Rok założenia: 2008Kontakt
informacje, porady i wskazówki głównie dla początkujących ebiznesmenek i ebiznesmenów
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Jak nazywać pliki?

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 22 Gru 2008, o 09:28

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Jakich zasad należy się trzymać przy nadawaniu nazw plikom?

Wpadłem na taki pomysł: wiele osób w taki sposób nazywa pliki, że mają później z tym problemy. Naprawdę wiele osób. Więc trzeba zrobić listę porad, jak powinno się nazywać pliki!

Więc do roboty :D

Na początek jedna ogólna porada: trzymajmy porządek na swoim dysku. Wiem, wiem - wie o tym każdy. Ale czy każdy z nas przestrzega tej zasady??? Ja na przykład generalnie mam porządek na dysku, ale też nie zawsze. Mimo ogólnego pokatalogowania (niezłe słowo, hehehe) i logicznego podziału tematycznego zdarza mi się, że robię samemu sobie bałagan: wrzucam nowe rzeczy do jakichś dziwnych katalogów, trzymam różne wersje tych samych plików etc. To zły zwyczaj. Trzeba z nim walczyć!
Jest oczywiście problem również z tym, że pracujemy na kilku komputerach, coś trzymamy on-line, tudzież dysk zewnętrzny, pen-drive (raczej liczba mnoga...), coś tam gdzieś nagrane na płycie CD lub DVD.... masakra. I to wszystko trzeba jakoś koordynować. Ale ten wątek miał być o nazywaniu plików i katalogów, więc na razie na tym się skupmy.

Więc jakie zasady należy stosować przy nazywaniu plików i katalogów? Oto moja subiektywna, prywatna lista:
    1. Katalogi i pliki nazywaj datami.
    Nie chodzi mi o to, aby nazwą pliku czy katalogu była sama data - takie podejście może być nieczytelne (np. "13-03-2008.doc"). Ale dodanie daty do nazwy opisowej to często optymalne wyjście, np. "doktorat-13-03-2008.doc". Oczywiście plik ten powinien znaleźć się w odpowiednim miejscu na dysku, np. ".../Moje dokumenty/uczelnia/doktorat-2008/pliki-tekstowe/doktorat-13-03-2008.doc".
    Data ułatwia odnalezienie pliku lub katalogu na dysku. Poza tym widać od razu, który plik jest najnowszy.
    2. Nie stosuj polskich znaków.
    Kiedyś stosowanie ą, ę, ó itp. było absolutnie niedozwolone. Teraz jest o niebo lepiej - w Windows nie powinno być problemów. Chociaż... no właśnie. Polskie znaki to nie jest dobry pomysł.
    Jeśli w samym XP czy Viście wszystko będzie OK, to i tak mogą być kłopoty, choćby z różnymi programami działającymi w innych językach. Albo wyślesz komuś plik zagranicę. Albo w DOSie zajdzie potrzeba coś podejrzeć (pewnie skrajny przypadek, ale kto wie).
    Wiem, że niektórzy mnie skrytykują za "staromodne" podejście. "Teraz już nie ma większych problemów z polskimi znakami w nazwach plików i katalogów" - powiedzą. Zgadza się: większych problemów nie ma. Ale "mniejsze" bywają. Dlatego lepiej nie używać polskich liter w nazwach i tyle. Czyli zamiast "Paweł Krzyworączka.doc" napiszę "pawel-krzyworaczka.doc" ;)
    3. Nie używaj wielkich liter.
    Podobnie jak w poprzedniej poradzie - najczęściej dzisiaj nie będziesz mieć z tym problemów. Najczęściej, nie znaczy zawsze... Dlatego zamiast "Moje Ulubione Piosenki.doc" daj nazwę "moje-ulubione-piosenki.doc"
    4. Nie stosuj spacji.
    Nie rób przerw między wyrazami w postaci spacji. Niektóre programy mogą wycinać z nazwy puste przestrzenie (spacje) i wtedy będą problemy z odczytaniem pliku. Nie wspomnę o wrzucaniu plików do Sieci... Lepiej uniknąć przykrych niespodzianek.
    Zamiast nazwy "Zawracanie gitary.jpg" daj nazwę "zawracanie-gitary.jpg" lub "zawracanie_gitary.jpg". Czyli myślnik lub "myślnik inaczej" (czyli podkreślnik) zamiast spacji. I nie stosuj też kropek dla oddzielenia wyrazów w nazwie.
    5. Nie stosuj zbyt długich nazw.
    Bardzo ważna zasada. W wielu sytuacjach, gdy nazwa pliku lub katalogu będzie zbyt długa, część nazwy zostanie obcięta i po ptokach. Jeśli uważasz, że długie nazwy plików są Ci niezbędne, prawdopodobnie nie umiesz uporządkować plików i katalogów na dysku. Taka jest prawda.

Tyle podstawowych zasad.

Jeśli chcesz coś dodać, skrytykować - wal śmiało. Zanim to zrobisz, pamiętaj jeszcze o jednym: Internet.
Pomyśl sobie, że każdy plik, któremu nadajesz nazwę, chciałbyś kiedyś wrzucić na serwer. I jeszcze raz pomyśl o mich radach typu polskie znaki, spacje etc.

Pamiętaj: lepiej stosować się do kilku prostych zasad i NIGDY nie mieć problemów z plikami i katalogami. Tyle.

Pozdrawiam Cię serdecznie 8-)

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Re: Jak nazywać pliki?

Postprzez Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka
napisane: 22 Gru 2008, o 21:33

Hej,
Dzięki Brachu. Bardzo fajny mini -poradnik na temat nazewnictwa plików. Niby większość o tym wie, ale nie zaszkodzi sobie przypomieć i powtórzyć. :)

pozdrawiam
krzywy-senior

Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

Postprzez Marcin Godlewski
napisane: 22 Gru 2008, o 22:46

Ja od siebie dodam że nie wyobrażam sobie życia bez Total Commandera :)

W nim można segregować pliki,katalogi datami, nazwą, rozszerzeniem, wielkością a nawet atrybutami ;)
Bez problemu można wszystko wyczytać, wszystko widać jak na dłoni - oczywiście jeśli ktoś nigdy nie miał z nim do czynienia to będzie musiał się trochę nauczyć - ale warto.
Ja już nie używam okienek - wszystko robię 2 razy szybciej w TC (jak nie 5 razy szybciej) :D

Dlatego polecam - zawsze mogę pomóc z obsługą :)

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 23 Gru 2008, o 00:17

krzywy-admin napisał(a):
    5. Nie stosuj zbyt długich nazw.
    Bardzo ważna zasada. W wielu sytuacjach, gdy nazwa pliku lub katalogu będzie zbyt długa, część nazwy zostanie obcięta i po ptokach. Jeśli uważasz, że długie nazwy plików są Ci niezbędne, prawdopodobnie nie umiesz uporządkować plików i katalogów na dysku. Taka jest prawda.
Odniosę się do tego podpunktu. Widziałem czasem sytuacjie, gdy nazwy plików były za długie i przy ich operacjach były skracane i zakończone znakiem falki (np. podczas nagrywania). Miałem jeszcze jeden skrajny przypadek, w którym nazwa pliku była tak długa, że występowały błędy z nim. Nie można było kopiować, ani nic (nawet nazwy już nie można było zmienić).

Opisowe nazwy owszem, ale w granicach rozsądku :)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Postprzez Lolek
napisane: 8 Sty 2009, o 21:34

No właśnie...

Ja kiedyś miałem kłopot ze nagraniem pliku z długą nazwą na płytę CD. Zdaje się był nawet taki komunikat.

Tylko niegdzie nie znalazłem jaka jest (przy tej operacji) max dozwolona długość nazwy.

Teoria jest jasna: plik w Windows może mieć chyba 255 znaków czy jakoś tam. A może wiadomo coś praktyczniej?

Np. Jak długie nazwy plików można nagrać na płytę cd?

Ktoś może pomóc?

Lolek

napisane: 8 Sty 2009, o 22:03

Witaj Lolek,

Chyba najlepiej skrócić nazwę. W końcu nie musi być niewiadomo jak długa.

Miałem kilka razy przypadek, że przed nagrywaniem wyskoczyło mi okienko, które informowało, że niektóre pliki mają zbyt długie nazwy. Była wtedy możliwość automatycznego skrócenia ich do maksymalnej możliwej długości i na końcu pojawiała się falka.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Jak nazywać pliki - c.d.

napisane: 14 Sty 2009, o 01:24

I sami widzicie, że z długimi nazwami plików są czasem problemy. Kto z nas ich nie miał, eh.

Jeśli chodzi o nagrywanie na płyty CD czy DVD, to rzeczywiście tu często pojawiają się problemy. Też niekiedy je miałem. Chodzi tu w skrócie o to, że jest kilka standardów. W jednym np. plik czy katalog nie może mieć nazwy dłuższej niż 8 znaków (np. w ISO 1), natomiast dla przykładu tzw. format Joliet pozwala na maksymalnie 64 znaki...

Nie będę może tutaj powielał informacji z Sieci. Polecam 2 ciekawe linki do lektury:

2. ftp://ftp.helion.pl/online/cwner6/cwner6-4.pdf
    To akurat fragment książki Helionu "Nero 6. Nagrywanie płyt CD i DVD. Ćwiczenia praktyczne". Książka może i dla laików, ale właśnie w tym fragmencie darmowym jest mowa o poruszanym przez nas temacie - czyli nazwach plików przy nagrywaniu.

Awatar użytkownika
Administrator

Postprzez Jerzy Sempowicz
napisane: 25 Sty 2009, o 02:21

hmmm. A ja znalazłem u siebie taki cyrkowy plik , może nie do końca tak jest, ale nazwa pliku zawiera większość z cytatu "INSTRUKCJA OBSŁUGI ZEGARKÓW CASIO MODUŁ 1343 / 1794 / 2364 MTD-1014/1015; EF-302/304/306/307/309/314/315;
MTH-3001K/3003/3004/3006/3024; MTP-1174; SHN-200/201"
i prawie to wszystko jest w nazwie!!!!!!
Plik kosmiczny!
I teraz prośba o poradę!!!
Umieszczam w swoim serwisie pliki instrukcji obsługi zegarków casio. czesto jest tak, że jeden moduł jest pakowany do różnych modeli zegarków. i klient chcąc znaleźć coś dla siebie powqinien się sugerować nie nazwą zegarka,m tylko kodem modułu np. 1794.
Myślałem żeby to zawrzeć wszystko w jednym pliku, ale nazwa wychodzi jak powyżej...
i teraz główne pytanie....
jeśli zrobię duplikację tejże właśnie instrukcji, np zrobię osobne pliki dla każdego zegarka i każdej instrukcji, co da klikanaście takich samych plików
, identycznych... co na to bóg internetu google?? zbanuje mnie za duplikowanie contentu??? jakie zastosować wyjście w przypadku mojego serwisu www.reloj.pl
Mogę wytworzyć osobno po kilkanaście plików indeksowanych przez google o tym samym contencie albo zrobić to samo , ale zablokować odwiedzanie prze roboty, albo walnąć nazwę 255 znaków
masakra....
impreza, żurawinówka, wszyscy już śpią, a ja o 2.25 takie problemy....

Awatar użytkownika
Jerzy Sempowicz

Miejscowość: Jelenia Góra

Jak nazywać pliki? c.d.

napisane: 25 Sty 2009, o 22:15

Cześć sigma :D

Nie jestem pewien, czy dobrze kumam Twoją koncepcję instrukcji dla różnych zegarków. Ale proponuję następujące rozwiązanie:

1. Na Twoich stronach WWW umieszczaj dokładne opisy, do jakich modeli zegarków tyczą się dane instrukcje. Oczywiście link do pliku w pdf zawsze z odpowiednim anchorem. A pliki nazwij w miarę krótko i przyzwoicie, np.: "instrukcja-do-zegarka-casio-seria-e200.pdf" (oczywiście tę nazwę serii wymyśliłem na poczekaniu - zapewne takowej nie ma, hehehe).
    2. Zablokuj przed indeksowaniem instrukcje, które powielasz - tak, jak wspomniałeś.

I tyle.
Wyjaśniłem czy nie zupełnie o to chodziło?

Awatar użytkownika
Administrator

napisane: 25 Sty 2009, o 23:26

Przejrzałem Twoją stronę i mi się wydaje, że te nazwy nie muszą być w nazwie pliku. Wystarczy, że masz dobrze opisane do jakiej wersji jest ten link. Ponadto masz napisane w samym pdfie do czego to jest instrukcja.

Myślę, że możesz z czystym sumieniem nazwać pliki np. "zegarki cassio instrukcja 1", "zegarki cassio instrukcja 2" itd. Podejrzewam, że zainteresowana osoba ściaga tylko jedną instrukcje do swojego modelu, więc nie musi mieć specjalistycznej nazwy w pliku, żeby wiedział do jakich wersji to jest.

Ja bym nie umieszczał tych wszystkich modeli w nazwie. Wystarczy, że jest to dobrze opisane, co zawiera dany plik.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Następna

Wróć do Dla początkujących