Rok założenia: 2008Kontakt
informacje, porady i wskazówki głównie dla początkujących ebiznesmenek i ebiznesmenów
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Co można, trzeba poprawić - prośba o opinie.

Postprzez pastaga
napisane: 25 Sie 2010, o 18:37

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam!
Proszę Szanownych Forumowiczów o cenne uwagi na temat naszego nowo powstałego sklepu z oświetleniem http://www.blasklamp.pl
Wg. mojej opinii sklep jest dobrze wykonany ale wiem, że zawsze jest coś co można poprawić. Wolałbym wszelkie ewentualne niedociągnięcia zlikwidować na starcie. W najbliższym czasie zamierzamy zainwestować w linki sponsorowane oraz pozycjonowanie (na dzień dzisiejszy sam starałem się wypozycjonować choć troszkę) będzie wiązać się to z większą liczbą odwiedzin i chcielibyśmy żeby jak największa liczba odwiedzin wiązała się z zakupem, żeby potencjalni klienci chętnie na stronie pozostawali. Proszę o cenne uwagi i propozycje ulepszeń. Z góry dzięki za zainteresowanie i pozdrawiam.

pastaga

Miejscowość: Racibórz

Co można, trzeba poprawić - pośba o opinie.

Postprzez Tomasz Damian
napisane: 25 Sie 2010, o 19:29

Mi osobiście podoba się domena. Jest przyjemna i wpada w ucho. Butonki nowości i kontakt rażą w oczy za bardzo i wydaje mi się, że można by było wyostrzyć napisy w nich bo są rozmyte. Pod nazwą strony dodałbym jakiś np. rymowany, wpadający w ucho tagline czyli hasło przewodnie (jak u mnie na blogu http://www.TomaszDamian.pl ) firmy w stylu: Rozświetlimy Ci Świat niczym świeczek cały sztab! (przykład na szybko) - użyj strony do rymów.

Wiesz, tak patrząc na zdjęcia produktów i ich ceny to nie ryzykowałbym kupna lampy za 700 zł przy 1 zdjęciu więc lepiej zrobić lepsze fotki i więcej. Dodałbym też jakiś formularz zapisu na darmowy poradnik oświetlenia mieszkania czy budynku i dzięki temu zdobywał zaufanie klientów do Twojej osoby i marki. Na stronie głównej dałbym fotkę osoby prowadzącej sklep koniecznie uśmiechniętą aby można było kojarzyć z kimś. To na szybko tyle. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tomasz Damian

Miejscowość: Kostrzyn nad Odrą

Postprzez pastaga
napisane: 25 Sie 2010, o 19:51

Dzięki za uwagi. Nad tagline pomyślę, jak wpadnie mi do głowy coś co chciałbym żeby tam się znalazło...to się tam znajdzie ;) Strona z założenia miała być elegancka ale jednak kolorowa więc kolory butoników pozostaną, zobaczę co można zrobić z wyostrzeniem napisów na nich. Co do pomysłu umieszczenia zdjęcia osoby prowadzącej to dzięki, świetny pomysł ale zdjęcie (jak żona nie będzie miała nic przeciwko) trafi raczej do działu Kontakt z odpowiednim powitaniem. Kwestia większej ilości zdjęć jest problematyczna, producent z reguły wszystkim sklepom udostępnia te same zdjęcia w nie zawsze najwyższej jakości, a ciężko mieć na stanie magazynowym wszystkie produkty (kilka tysięcy) - najczęściej zamawiane są w momencie złożenia zamówienia przez klienta.

pastaga

Nieźle

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 26 Sie 2010, o 10:35

Całkiem nieźle. Jestem pod wrażeniem - stronka bez błędów w kodzie ;) Długo takiej nie widziałem :D

Ok, odnośnie tych kolorowych buttonów to fakt ostatnie 2 słabo widać napisy - może zmień kolor przycisków na ciemniejszy.

Pozmieniałbym w meta tagach "description" (jeśli nie wiesz co to jest to daj znać), ponieważ jest to najczęściej opis w Google, a u Ciebie są lakoniczne 2 wyrazy, słowa kluczowe same lub nic nie ma - powinien być krótki opis każdej z podstron w tym miejscu.

Zdjęcia faktycznie słabe są. W opisach produktów dałby też słowne kilka zdań opisujących dany produkt, opisujący jego wygląd, rodzaj światła, do jakich pomieszczeń się nadaje itp. - dużo roboty, ale opłaca się to. Bo na razie masz tylko suche dane.

Stronę kontaktową jakoś bym urozmaicił. Na razie jest zbitym tekstem tylko.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Wielkie dzięki!

Postprzez pastaga
napisane: 26 Sie 2010, o 13:56

Dużo cennych uwag i tym samym wiele pracy przede mną.

Meta tagi "description" - chyba już wiem co to jest (jeśli jednak źle to pojmuje to mnie poprawcie). Dosłownie dopiero w ostatnich dniach zaczęliśmy tam wpisywać cokolwiek (jako tytuł kategorii/podstrony) bo szperając po necie dowiedziałem się, że ma to znaczenie - wcześniej nie miałem o tym pojęcia. Rozumiem, że powinien to być tytuł/opis danej kategorii pełnym zdaniem, a nie zlepek słów kluczowych. Proszę jeszcze o radę jakiej długości powinien być taki opis? Czy po zmianie opisów będą od razu wyświetlały się już te nowe, zmienione czy zajmie to jakiś czas?

Ze zdjęciami ciężko będzie coś zmienić (najczęściej wszędzie są identyczne, udostępniane przez producenta).
Nad stroną kontaktową popracuję, umieszczę tam zdjęcie "załogi" i postaram się opisać firmę w kilku słowach.

Żeby wprowadzić trochę życia pośród suchych danych, zacząłem dzisiaj zamieszczać krótkie opisy firm w kategorii Producenci.

pastaga

Uff...

Postprzez pastaga
napisane: 26 Sie 2010, o 19:38

Posiedziałem dziś sporo, sporo "description" grup produktów pouzupełniałem - praktycznie całość z kategorii Lampy domowe (mam nadzieje, że zrobiłem to poprawnie w odpowiednim miejscu). Jutro zacznę walkę z lampami ogrodowymi ;) Ciekawy jestem ile czasu potrzeba żeby było to zauważone przez Google?

pastaga

moje uwagi

Postprzez Tomasz Fabiszak
napisane: 26 Sie 2010, o 22:47

pastaga napisał(a):Rozumiem, że powinien to być tytuł/opis danej kategorii pełnym zdaniem, a nie zlepek słów kluczowych. Proszę jeszcze o radę jakiej długości powinien być taki opis? Czy po zmianie opisów będą od razu wyświetlały się już te nowe, zmienione czy zajmie to jakiś czas?

Ze zdjęciami ciężko będzie coś zmienić (najczęściej wszędzie są identyczne, udostępniane przez producenta).
(...)

Żeby wprowadzić trochę życia pośród suchych danych, zacząłem dzisiaj zamieszczać krótkie opisy firm w kategorii Producenci.

Witaj Pastaga,

Tak opisy umieszczaj pełnym zdaniem. Najlepiej takie, które zachęcają Internautę do wejścia na Twoją stronę. Opis możesz zrobić dowolnej długości, jednak mija się to z celem. Najlepiej, aby opis w tagu meta miał ok. 150 znaków długości. Jeśli będzie dłuższy, to Google albo wybierze sobie losowy jego fragment o mniej więcej takiej długości lub wybierze losowy fragment z treści strony. Pamiętaj też po co to robisz - opis w meta nie ma wpływu na pozycjonowanie. Ma natomiast wpływ na wejścia (konwersję) z wyników wyszukiwania. Jeśli Twój opis będzie ciekawszy od innych stron w wynikach to większa szansa, że akurat do Ciebie trafi Internauta szukający lamp.

Jeśli masz taką możliwość, to rób własne zdjęcia produktom, które zamówią Klienci przed wysłaniem ich do odbiorcy. Wiem, że nie zawsze jest taka możliwość techniczna (nie zawsze można rozpakować, złożyć i rozłożyć), ale może choć niektóre zdjęcia będziesz mieć lepsze. Pomysł odpada jeśli logistyką zajmuje się producent - Ty "nie widzisz" towaru.

Zamiast do kategorii Producenci proponuję się skupić na kategoriach produktów. Kiedy ja kupuję lampę, to nie interesuje mnie czy zrobiła ją firma X czy Y. Bardziej interesuje mnie wygląd, funkcjonalność i cena.

Lekkiej pracy :)

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Sklep

Postprzez Tomasz Damian
napisane: 27 Sie 2010, o 10:10

Mam pytanie, czy ten sklep już działa w realu czy tylko w necie będzie? Z ciekawości jak go promujesz i jakie masz statystyki wejść? Czy sklep wygenerował Ci już jakąś sprzedaż? A odnośnie tego zdjęcia żony Twojej to pamiętaj, że ludzie lubią kupować od osób a nie od automatów i to by nadało cechę osobistą stronie. Ale oczywiście to moje skrzywienie takie z doświadczeń z bloga gdzie ludzie bardzo przychylnie patrzą na fotkę. Pozdrawiam. Tomek

Awatar użytkownika
Tomasz Damian

Odp. Sklep

Postprzez pastaga
napisane: 27 Sie 2010, o 11:06

Odnośnie sklepu, do którego link dałeś w pytaniu to pojęcia nie mam czy już działa i jak działa ;) natomiast nasz sklep działa tylko i wyłącznie w internecie, w realu możliwy jest jedynie odbiór zamówionych lamp.
Na dzień dzisiejszy staram się promować na własną rękę korzystając z informacji wyszukanych w internecie (wcześniej temat był mi raczej obcy). Systematycznie, za radą Pawła Landzberga, dodaję opisy do tytułów kategorii ponadto umieszczam stronę w polecanych katalogach stron. Najprawdopodobniej z początkiem września zainwestuję w linki sponsorowane albo skorzystam z usług firmy pozycjonującej.
Sklep działa ledwo parę dni więc statystyki wejść nie są oszołamiające ale cieszy mnie, że mają tendencję wzrostową.
Tak sklep wygenerował już sprzedaż.

pastaga

Sklep

Postprzez Tomasz Damian
napisane: 27 Sie 2010, o 15:29

W pytaniu był mój sklep, natomiast nie w tym rzecz. Świetny poradnik Pawła Krzyworączki na temat zwiększenia ruchu, najczęściej w darmowy sposób znajdziesz tu: http://popularne-strony-internetowe.pl/ . Polecam, sam korzystam oczywiście z jego rad i wychodzi mi to tylko na dobre.

Moja rada, zanim zainwestujesz pieniądze w jakiś system promocji skorzystaj z nauki samego siebie przez jakiś fajny kurs ebiznesu. Unikniesz wielu kosztów które na początek nie są Ci potrzebne. Pozdrawiam. Tom

Awatar użytkownika
Tomasz Damian

Wróć do Dla początkujących