co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
dział o pisaniu skutecznych treści w serwisach WWW; treści, które sprzedają

Cześc,
Niestety nie ja wymyśliłem te słowa, tylko Joseph Conrad. Strasznie mi się one spodobały, i dlatego wstawiłem do tego postu na temat copywritingu.
Słowa, słowa, słowa. To podstawowy element witryny www. Dobrze przemyślane słowo, zdanie ma niezwykłą siłę. Chociaż do niedawna wielu ludziom się wydawało ( a może niektórzy nadal tak myślą?), że strona internetowa to przede wszystkim grafika. Owszem grafika jest ważna, ale nawet najlepiej wymuskane bajery graficzne nie zastąpią dobrze napisanego tekstu.
Doświadczony copywriter zna skuteczne i pozytywnie działające na odbiorcę zwroty, specjalne i przetestowane techniki pisania pod odbiorców przekazu. Dobry copywriter to po prostu mistrz przekazu słownego.
Kiedyś zdarzyło mi się wejść na jakąś stronę mówiącą o walce z dopingiem w sporcie, gdzie autor w pewnym momencie pisze:
” Jesteśmy organizacją wspierającą wszelkie formy walki z dopingiem w sporcie zawodowym.”
Założę się,że 90% odbiorców od razu przełączy się na tryb w rodzaju:
„Bla, bla, bla znowu jakieś frazesy na temat szkodliwości koksu” A gdyby tak twórca strony zaatakował tekstem w rodzaju:
” Czy wiesz ,że branie metanabolu przed pójściem na siłownię może się skończyć zatrzymaniem akcji serca, a w najlepszym wypadku po 10 latach będziesz miał organizm 70 letniego staruszka?” Takim tekstem dotyka odbiorcę bezpośrednio. Daje mu do zrozumienia centralnie, bez owijania w bawełnę na co się naraża. I o to chodzi ! Żeby stworzyć przekaz dobitny, który w kilku słowach powali internautę na glebę.
Jeżeli w sposób przemyślany, konkretny , bez przysłowiowego „srania po krzakach”skonstruujemy naszą ofertę sprzedażową, to mamy wielkie szanse, że człowiek, który szuka na przykład klejów do tapet, które my sprzedajemy – raczy łaskawie przejrzeć naszą stronkę. Wybierze ją spośród dziesiątków, albo nawet setek podobnych stron w necie. I to właśnie u nas zrobi zakup.
Profesjonalny copywriting potrafi wręcz bezkolizyjnie połączyć stronę techniczną ze stroną artystyczną witryny. Ja sam zawsze przeglądając strony www i oceniając je pod względem funkcjonalności / usability wyznaję zasadę, że:

GRAFIKA REKLAMY MOŻE NA CHWILĘ PRZYCIĄGNĄĆ OKO, ALE TAK NAPRAWDĘ TO DOBRE COPY ( TEKST REKLAMY) SPRZEDAJE PRODUKT.

Jeżeli np. logo witryny tym się charakteryzuje, to już ma u mnie pierwszy duży plus.

Chciałem jeszcze coś tutaj naskrobać ( wystukać) a propos jednego z bardzo ważnych – moim zdaniem – ale nie tylko moim - elemencie copywritingu tzw. landing page ( czy tez jak kto woli squeeze page), ale to już chyba materiał na innego posta.

pozdrawiam ciepło
krzywy-senior

Jest sposób, żeby zwiększyć odwiedziny Twojej strony internetowej!

Wybierz najlepszą domenę!
Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

Zgadza się. Tekst jest najważniejszym i najskuteczniejszym przekaźnikiem. Odpowiednio spreparowany potrafi wpływać na czytelnika.
Uważam, że dobry tekst powinien zainteresować czytelnika oraz powinien wpływać na jego wyobraźnię.
Tak, jak przykład mojego przedmówcy: mi przed oczami od razu się pokazał zawał i starość. Działać działa - nieświadomie.

Co do reklamy, to grafika jest tylko dodatkiem. Nie widziałem jeszcze (chyba) reklamy bez tekstu. To teks właśnie przemawia do odbiorcy, a jeśli grafika dodatkowo współgra z tekstem, niejako jest powiązana, to taka reklama może być jeszcze skuteczniejsza. Ważne, żeby grafika podkreślała przekaz tekstu.

Oczywiście pisania perswazyjnych tekstów trzeba się nauczyć (chyba, że ktoś ma wrodzony talent ;)). Każde swoje slogany, reklamy itp. należy testować. Tylko tak można się dowiedzieć czy dany tekst jest skuteczny.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Zgadza się zgadza. Dobry copywriter może nawet samodzielnie zdziałać sporo.
Wiele osób uważa, że skoro umie pisać to w czym tkwi sztuka. W końcu każdemu się coś podoba lub nie i każdy ma swoje zdanie. Copywriter nie patrzy na tekst z perspektywy konkretnego odbiorcy, czy gustu. To, czy napisany przez niego tekst podoba mu się czy nie jest rzeczą istotną, ale nie najważniejszą. Copywriting polega na sprecyzowaniu tego co ma komunikować treść, a następnie zadbać o to, aby przy pomocy środków językowych treść istotnie zawierała pożądany komunikat. Przez komunikat mam na myśli nie tylko informacje w sensie danych, ale także emocje, stopień sformalizowania wypowiedzi oraz wiele innych.
Ja lubię ten cytat
"Granice mojego języka są granicami mojego świata" Wittgenstein

bepob

Re:

Postprzez damianjnc 21 Lut 2011, o 19:17

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Ale gzi można obrze nauczyć się CW za rozsądne pieniądze?

W 3 godziny nadrób wszystkie swoje zaległości!!!
http://skocz.pl/w-trzy-godziny
Awatar użytkownika
damianjnc

Miejscowość: Żyraków

Wróć do Copywriting

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość