Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
dział o pisaniu skutecznych treści w serwisach WWW; treści, które sprzedają

Przerobić tekst

Postprzez Agata 'soleil' Rutowicz 15 Lip 2009, o 11:22

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Potrzebuję w takijm razie przerobić tekst na mojej stronie, który faktycznie wychwala firme, a nie mówi nic o kliencie i nie jest dla klienta. Mój problem polega na tym, że ja najwyraźniej za krótko pracuję w tej branży, zresztą jest to branża typowo męska.

bramy.

Jesteśmy jednym z liderów na Polskim rynku firm produkujących
bramy przemysłowe oraz systemy przeładunkowe.

Współpracujemy z renomowanymi dostawcami komponentów do produkcji bram z Niemiec, Holandii i Włoch.
Jesteśmy wyłącznym przedstawicielem na Polskę Niemieckiej Firmy Butzbach Industrietore. Nasze bramy są wykorzystywane w ciągach komunikacyjnych wewnątrz jak i na zewnątrz wszystkich typów pomieszczeń przemysłowych i użytkowych . Na wszystkie produkty posiadamy niezbędne certyfikaty, nasze bramy i systemy przeładunkowe spełniają wszystkie wymogi UE. Proponujemy nie tylko specjalistyczne wykonanie prac oraz najwyższej jakości bramy. Oferujemy przede wszystkim doświadczenie, a co za tym idzie spełnienie każdej w tym także nietypowej potrzeby klienta. W swojej ofercie posiadamy m.in.
bramy wielkogabarytowe, bramy do mroźni, bramy segmentowe, bramy szybkobieżne.

P.S. Wielu Inwestorów sprawdziło już rzetelność naszej Firmy i zostało stałymi odbiorcami.
Współpracujemy między innymi z tak znanymi Inwestorami jak :
Skanska , MASPEX , PLL LOT S.A. , PORR , Mostostal Siedlce , Alstom Power , Hochtief ,
Trasko , Dombud ,KGHM Polska Miedź S.A. i wielu innych.
Będziemy intensywnie pracować, aby zdobyć również Państwa zaufanie.

Faceci pomóżcie. Jakbyście chcieli kupić bramy, doki, to czego byście oczekiwali... bo ja nie mam pojęcia.
"Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale to osiem godzin czekania na wyjście to już lekka przesada."
Awatar użytkownika
Agata 'soleil' Rutowicz

Miejscowość: Ziębice

Salomon mówi: zrób małe rozeznanie w swojej firmie. Dowiedz się, jaka jest grupa docelowa i do kogo skierowane są produkty, które sprzedajecie.

Gdy już otrzymasz obraz idealnego klienta, wzbudź w nim zainteresowanie stroną za pomocą słów. Spraw, aby pożądał on Waszych bram. Tak - klient wie, że potrzebuje bramy, skoro znalazł się na Waszej stronie. Spraw, aby ona tak go podnieciła, że nie będzie w stanie się jej oprzeć i wykona z góry określony cel. Na przykład sięgnie po telefon.

Dodam od siebie, że są do tego potrzebne 3 rzeczy:

Obraz idealnego klienta.
Oczekiwana akcja jaką musi (tak - musi) on wykonać po znalezieniu się na stronie.
Poczucie tego, co on powinien czuć i sprawienie, aby to poczuł.

To znaczy, bądź swoim klientem i spraw, abyś sama z jego perspektywy była zadowolona z tego, co znajduje się na stronie.

Chcesz kupić bramę. Czy to co znajduje się obecnie na stronie, sprawia, że chcesz skorzystać z usług tej firmy (my jesteśmy najlepsi, git i w ogóle) czy może raczej przejść do konkurencji, gdzie zobaczysz hasło: jesteś najważniejszą osobą na świecie, dlatego dbamy o Twoje bezpieczeństwo. Masz własny dom i boisz się, że podczas Twojej nieobecności, ktoś ukradnie Ci starego grata z garażu, którego brama się nie zamyka? Kup nowy pojazd, albo...

bramę, którą wykonaliśmy w służbie czynienia dobra.

Ps. Błędy celowe ;)
Krzysztof 'Junior' Trybulski

Re: Przerobić tekst

Postprzez Agata 'soleil' Rutowicz 15 Lip 2009, o 14:40

Tylko ja mam problem w ocenie tego co chce klient, bo pal licho gdyby to były bramy garażowe, bezpieczeństwo oczywiście super... ale tu chodzi o bramy przemysłowe nie do garaży tylko do hal przemysłowych lotnisk, zakłądów spożywczych, gdzie ludzie kupują po kilka bram na raz, doki przeładunkowe i to nie kupuje Kowalski tylko przedstawiciel prezesa Kowalskiego. To nie są tacy zwykli ludzie, którzy chcą bramkę do domku, tylko ktoś wali masę kase na nową halę i chce bramy. A skąd ja mam wiedzieć kto coś taki potrzebuje.l Oczywiście ja sobie tutaj gdybam z koleżankami... wolałabym sprzedawać kosmetyki. Lepiej mi szło w sprzedaży butów i odzieży :-)
"Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale to osiem godzin czekania na wyjście to już lekka przesada."
Awatar użytkownika
Agata 'soleil' Rutowicz

W porządku. Od pisania takich tekstów są ludzie, którzy przez długie lata uczyli się w jaki sposób wzbudzać w innych ludziach zaciekawienie danym produktem czy usługą. Mógłbym opowiadać o tym godzinami, lecz najważniejsze jest właśnie to, że to nie jest hop siup i napisane. Rzeczywiście - takie praca lepiej jest zlecić odpowiednim specjalistom. Pytanie brzmi, czy tego właśnie chcecie?

Spróbuj sobie wyobrazić, że sprzedaż Twojej firmy nagle poszybowała w górę o kilkaset procent, dzięki odpowiedniemu przekazowi przygotowanemu z myślą o kliencie. Czy w takiej sytuacji otrzymałabyś podwyżkę? Masz prawo uważać, że tak.

Salomon mówią: określ czego pragniesz i wyciągnij po to swoją dłoń. Bądź odważna. Tylko tacy ludzie idą do przodu.

W skrócie: wynajmijcie fachowca, aby zrobił to za Was. A najlepiej dajcie mu wolną rękę, pozwólcie zaangażować się w rozwój i działalność firmy i sprawcie, że klient poczuje się dzięki Wam jak najważniejsza osoba na świecie. Dzięki temu, że go zauważycie.

Uśmiechnij się. Mam nadzieję, że pomimo tego, iż pracujesz w firmie, gdzie sprzedaje się bramy, robisz to ciągle ;)
Krzysztof 'Junior' Trybulski

Postprzez Agata 'soleil' Rutowicz 15 Lip 2009, o 15:02

Robię to ciągle??

Pracuję tutaj od lutego. I nie miałam zielonego pojęcia o bramach, no teraz troszkę wiem. I myślę że nikomu nie zapłacimy tylko sama siądę i coś wymyślę... Zresztą wszystkie teksty na stronach jakoś nam poszły. Nie są nie wiadomo jakie, ale coś tam jest ;-) Do meilingu też wymyślałyśmy, no i różne oferty sprzedaży, właśnie tak apropos nie chce ktoś kupić domu wypoczynkowe? :-)

Bo mamy trzy na sprzedaż :P
Awatar użytkownika
Agata 'soleil' Rutowicz

Agato,
Krzysiek ma rację. Nie myślicie o klientach. Myślicie o sobie. Być może również w ten sposób wyglądają Wasze mailingi. To błąd. Olbrzymi błąd.
Możesz powiedzieć: "Ale przecież sprzedajemy x bram miesięcznie! Więc jaki błąd?"
Oczywiście, że sprzedajecie. Inaczej by Cię nie zatrudnili, bo z czego byś pensję dostała ;)
Ale zarabiać "x" a zarabiać "5 razy x", to już "lekka" różnica.

Na początek zrób jedną rzecz. Najważniejszą na razie. Przerób cały tekst, aby mówił nie o tym co Wy robicie, ale o korzyściach dla Klienta z tego, że jest na Waszej stronie i zaraz kupi wymarzoną bramę.

Na przykład zdanie:
Na wszystkie produkty posiadamy niezbędne certyfikaty, nasze bramy i systemy przeładunkowe spełniają wszystkie wymogi UE.
możesz przerobić na:
Jeśli szukasz bram, które spełniają wszystkie niezbędne wymogi europejskie i posiadają niezbędne certyfikaty, to doskonale trafiłeś.
Albo jeszcze lepiej:
Czy interesują Cię bramy, które dzięki spełnianiu niezbędnych wymogów i norm europejskich nigdy Cię nie zawiodą?

Widzisz różnice?
Pisz korzyściami klienta. To jest jeden z kluczy skutecznej oferty.

Jak przerobisz w ten sposób całą ofertę, przejdziemy do dalszych kroków, ok? 8-)
Tylko przez kilka dni, tylko w Złotych Myślach, specjalna edycja...
Image
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Postprzez Agata 'soleil' Rutowicz 16 Lip 2009, o 09:13

A tak może być??

Proszę o korekty :-)

Bramy przemysłowe i doki przeładunkowe

Tego właśnie szukasz?

Dobrze trafiłeś.

Zobacz co możemy Ci zaoferować i dowiedz się o tym, co my już wiemy.

Wiemy, że dzięki naszym bramom twoja firma nie tylko zyska, ale przede wszystkim zaoszczędzi.

Będąc wyłącznym przedstawicielem na rynku Polskim Niemieckiej firmy Butzbach dajemy Ci możliwość zakupu niezwykłych bram, które nie tylko unowocześnią Twój obiekt i nadadzą mu nowego stylu. Bramy z włókna szklanego przepuszczają nawet 80% światła, dzięki czemu w Twojej hali przez cały dzień będzie jasno bez włączania oświetlenia.

Dajemy Ci produkty najlepszej jakości. Współpracując z renomowanymi dostawcami do produkcji bram z całej Europy, możemy dać Ci bramy, które nigdy Cię nie zawiodą.

Nie ważne jakiego typu jest twój obiekt przemysłowy i w jakich rejonach stoi, nasze bramy możesz wykorzystać w ciągu komunikacyjnym wewnątrz jak i na zewnątrz budynku.

Najważniejsza dla Ciebie jest jakość? My też tak uważamy, dlatego oferujemy Ci produkty spełniające wszystkie wymogi UE i posiadające niezbędne certyfikaty.

Potrzebujesz nietypowych bram o dużych rozmiarach? Dla nas to żaden problem, w swojej ofercie posiadamy bramy wielkogabarytowe do wszystkich typów obiektów.

Oferujemy Ci przede wszystkim doświadczenie, a co za tym idzie spełnienie każdej w tym także nietypowej potrzeby.

P.S. Wielu inwestorów sprawdziło już rzetelność naszej Firmy M.IN.
Skanska , MASPEX , PLL LOT S.A. , PORR , Mostostal Siedlce , Alstom Power , Hochtief ,
Trasko , Dombud ,KGHM Polska Miedź S.A.

Dołącz do nich.

Będziemy intensywnie pracować, aby zdobyć również Twoje zaufanie.
Awatar użytkownika
Agata 'soleil' Rutowicz

Postprzez Elżbieta Kalinowska 21 Lip 2009, o 01:11

Agata, zauważ, że jednak cały czas piszesz o firmie nie o kliencie
zobacz:

Dobrze trafiłeś.

Zobacz co możemy Ci zaoferować i dowiedz się o tym, co my już wiemy.
Wiemy, że dzięki naszym bramom twoja firma nie tylko zyska, ale przede wszystkim zaoszczędzi.

Zobacz ile słów już padło a jak do tej pory klient ciągle nie wie co z tego będzie miał.
Jeśli wiesz - wiecie jako firma, że klient zaoszczędzi to po co pisać, że wiecie, że oferujecie - lepiej od razu odpowiedzcie na pytanie, które on już ma: jak zaoszczędzi?

W tym co napisałaś sprawa się wyjaśnia dopiero po sześciu zdaniach:

Bramy z włókna szklanego przepuszczają nawet 80% światła, dzięki czemu w Twojej hali przez cały dzień będzie jasno bez włączania oświetlenia.

Dlaczego ryzykować, że klient nie dotrwa do tej kluczowej konkretnej informacji i zniechęci się w piątym zdaniu?
Dlaczego nie dać tego od razu.

Jeśli chcesz pisać dla klienta a nie o firmie to będzie to brzmiało tak:

Czy i Ty chcesz zaoszczędzić XXX% wydatków na energię? - koniec z marnowaniem energii na oświetlanie hali w ciągu dnia... Nasze bramy przepuszczają nawet 80% światła - dowiedz się więcej szczegółów...

albo

czy wiesz ile mógłbyś zaoszczędzić, gdyby w twojej hali można było pracować bez włączania oświetlenia? Zobacz ile możesz zyskać montując nasze bramy z włókna szklanego, które przepuszczają do 80% światła dziennego

albo

Czy liczyłeś kiedykolwiek o ile spadłyby koszty twojej produkcji, gdybyś nie musiał oświetlać hali w ciągu dnia? Skontaktuj się z naszym przedstawicielem i dowiedz się jak szybko zaczniesz zarabiać N x więcej niż teraz, jedynie dzięki zamontowaniu przezroczystej bramy naszej firmy

inny przykład
Potrzebujesz nietypowych bram o dużych rozmiarach? Dla nas (?) to żaden problem, w swojej ofercie posiadamy bramy wielkogabarytowe do wszystkich typów obiektów.

Nie musisz już się ograniczać - wielkogabarytowe lub nietypowe bramy już nie muszą być Twoim problemem - nasza firma realizuje wszystkie, nawet najbardziej nietypowe projekty tu parę przykładów dziwnych bram do obejrzenia.

Zamiast pisać MY wiemy,potrafimy, radzimy sobie, znamy, itp. pisz: kochany kliencie - dowiesz się, rozwiążesz, zaoszczędzisz, poznasz, będziesz mógł itp
Podmiotem zadnia ma być klient.

Może zapisz się na newsletter Jak pisać skuteczne teksty aby sprzedać dowolny produkt w Internecie? - lektura otwierająca oczy na klienta.

Moim zdaniem to macie bardzo wdzięczny produkt - dużo konkretów możecie pokazać klientowi, no i zawsze jakieś bramy są potrzebne.

A, i jeszcze jedno - będzie trudno to sprzedawać, jak osoby sprzedające, nie będą miały pojęcia o tym co sprzedają. Klient woli często dołożyć parę złotych i kupować u kogoś, kto wie, co sprzedaje i potrafi coś konkretnie doradzić. Taki sprzedawca, więcej sprzeda, bo doradzając dorzuci jeszcze parę części zamiennych i dodatkowego wyposażenia, albo nawet droższy sprzęt niż klient chciał kupić
Czytaj bloga psychologa:
PsychologBlog - Wiedza - Inspiracje - Pomoc
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Agata 'soleil' Rutowicz 21 Lip 2009, o 08:41

Po pierwsze ja się sprzedażą bezpośrednią nie zajmuję.

Po drugie dziękuję bardzo za uwagi... owszem są bardzo cenne. zapiszę się na kurs.

Ale moim zdaniem nie możemy tez zapominać, że klient wchodzi na stronę firmy nie po to, żeby się dowartościować. Kiedy ja czytam teksty typu, "jesteś taki zajebisty" to klikam w czerwony krzyżyk bo mi to sektą podjeżdża.

Nie mogę pisać jaki klient jest super cały czas bo go na wymioty weźmie od mojego słodzenia. Trzeba posłodzić też swojej firmie, żeby zobaczył jakiś związek między firmą a sobą, a pisząc cały czas do niego jaki jest fajny on wie, że nie jestem szczera, a udawanie że go znam od dziecka i wiem jaki jest i czego potrzebuje nic nie da.

Bramy przemysłowe nie kupując blondynki które znają się na tuszach do rzęs tylko budowlańcy, architekci, przemysłowcy i prezesi wielkich firm, którzy nawet tych tekstów nie czytają, bo oni wiedzą czego szukają i potrzebują i żadnego słodzenie nic nie da.
Awatar użytkownika
Agata 'soleil' Rutowicz

Postprzez bepob 21 Lip 2009, o 15:42

No to, że masz zwracać się do klienta, to nie znaczy, że musisz go przez komplementować. Możesz go nastraszyć, co się stanie jeśli nie kupi bramy byleby czuł, że zwracasz się do niego. Wszystko zależy kim są twoi klienci. Pani jak ma kupić modny cweterek, to lubi całą oprawę handlową, natomiast jak pan X idzie po przecinak do pustaków, to im prościej zapodasz temat, tym bardziej pan X będzie miał przekonanie, że oto znalazł ludzi, którzy znają się na rzeczy.

Napisanie tekstu, to nie fizyka kwantowa, chociaż nie każdy to umie, bo nie musi. Najważniejsze to przygotować się.

Przyjrzeć się produktowi.
Zastanowić się kim sa twoi klienci i jaki język do nich przemawia.
Jak wszystko inne zawiedzie to korzyści choćby od myślnika wyłożyć.

Jeśli nie czujesz się na siłach, to pamiętaj, że nie ma nic gorszego niż nowomowareklamowa. Tym co odróżnia dobrych copywriterów od copywriterów jest to, że ich język którym się posługują niekoniecznie kojarzy się wprost z przekazem promocyjnym. Są wskazania do pisania dobrych tekstów, ale żadnych gwarancji że przyniosą efekt. Poczytaj trochę o pisaniu ofert i nie przejmuj się za bardzo tylko napisz coś od siebie i baw się dobrze.
bepob

Następna

Wróć do Copywriting

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość