Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
Możesz spróbować też SOBI2 - dodatku do Joomla 1.5. (opis SOBI2 po polsku, demo 1 - katalog stron i demo 2 - katalog wtyczek).
Oczywiście jest do darmowy skrypt opensource'owy, więc jeśli zależy Tobie na unikalności skryptu to.. Drupal jest mniej popularny w polskim Internecie. No i trzeba doinstalować dodatkowe wtyczki jak openSEF dla zwiększenia SEO-friendly. Cashowanie jest dość dobre w samej Joomli, choć ten CMS nie jest uważany za demona szybkości.
13 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Pytanie do doświadczonych co mieli do czynienia z SeoKatalogiem. Na chwilę obecną testuję różne rozwiązania, preferuje darmowe jednakże nie dokonałem jeszcze wyboru skryptu pod katalog, chciałbym Drupala ale mam co do niego wątpliwości czy sprawdzi się jako katalog. Kto z Was może mi powiedzieć jaka jest przewaga SeoKatalogu nad innymi podobnymi (darmowymi) skryptami katalogów? Jakie są zalety, wady, różnice? Jak w tym przypadku jest z niezawodnością skryptu. I prosiłbym o nie sugerowanie mi, że jak 90% katalogów w Polsce stoi na nim to jest super i nawet mucha nie siada bo wiem że każdy skrypt ma wady. Proszę o wypowiedzi ekspertów - praktyków co ten skrypt już użytkowali.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-

Mariusz 'rokko' Kołacz - Posty: 148
- Miejscowość: Myszków
Zaletą tego skryptu jest jego funkcjonalność - ma bardzo wiele opcji i ustawień, zintegrowany jest z płatnościami dotpay, jest przyjazny dla wyszukiwarek (seo urle). Co ważne do bardzo dobry system zabezpieczeń przed automatycznymi dodawarkami (recaptcha). Choć gdzieś czytałem, że ktoś rozgryzł to i możliwe jest automatyczne dodawanie, ale... nawet jeśli to prawda to seokatalog ma jeszcze 2 możliwości przepisywania obrazków, które są jeszcze trudniejsze do rozgryzienia (także do użytkowników niestety
). Trochę testowałem opcje tego katalogu i są one imponujące.
-

Paweł Landzberg - Posty: 2427
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Dzięki za szczegółowe informacje.
A wiesz może jak sprawa ma się z obciążaniem serwera przez ów skrypt? Miałeś z tym jakieś problemy? Jakieś wady to w ogóle on ma?
Są jakieś dodatki cachujące do niego? Wiem że to można zrobić w htaccess ale zawieranie w nim definicji to także utrata wydajności. Dlaczego o tym wspominam, bo na jednym koncie hostingowym chciałbym postawić od razu dwa, max 3 katalogi, stąd moje pytania.
Też czytałem o tym, na innym forum nawet skrypt ktoś dał z samym algorytmem do obchodzenia zabezpieczeń, ale nie testowałem
A wiesz może jak sprawa ma się z obciążaniem serwera przez ów skrypt? Miałeś z tym jakieś problemy? Jakieś wady to w ogóle on ma?
Są jakieś dodatki cachujące do niego? Wiem że to można zrobić w htaccess ale zawieranie w nim definicji to także utrata wydajności. Dlaczego o tym wspominam, bo na jednym koncie hostingowym chciałbym postawić od razu dwa, max 3 katalogi, stąd moje pytania.
Choć gdzieś czytałem, że ktoś rozgryzł
Też czytałem o tym, na innym forum nawet skrypt ktoś dał z samym algorytmem do obchodzenia zabezpieczeń, ale nie testowałem
-

Jak dla mnie to nie ma wad, ale nie używałem go jeszcze na pełnych obrotach i przez długi okres, tak że ciężko mi wyłapać jakieś wady.
Co do cache:
Dodatkowo ostatnio zostało też dodane cachowanie miniaturek w razie, gdyby dostawca miniaturek się zmył przypadkowo (tak się stało z jednym z dostawców podpiętych pod seokatalog).
Co do cache:
SEOKatalog posiada funkcję cachowania stron polegającą na zapisywaniu wygenerowanej treści strony do statycznych plików na serwerze co znacznie przyśpiesza działanie skryptu i zabezpiecza przed ewentualnym przekroczeniem limitu zużycia procesora.
Dodatkowo ostatnio zostało też dodane cachowanie miniaturek w razie, gdyby dostawca miniaturek się zmył przypadkowo (tak się stało z jednym z dostawców podpiętych pod seokatalog).
-

Hmm czyli wypasiony skrypt ale cachowanie też można mieć w Drupalu bez większych problemów.
SeoKatalog może i ma ułatwienia ale nic unikalnego w nim nie widzę, strona będzie podobna jak tysiące innych a zmiana skórki to nie wszystko
Dzięki ale zdecydowałem się na Drupala zobaczę co z tego wyjdzie. Sprawdzę jak on się zachowuje i ile zasobów zużywa, jak się sprawdzi to na stałe go wdrożę, a jak nie... pozostaje SeoKatalog ...lub jeszcze jakaś inna alternatywa?
Pozdrawiam
SeoKatalog może i ma ułatwienia ale nic unikalnego w nim nie widzę, strona będzie podobna jak tysiące innych a zmiana skórki to nie wszystko
Pozdrawiam
-

No tak będzie to kolejny katalog taki jak inne. Nie ma co ukrywać, bo jest to popularny skrypt z tego względu, że jest po prostu dobry.
Ale mam dla Ciebie alternatywę
http://www.katalog.web-news.eu/skrypt-k ... -stron.php
Całkiem ciekawy skrypt i jest mało popularny
Nie testowałem go, ale ma ciekawe funkcje z tego co czytałem.
Ale mam dla Ciebie alternatywę
Całkiem ciekawy skrypt i jest mało popularny
-

rokko napisał(a):...lub jeszcze jakaś inna alternatywa?
Możesz spróbować też SOBI2 - dodatku do Joomla 1.5. (opis SOBI2 po polsku, demo 1 - katalog stron i demo 2 - katalog wtyczek).
Oczywiście jest do darmowy skrypt opensource'owy, więc jeśli zależy Tobie na unikalności skryptu to.. Drupal jest mniej popularny w polskim Internecie. No i trzeba doinstalować dodatkowe wtyczki jak openSEF dla zwiększenia SEO-friendly. Cashowanie jest dość dobre w samej Joomli, choć ten CMS nie jest uważany za demona szybkości.
-

Tomasz Fabiszak - Posty: 443
- Miejscowość: Poznań
Dzięki wypróbuje propozycje.
W tej chwili już zdecydowałem, że postawię testowo Drupala, zobaczę co z tego wyjdzie. Z tego co wiem nawet nie będzie większego problemu z integracją płatności Dotpay, no ale teoria teorią, a zobaczymy co na to praktyka. Na szczęście miałem już blog na Drupalu przez 4 miesiące to znam ten CMS dość dobrze.
Pozdrawiam
W tej chwili już zdecydowałem, że postawię testowo Drupala, zobaczę co z tego wyjdzie. Z tego co wiem nawet nie będzie większego problemu z integracją płatności Dotpay, no ale teoria teorią, a zobaczymy co na to praktyka. Na szczęście miałem już blog na Drupalu przez 4 miesiące to znam ten CMS dość dobrze.
Pozdrawiam
-

Jak zainstalować biblioteki IonCube w VertrigoServ?
Chcę zainstalować SEOkatalog na localhoście
warto zostać Konsultantką FM Group.
Chcę zainstalować SEOkatalog na localhoście
warto zostać Konsultantką FM Group.
- Konsultant FM Group
Nie jestem pewien czy jest możliwe instalowanie SEOKatalogu na localhoście, bo każda licencja tego skryptu jest przypisywana do domeny. Jeśli będzie zainstalowany w miejscu, do którego nie jest przypisana w panelu klienta to pojawi się stosowny komunikat o licencji.
-

13 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość