkę z listami i wtedy będzie wszystko jak należy. Zgodziłem się.
Kuriera oczywiście nie zobaczyłem, ani tego samego dnia ani w poniedziałek. A w siódemce nic nie wiedzieli o moim zamówieniu.
Nasuwa się pytanie co by się stało z paczką, gdybym się zgodził i przekazał kurierowi? :crazy:

Olałem ich po całej linii i zadzwoniłem do UPS-a, kurier z UPS był tego samego dnia, firmowych samochodem, ładnie ułożył moje paczki w samochodzie, wypisał list przewozowy, oraz rachunek za pobraną opłatę. Klient otrzymał paczki na drugi dzień.

Następna historia z siódemką. Znajomi zamówili konto w jakimś tam banku (nie pamiętam nazwy, chyba mBank), miał przyjechać kurier siódemki z umową (bardzo im zależało na czasie, konto było potrzebne przed wyjazdem za granice). Codziennie patrzyliśmy jaki jest status przesyłki na stronie siódemki. I co dziennie było napisane "nie odebrano, zwrot do magazynu". Ciekawe jak mieli by odebrać skoro kuriera nie było prawie tydzień (zawsze ktoś był w domu i czekał w razie gdyby przyszła umowa). Dopiero po telefonie do konkretnego kuriera otrzymali odpowiedź "no dobra, jak bardzo potrzebna ta umowa to przywiozę" :tokoniec:

Dla mnie ta firma to porażka. Nie chce mieć z nią nic spólnego. Doszło do tego że jak zamawiam coś jako klient (np na Allegro), patrzę czy przypadkiem nie wysyłają siódemką. Mam prawo być niezadowolony z ich usług, nie sądzicie?

Tworzę serwisy internetowe i systemy CMS: tworzenie stron internetowych
Mój sklepik: Torebki damskie
Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

poczta

Postprzez Sebastian Nowak 20 Wrz 2010, o 15:16

Hehe, niedługo się okaże, że zostanie nam tylko Poczta polska :bomb:

Pozdrawiam
Seba
Awatar użytkownika
Sebastian Nowak

PoprzedniaNastępna

Wróć do Dla początkujących

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości