Elu mam odmienne zdanie. I powiem szczerze ,że się nie zrozumieliśmy, a być może ,że inaczej Ty rozumiesz <słowo> manipulacja niżeli natomiast Ja.
Dla mnie:
Manipulacja ludźmi - to słowo ZŁE i pociąga za sobą wszystko co jest ZŁE.
Perswazja - to natomiast Wpływanie w Pozytywnym tego znaczeniu.
Jeśli przynosi jakiekolwiek straty np. moralne lub pieniężne - staje się manipulacją. Perswazja powinna być stosowana by pomagać np. gdy żona wpływa na męża aby wstał z kanapy i poszedł z psem na spacer. Z jednej strony pies załatwi 'swoje sprawy', z drugiej strony mąż się rozrusza na świeżym powietrzu
Można przecież też nim manipulować, np. ,że nie dostanie obiadu jeśli nie wyprowadzi psa na spacer
Mówię ,że powyższa oferta jest manipulacyjna ponieważ:
-> Słuchacz dowie się czy produkt jest mu tak na prawdę potrzebny - po jego kupnie.
-> Słuchacz nie ma świadomości Tego co kupuje i dlaczego.
A tego przykładem w tym video są m. in. - hipnotyczne słowa.
Ty Elu weszłaś do oferty przez mailing, i Wiesz czego się spodziewałaś po kliknięciu - oferty. A co gdy osoba trafiła na ofertę wewnątrz ze ekademii ?! Nie widzisz różnicy Elu ?? Jest inny stan, inne podeście. [m.in. dlatego mailingi TAK DOBRZE SPRZEDAJĄ].
Nie chciałbym drążyć Tego Tematu m. in. z TEGO POWODU ,ŻE OFERTĘ TĄ OGLĄDAŁEM JUŻ KAWAŁ CZASU TEMU. Nie mogę mówić rzetelnie o czymś o czym nie pamiętam.
A tak na marginesie Elu, coca cola - ma swoją markę. Dlatego 'zmetaforyzowałem' powyższy post. Chodziło o To ,że mając
markęfirmy - Wiemy ,że coca cola jest dobra, będąc w sklepie kupimy ją na zapas...bo Wiemy ,że jest dobra. Gdy produkt kupujemy natomiast po praz pierwszy - to go nie znamy i się obawiamy o wydanie pieniędzy w 'błoto'.
Wybacz proszę moje niejasne rozkminy (już bez cytowania), widzę ,że byłem nie wystarczająco jasny:)
Świadomość marki - w przytoczonym przykładzie coca coli - mówi o Tym ,że kupujemy Produkt bez Potrzeby. Przewidujemy ,że będziemy w przyszłości ''ochotę na coca colę''.
Gdy jest TO produkt którego nie znamy - w 90% przypadkach produkt jest przez nas wypróbowany zaraz po jego kupnie.
Elżbieta Kalinowska napisał(a):Zdarzyło się? o czym to świadczy?
Odpowiadasz Elu na pytanie - pytaniem ? Nie rozumiem...
Mój kurs w żaden większy sposób nie promowałem. I jeśli ciągle uważasz ,że jest przykładem manipulacji to po prostu Go nie czytałaś. Proszę wyślij do mnie na PV swojego maila - a zupełnie za darmo GO odemnie Otrzymasz
Trochę Tego będzie, jednak szybko przekonasz się ,że moja oferta (jest ofertą testową) jak już wcześniej wspomniałem, mija się z oczekiwaną zawartością. W samym kursie jest Tylko
wzmianka o Perswazji. Zwróć proszę też Elu uwagę na TO ,że nie oceniam zawartości kursu - a Tylko przedstawiłem swoją opinie jego oferty. Opinie - a
nie Ocene!