co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
informacje, porady i wskazówki głównie dla początkujących ebiznesmenek i ebiznesmenów

Jeśli chcesz się wyróżnić i mieć swój avatar, czyli obrazek / zdjęcie, to jest to bardzo proste.
A więc robi się to w ten sposób:

- zaloguj się na forum
    - kliknij "Twoje konto" (link znajduje się u góry, z lewej, pod linkiem "Strona główna")
    - w Panelu Zarządzania Kontem kliknij zakładkę "Profil" (druga od lewej, po "Przegląd")
    - kliknij opcję "Avatar" (po lewej stronie, 3-cie od góry)
    - masz 2 możliwości dodania własnej grafiki / zdjęcia:
    1. wgrywasz go z twardego dysku komputera
    lub
    2. podajesz link do miejsca w Sieci, gdzie jest ten obraz
    w obydwu przypadkach, obrazek zostanie skopiowany na forum.
    Jest tylko 1 (w zasadzie 2) ograniczenie:
    1. wymiary avatara nie mogą przekroczyć 120 x 120 pixeli (najkorzystniej by było, jeśli będzie dokładnie tyle)
    2. i wielkość pliku nie może przekroczyć 9.77 KiB (przy takich wymiarach, wystarczy tyle)
    - po załadowaniu obrazka, kliknij "Wyślij"
I tyle!

Zachęcam do dodawania avatarów - urozmaicą nam forum!

------------------- edycja 18 lutego 2011 ----------------------------
Zmieniłem maksymalny rozmiar avatara na 170 x 170 px
Admin

Załączniki
avatar-krzywego.jpg (8.25 KiB) Obejrzany 1219 razy
Szukasz domeny dla Twojego serwisu? Koniecznie zapoznaj się z tym Darmowym Poradnikiem o Domenach!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Rozwaliłeś mnie tym 9 KB...znaczy się udało sie, ale denerwują mnie przeróżne edytory (tym razem Paint.NET)... to juz któryś raz widzę, ze po zmianie rozmiaru zapisuje się plik z "czymś jeszcze" i nawet obrazek 40x40 zajmował mi 20 KB. Musiałem go skopiować, wkleić i zapisać dopiero wtedy się udało.

Podobnie mam z plikami tekstowymi.. też czasem trzeba skopiować wkleić i zapisać by zajmowały tyle ile mają zajmować.

Zapraszam do zespołu- wspólny ebiznes, wspólne cele, wspólna praca...
sklep z biżuterią - jeśli chcesz zrobić prezent ukochanej
Awatar użytkownika
precelik

Witaj precelik,
Celowo jest takie ograniczenie dla wielkości pliku graficznego avatara.
Wyobraź sobie, że pozwoliłbym np. na avatary wielkości do 50kB. Co wtedy? Niech ktoś wejdzie na forum, na jakiś wątek, gdzie głos zabrało 10 osób. Będzie musiał ściągnąć kilkaset kilobajtów grafiki z samych avatarów! Bez sensu.

Avatary muszą być małe. I te 8kB to wcale nie tak znowu mało. Mój avatar ma 90 x 90 px, jest wyraźny i czytelny i zajmuje 3kB :D Więc po co komuś więcej niż 8kB?

Szukasz domeny dla Twojego serwisu? Koniecznie zapoznaj się z tym Darmowym Poradnikiem o Domenach!
Awatar użytkownika
Administrator

wiem wiem... narzekam tylko na programy graficzne :P ze ze zmniejszeniem nie zawsze idize schudnięcie.

Zapraszam do zespołu- wspólny ebiznes, wspólne cele, wspólna praca...
sklep z biżuterią - jeśli chcesz zrobić prezent ukochanej
Awatar użytkownika
precelik

hehe też z tym miałem mały problem ;p ale jak widać dałem radę :D

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

witam się serdecznie jestem nowy i mam w zamierzeniu tu trochę popisać czyli nauczyć się czegoś dodatkowoL:), jesli chodzi o avatar to serce mi omal nie stanęło jak zobaczyłem ile kilobajtów ma mój png w porównaniu do wymogów, więc polecam używać gif i to się chyba najlepiej sprawdza, jak widać w moim zdjęciu nie brak efektów specjalnych :)

Pozdrawiam :jib
Marcin Malysa
-----
http://g-center.net.pl -wykaz Html Css
Awatar użytkownika
jib

Miejscowość: uk

Ja mam avatar normalnie w jpegu i nie miałem problemów, żeby dostosować go ;)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

swój tworzyłem w photoshop, przy nastawieniu minimalnej jakości było około 35kb, co oznacza piksele, możesz powiedzieć jak to poprawiłeś?

Marcin Malysa
-----
Awatar użytkownika
jib

Witaj jib,

Ale masz nick, a niech to, hehe. Twój wybór. Pamiętaj jednak, że jeśli zmienisz zdanie i będziesz chciał mieć inny nick - mogę go zmienić tylko ja :D Aczkolwiek, gdyby co, chętnie to zrobię.

Piksele, pixele czy w skrócie px to punkciki na ekranie :lol:
W zależności od rozdzielczości matrycy Twojego ekranu LCD (jeśli nie jesteś profesjonalnym grafikiem, zapewne używasz LCD), Twój obraz na pulpicie ma rozdzielczość np. 1280 x 800 px, 1024 x 768 czy np. 1440 x 900 px.

Jeśli obrabiasz jakieś zdjęcie w Adobe Photoshopie (np. na potrzeby avatara), wtedy rozdzielczość zdjęcia / obrazka sprawdzisz klikając: menu "image" opcja "Image size". Masz tam rozdzielczość właśnie w pixelach.
pixele-i-photoshop.jpg
pixele-i-photoshop.jpg (69.04 KiB) Obejrzany 1156 razy

Ustaw zatem maksymalnie 120 pixeli szerokości i nie więcej niż 120 wysokości. Później "zapisz dla Weba", czyli "Save for Web". Wybierz jpg jako format zapisu, jakość HIGH i zapisz na dysku. I tyle.
Gwarantuje Ci, że nie przekroczysz tym sposobem 8 kB :D

Widzę, że są pewne problemy z tymi avatarami. Zatem deklaruję, że wykonam wideo-tutorial z tym związany. Może nawet ze 2-3 samouczki. Jeden dla Photoshopa, drugi np. dla Corel PhotoPaint. Jakiś inny program dać? Aha, pewnie jakiś darmowy, hehe :lol: . Of kors.

Awatar użytkownika
Administrator

a no tak fakt wiedzę że nawet gif wychodzi większy od png przy opcji saveforweb, no i tam korzystając z umieszczonego po prawej stronie menu można dobrać sobie z odpowiednich opcji symulację kolorów na przykład precyzyjną najlepiej dobraną dla ludzkiego oka lub dla sieci web selektywną, także redukcję (dither)tak wyczytałem :), ksywki nie zmieniaj całość brzmi jibboom, użyłem zdrobnienia, dzięki za troskę :)

ps skoro już się interesujesz krzywy :p, powiedz mi dlaczego po zapisaniu postu wyrzuca mnie na stronę początkową;?

Marcin Malysa
-----
Awatar użytkownika
jib

Następna

Wróć do Dla początkujących