Czy można stawiać zaplecza na subdomenie?
Hosting musi być u innego dostawcy, by inne IP było, czy z domenami też tak jest? Dla zaplecza trzeba wykupić domenę, czy może być na subdomenie?
18 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Z reguły jak tworzysz subdomenę to masz to samo IP co domena, czyli słabe z tego zaplecze. Różnią się tylko adresy URL i to jeszcze nie tak mocno, bo jeden jest subdomeną drugiego - czyli znów słaba siła.
Najlepiej jest rejestrować nowe domeny na różnych serwerach. Można też skorzystać z ofert hostingowych dających możliwość większej liczby IP np. http://lokoz.info/
Najlepiej jest rejestrować nowe domeny na różnych serwerach. Można też skorzystać z ofert hostingowych dających możliwość większej liczby IP np. http://lokoz.info/
-

Paweł Landzberg - Posty: 2386
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Najlepsze zaplecze to serwis z ogromną ilością treści, stworzone przede wszystkim z myślą o użytkownikach. Takie zaplecze możesz spokojnie postawić na subdomenie co Ci pomoże i będzie miało siłę. Zaobserwuj chociażby ebiznesy. Forum jest na forum.ebiznesy.pl a serwis na ebiznesy.pl 
Sprawdzi się to tak samo dobrze, jeśli nie masz zamiaru tworzyć forum ale chcesz stworzyć wartościowy serwis a nie SPAM.
Sprawdzi się to tak samo dobrze, jeśli nie masz zamiaru tworzyć forum ale chcesz stworzyć wartościowy serwis a nie SPAM.
- Krzysztof 'Junior' Trybulski
A ja mam małe pytanie. Mój znajomy ma sklep i chciałbym mu pomóc z pozycją, oczywiście w sposób nie będący spamem. Czytając powyższe posty stwierdziłem że można by zrobić bloga o tematyce odpowiadającej asortymentowi jaki sprzedaje z UNIKALNĄ treścią. Nie żaden pressel, tylko blog z własnymi artykułami. Jakby postawić go na subdomenie i w naturalnie wyglądający sposób podlinkować z niego sklep? Jak myślicie, wpłynęło by to pozytywnie na pozycję sklepu? Jak tak to jaką według was miało by to moc?
-

Daniel 'siewca' Nakoneczka - Posty: 839
Cieszę się ...
To zdanie mnie tak ucieszyło
Świetny pomysł.
Dobra droga do sukcesu w biznesie
Dobre pytanie. Przede wszystkim zastanawiające jest, co jeszcze możesz dać użytkownikom sklepu.
Oto moja propozycja:
1) Zrób bloga i napisz na nim kilka ciekawych artykułów
2) Na stronie sklepu umieść graficzny lub tekstowy odnośnik do bloga
3) Po pewnym czasie (rozsądnie będzie to zrobić po 2 tygodniach - nie wcześniej) umieść artykuły z tego bloga w serwisach dziennikarstwa obywatelskiego*, takich jak artelis.pl czy ithink.pl.
Artykuły możesz delikatnie zmodyfikować/zmienić ich tekst nie zmieniając jednak pierwotnego znaczenia.
Pełną listę serwisów dziennikarstwa obywatelskiego znajdziesz w Google, wpisując frazę "dziennikarstwo obywatelskie".
Uważam, że tak. Dla sklepu liczy się jednak nie tylko pozycja w Google, ale również ważny jest wizerunek jaki sklep wykreował sobie wśród internautów.
Wszystko zależy od tego, jak to dokładnie zrobisz.
Edit: Co oznacza słowo "jakby" w jednym z powyższych zdań? Masz zamiar to zrobić czy tylko zastanawiasz się nad tym, jak by to było, gdyby coś tam się zrobiło?
siewca napisał(a):A ja mam małe pytanie. Mój znajomy ma sklep i chciałbym mu pomóc z pozycją, oczywiście w sposób nie będący spamem.
To zdanie mnie tak ucieszyło
Czytając powyższe posty stwierdziłem że można by zrobić bloga o tematyce odpowiadającej asortymentowi jaki sprzedaje z UNIKALNĄ treścią.
Świetny pomysł.
Nie żaden pressel, tylko blog z własnymi artykułami.
Dobra droga do sukcesu w biznesie
Jakby postawić go na subdomenie i w naturalnie wyglądający sposób podlinkować z niego sklep?
Dobre pytanie. Przede wszystkim zastanawiające jest, co jeszcze możesz dać użytkownikom sklepu.
Oto moja propozycja:
1) Zrób bloga i napisz na nim kilka ciekawych artykułów
2) Na stronie sklepu umieść graficzny lub tekstowy odnośnik do bloga
3) Po pewnym czasie (rozsądnie będzie to zrobić po 2 tygodniach - nie wcześniej) umieść artykuły z tego bloga w serwisach dziennikarstwa obywatelskiego*, takich jak artelis.pl czy ithink.pl.
Artykuły możesz delikatnie zmodyfikować/zmienić ich tekst nie zmieniając jednak pierwotnego znaczenia.
Pełną listę serwisów dziennikarstwa obywatelskiego znajdziesz w Google, wpisując frazę "dziennikarstwo obywatelskie".
Jak myślicie, wpłynęło by to pozytywnie na pozycję sklepu?
Uważam, że tak. Dla sklepu liczy się jednak nie tylko pozycja w Google, ale również ważny jest wizerunek jaki sklep wykreował sobie wśród internautów.
Jak tak to jaką według was miało by to moc?
Wszystko zależy od tego, jak to dokładnie zrobisz.
Edit: Co oznacza słowo "jakby" w jednym z powyższych zdań? Masz zamiar to zrobić czy tylko zastanawiasz się nad tym, jak by to było, gdyby coś tam się zrobiło?
Dzięki. To sklepik mojego przyszłego szwagra, pomagamy sobie na wzajem
Na blogu mogą się znaleźć np. szczegółowe opisy różnych produktów itp. Jednak jeśli chodzi o dodawanie tych artów w inne miejsca, to cóż, pojawiają się schodki, ponieważ jest to sklep z zabawkami erotycznymi (zgodny z polskim prawem).
Nawet podczas katalogowania 80% wpisów bywało odrzuconych. Do konkretnych "pressli" też nie dało się wbić, pomimo ręcznie pisanego, unikalnego artykułu. Tak więc szukam każdego dobrego rozwiązania.
Nawet podczas katalogowania 80% wpisów bywało odrzuconych. Do konkretnych "pressli" też nie dało się wbić, pomimo ręcznie pisanego, unikalnego artykułu. Tak więc szukam każdego dobrego rozwiązania.
-

siewca napisał(a):Dzięki. To sklepik mojego przyszłego szwagra, pomagamy sobie na wzajemNa blogu mogą się znaleźć np. szczegółowe opisy różnych produktów itp.
Takie rzeczy powinny się znaleźć na stronach sklepu. Natomiast na blogu powinny znaleźć się artykuły, które będą wartościowe dla przeciętnych użytkowników nie zainteresowanych ofertę sklepu ale zainteresowanych konkretną tematyką.
Jednak jeśli chodzi o dodawanie tych artów w inne miejsca, to cóż, pojawiają się schodki, ponieważ jest to sklep z zabawkami erotycznymi (zgodny z polskim prawem).
"Zabawkami erotycznymi"? Co to oznacza?
Nie pozostawiasz mi wyboru. Zadawaj proszę pytania, jeśli chcesz uzyskać na nie odpowiedzi
Blog jako zaplecze? Oczywiście!
Taki blog to nie wszystko, ale dobry początek.
Linkowanie tutaj jest dość proste: praktycznie w każdym wpisie na blogu umieszczaj ładnie wpleciony w treść link do sklepu z odpowiednim anchorem (treścią linka) i tyle. Czy to działa? Działa, i to nie tylko na pozycjonowanie. Również na odwiedziny bezpośrednie z bloga do sklepu.
Czy subdomena jest dobra na zaplecze? I tak i nie
Mając 2 lub więcej serwisów opartych o jedną domenę (czyli np. 1 serwis z domeną podstawową i 1 lub więcej z subdomeną) - jeśli serwisy te są zbieżne tematycznie (!) - wzmacniasz domenę główną. I to znacząco. Zresztą subdomeny też się wzmacniają od domeny głównej i innych, sąsiednich subdomen - zatem może to fajnie działać.
Z drugiej strony, Google widzi, że to są serwisy należące do 1 osoby. Zatem teoretycznie siła linków jest przez to mniejsza, bo wiadomo, że linki nie są spontaniczne. Czy zatem lepsza będzie nowa domena i osobny (!) serwer? Ciężko jednoznacznie orzec. Decyzja zatem jest stosunkowo prosta: zrób tak, jak Ci wygodniej
Nie zmienia to faktu, że to co napisałem dotyczy np. sklepu i bloga na jednej domenie (sklep - domena, blog - subdomena). Jeśli budujesz NIECO większe zaplecze, niż tylko 1 blog sklepowy, to oczywiście rób to na innych domenach i subdomenach. I nie myśl nawet o kupowaniu dziesiątków domen. Co z tego, że przy rejestracji zapłacisz złotówkę? A za rok przedłużysz za kilkadziesiąt złotych od domeny? No właśnie.
Rozwiązanie? Następujące: darmowe hostingi (rozsiane po całym świecie) i darmowe subdomeny. Na własnych domenach i subdomenach stawiaj tylko swoje najważniejsze, kluczowe serwisy. Resztę umieszczaj na darmowym hostingu.
Zrobimy może listę takiego hostingu darmowego i subdomen. Co Wy na to?
Widziałbym to tak. Utworzymy nowy wątek o nazwie np. "Darmowy hosting i subdomeny". I będziemy wszyscy umieszczać tam nasze znaleziska. A ja zrobię specjalną podstronę forum, gdzie będzie lista tych hostingów (zestawienie) i np. plik zip do pobrania (tabelka xls do wygodnej obsługi). Robimy to?
Taki blog to nie wszystko, ale dobry początek.
Linkowanie tutaj jest dość proste: praktycznie w każdym wpisie na blogu umieszczaj ładnie wpleciony w treść link do sklepu z odpowiednim anchorem (treścią linka) i tyle. Czy to działa? Działa, i to nie tylko na pozycjonowanie. Również na odwiedziny bezpośrednie z bloga do sklepu.
Czy subdomena jest dobra na zaplecze? I tak i nie
Mając 2 lub więcej serwisów opartych o jedną domenę (czyli np. 1 serwis z domeną podstawową i 1 lub więcej z subdomeną) - jeśli serwisy te są zbieżne tematycznie (!) - wzmacniasz domenę główną. I to znacząco. Zresztą subdomeny też się wzmacniają od domeny głównej i innych, sąsiednich subdomen - zatem może to fajnie działać.
Z drugiej strony, Google widzi, że to są serwisy należące do 1 osoby. Zatem teoretycznie siła linków jest przez to mniejsza, bo wiadomo, że linki nie są spontaniczne. Czy zatem lepsza będzie nowa domena i osobny (!) serwer? Ciężko jednoznacznie orzec. Decyzja zatem jest stosunkowo prosta: zrób tak, jak Ci wygodniej
Nie zmienia to faktu, że to co napisałem dotyczy np. sklepu i bloga na jednej domenie (sklep - domena, blog - subdomena). Jeśli budujesz NIECO większe zaplecze, niż tylko 1 blog sklepowy, to oczywiście rób to na innych domenach i subdomenach. I nie myśl nawet o kupowaniu dziesiątków domen. Co z tego, że przy rejestracji zapłacisz złotówkę? A za rok przedłużysz za kilkadziesiąt złotych od domeny? No właśnie.
Rozwiązanie? Następujące: darmowe hostingi (rozsiane po całym świecie) i darmowe subdomeny. Na własnych domenach i subdomenach stawiaj tylko swoje najważniejsze, kluczowe serwisy. Resztę umieszczaj na darmowym hostingu.
Zrobimy może listę takiego hostingu darmowego i subdomen. Co Wy na to?
Widziałbym to tak. Utworzymy nowy wątek o nazwie np. "Darmowy hosting i subdomeny". I będziemy wszyscy umieszczać tam nasze znaleziska. A ja zrobię specjalną podstronę forum, gdzie będzie lista tych hostingów (zestawienie) i np. plik zip do pobrania (tabelka xls do wygodnej obsługi). Robimy to?
-

Paweł 'krzywy' Krzyworączka - Administrator
- Miejscowość: Kraków
Dzięki za pomoc
Pewnie że robimy, osobiście nie znam dobrych darmowych hostingów. Ale jak coś mi wpadnie to dopiszę.
Co do tego bloga to postawię go na subdomenie, bo faktycznie będzie wygodniej.
Co do tego bloga to postawię go na subdomenie, bo faktycznie będzie wygodniej.
-

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Blog jako zaplecze? Oczywiście!
Z drugiej strony, Google widzi, że to są serwisy należące do 1 osoby. Zatem teoretycznie siła linków jest przez to mniejsza, bo wiadomo, że linki nie są spontaniczne. Czy zatem lepsza będzie nowa domena i osobny (!) serwer? Ciężko jednoznacznie orzec. Decyzja zatem jest stosunkowo prosta: zrób tak, jak Ci wygodniej![]()
Jest jeszce jedno rozwiązanie serwer OVH i jego geolokalizacja
I jeżeli tylko nie wstawisz narzędzi google na strone z tego samego konta, google sie nie dowie...
Aha no i jest jeszcze inne rozwiązanie, poszukaj jakiegoś kumpla, i pozamieniajcie sie subdomenami. Powiedzmy on ma sklepik na domenie X, tym masz na Y. Ty jemu bloga na y.x.pl a on Ci bloga na x.y.pl
Zapraszam do zespołu- wspólny ebiznes, wspólne cele, wspólna praca...
sklep z biżuterią - jeśli chcesz zrobić prezent ukochanej
sklep z biżuterią - jeśli chcesz zrobić prezent ukochanej
-

precelik - Posty: 129
18 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
-