13 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Czy ktoś mógłby mi proszę wyjaśnić jedną rzecz...? Czy jeżeli buduję zaplecze pozycjonerskie np. do bloga poprzez dodawanie artykułów do stron z artykułami do przedruku i innych blogów i przykładowo ten sam artykuł umieszczę na 20 innych stronach i wszystkie będą zawierały link do... znowu tego samego artykułu już na moim własnym blogu to czy jest to Duplicate Content? Czy D.C. pojawia się tylko jeżeli kopiuję treść w obrębie tej samej domeny?
[size=100]http://Tylko-Kibice.pl
Z pasji do futbolu![/size]
Z pasji do futbolu![/size]
-

Jarek87 - Posty: 100
- Miejscowość: Warszawa
Więc tak - jeśli chodzi o kwesie duplicate content - nie będę przepisywał - zajrzyj na stronę Reklama w Google - nauka pozycjonowania i w punkcie 6 masz wszystko opisane 
Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam
Wojtek
-

swirus71 - Posty: 279
Każda powielona treść to DC 
Dodawanie takich artykułów jest bez sensu ponieważ linki z nich mają bardzo małą moc.
A po drugie dobre katalogi nie przyjmą takich artykułów.
Lepiej napisać kilka - kilkanaście - kilkadziesiąt art o unikalnej treści i zaczynać pozycjonowanie.
Dodawanie takich artykułów jest bez sensu ponieważ linki z nich mają bardzo małą moc.
A po drugie dobre katalogi nie przyjmą takich artykułów.
Lepiej napisać kilka - kilkanaście - kilkadziesiąt art o unikalnej treści i zaczynać pozycjonowanie.
[size=150]KONKURS - najlepsza nazwa dla cmsa[/size]
- miloszgadz
Miłosz: nie dalej jak wczoraj czytałem ciekawy artykuł właśnie na temat DC. Miał bardzo przewrotną treść - w skrócie - nie ma kary za DC, i lepiej dodać ten sam porządnie napisany artykuł w parę miejsc (solidnych, zaufanych stron) i później te kopie solidnie podlinkować niż pisać 50 "unikalnych" tekstów, wrzucić je na precle i nic z nimi dalej nie robić.
Ale
i nie będę się wychylał bo mnie tu zaraz odsądzą od czci i wiary... a później 
Ale
i nie będę się wychylał bo mnie tu zaraz odsądzą od czci i wiary... a później -

swirus71: Z tym że ja nie napisałem, że są za to kary 
Ale i tak się nie zgadzam z tym, że lepiej napisać jeden dobry artykuł i go powielać niż 50 słabych precli.
Powielany art ma bardzo słabą moc - bliska lub równa zeru. Z tym, że moim zdanie jednak jakąś mają.
W dodatku guugiel w pewien sposób wybiera sobie, jeden z tych wszystkich powielonych art i przyznaje mu prawo pierwszeństwa ( oznacza go jako oryginał. Reszta art traktowana jest jako DC czyli nie dostaje kary ale ma obniżoną wartość.
Jakimi guugiel kieruje się zasadami przy wyborze orginału ? NIE WIEM. Prawdopodobnie bierze pod uwagę to który art został szybciej za indeksowany to jakie ma PR, wiek domeny a może nawet site ... Tego nie wiem.
Dlatego często autor artykułu może się zdziwić, że po wpisaniu kawałka art w google to nie jego będzie na pierwszym miejscu:P
Ale i tak się nie zgadzam z tym, że lepiej napisać jeden dobry artykuł i go powielać niż 50 słabych precli.
Powielany art ma bardzo słabą moc - bliska lub równa zeru. Z tym, że moim zdanie jednak jakąś mają.
W dodatku guugiel w pewien sposób wybiera sobie, jeden z tych wszystkich powielonych art i przyznaje mu prawo pierwszeństwa ( oznacza go jako oryginał. Reszta art traktowana jest jako DC czyli nie dostaje kary ale ma obniżoną wartość.
Jakimi guugiel kieruje się zasadami przy wyborze orginału ? NIE WIEM. Prawdopodobnie bierze pod uwagę to który art został szybciej za indeksowany to jakie ma PR, wiek domeny a może nawet site ... Tego nie wiem.
Dlatego często autor artykułu może się zdziwić, że po wpisaniu kawałka art w google to nie jego będzie na pierwszym miejscu:P
- miloszgadz
Nie byłbym taki pewny
Dlaczego? Miałem sobie pewien artykuł na stronce. Fajnie napisany, miał PR=2. Na frazę kluczową, o której był artykuł byłem w goglaczu na 1-2 stronie. Udostępniłem artykuł pewnemu portalowi. Treść artykułu została wykorzystana w ok 80%. Rezultat: moja stronka z artykułem wyleciała z wyników wyszukiwania w siną dal (zielonego pojęcia nie wiem gdzie jest gdzieś na pozycji 100+, dalej mi się nie chciało szukać bo i po co). PR mojej strony spadł na... n/a. Natomiast artykuł u owego portalu (który jest gigantem w porównaniu do mojego serwisiku) poszybował na pierwszą stronę w Googlach na daną frazę, a PR strony wynosi 4.
Także nie byłbym pewien co do tej teorii, że nie ma kary za dc. Szkoda tylko, że G. faworyzuje silniejsze domeny.
Także nie byłbym pewien co do tej teorii, że nie ma kary za dc. Szkoda tylko, że G. faworyzuje silniejsze domeny.
-

Paweł Landzberg - Posty: 2386
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Pawle: Wygląda na to, że guugiel w pewien dziwny sposób uznał mocniejszy serwis za właściciela art.
Ty nie dostałeś bana ale Twój art został potraktowany jako mniej wartościowy i poleciał w dół. Czy to filtr?
może nie do końca. Też to przerabiałem - w takim przypadku trochę większym nakładem energii ale można wyjść na swoje.
Za to ban wykluczony.
W sumie gdyby były za to karty to pomyśl w jaki sposób promowały by się strony z tekstami piosenek, opisami technicznymi komputerów i innymi.
Już nie wspominając o stronach z artykułami z prawem do przedruku.
Ty nie dostałeś bana ale Twój art został potraktowany jako mniej wartościowy i poleciał w dół. Czy to filtr?
może nie do końca. Też to przerabiałem - w takim przypadku trochę większym nakładem energii ale można wyjść na swoje.
Za to ban wykluczony.
W sumie gdyby były za to karty to pomyśl w jaki sposób promowały by się strony z tekstami piosenek, opisami technicznymi komputerów i innymi.
Już nie wspominając o stronach z artykułami z prawem do przedruku.
- miloszgadz
Pawle: a czy udostępniając ten artykuł zastrzegłeś sobie link z artykułu do twojej strony?? np w postaci : 'artykuł pochodzi ze strony: http://www.xxx.pl' lub jeszcze lepiej z właściwym anchor tekstem.
Z tego co czytałem to podobno kolejnością publikacji/zaindeksowania ale jak widać niekoniecznie... zresztą wyroki googla są niezbadane.
Jakimi guugiel kieruje się zasadami przy wyborze orginału ? NIE WIEM.
Z tego co czytałem to podobno kolejnością publikacji/zaindeksowania ale jak widać niekoniecznie... zresztą wyroki googla są niezbadane.
-

Bana to raczej nie dostałem. Mój artykuł jest w indeksie. Tylko, że w wyszukiwaniach jest gdzieś daleko w polu. Wnioskuję, że wina leży po tym, że treści się pokrywają w 80%, a że tamten portal jest silniejszy to widocznie Googiel uznał, że tamten artykuł jest prawdziwy. Nie jest to dla mnie aż taka strata. Trochę mniej wejść z długiego ogona (dot. tego artu).
Jeśli chodzi o link do mojej strony, to nie wymagałem. Jestem tylko podany jako autor, bez linku.
Jeśli chodzi o link do mojej strony, to nie wymagałem. Jestem tylko podany jako autor, bez linku.
-

Paweł Landzberg - Posty: 2386
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
A jednak link powinien pozostać do art.
Słyszałem również opinie, że jeśli z duplicatów prowadzą linki do oryginałów to
jest to pewien sposób na przekonanie G o tym który jest oryginalny.
Słyszałem również opinie, że jeśli z duplicatów prowadzą linki do oryginałów to
jest to pewien sposób na przekonanie G o tym który jest oryginalny.
- miloszgadz
13 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość