Rok założenia: 2008Kontakt
informacje, porady i wskazówki głównie dla początkujących ebiznesmenek i ebiznesmenów
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Re: Jak nazywać pliki?

Postprzez gru
napisane: 13 Lip 2009, o 15:37

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Ja osobiście wolę podkreślnik ( bardziej naturalny ).
Jesli chodzi o porządki w kompie to myslę, że nie tylkonazwy plików mają znaczenie ale też ich umiejscowienie, ja mam podzielone na Narzędzia; Rozrywke; Muzykę; Foto_Video; Pierdoły; Biuro. W sumie dlaczego nie zrobić dla plików i folderów czegoś w formie Mapy Myśli o których tu przeczytałam?

Awatar użytkownika
gru

Miejscowość: Kalisz

Re: Jak nazywać pliki?

Postprzez MarcelZaborski
napisane: 13 Lis 2009, o 16:01

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

W ramach przywitania - od nastu lat zbieram dane np. z imprez promocyjnych, szkoleń więc chętnie dodam kilka moich patentów dzięki którym się odnajduję w tysiącach moich plików:

1 Zawsze numeruję pliki i foldery na początku nazwy - pozornie to więcej pracy ale się opłaca. Np w katalogu imprezy promocyjne:
20011201torun
20020213bydgoszcz
Dzięki temu wszystko mam ułożone chronologicznie i po kolei. Na plikach które inni mogą współ-edytować (google docs) dodaję pokreślniki żeby ludzie miej więcej wiedzieli o co chodzi ;) np
2001_12_01torun

2 Numeruję katalogi logicznie, żeby mieć na górze te których często używam. Np:
00projekty
01dane
02szkolenia
03faktury
itd
Wiem że to podpada pod manię, ale jeśli setki razy skakasz po katalogach to "wyjdziesz na swoje" a mając katalogi o kilku lat w tej samej kolejności poruszasz się po nich prawie bezwzrokowo.

3 Wszystko co moje mam nie w sercu, ale na sercu czyli na pendrivie (łącznie z przenośną pocztą, stronami offline, przenośnym firefoxem) i plikami. Dzięki temu przy każdym kompie czuję się w mierę u siebie i nigdzie nic nie instaluje.
Polecam stronę portableapps (nie wiem czy tu wolno linki podawać :)

4 Pliki które wymagają współpracy z innymi użytkownikami (np logistykami) trzymam od 2 lat na google docsach. Np od lat koordynuje eventy na które materiały wysyła team handlowców z innego miasta. Przy okazji - caraz popularniejsze są telefony z internetem i androidem, dzięki czemu - jak ktoś lubi google documents - możne je nosić praktycznie zawsze w kieszeni.

Miłego testowania :)
Marcel

MarcelZaborski

Marcelu,
Fajne rady podałeś. Sam podobnie robię.
Też mam ten zwyczaj, że czasami używam cyfr lub np. podkreślnika do ustawiania kolejności wyświetlania katalogów (plików raczej nie).
katalogi-krzywego.png
katalogi-krzywego.png (5.02 KiB) Obejrzany 993 razy

Taki mykes czasami pomaga, a czasami nieco może przeszkadzać. Bo po dłuższym czasie nie korzystania z takich katalogów, będziemy ich pewnie szukać zgodnie z ich nazwami (czyli "klienci" na literę "k", a nie u samej góry spisu).
Więc taką radę traktowałbym raczej jako ciekawostkę do wypróbowania, niż pewny sposób na zwiększenie wygody obsługi i wyszukiwania katalogów.

A jeśli chodzi o pliki, to u mnie chyba najczęstszym przyciskiem w exploratorze jest sortowanie po typie i dacie modyfikacji. 1-2 kliknięcia i już mam plik, którego szukałem wśród tysiąca plików w jakimś katalogu.

Czasami mam też błędy w nazwach katalogów (patrz obrazek: beckup-forum) i plików. A to już niechlujstwo, którego trzeba unikać jak ognia, ponieważ utrudnia późniejsze wyszukiwanie plików i katalogów po słowach kluczowych.

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Poprzednia

Wróć do Dla początkujących