co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
nie tylko dla zaawansowanych pozycjonerów: zaplecze pozycjonerskie bez tajemnic

Tematyczne zaplecze jak to ugryść

Postprzez Gribo 11 Cze 2010, o 18:50

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam.
Jako że ostatnio wystartowałem z jedna stronom na temat turystyczny, postanowiłem zainteresować się tematyką SEO.
Zaznaczam ze nie mam moja wiedza na temat SEO opiera się jedynie na kilkuset przeczytanych artykułach w internecie, osobiście zajmuje się programowaniem (hobbistycznie i zawodowo).

Jako że postanowiłem wypromować serwis chciałem stworzyć jakieś wartościowe tematyczne zaplecze. Mam juz przygotowany skrypt katalogu stron www z autorską grafiką itp. (oczywiście katalog tematyczny). W planach jescze kilka blogów precli.

Pytania brzmią uwaga .....
1. na czym to stawiać nowy hosting i nowa domena a może hosting gdzie stoi strona główna i dać subdomene np. katalog.xxx.pl
2. Czy gdy założę min.3 blogi tematyczne to tez używać subdomen czy nowych domen i hostingu.
3. Czy skrypt top-listy warty jest postawienia jako zaplecze ?
4. A może by nie brnac ślepo w kosztach na hostingi i domeny warto stawiać na darmowy hosting ?
5. Czy moje tematyczne zaplecze też muszę katalogować ? (pytanie dla upewnienia :P)
6. A może ktoś był by zainteresowany współpracą wymienną (usługi programistyczne w zamian za usługi seo)

To chyba na tyle :P

Nie podaje linku do strony bo nie chce spamować jeśli ktoś będzie chciał adres albo administracja pozwoli to nie ma problemu podam adres serwisu :P

Gribo

odp

Postprzez mrozik 12 Cze 2010, o 08:39

1. Możesz poszukać hostingu z kilkoma ip. Najlepiej, aby każda ze stron miała swoją domenę i IP.
2. Patrz 1.
3. Nie warto
4. Oczywiście, zacznij od darmowych. Ma to swoje zalety
5. Trzeba linkować, można pomiędzy sobą, im lepiej podlinkujesz zaplecze, tym lepszy efekt.

Darmowy raport do pobrania http://raport-turystyczny.pl
mrozik

pytanie vol2

Postprzez Gribo 12 Cze 2010, o 20:28

A czy moje zaplecze 1 stopnia ( najbardziej wartościowe tematyczne) linkowac między sobą ?
Jaka liczba stron zapleczowych jest optymalna by były to jakosciowe strony. Tylko nie piszcie ze im więcej tym lepiej bo to wiem ale przy takiej liczbie trudno juz o dobry content na wszytskich stronach, wiec jaka liczba jest optymalna ?

Gribo

odp

Postprzez mrozik 13 Cze 2010, o 07:54

Zaplecze można linkować między sobą, tylko sposobem, w tym celu musisz zaplanować działania.
Nie linkuj wzajemnie, i dawaj tylko ze 2 linki pomiędzy zapleczem.
Gribo napisał(a):Jaka liczba stron zapleczowych jest optymalna by były to jakosciowe strony.

Wszystko zależy od celu jaki chcesz osiągnąć. Zacznij od 10, podlinkuj potem myśl o kolejnych

Darmowy raport do pobrania http://raport-turystyczny.pl
mrozik

Moje odpowiedzi

Postprzez Paweł Landzberg 14 Cze 2010, o 11:35

ad. 1. Najlepiej mieć zaplecze na różnych domenach. Hosting też by się przydał z różnymi IP, ale jeśli nie chcesz się pchać w koszty to zaplecze możesz mieć na 2-3 hostingach.

ad. 2. Koniecznie nowe domeny. Koszt domeny pl w Netmarku 50 parę złotych brutto rocznie.

ad. 3. Raczej nie warto.

ad. 4. Na darmowych hostingach też możesz stawiać zaplecze, ale lepsze będzie na wykupionych domenach. Z darmowych hostingów ciężej jest się wybić i masz subdomenę. Na darmowych hostingach stawiałbym słabsze merytorycznie zaplecze. Poważniejsze stronki z wartościową treścią tylko na płatnych.

ad. 5. Oczywiście, aby zaplecze miało siłę, trzeba je też linkować.

Zaplecze możesz między sobą polinkować, ale nie za dużo i niech to są nieregularne linki (przykładowo nie tylko między stronami głównymi, tylko z jakichś podstron - rozmaicie po prostu, i najlepiej jeśli podstrona z linkiem oraz podstrona linkowana mają podobny temat - w sensie treści).

Im więcej zaplecza, tym lepiej... (no taka jest prawda), ale nie musisz masy zaplecza na początku stawiać. Postaw tyle ile jesteś w stanie zapełnić wartościową treścią. Lepiej mieć kilka dobrych stron zapleczowych niż wiele słabych.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

pytanie

Postprzez Eryk 11 Wrz 2010, o 17:40

Mam pytanie. Czy jest sens robić zaplecze z blogów takich jak: blogger, blox, bblog, itp.?

Awatar użytkownika
Eryk

Miejscowość: Ruda Sl.

Jasne, że nie zaszkodzi zrobić kilka stron zapleczowych na darmowych platformach. Warto dywersyfikować swoje zaplecze - trochę na własnych domenach, na różnych ip, trochę na subdomenach, trochę na darmowych platformach.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Dzięki

Postprzez Eryk 12 Wrz 2010, o 21:24

Dzięki za szybką odpowiedż. Nie kumam jeszcze co to dokładnie jest subdomena. Jak byś mógł coś więcej na ten temat napisać to będę wdzięczny:-)

Awatar użytkownika
Eryk

Miejscowość: Ruda Sl.

co to jest subdomena

Postprzez Tomasz Fabiszak 13 Wrz 2010, o 07:07

Eryku,

Subdomena (to samo co poddomena) to adres internetowy (domena), która została utworzona na podstawie domeny wyższego poziomu. System domen ma strukturę hierarchiczną. Subdomena to niejako bardziej szczegółowy poziom.
Mówiąc obrazowo subdomena może być osobnym pokojem/pomieszczeniem w domenie Twojej firmy.

Przykład: Twoja domena czystybiznes.com.pl jest subdomeną domeny com.pl (com.pl jest domeną funkcjonalną). Domena com.pl z kolei jest subdomeną domeny narodowej .pl.
Skoro posiadasz prawo do domeny czystybiznes.com.pl, to możesz w niej tworzyć kolejne subdomeny (rozbudować tę strukturę dalej), w celu uruchomienia niezależnych serwisów WWW lub usług sieciowych:
blog.czystybiznes.com.pl
tapicerka.czystybiznes.com.pl
mycieokien.czystybiznes.com.pl
grafiti.czystybiznes.com.pl

itp.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

dobry, tani hosting z kilkoma IP

Postprzez Rocky 13 Wrz 2010, o 08:07

Paweł Landzberg napisał(a):ad. 1. Najlepiej mieć zaplecze na różnych domenach. Hosting też by się przydał z różnymi IP, ale jeśli nie chcesz się pchać w koszty to zaplecze możesz mieć na 2-3 hostingach.

Niektóre hostingi dają kilka IP do użytku jak np. LaoHost daje 4 IP, dla każdej strony można wybrać inne bardzo łatwo wybierając je w panelu Direct Admin, konta już od 39zł z VAT, polecam :) :brawo:

[size=85]Prywatny spis katalogów SEO stron i firm, warto! Dobra reklama i SEO linki!
Zaczynam prowadzić bloga na razie napisałem 1 post "dobry i tani hosting zapraszam :)[/size]
Rocky

Następna

Wróć do Budowa zaplecza