Rok założenia: 2008Kontakt
informacje, porady i wskazówki głównie dla początkujących ebiznesmenek i ebiznesmenów
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Efektywność personelu - pytanie

Postprzez kpastisz
napisane: 2 Lut 2011, o 09:47

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Cześć, założyłem niedawno firmę, zebrałem zespół zaufanych ludzi, ale nie osiągam planowanych zysków. Obawiam się, że za bardzo zaufałem pracownikom... Jest jakiś sposób na sprawdzenie efektywności personelu?? Z góry dzięki.

kpastisz

testy komptencji

Postprzez zossztof
napisane: 2 Lut 2011, o 15:14

kpastisz napisał(a):Cześć, założyłem niedawno firmę, zebrałem zespół zaufanych ludzi, ale nie osiągam planowanych zysków. Obawiam się, że za bardzo zaufałem pracownikom... Jest jakiś sposób na sprawdzenie efektywności personelu?? Z góry dzięki.

dobre rozwiazanie to test kompterencji pracownikow - sprawdza czy i w jakim stopniu pasuja na dane stanowisko. latwo znalezc perelki i tych gorszych... mozna taki test zamowic np na http://iakg.pl

pozdrawiam, mam nadzieje, ze pomoglem

zossztof

KPI

Postprzez Michał Otroszczenko
napisane: 2 Lut 2011, o 15:37

Rozwiązaniem jest zdefiniowanie współczynników wydajności właściwych dla danej dziedziny (branży/stanowiska/projektu).

Podstawowy opis jest tutaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/KPI

a tu więcej tylko po angielsku:
http://en.wikipedia.org/wiki/Performance_indicator.

Jak się już jest zdefiniuje to trzeba je monitorować i na tej podstawie podejmować dalsze kroki.

Np. marketer ma wykonać 20 rozmów dziennie - współczynnik wydajności może być opisany jako: ile wykonał rozmów do tego co miał wykonać (dostajemy jakiś %). Albo ilu klientów kupiło produkt/usługę po przeprowadzeniu rozmowy. Jeśli założyliśmy, że ma kupić 10% rozmówców, a mamy 1% to trzeba sprawdzić dlaczego tak jest (najtrudniejsza część, bo wchodzi w to nie tylko wydajność pracownika, ale też m. in. jego kompetencje, produkt, cena, konkurencja i czy dobrze jest zdefiniowana grupa odbiorców).

Sprawdź, czy założenie, które przyjąłeś nie są zbyt optymistyczne - może oczekiwania były zbyt duże? Pogadaj może z pracownikami co o tym myślą. Przedstawiłeś za mało szczegółów, więc to tyle co mi przyszło do głowy.

Michał Otroszczenko

Miejscowość: Warszawa

branża

Postprzez www.skrypty.pro
napisane: 4 Lut 2011, o 15:56

W każdej branży inaczej się sprawdza. Napisz w jakiej branży funkcjonuje firma to będzie można więcej podpowiedzieć. A na początek możesz sprawdzać czy pracownicy solidnie wykonują powierzone im prace :D

Awatar użytkownika
www.skrypty.pro

Miejscowość: www.skrypty.pro

Wróć do Dla początkujących