co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
informacje, porady i wskazówki głównie dla początkujących ebiznesmenek i ebiznesmenów

Witam, chciał bym spytać jak zaczęliście swoją przygodę z e-biznesem a mianowicie jak zaczynaliście edukacje w tym kierunku, jakie czytaliście książki które wam bardzo pomogły, jak uczyliście się robić stronki, czy zaczynaliście od darmowych serwerów blogów czy od razu postanowiliście kupić serwerek, domeny i próbować. Co was motywowało, i takie pytanie mnie dręczy, jak jedna osoba robi parę serwisów np. 10 stronek i dodaje na nich regularnie artykuły ?. bo przecież wkońcu człowiek nie może się znać na wszystkim ;) pozdrawiam

darek199118

E-biznes, to też biznes wymaga planowania, stawiania sobie celów, które potem można zmierzyć. Według mnie zasadnicza różnica, to narzędzia, którymi posługuje się e-biznes. Rzadko są one prostym przełożeniem z tradycyjnej działalności biznesowej w przestrzeń internetu... i na tym ja bym się skupił.

E-biznes jest innowacyjnym obszarem dlatego, kiedy będziesz szukał materiałów czasem ciężko jest odróżnić ideologię od rzetelnej wiedzy. Zawsze znajdzie się jakiś guru, który powie ci, że jesteś za mało kreatywny itd. E-biznes ma to do siebie, że jest niezwykle policzalny i dający się weryfikować, dlatego najlepsze odpowiedzi są proste. Szczypta szaleństwa i pasji na pewno też nie zaszkodzi.

Najważniejsze to nie wszystko na raz. Z mojej skromnej strony rekomenduje to forum, jako miejsce gdzie dobrze zacząć i potem zostać. Zadawaj tym kolesiom tylko bardzo konkretne pytania, bo oni naprawdę dużo wiedzą.

bepob

No ja najpierw zacząłem się uczyć xhtmla i css ;) Dopiero gdy miałem już jakąś wiedzę, umiejętności i pomysł wykupiłem serwer i domenę.

W Złotych Myślach jest sporo ciekawych publikacji - poczytaj. Czytaj też blogi i serwisy tematyczne. Wbrew pozorom w Sieci jest dużo wiedzy. No i oczywiście czytaj nasze forum :mrgreen:

A to, że ktoś ma 10 serwisów aktualizowanych na bieżąco to żaden problem. Każdy serwis ma CMSa, a w przypływie weny można spłodzić w ciągu dnia kilka może nawet kilkanaście artykułów.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Witaj Darku!

Postaram się napisać parę zdań, choć nie wiem czy mądrych, bo późna pora ;-)

darek199118 napisał(a):Witam, chciał bym spytać jak zaczęliście swoją przygodę z e-biznesem a mianowicie jak zaczynaliście edukacje w tym kierunku,

Czytać, czytać, czytać, dyskutować, pisać, czytać, czytać...

jakie czytaliście książki które wam bardzo pomogły,

Musisz sprecyzować pytanie. To zresztą jedna z najważniejszych zasad w życiu, w biznesie, na naszym forum: precyzja pytań. Czytamy różne książki: o marketingu, rozwoju, motywacji, planowaniu biznesu, bzykaniu itp. Te o bzykaniu mogą naprawdę pomóc ;)

jak uczyliście się robić stronki,

Książki (np. http://helion.pl/ksiazki/pphxc4.htm), serwisy (np. http://www.kurshtml.boo.pl/), fora, blogi, dyskusje ze znajomymi no i własne eksperymenty.

czy zaczynaliście od darmowych serwerów blogów czy od razu postanowiliście kupić serwerek, domeny i próbować.
Bez znaczenia. Możesz za kilkanaście - kilkadziesiąt złotych na rok kupić skromny serwer, który Ci na początek wystarczy (np. http://www.netmark.pl/compare.php). Domeny na pierwszy rok też masz za grosze.

Co was motywowało,

Chęć osiągnięcia CZEGOŚ w życiu. A nie siedzenie przed TV, wpitalanie czipsów i grzebanie w...

i takie pytanie mnie dręczy, jak jedna osoba robi parę serwisów np. 10 stronek i dodaje na nich regularnie artykuły ?. bo przecież wkońcu człowiek nie może się znać na wszystkim ;)

Nikt nie może znać się na wszystkim. Dlatego każdy z nas zajmuje się jakąś konkretną tematyką. Są co prawda psychole (tacy jak ja), którzy ogarniają jakiś większy kawałek, ale generalnie każdy z nas w czymś się specjalizuje. Zatem masz 10 stron np. o samochodach i na tym się znasz. Więc pisanie, nawet dzień w dzień, nie sprawia Ci problemów.

Jedna z najważniejszych cech w ebiznesie to determinacja. Jeśli jesteś wśród 5% ludzi, którzy mają ochotę w życiu coś osiągnąć - to osiągniesz to coś. I to forum Ci w tym pomoże, Stary. Powodzenia!

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Co do tworzenia stron to polecam serię poradników wideo Lynda.com . Dobrze zrobione i profesjonalne. Mi znacznie lepiej przychodzi przyswajanie informacji o www z wideo niż książek - łatwiej powtórzyć te same czynności na ekranie komputera, a czytanie treści typu "co znaczy 10 z kolei komenda HTML" nie zapada tak dobrze w pamięci jak nagrany film.
Optymalizacja w wyszukiwarkach SEO - polecam wszystko z Stompernet - kursy zrobione przez ludzi, którzy posiadają sklepy internetowe będące na pierwszym miejscu w rankingu google. Więc uczymy się od ludzi, którzy już osiągnęli sukces.

Warto także przejrzeć materiały od google - teksty i filmiki gdzie tłumaczą działanie ich narzędzi.

PawelS

Witam:) Polecam niesamowity e-book "Bogaty ojciec, Biedny ojciec"

"Bogaty ojciec, Biedny ojciec" - czyli czego bogaci uczą swoje dzieci na temat pieniędzy i o czym nie wiedzą biedni i średnia klasa - od kilku lat utrzymuje się na szczycie światowych bestsellerów biznesu. Autor, Robert Kiyosaki, otwiera nam oczy na świat, jakiego nie poznamy w szkole czy na studiach.
W tym e-booku został ukryty dostęp do tajników finansowej inteligencji. Zadajmy sobie pytanie:
• Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się jak w prosty sposób, szybko i bezpiecznie możesz ulepszyć własne życie poprzez nabycie wiedzy dotyczącej Twoich finansów?
• Czy kiedykolwiek ktoś wyjaśnił Ci dlaczego biedni i średnia klasa borykają się z finansami, pracują za pieniądze i bogacą wszystkich, tylko nie siebie?
• Dlaczego bogaci pracują mniej, zarabiają więcej i są lepiej zabezpieczeni finansowo niż inni?
• W co inwestują bogaci, a czego nie robią biedni i klasa średnia?
Jeśli chcemy wydostać się na finansowy szczyt, koniecznie musimy przeczytać "Bogatego ojca, Biednego Ojca". Książka uczy zdrowego rozsądku i zrozumienia rynku - niezbędnych elementów naszej finansowej przyszłości.

Biedni i średnia klasa pracują za pieniądze.
U bogatych pieniądze pracują dla nich.

E-book do pobrania (i wiele innych dotyczących biznesu): [link usunięty]
:rules:

//Nie udostępniamy nielegalnie płatnych produktów
Paweł

Agnieszka Wróbel

Ciągle się uczę

Postprzez Abigal 19 Paź 2010, o 08:59

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Ja nauczyłam się , to znaczy nadal uczę się czytając różne artykuły i przeglądając fora. Przeczytałam też książkę pt Zabójczo skuteczne treści internetowe. Poza tym sama jestem copywriterem i staram się zwracać uwagę na perswazyjność postów. Ale ciągle jeszcze się uczę. Dużo się dowiedziałam na forum joomla.

Abigal

edukacja

Postprzez Robert Palkowski 5 Lis 2010, o 00:25

Witam.

Na mnie ogromne wrażenie zrobiła książka Roberta Kyosaki "Bogaty ojciec, biedny ojciec" to był początek mojej finansowej edukacji. Później przeczytałem inne książki Roberta Kyosaki "Kwadrant przepływu pieniędzy", "Szkoła biznesu" i tak od książki do kolejnej książki. Kyosaki świetnie tłumaczy w jaki sposób stać się bogatym, nie musisz posiadać specjalnego wykształcenia ani wyszukanych umiejętności. Tak naprawdę, wielu ludziom wykształcenie przeszkadza w dojściu do prawdziwego majątku, gdyż szkoła czy uczelnia wpoiła im świadomość pracy na etacie.
Polecam.

Awatar użytkownika
Robert Palkowski

Miejscowość: Masłowice

Mam swoją teorię w tej kwestii. Przede wszystkim nie staraj się robić wszystkiego :wall: . Ukierunkuj się na taki temat, w którym czujesz się dobrze a następnie tak jak poprzednicy mówili szkol się, szkol się i jeszcze raz szkol się. Następnie próbuj szkolenia obracać w praktykę, nawet jeżeli coś Ci nie idzie tak jak myślisz to walcz i ulepszaj.

Zadałeś bardzo ważne pytanie - jak poznać czy dana wiedza jest wartościowa. Otóż wybieraj jako swoich guru JEDYNIE osoby, które w branży którą tworzysz osiągnęły sukces. I staraj się pozyskać ich na swoich doradców i przebywać z nimi - na początku oczywiście w formie szkoleń video czy książek ale z biegiem czasu również na żywo jak dla przykładu ja : http://tomaszdamian.pl/pracuje-tylko-z-najlepszymi . Ponieważ jeżeli chodzi o biznes to wiadomo powszechnie, że średnia Twoich zarobków jest najczęściej średnią zarobków z 10 osób, w towarzystwie których najczęściej się obracasz.

Awatar użytkownika
Tomasz Damian

Miejscowość: Kostrzyn nad Odrą

A co dla starszych wiekiem?

Postprzez xplus 7 Lut 2011, o 18:19

Bo jak się ma 50+ i edukację komputerową zaczeło się przed 3 laty a chciałoby się jeszcze wyrobić jakiś dochód pasywny bo na ZUS nie ma co liczyć. Wtedy co? czytanie samo chyba nie wystarczy, bo nawet jakby przeczyło całą bibliotekę i nie wprowadziło wiedzy w życie, nic nie da. Chyba , że się mylę? :niewiem2:

xplus

Następna

Wróć do Dla początkujących