Rok założenia: 2008Kontakt
nie tylko dla zaawansowanych pozycjonerów: zaplecze pozycjonerskie bez tajemnic
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

dodatkowe pytanko....

Postprzez Elded
napisane: 18 Sie 2010, o 08:45

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Mam jeszcze dodatkowe pytanie. Właśnie odpaliłem swój pierwszy serwis (proszę nie krzycz, że podaje adresy :) ale sądzę, że jak wejdziesz to sam najlepiej zobaczysz jak to wygląda w praktyce) WirtualnyAlkomat.pl . Założyłem subdomenę wiadomosci.wirtualnyalkomat.pl gdzie cyklicznie dodaje artykuły.

I teraz mam pytania, czy w treści artykułu powinienem dodawać link/linki do głównego serwisu ?? Bo takie już widnieją (nie w treści ale w postaci menu).

I teraz czy ten link/linki powinny kierować się na adres główny serwisu czy lepiej kierować je już konkretnie na miejsce gdzie znajduje się alkomat.

W sumie jest jeszcze jedno pytanie.

Zamierzam dodać nowy dział gdzie użytkownik mógłby sprawdzić gdzie w kraju są dostępne darmowe alkomaty. Czy warto taki dział postawić na nowej subdomenie. I linkować znowu do miejsca gdzie znajduje się u mnie alkomat ?

Elded

Więcej treści

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 18 Sie 2010, o 10:29

Na twoim miejscu w domenie głównej zamieściłbym trochę treści, bo tam nic w sumie nie ma. No i strona główna jest taka sama jak strona główna wiadomości. Możesz napisać przykładowo o rodzajach alkoholi, w jaki sposób i jak szybko działają czy coś w tym stylu. Dostępne alkomaty też w głównej domenie możesz zrobić - chyba, że faktycznie jakieś rozbudowane to ma być, gdzie będzie masa podstron.

Wówczas możesz od czasu do czasu linkować z subdomeny wiadomości do poszczególnych podstron domeny głównej. Jeśli link taki będzie przydatny w treści newsa. Nic na siłę oczywiście.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

następne ale ...

Postprzez Elded
napisane: 18 Sie 2010, o 13:14

Dziękuję za szybką odpowiedź. W przyszłości na głównej planuje dodać zajawki poradnika zajmującego się tematem alkohol, a przepisy prawne. Poradnik jako osobny dział będzie w domenie głównej.

Co do subdomeny to w sumie nasunęło mi się następne pytanie.

W tej chwili wychodzi na to, że wiadomości będą miały więcej podstron niż domena główna - więc czy nie lepiej będzie jednak przenieść je do domeny głównej ??

Bo w ogólnym rozrachunku to chyba bardziej wzmocni serwis niż takie rozbijanie go na 2 lub 3 części.

Elded

subdomeny

napisane: 19 Sie 2010, o 11:12

Powiem Ci jak ja robię. Robię subdomeny wówczas, gdy będzie się na nich znajdować jakaś odrębna spora część witryny. Jednak sama domena też wtedy ma sporo treści. Jeśli jednak na domenie głównej nie miałbym o czym pisać lub po prostu byłoby tego mało to raczej nie rozdrabniałbym na subdomeny. Dlatego wcześniej napisałem, żebyś zamieścił treści na domenie głównej. Bo to jest co najmniej dziwne jak domena ma 3 podstrony a subdomena np. 100.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Pozycjonowanie

Postprzez miloszgadz
napisane: 19 Sie 2010, o 17:34

Czy można stawiać zaplecza na subdomenie?

Można z powodzeniem budować zaplecze na subdomenach jednak nie w sposób powszechnie znany.

Najlepiej jest rejestrować nowe domeny na różnych serwerach. Można też skorzystać z ofert hostingowych dających możliwość większej liczby IP np. http://lokoz.info/

Paweł
Różne IP ważne a jeden dostawca domen już nie?

A ja mam małe pytanie. Mój znajomy ma sklep i chciałbym mu pomóc z pozycją, oczywiście w sposób nie będący spamem. Czytając powyższe posty stwierdziłem że można by zrobić bloga o tematyce odpowiadającej asortymentowi jaki sprzedaje z UNIKALNĄ treścią. Nie żaden pressel, tylko blog z własnymi artykułami. Jakby postawić go na subdomenie i w naturalnie wyglądający sposób podlinkować z niego sklep? Jak myślicie, wpłynęło by to pozytywnie na pozycję sklepu? Jak tak to jaką według was miało by to moc?

Daniel
Myślisz, że uda Ci się wypozycjonować sklep za pomocą jednego bloga na subdomenie?
Nie uda Ci się wypozycjonować nawet jedne średniej frazy.

Ale tak - subdomeny to super pomysł jeśli chodzi o pozycjonowanie sklepu ... Ale nie w sposób jaki wymyśliłeś :)

ponieważ jest to sklep z zabawkami erotycznymi

hmmm Ja posiadam około 150 stron na domenach i subdomenach o tematyce erot ...

darmowe hostingi (rozsiane po całym świecie) i darmowe subdomeny

Krzywy
Ogólnie to fajny pomysł z tym spisem tylko należy się liczyć z tym, że wile dramowych hostingów znika i są niestabilne.
No ale coś za coś.

Bo to jest co najmniej dziwne jak domena ma 3 podstrony a subdomena np. 100.

A co ma jedno do drugiego?

.....

Pozycjonowanie sklepu w obecnej chwili jest trudne i bez sporej inwestycji lub sporej wiedzy i zasobów nie da się go dobrze wypozycjonować.

Pozdrowienia
Miłosz

miloszgadz

Domeny, IP, dostawca

napisane: 20 Sie 2010, o 09:56

miloszgadz napisał(a):Paweł
Różne IP ważne a jeden dostawca domen już nie?

Moja wypowiedź była z zeszłego roku. Teraz bym powiedział, że różne IP nie jest aż takie ważne - choć warto mieć ich trochę dla urozmaicenia. Co do dostawcy to się nie zastanawiałem nad tym, ale wydaje mi się, że nie jest to zbyt istotne. Przykładowo załóżmy, że dziwnym trafem większość osób linkuje do mnie z serwerów nazwy.pl - przecież tak może być, więc sądzę, że dostawca nie jest tu najistotniejszy.

miloszgadz napisał(a):
Bo to jest co najmniej dziwne jak domena ma 3 podstrony a subdomena np. 100.

A co ma jedno do drugiego?

Uważam, że domena powinna być najważniejsza i najbardziej rozwijana.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Sub

Postprzez miloszgadz
napisane: 20 Sie 2010, o 12:09

Teraz bym powiedział, że różne IP nie jest aż takie ważne

A ja powiedziałbym to właśnie rok/pół roku temu. Teraz się trochę zmieniło i dobrze mieć różnorodne ip
szczególnie pozycjonując trudne frazy.

Ważna jest również geolokalizacja serwerów itp.

Co do dostawcy to się nie zastanawiałem nad tym, ale wydaje mi się, że nie jest to zbyt istotne.

Jest bardzo istotne. Bo co z tego, że masz 100 stron na różnych ip skoro domeny od jednego operatora?

Uważam, że domena powinna być najważniejsza i najbardziej rozwijana.

Ale chyba nie masz na myśli seo?
Jeśli tak do dlaczego tak uważasz?

miloszgadz

Moje zdanie

napisane: 23 Sie 2010, o 11:01

miloszgadz napisał(a):A ja powiedziałbym to właśnie rok/pół roku temu. Teraz się trochę zmieniło i dobrze mieć różnorodne ip
szczególnie pozycjonując trudne frazy.

Ważna jest również geolokalizacja serwerów itp.

Ja bym jednak nie skupiał się bardzo nad różnorodnością IP - choć warto mieć ich kilka.

Jeśli chodzi geolokalizację to się zgadzam. Ma ona wpływ na SEO.

miloszgadz napisał(a):Jest bardzo istotne. Bo co z tego, że masz 100 stron na różnych ip skoro domeny od jednego operatora?

Może akurat przypadkowo wszystkie osoby, które do mnie linkują mają postawione stronki na u tego samego rejestratora. Wydaje mi się, że rejestrator nie powinien mieć wpływu. Ale to są tylko moje przemyślenia.

miloszgadz napisał(a):Ale chyba nie masz na myśli seo?
Jeśli tak do dlaczego tak uważasz?

Z seo to raczej nie ma za dużo wspólnego. Chodzi mi po prostu o to jak jest poukładane w serwisie. Jeśli serwis składa się z domeny głównej i subdomen to lepiej wygląda konstrukcja, gdzie domena główna ma również dużo treści. Ale to w sumie zależy od tego w jaki sposób chcemy wykorzystywać domenę.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Poprzednia

Wróć do Budowa zaplecza