Rok założenia: 2008Kontakt
dział o pisaniu skutecznych treści w serwisach WWW; treści, które sprzedają
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Artykuły - podawać źródło czy nie ?

Postprzez Maciej Skrzypczak
napisane: 10 Kwi 2011, o 12:29

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Jako że zainteresowałem się copywritingiem mam pytanie odnośnie artykułów jakie piszę - konkretnie, jeżeli piszę na dany temat posługując się do tego literaturą, ale oczywiście w odpowiedni sposób ją przekształcając - podawać źródło ? Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego że powinno się ją podawać, jednak w niektórych przypadkach może to wyglądać trochę "nieprofesjonalnie".
Przeglądając artykuł na artelis.pl zauważyłem jeden, który prawie "na żywca" przepisany był z książki jaką obecnie czytam, a źródło nie było podane - dodam że osoba go publikująca w pracuje w firmie zajmującej się marketingiem.

Pytanie pewnie dla większości banalne, ale chciałbym poznać Wasze zdanie na ten temat ;)

Awatar użytkownika
Maciej Skrzypczak

Miejscowość: Żagań

To zależy ;-)

Postprzez Kamil Krzysztof Łapiński
napisane: 10 Kwi 2011, o 13:32

To zależy ;-)

W momencie, w którym zmieniłeś część słów, część przestawiłeś, dodałeś coś od siebie - to nie jest cytat, a Twoja wypowiedź o tej samej tematyce i w takim wypadku nie musisz - a nawet nie powinieneś - podawać "źródła", bo tym źródłem jesteś Ty sam. A skoro nawet na uczelniach przy pracach magisterskich/licencjackich komisja się w takim wypadku "nie czepia", to i do Ciebie nikt pretensji mieć nie będzie. (Bo wtedy zamiast popularnego "polskiego przecinka" w wypowiedzi, byśmy musieli podawać, skąd dane słowo wzięliśmy ;-) Nie ma rzeczy, której ktoś by nie powiedział/napisał już wcześniej )

Kiedy używasz cytatu (i podajesz źródło) to nie możesz niczego zmieniać (lub - nie musisz). Zmiana jednego przycinka i to już nie jest cytat ;-) Niemniej przy niewielkich modyfikacjach (przecinek, kropka, literówka, dwa przestawione słowa) lepiej jest źródło podać.

Pozdrawiam:
Kamil Łapiński

Awatar użytkownika
Kamil Krzysztof Łapiński

Miejscowość: Białystok

Wątpliwości

napisane: 10 Kwi 2011, o 14:48

Kamil Łapiński napisał(a): A skoro nawet na uczelniach przy pracach magisterskich/licencjackich komisja się w takim wypadku "nie czepia", to i do Ciebie nikt pretensji mieć nie będzie.

Akurat jestem w trakcie pisania licencjata i jak wiadomo pisanie takich prac to "przepisywanie" książek. Według tego co mówisz :

Kamil Łapiński napisał(a):W momencie, w którym zmieniłeś część słów, część przestawiłeś, dodałeś coś od siebie - to nie jest cytat, a Twoja wypowiedź o tej samej tematyce i w takim wypadku nie musisz - a nawet nie powinieneś - podawać "źródła", bo tym źródłem jesteś Ty sam.

moja praca nie posiadała by prawie żadnych przypisów dotyczących literatury, gdyż cytatów mam naprawdę niewiele. Większość treści jaką napisałem było na podstawie książek, przekształcone, pozmieniane i z moimi własnymi przemyśleniami. Nie wiem jak to dokładnie interpretować, ale myślę że każda uczelnia ma inne standardy dotyczące literatury użytej w pracy - u mnie minimum w bibliografii wynosi 10 pozycji, a najchętniej nie podawałbym żadnej.

Kamil Łapiński napisał(a):Kiedy używasz cytatu (i podajesz źródło) to nie możesz niczego zmieniać (lub - nie musisz). Zmiana jednego przycinka i to już nie jest cytat ;-) Niemniej przy niewielkich modyfikacjach (przecinek, kropka, literówka, dwa przestawione słowa) lepiej jest źródło podać.

Tutaj sprawa jest jasna, jeżeli nie zmieniamy treści w ogóle, źródło trzeba podać - prawa autorskie.

Także mój problem chyba nie do końca został wyjaśniony - chodzi mi o artykuły które będę publikował na swoich stronach jak i serwisach zewnętrznych.

Niemniej jednak dziękuje Kamilu za odzew.
Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Maciej Skrzypczak

Hmmm..

Postprzez Artur Smolicki
napisane: 10 Kwi 2011, o 17:28

Powiem tak, praca dyplomowa wymaga podania źródeł gdyż w większości przypadków wiadomo, że student sam całej pracy nie wymyślił. Pisząc jakiekolwiek informacje musi podać ich źródło, inaczej uznane zostało by, że to jego własna wiedza / badania. Pisząc artykuł pisz go tak by nie miał wiele wspólnego z oryginałem, nawet jeśli dotyczy tej samej treści. Poprostu pisz go po swojemu bez przepisywania, wtedy żadne źródło nie jest potrzebne. Nikt Ci nie udowodni, że wziąłeś treść z konkretnego artykułu.

Awatar użytkownika
Artur Smolicki

Dzięki

napisane: 10 Kwi 2011, o 20:04

I chyba takiej odpowiedzi oczekiwałem :) czyli odpowiednio spreparowany tekst nie wymaga podawania źródła - i tego będę się trzymał :)

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Maciej Skrzypczak

pisać samemu a nie preparować

Postprzez Tomasz Fabiszak
napisane: 11 Kwi 2011, o 09:05

Cześć Macieju,

Arturowi chyba chodziło o to, aby nie przepisywać ani sztucznie preparować tekstu (synonimizować lub przestawiać szyk) lecz napisać to samo własnymi słowami:
1. Czytasz jakiś rozdział lub informacje z różnych źródeł na dany temat.
2. Przygotowujesz plan/konspekt/scenariusz - czyli to, o czym chcesz napisać i wnioski.
3. Piszesz "z głowy" własnymi słowami.

Wtedy tekst jest zupełnie Twój, a jednocześnie napisany merytorycznie. To tak jakbyś kumplowi opowiadał o książce, którą przeczytałeś, albo filmie który oglądałeś.

Believe the Unbelievable
Tworzenie i modernizacja stron WWW
Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

ok

napisane: 11 Kwi 2011, o 12:03

No rozumiem, jest to tworzenie całkiem nowego tekstu, ale posługując się istniejącym już źródłem, więc dla mnie poniekąd jest to preparowanie :P
Nie o to jednak głównie tu chodziło, a moje wątpliwości zostały rozwiane :D

Dzięki ;)

Awatar użytkownika
Maciej Skrzypczak

bez obaw

Postprzez Romeo
napisane: 11 Kwi 2011, o 13:23

Sprawa jest prosta - jeśli kopiujesz cudzy tekst to musisz podać źródło (i mieć zgodę autora). Jeśli natomiast w oparciu o ten tekst dokonujesz własnej analizy, formułujesz własny punkt widzenia to jest to Twoja twórcza praca, czyli w żadnym wypadku nie musisz podawać źródła. ;)

Awatar użytkownika
Romeo

Dzięki x2

napisane: 12 Kwi 2011, o 13:48

Ok dzięki wszystkim :knajpa:

zabieram się do pisania :)

Za długi ? Skróć GO
Awatar użytkownika
Maciej Skrzypczak

kiedy podać źródło

Postprzez dagmaro
napisane: 12 Sie 2011, o 09:24

Widzę, że uzyskałeś zadowalającą odpowiedź :) ale chciałabym dodać, gdyby ktoś w przyszłości trafił na ten wątek, że jeżeli np. opisujesz czyjąś teorię, chcesz wykorzystać wypowiedź z wywiadu lub korzystasz z wyników badań, itp. musisz podać źródło, tzn kto jest autorem danej teorii czy badania. Nie w formie przypisu czy bibliografii, ale po prostu zaznaczyć w tekście artykułu.

dagmaro

Następna

Wróć do Copywriting

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości