co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
dział o pisaniu skutecznych treści w serwisach WWW; treści, które sprzedają

Kontrowersyjny - opłacalny?

Postprzez PabloM 2 Mar 2010, o 17:15

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witajcie, będę zakładał firmę z usługami webmasterskimi, w Hiszpanii. To co zauważyłem to bardzo mało firm przykłada się do usability i funcionality... Wiec postanowilem moja firmę właśnie pozycjonować na taka, co ważniejsze jest usability niż efekty we flashu, wiec myślałem napisać na stronie głównej takie coś:

"Jeśli potrzebujesz strony we flashu z niewiarygodnymi efektami kliknij tu [Link do google z faza niewiarygodne efekty czy cos]
Lecz jeśli, ważniejsze jest dla Ciebie aby Twoja strona była intuitywna, mila dla oka, zrobiona specjalnie pod Twojego klienta i co najważniejsze sprzedawała - zapraszam się do zapoznania z nasza oferta"

Nie wiem czy to z tym linkiem do google nie jest przesada, z 1 strony może sobie pomyśleć ze stawiam sprawę jasno, ze my nie oferujemy takich usług, wtedy pomyśli ze jesteśmy prawdomówni.

Co o tym myślicie?

PabloM

Re: Kontrowersyjny - opłacalny?

Postprzez swirus71 3 Mar 2010, o 01:47

Pablo - przetestuj - zainstaluj skrypt zliczający kliki (albo choćby ten link przez tnij.org) i dorzuć drugi pod zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą (podobnie podlinkowany). Zobaczysz gdzie częściej będą klikać i to powinno być wystarczającą odpowiedzią.

Awatar użytkownika
swirus71

Postprzez PabloM 3 Mar 2010, o 12:34

To by mi dało odpowiedz na pytanie czego szukają ludzie wchodząc na moja stronę. A tym tekstem chciałem po prostu zachęcić do mojej oferty, i postawić sprawę jasno, czyli pozycjonować się jako ci co dla nich jest ważniejsze usability niz flash. Wiec moje pytanie brzmi, jakbyście spotkali taki tekst, na stronie oferujące usługi webmasterskie jakbyście zareagowali? Jakie by były Wasze myśli w głowię po przeczytaniu tego? Powiedzielibyście ze... a nie chce sugerować, czekam na odpowiedzi :)

PabloM

Zachecający wstęp

Postprzez Paweł Landzberg 4 Mar 2010, o 12:04

Gdybym ja takie coś zobaczył to pierwsze zdanie z linkiem by mnie zaciekawiło, żeby przeczytać dalej, ale to moja reakcja taka by była. Powód jest prosty - wiem, że efektowne strony we flashu są nieopłacalne, dlatego ciekawi mnie dlaczego ktoś to napisał i czytałbym dalej.

Jednak z drugiej strony ile osób wie o tym, że strony we flashu nie zawsze są dobre? Przeciętna osoba nie znająca się na rzeczy byłaby pewnie zachwycona wypasioną stroną we flashu. Dlatego to zdanie jako pierwsze z linkiem jest ryzykowne według mnie (w ogóle link bym raczej sobie podarował). Osoba nieobeznana czytając pierwszą linijkę jest zachwycona, bo dla niej wypasione, efektowne strony flashowe są czymś wybitnie skutecznym. Klikają w link i tu... dezorientacja - trafiają do wyszukiwarki.

Według mnie lepszym rozwiązaniem było by coś w stylu tego co masz po "lecz" - druga cześć. A później w treści możesz gdzieś napisać o wyższości stron, które proponujesz nad stronami flashowymi.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Postprzez PabloM 4 Mar 2010, o 20:50

W sumie masz racje, prze to chciałem przekazać, "lecz jeśli..." to ze stany nie sa skutecznie intuicyjne itd. Ale masz racje, większość ludzi co się nie zna na tym, będzie chciało się zapoznać z super stronkami we flashu.

Chodziło mi tez o to, aby zaczęli myśleć o mnie jak o kolesiu co sie zna, jeśli napisze ze strony we flashu są takie i takie... to moze powiedzieć, no w sumie ma racje ;) Skorzystam z tego, lecz nie na głównej stronie, dziękuje za podpowiedzi.

Pozdrawiam.

PabloM

Wróć do Copywriting

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość