co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
nie tylko dla zaawansowanych pozycjonerów: zaplecze pozycjonerskie bez tajemnic

zaplecze...

Postprzez Freddy 14 Wrz 2008, o 09:09

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

No właśnie, zaplecze... Od czego zacząć? Rodzaje zaplecza możemy podzielić na dwa rodzaje: pod SWL i tematyczne. Pozycjonerzy mówią, że najlepiej mieć to i to. No to teraz pytanie, jakich skryptów użyć pod to pierwsze, a jakich pod to drugie? druga sprawa... hosting. Wiadomo liczy się IP, więc czy warto stawiać więcej niż 2-3 strony na jednym IP? trzecia sprawa... domena. Subdomeny mają mniejszą wartość jednak kupując kilka domen trzeba się liczyć z kosztem ich przedłużenia ; / Chce zbudować zaplecze pod forum GSM, jakieś rady?

Freddy

Witaj,

No właśnie, zaplecze... Od czego zacząć?

Od początku, hehe. Jeśli miałbym odpowiedzieć tylko na to pytanie w jednym krótkim zdaniu, napisałbym: buduj treść (content).

Rodzaje zaplecza możemy podzielić na dwa rodzaje: pod SWL i tematyczne. Pozycjonerzy mówią, że najlepiej mieć to i to.

Niby tak mówią...
Pamiętaj: Systemy Wymiany Linków (w skrócie: SWL) i "zaplecze" pod nie, to nic innego jak SPAM i zaśmiecanie Sieci. Nic więcej. No oczywiście jest to również zaplecze...
Ja generalnie odradzam takie techniki. Pisałem o tym w Darmowym Kursie Pozycjonowania.
ale jeśli chcesz być "typowym pozycjonerem", czyli SPAMerem, rób tak.
Moja rada: skup się na zapleczu tematycznym. Bezwzględnie.

No to teraz pytanie, jakich skryptów użyć pod to pierwsze, a jakich pod to drugie?

Pod SWL używaj cokolwiek: jest tego masa. Polecam oczywiście WordPressa.
Do tematycznego też WordPress albo Joomla! lub coś innego: darmowego oczywiście i o podobnym możliwościach.
Dobrym pomysłem, dla prostych serwisów z zaplecza, jest stosowanie jakiegoś CMSa, który nie wykorzystuje bazy danych typu MySQL, tylko pliki tekstowe. Nie będę niczego tutaj polecał - wpisz w Google "CMS bez bazy" i poczytaj, poszukaj. Jest już kilka skryptów tego typu.
Szczególnie przydadzą się w przypadku, gdy nie będziesz miał na jakimś darmowym hostingu dostępu do bazy danych.

druga sprawa... hosting. Wiadomo liczy się IP, więc czy warto stawiać więcej niż 2-3 strony na jednym IP?

Nie warto raczej.
Szukaj darmowego hostingu i rozrzucaj zaplecze po całej Sieci.

trzecia sprawa... domena. Subdomeny mają mniejszą wartość jednak kupując kilka domen trzeba się liczyć z kosztem ich przedłużenia ; /

Święte słowa. Każdy się boryka z tym problemem.
Dlatego moja rada jest taka: kilka fajnych domen "podstawowych": strona firmowa, ofertowa, serwis, portal, etc.
I reszta na subdomenach - z własnych domen i reszta z darmowych.

Chce zbudować zaplecze pod forum GSM, jakieś rady?

OOOoooo. Będziesz miał "trochę" roboty. Popularny temat. Ale to nic. Wszystko da się zrobić.
Wiesz co, zrób może tak (oczywiście to tylko wstępna propozycja):
- dopracuj forum: domena, logo, grafika, dobry skrypt (np. phpBB3)...
- podaj nam tutaj adres - chyba to nie tajemnica - będziemy mogli lepiej pomóc
- reklamuj forum gdzie się da - zwiększysz oglądalność, a za to też pójdziesz do góry w Google
- pisz merytorycznie i dużo! - zwracaj uwagę na słowa kluczowe, niech ich będzie trochę w tekście, ale bez przesady
- twórz regularnie stronki tematyczne o różnych POJEDYNCZYCH zagadnieniach związanych z Twoją tematyką! Poważnie: pojedyncze zagadnienia! Czyli robisz np, stronkę o Nokii XXX i cały mini-serwis dotyczy TYLKO tego telefonu. Oczywiście w tekście masę razy występuje: "Nokia", "Nokia XXX", "telefon komórkowy Nokia", itp. Dzięki temu będziesz w stanie fantastycznie wypozycjonować tę stronkę na daną frazę. Dzięki temu skoczy nieźle w Google i będzie dawała kopa docelowemu serwisowi - czyli forum ;-)

Pozdrawiam i życzę sukcesów!

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Re: zaplecze...

Postprzez Freddy 16 Wrz 2008, o 20:22

Systemy Wymiany Linków (w skrócie: SWL) i "zaplecze" pod nie, to nic innego jak SPAM i zaśmiecanie Sieci. Nic więcej. No oczywiście jest to również zaplecze...

Owszem, podzielam to zdanie. Jednak jeśli chodzi o fora duże znaczenie ma ilość zaindeksowanych stron, a systemy sprawdzają się w świetnie do szybszego indeksowania. Więc w późniejszym etapie rozważę lekkie linkowanie z tego. Skupiał się będę jednak na zapleczu tematycznym.

podaj nam tutaj adres - chyba to nie tajemnica - będziemy mogli lepiej pomóc

Nie chciałem ujawniać bo nie ma czym się chwalić ; ) Forum jest można powiedzieć w takiej wersji "beta" nie nadaje się do użytku jeszcze.
Pierw muszę skupić się na contencie , na forum jeszcze nic nie ma. Do tego sprawy organizacyjne, usprawnienia funkcjonalności, jakąś podstawę pod budowanie społeczności. Za jako takie pozycjonowanie się Jeszce w ogóle nie wziąłem, zoptymalizowałem tylko trochę stronę tak jak potrafiłem jednak sam wiem, że jeszcze dużo muszę poprawić. Udało mi się dostać do top 10 pod frazą tutoriale gsm ale to przypadek raczeJ:D adres forum to ebgsm.pl

Freddy

Postprzez Kamil 'Camillus2' Kuczyński 16 Wrz 2008, o 22:53

Mi się te forum podoba. Moim zdaniem ie ma się czego wstydzić, a wręcz przeciwnie.

Kamil 'Camillus2' Kuczyński

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):
druga sprawa... hosting. Wiadomo liczy się IP, więc czy warto stawiać więcej niż 2-3 strony na jednym IP?

Nie warto raczej.
Szukaj darmowego hostingu i rozrzucaj zaplecze po całej Sieci.

Trochę odświeżę temat :)
Google sprawdza z jakiego ip pochodzi dany link i jeśli zbyt dużo linków jest z danej strony to siła linku spada (przynajmniej tak zrozumiałem). Wiec czy opłaca się pisać np 2,3 lub więcej precli na 1 wordpressie dotyczącym jednej strony? Tak samo z tymi mini stronkami. Do ilu artykułów i linków na każdej stronce można pisać by moc była optymalna ?

Roguś

Część Roguś,

Google sprawdza z jakiego ip pochodzi dany link i jeśli zbyt dużo linków jest z danej strony to siła linku spada (przynajmniej tak zrozumiałem).

Tak jest.
Wiec czy opłaca się pisać np 2,3 lub więcej precli na 1 wordpressie dotyczącym jednej strony?

Nie opłaca się. Lepiej po jednym artykule na jeden precel (chyba, że źle zrozumiałem pytanie)
Tak samo z tymi mini stronkami. Do ilu artykułów i linków na każdej stronce można pisać by moc była optymalna?

To zależy. Ale generalnie najlepiej by było, gdyby na jednej podstronie był jeden artykuł o sprecyzowanej, konkretnej tematyce i linkował do 1-2 lub nawet 3 serwisów (czyli maksymalnie 3 linki wychodzące, każdy do innego serwisu; lub np. 2 z nich linkujące do jednego serwisu, ale do różnych jego podstron).

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Re: Zaplecze pozycjonerskie: jak zacząć, jak zbudować?

Postprzez MateuszKowalski 8 Cze 2009, o 21:20

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):
No właśnie, zaplecze... Od czego zacząć?

Od początku, hehe. Jeśli miałbym odpowiedzieć tylko na to pytanie w jednym krótkim zdaniu, napisałbym: buduj treść (content).

Odkopię temat i się zapytam, bo ja właśnie przymierzam się do budowania zaplecza.

Obudziłem się dzisiaj rano z kilkoma tysiącami stron unikalnej treści (odpowiedzi na maile) i nie wiem od czego zacząć. :D Nie chcę tego wrzucać na stronę, bo jest to kontent gorszej jakości (pełnowartościowy merytorycznie i bogaty w słowa kluczowe, ale mogą być jakieś literówki, błędy językowe (w pytaniach to już w ogóle ;) )) i jak mam z niego stworzyć to zaplecze?

Zacznijmy od tego, że jedyne co umiem dobrze w pozycjonowaniu, to tworzyć treść :: szybko, dużo, merytorycznie, z dużą ilością słów kluczowych :: i to chyba byłoby tyle, co potrafię... :lol: Jestem zielony :mrgreen: w budowaniu zaplecze i liczę na jakieś konkretne wskazówki.

Chcę stawiać blogi na konkretne, niszowe tematy, ale co dalej z nimi? Jak w ogóle je indeksować, żeby były znajdowane przez Google, a potem przechodziły po linkach do mojej strony?

Może ktoś chce stworzyć darmowy raport pod tytułem "10 kroków do zbudowania zaplecza" i wypozycjonować się na eksperta? :D

MateuszKowalski

Postprzez precelik 9 Cze 2009, o 17:55

Jeżeli ktos pozycjonuje kilka stronek rzecz jasna o kilku tematch - polecam postawić na kilku domenach WPMU z kilkoma wtyczkami (dwie najważniejsze to: blog topics (linkowanie wzajemne postów z róznych blogów), i wtyczkę generującą jeden RSS dla wszystkich blogów) - obecnie mam 2 takie.

Świetnie się indeksują... - no i już zarabiaja na siebie z programów partnerskich :))

Zapraszam do zespołu- wspólny ebiznes, wspólne cele, wspólna praca...
sklep z biżuterią - jeśli chcesz zrobić prezent ukochanej
Awatar użytkownika
precelik

Postprzez Kamil 'Camillus2' Kuczyński 29 Lip 2009, o 16:15

Cześć Mateuszu. tez mnie interesuje odpowiedź na twoje pytanie.

Ale chciałem się jeszcze zapytać jak Ty robisz, że piszesz szybko dużo treści?

Kamil 'Camillus2' Kuczyński

Postprzez MateuszKowalski 29 Lip 2009, o 16:42

Po prostu piszę. :D

Może źle zrozumiałem pytanie. Piszę na laptopie - płaskie przyciski, krótsze naciśnięcia klawiszy - pisze się szybciej niż na standardowej klawiaturze.

Jeżeli masz wiedzę, to po prostu jedziesz z tematem, a jeżeli nie, to trzeba ją zdobyć. ;)

Co jeszcze mogę dopowiedzieć, to oddzielam pisanie od edycji. Najpierw piszę, potem edytuję. Tak też pisałem ebooki, najpierw wyrzuciłem z siebie tą wiedzę, nieuformowaną, a potem dopiero jak już było te 90-100 stron, to ją ułożyłem, wtedy dopiero edytowałem, poprawiałem itd.

W ogóle można wywalić klawisz backspace przy pisaniu. Jak piszesz, to tylko pisz. Edycję zostaw na później.

MateuszKowalski

Następna

Wróć do Budowa zaplecza