co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
dział o pisaniu skutecznych treści w serwisach WWW; treści, które sprzedają

Dla wyszukiwarek, czy ludzi?

Postprzez bepob 24 Cze 2009, o 12:30

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

SEO Copywriting, to w zasadzie seria wskazówek, często bywają bardzo precyzyjne i techniczne, ale to jednak tylko wskazówki w dodatku oparte na doświadczeniach, a nie na wytycznych wyszukiwarki. Jak myślicie, czy waszym zdaniem warto bardziej uwzględniać preferencje czytelnicze wyszukiwarki, czy internautów, żeby strona odniosła większy sukces. Czy może w ogóle nie ma problemu?

bepob

Moim zdaniem jedno idzie za drugim. Można tworzyć treści przydatne dla ludzi i czytelne dla wyszukiwarek. Jednak skupiając się za bardzo na wyszukiwarkach może się okazać że masz dużo odwiedzin które trwają nie więcej niż 20 sekund.
Tak więc lepiej chyba tworzyć dla ludzi uwzględniając wyszukiwarki, nie odwrotnie :)

Tworzę serwisy internetowe i systemy CMS: tworzenie stron internetowych
Mój sklepik: Torebki damskie
Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

Jestem tego zdania co przedmówca. Najpierw robimy stronę pod użytkowników, dopiero potem pod wyszukiwarki. Wprawdzie to ludzie będą czerpać korzyści ze strony a nie wyszukiwarki.

Ja osobiście robię 2 w jednym - jak tworzę to dla ludzi i od razu patrzę też pod kąt wyszukiwarek - oczywiście wszystko robię w taki sposób, żeby było czytelne dla użytkownika.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Na pewnym poziomie to pisanie pod wyszukiwarki JEST pisaniem dla ludzi, bo ułatwia, właściwej grupie osób dotrzeć do Twoich treści.
Dla mnie odkryciem z tego forum było, zwrócenie uwagi na tytuły i pod tytuły.
Miałam mało praktyczny zwyczaj pisania "poetyckich" tytułów - właściwie to nigdy nie zawierały słów kluczowych. Być może brzmiało to intrygująco, ale cóż, z tego gdy moje intrygujące treści był głęboko zakopane.
Zaczęłam świadomie pisać tytuły, ze słowami kluczowymi. Dość zaskakujące i pouczające było dla mnie to co się działo po zmianie tytułu, z mojego sposobu wyrażania się, na sposób w jaki mówią ludzie "nie z branży" - nigdy bym nie napisała "Jak zmusić alkoholika do leczenia"- użyłabym słowa "uzależnionego" i "zobowiązanie do leczenia" (ponieważ nie ma czegoś takiego zmuszenie). Ale napisałam tak jak pytają ludzie (właśnie pod wyszukiwarkę) i moja strona wylądowała na pierwszej odsłonie googli - po wpisaniu tych słów - ludzie często tak właśnie piszą gdy pytają Google. Jest to najczęściej odwiedzana strona na moim blogu.

Masz problem?
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

Bardzo mnie ucieszyły Twoje słowa, Elu :D

Na ebiznesy.pl mam wpis o tytule "Logo w Photoshopie". Też gro wejść właśnie na tę frazę mam. Przykłady można mnożyć. Potwierdzają tylko jedno: tytuły działają.

Zawsze należy pisać w pierwszej kolejności dla ludzi, później pod wyszukiwarki. Nigdy na odwrót.

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Dla ludzi, dla ludzi i jeszcze raz dla ludzi.
Może to być bardzo banalne co napiszę, ale co nam z wyszukiwarek, nawet jeżeli piszemy stronę tak aby łatwo nas wyszukano, skoro użytkownik nie znajdzie nic ciekawego na naszej stronie, tylko stek słów kluczowych i innego nieciekawego bełkotu. Prawdę mówiąc to strony tworzone jedynie pod ludzi są najbardziej wartościowe, a to czy znajdują się na "górze" czy nie to już chyba mało istotne, jeżeli strona zaciekawi użytkowników to ten automatycznie może ją polecić innym osobom, wystarczyłby zwykły marketing aby strona miała wielu UU.

Tak chociażby osoba szukająca sposobów na napisanie skutecznego mailingu, wolałaby taki wpis: Skuteczny mailing
czy pierwsz lepszy link znaleziony w Google gdzie opisuje się raczej swoją usług, przedstawia się ofertę a nie artykuł mający pomóc w zrozumieniu sensu mailingu.

Pozdrawiam.

Mateusz Szczęsny

Re: Dla wyszukiwarek, czy ludzi?

Postprzez D-dos 15 Lis 2009, o 11:50

Moim zdaniem jeżeli się napisze dobrze pod ludzi to i dobrze pod wyszukiwarki... Napiszesz ciekawie i ze słowami kluczowymi to będzie dobrze dla google i dla użytkowników

Wszystko na temat barda! Forum, serdecznie zapraszamy bardo wejdź, nie pożałujesz.
Baza wiedzy o naruto! Serdecznie zapraszamy! shippuuden Kliknij! Nie pożałujesz!
D-dos

Odświeżę odrobinę temat.

Mateusz Szczęsny napisał(a): Prawdę mówiąc to strony tworzone jedynie pod ludzi są najbardziej wartościowe, a to czy znajdują się na "górze" czy nie to już chyba mało istotne, jeżeli strona zaciekawi użytkowników to ten automatycznie może ją polecić innym osobom, wystarczyłby zwykły marketing aby strona miała wielu UU.

Nie do końca zgodzę się z tym.
Żeby strona zaciekawiła kogokolwiek, musi być odwiedzana. Żeby była odwiedzana, musimy stworzyć źródła ruchu. Nic nie dzieje się samoczynnie (nawet marketing wirusowy ma przecież swój początek, że tak powiem).
Piszesz Mateuszu, że wystarczyłby zwykły marketing. OK, ale pomyśl o kosztach. Jak słyszę o reklamowaniu stron informacyjnych (typu blog) np. w gazecie drukowanej, to się tylko uśmiecham do siebie.
Dodać należy, że zupełnie inne zasady rządzą marketingiem w mikro lub małej firmie (typu moja), a zupełnie inne w olbrzymach. Np. w przypadku małej firmy reklama wizerunkowa nie ma sensu (oczywiście nieco generalizuję). Szczególnie w przypadku biznesu o zasięgu lokalnym docieranie do userów z całej Polski mija się z celem. Najzwyczajniej marnotrawimy środki na reklamę.

Wracając do wątku: optymalizacja i pozycjonowanie w wyszukiwarkach bardzo często jest najtańszym i najszybszym sposobem na promocję w Sieci. I "zwykły" marketing, jak napisałeś, najczęściej nie może się równać do e-marketingu w tym temacie.

I jeszcze najważniejsze: piszmy dla ludzi, dla osiągania naszych celów i w końcu pod Google.
Praktycznie każdy serwis da się zoptymalizować dla osiągnięcia 3 wymienionych wyżej celów. Zatem nie chodzi raczej o kompromis, a o umiejętność upieczenia 3 pieczeni na... jednej stronie ;-)

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Dla wyszukiwarek, czy ludzi?

Postprzez D-dos 9 Maj 2010, o 21:04

Jak zrobimy dla ludzi to i dla wyszukiwarek będzie.

Wszystko na temat barda! Forum, serdecznie zapraszamy bardo wejdź, nie pożałujesz.
Baza wiedzy o naruto! Serdecznie zapraszamy! shippuuden Kliknij! Nie pożałujesz!
D-dos

Jak zrobimy dla ludzi to i dla wyszukiwarek będzie.

niekoniecznie - ludzie rozumieją metafory a wyszukiwarki nie.
Do tego, gdy człowiek szuka informacji nie używa metafory tylko wpisuje słowa kluczowe.
W wątku o tytułach na blogujest przykład:
1. Powstrzymaj rozprzestrzeniającą się plagę zombie
czy
2. Jak robic zdjęcia ludziom przy użyciu lampy błyskowej

To są dwa pomysły na tytuł wpisu do bloga o fotografii. Ten wpis jest dla ludzi i nawet jeśli będzie niesłychanie użyteczny, ktoś kto chce się dowiedzieć o fotografowaniu z lampą nie znajdzie go jeśli tytuł będzie "powstrzymaj plagę zombie". Natomiast znajdą go miłośnicy gier komputerowych lub horrorów, nie należący do grupy docelowej autora wpisu.
Jeśli zignoruje wyszukiwarkę straci jakąś część czytelników.

Masz problem?
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

Następna

Wróć do Copywriting

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość